Uleiuri esentiale – ghidul complet

0
(0)

Sanatatea se pastreaza cu foarte multa grija, si unul dintre ajutoarele de nadejde in mentinerea tineretii corpului si a spiritului o reprezinta uleiurile esentiale. Uleiurile esentiale sunt, dupa cum insusi numele il spune, esenta naturii. Sunt grasimi concentrate extrase din plante, scoarta de copaci, seminte, radacini sau flori. Contin numeroase vitamine si minerale si se pot folosi in tratarea unui numar mare de afectiuni.

Principalele beneficii ale uleiurilor esentiale sunt:

  • Imbunatatesc starea de spirit numai prin miros (este de ajuns sa simti miros de lemn de santal sau de eucalipt ca sa te revigorezi, dupa cum, la fel de simplu, este foarte usor sa iti pui pe perna cateva picaturi de ulei de levantica pentru a adormi mai repede);
  • Purifica spatiul unde locuiesti sau muncesti (daca obisnuiesti sa iti parfumezi din cand in cand incaperea unde stai cu parfumuri cosmetice, afla ca uleiurile esentiale pot face o treaba mai buna, si mai naturala);
  • Echilibreaza hormonii;
  • Amelioreaza durerile;
  • Ajuta in meditatie prin cresterea nivelului de constientizare a sinelui;
  • Imbunatatesc circulatia sanguina si sanatatea pielii.

In acest articol, vom discuta despre cele mai populare uleiuri esentiale, care sunt avantajele folosirii lor in aromaterapie, unde sa le gasesti si cum sa le depozitezi pentru a te bucura un timp indelungat de ele. Inainte de toate insa, sa vedem cum se folosesc uleiurile esentiale pentru ca exista foarte multe pareri si impresii, insa adevarul este unul singur.

Cum se folosesc uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sunt grasimi aromate foarte concentrate, de aceea nu se inghit. Nu se folosesc in mancare si nici nu se dilueaza in diverse lichide pentru a fi mai apoi inghitite. Uleiurile esentiale pot actiona foarte bine numai daca le inhalezi sau daca le folosesti in comprese. Cateodata, daca uleiul esential este autentic si nu contrafacut, poate sa aiba efect si daca este mirosit de la distanta.

De cele mai multe ori, se folosesc cateva picaturi de ulei esential in candelele speciale de aromaterapie, insa uleiul se poate folosi si in apa de baie, in saunele faciale sau la masaj. Numarul de picaturi folosite difera de la ulei la ulei si, de asemenea, in functie de ce afectiune sau problema vrei sa tratezi sau sa ameliorezi. Cateodata sunt de ajuns 5-6 picaturi, alteori mai mult de 10. De exemplu, pentru a ameliora simptomele racelii, se pot folosi pentru inhalare cateva picaturi de ulei esential de eucalipt puse in apa calda sau intr-un umidificator.

Daca problemele pe care vrei sa le tratezi nu tin de trup, ci de spirit, poti pune cateva picaturi de ulei esential in apa in care speli rufele sau chiar dupa ce le-ai spalat, inainte sa le usuci. Un ulei esential adevarat nu pateaza hainele; de aceea se foloseste uleiul de levantica direct pe perna ca sa te ajute sa adormi mai repede, pentru ca nu pateaza. Astfel vei simti mirosul preferat de fiecare data cand vei imbraca anumite haine. Atentie insa, sunt si uleiuri esentiale care pot lasa o urma de grasime; ne referim aici la uleiurile mai inchise la culoare si anume: uleiul din lemn de santal, de patchouli sau uleiul de vetiver, un ulei extras dintr-un soi de iarba indiana des folosita in industria parfumurilor.

Iar daca vrei sa atingi ambele scopuri: o minte sanatoasa intr-un corp sanatos, foloseste uleiul esential la masaj. Masajele sunt prin definitie o metoda ideala de relaxare, si daca mai adaugi la aceasta formula si un ulei esential, reteta este completa. Uleiurile esentiale nu trebuie folosite direct pe piele decat daca cel care primeste masajul are pielea indeajuns de toleranta pentru a le primi. De cele mai multe ori, uleiurile esentiale sunt deja continute in uleiurile de masaj. Daca nu sunt, un ulei simplu de masaj poate fi combinat cu cateva picaturi din uleiul esential preferat pentru o experienta superioara.

Inhalarea uleiurilor esentiale poate sa se faca si daca nu ai un umidificator, echipament special pentru sauna faciala sau lampa de aromaterapie. Tot ce trebuie sa faci este sa iti torni 2-3 picaturi in palme, sa freci cu grija si sa inhalezi mirosul. Simplu si de mare efect. Ca si mai sus, trebuie sa verifici inainte daca ai vreo reactie alergica de la uleiul incercat, ca sa nu te trezesti mai tarziu cu vreo iritatie. Aceasta procedura de inhalare a uleiurilor esentiale desfunda nasul si sinusurile si are efecte si la nivel mental.

Uleiul esential de levantica

Uleiuri esentiale - ghidul complet 1

Daca opresti 10 oameni pe strada si ii rogi sa numeasca un ulei esential, probabil ca 9 din 10, daca nu chiar toti, il vor numi pe acesta. Nu trebuie sa ne miram ca uleiul de levantica este atat de popular in Romania si peste tot in lume. In afara faptului ca provine de la o planta de-a dreptul extraordinara, cu proprietati ce pot fi considerate miraculoase, mai are si un miros extrem de placut si te ajuta sa te relaxezi, exact ce este cel mai greu in viata din ziua de astazi.

Uleiul de levantica este extras din florile plantei numita levantica sau lavanda, din ce in ce mai des cultivata in Romania pentru beneficiile ei. Pentru efectele la nivel psihic datorate acestei plante, se folosesc nu doar uleiurile esentiale extrase din ea, ci chiar florile in sine, in forma proaspata sau uscata. Uleiul de levantica este perfect pentru cei care au probleme cu somnul. Iti relaxeaza mintea si te ajuta sa adormi usor. De asemenea, ii ajuta pe cei care sufera de depresii, stres emotional, tensiune nervoasa, dureri de cap, migrene.

Uleiul de levantica este bun si pentru piele, luptand impotriva acneei, pentru cei care au dureri de spate, lumbago, reumatism sau tensiune intramusculara. Uleiul imbunatateste circulatia sanguina, imunitatea, reduce inflamatiile la nivelul vezicii urinare, restaureaza echilibrul hormonal si pastreaza aspectul sanatos al pielii.

Un fapt interesant despre uzul uleiului de levantica vine ca urmare a unui studiu efectuat pe un numar de pacienti care suferisera o interventie chirurgicala de bypass gastric. Unii dintre pacienti au primit ulei esential de levantica in masca cu oxigen ce le era aplicata pe fata imediat dupa interventie, iar altii nu. Cei care au beneficiat de efectele uleiului de levantica nu au necesitat la fel de multa morfina imediat dupa interventie, pentru calmarea durerilor, ca pacientii care nu au inhalat ulei de levantica.

Uleiul esential de rozmarin

Uleiuri esentiale - ghidul complet 2

Rozmarinul este cunoscut pentru proprietatile sale de a imbunatati memoria, iar uleiul extras din aceasta planta poate sa creasca abilitatile de memorare cu pana la 75%, conform Science Daily, citat de Positive Health Wellness. In afara de cresterea capacitatii de memorare, uleiul esential de rozmarin ajuta si in tulburarile gastrice, cum ar fi constipatia insotita de flatulenta si in crampele stomacale.

Uleiul esential de rozmarin se foloseste in lotiuni de masaj, fiind ideal pentru imbunatatirea capacitatii organismului de a lupta cu radicalii liberi prin cresterea activitatii antioxidantilor din corp si a sistemului imunitar. Tot cand este folosit sub forma de lotiune de masaj, uleiul esential de rozmarin amelioreaza durerile cauzate de exercitiile la sala sau chiar de artrita si inlatura durerile de cap.

Este benefic si pentru cei care sunt raciti, o simpla inhalare fiind de ajuns pentru curatarea mucozitatilor nazale sau din gat. Uleiul esential de rozmarin este folosit cu succes in astmul bronsic datorita proprietatilor antispastice pe care le ofera. Conform unui studiu, inhalarea de ulei esential de rozmarin timp de 5 minute reduce nivelurile de cortizon din organism; cortizonul este un hormon eliberat de organism in conditii de stres.

Legat de uleiul esential de rozmarin este o poveste foarte frumoasa, in care rolul principal il are Fecioara Maria. Se spune ca Fecioara obisnuia sa isi lase pelerina albastra pe care o purta, pe o tufa de rozmarin, atunci cand se odihnea. Atunci florile albe s-au facut albastre ca mantia sa.

Uleiul esential de menta

Uleiuri esentiale - ghidul complet 3

Daca exista vreun ulei esential care sa te scape de senzatia de greata, atunci acesta trebuie sa fie cel de menta. Uleiul esential de menta are numeroase beneficii, putand sa amelioreze simptome de la balonare si diarie pana la dureri cauzate de diversi factori sau stari de confuzie. Uleiul esential de menta poate fi intalnit in diverse forme, de cele mai multe ori fiind prezent in creme si lotiuni.

Se foloseste ca si uleiurile de mai sus, si ca, de altfel, toate uleiurile esentiale, la masaj. Exista multe metode de a-l folosi la masaj: pentru durere de cap, toarna o picatura pe tample si freaca usor; pentru sinusuri infundate, toarna o picatura de ulei pe frunte si lasa uleiul sa-si faca treaba; pentru probleme respiratorii cauzate de raceli sau gripe, toarna 2-3 picaturi pe piept si intinde-le usor pe piele (pentru aceeasi problema, poti sa si inhalezi uleiul cu ajutorul unei lampi de aromaterapie), iar pentru probleme stomacale, toarna cateva picaturi pe abdomen si apoi freaca usor.

Uleiul esential de menta este un ajutor de nadejde in lupta impotriva oboselii mentale, imbunatateste digestia si elimina problemele cu sinusurile. Este un relaxant al muschilor, poate fi folosit in crampele abdominale cauzate de probleme ale muschilor, dar si de probleme stomacale, are proprietati antibacteriene si te poate ajuta sa ai o respiratie proaspata atunci cand este prezent in pasta de dinti.

In afara de faptul ca tine la distanta gandurile negre si depresia, cat si epuizarea psihica, uleiul esential de menta poate sa faca parte si din grila de tratament impotriva infectiilor recurente ale virusului herpes. Uleiul esential de menta protejeaza si revigoreaza pielea, are un efect calmant cand este folosit direct pe piele si, impreuna cu uleiul esential de levantica, reprezinta cuplul de uleiuri esentiale cele mai versatile din tot ceea ce este cunoscut pana in prezent in lume.

Uleiul esential de lemn de santal

 

Acest ulei este extras din copaci de santal care au intre 40 si 80 de ani, conform Positive Health Wellness. Uleiul are o aroma exotica, fiind foarte benefic ca antiinflamator si pentru a trata diverse probleme ale pielii. Uleiul esential de lemn de santal scade colesterolul rau, ajuta la cicatrizarea mai rapida a ranilor, vindeca taieturile, previne formarea gazelor intestinale, imbunateste elasticitatea pielii, memoria si concetrarea si poate fi folosit ca deodorant.

Alte utilizari ale uleiului esential de lemn de santal includ: lupta impotriva imbatranirii, ajuta la mentinerea unei greutati ideale sau la scaderea in greutate, atat timp cat persoana este supraponderala, stimuleaza metabolismul, reduce tensiunea, ajuta la intarirea muschilor si actioneaza ca un agent antiseptic. Este un expectorant natural si poate fi folosit pentru a trata tusea.

In mod normal, nu se foloseste de sine statator direct pe piele, ci ori in combinatie cu un alt ulei esential la masaj, ci in creme, lotiuni si geluri. Datorita proprietatilor sale de protectie si revigorare a pielii, uleiul esential de lemn de santal este intalnit in cosmeticele multor branduri. Atunci cand este inhalat, actioneaza si asupra creierului, linistind mintile tulburate si conferind relaxare si o stare de bine.

Uleiul esential de bergamota

Uleiuri esentiale - ghidul complet 4

Bergamota este un fruct ce face parte din grupa citricelor. Copacul in sine este un hibrid intre lamai si portocal. Fructul are un miros dulce si o multime de proprietati benefice organismului uman. Nu este de mirare ca oamenii au extras un ulei esential din acest fruct care are efecte calmante, antiseptice, antibacteriene, analgezice si antispastice. Uleiul esential de bergamota este recunoscut chiar si in lumea medicala ca fiind un bun adjuvant in tratarea meningitei si a infectiilor urinare.

Cum este posibil ca doar cateva picaturi de ulei esential sa trateze astfel de probleme? Toarna cateva picaturi din acest tip de ulei in apa de baie si poti fi sigur ca nu vei suferi din pricina infectiilor uretrei sau ale vezicii urinare. De asemenea, iti poti ajuta si pielea sa se refaca mai repede dupa infectii cu ciuperci (fungi) ce afecteaza epiderma. Uleiul esential de bergamota creste vindecarea buzelor ca urmare a ulceratiilor cauzate de frig sau de virusul herpes.

Inainte de procedurile chirurgicale, uleiul esential de bergamota poate fi folosit cu succes deoarece reduce stresul si anxietatea cauzate de astfel de situatii critice. Reduce oboseala psihica si depresia, este folosit in masaj si are efecte chiar si in ceea ce priveste indepartarea daunatorilor din casa sau gradina. Uleiul esential de bergamota are o aroma care calmeaza, reduce nivelurile de stres si actioneaza ca un substitut eficient al medicamentelor care scad nivelul colesterolului in sange, denumite statine.

Uleiul esential de arbore de ceai

Uleiuri esentiale - ghidul complet 5

Sanatate orala, respiratie proaspata, piele revigorata, unghii curate, sinusuri fara mucozitati, sistem imun imbunatatit. Acestea sunt doar cateva dintre avantajele aduse de uleiul esential de arbore de ceai. Acest ulei este extras din arborele de ceai, are o aroma asemanatoare camforului si este plin de substante benefice organismului uman. Arborele de ceai este cunoscut inca din vechime ca avand proprietati benefice, fiind folosit de catre comunitatile aborigene australiene pentru a trata taieturile, arsurile si infectiile.

Acest ulei este excelent si pentru par: elimina matreata, calmeaza scalpul iritat si catifeleaza parul. Este si un bun sprijin in eliminarea paduchilor. Poate fi folosit si ca agent de curatare in locuinta, avand proprietati antibacteriene. Cu uleiul esential de arbore de ceai se trateaza cu succes si unghiile afectate de ciuperci, in special de pecingine. Se utilizeaza in pastele de dinti pentru a conferi o respiratie proaspata si a imbunatati sanatatea orala.

Uleiul esential de arbore de ceai este foarte bun si in tratamentul eczemei si al psoriazisului, avand si proprietati anti-cancer. In ceea ce priveste tratamentul eczemei, exista chiar o reteta de lotiune creata de Dr. Axe, dupa cum ne informeaza Positive Health Wellness, si care spune ca nu trebuie decat sa amestecam usor 5 picaturi de ulei esential de levantica si ulei esential de arbore de ceai cu o lingura de ulei de cocos.

Pentru probleme ale sinusurilor sau pentru un ten mai curat, se pot face inhalatii cu ulei esential de arbore de ceai in felul urmator: iei un lighean de dimensiuni mici, torni apa fierbinte si apoi intre 3 si 7 picaturi de ulei. Te apleci asupra ligheanului, iti pui un prosop peste cap, astfel incat sa respiri pentru cateva secunde doar aromele eliberate de uleiul turnat in combinatie cu apa fierbinte. Pentru aceasta procedura, se pot combina uleiuri diverse, cum ar fi de eucalipt, lamaie sau tei. In timpul inhalarii, ochii trebuie tinuti inchisi. Inhalarea nu trebuie sa dureze prea mult pentru a nu-ti crea mai apoi alte probleme din cauza aerului prea fierbinte. Se considera ca inhalarile de acest gen pot avea efecte benefice si asupra sforaiturilor.

Unde gasesti uleiuri esentiale?

In ziua de astazi, cand comertul online infloreste de la zi la zi si platile cu cardul devin din ce in ce mai sigure, prima varianta este: magazinele specializate, din spatiul virtual. A doua optiune o reprezinta magazinele specializate, tip plafar sau farmacii naturiste, din spatiul offline. Uleiurile esentiale pot parea destul de scumpe, insa nu sunt pe cat de scumpe ar trebui sa fie. Sa ne uitam doar la exemplul unui ulei esential de trandafir: pentru a produce doar 30 ml dintr-un astfel de ulei, sunt necesare 113 kg de petale de trandafir.

Un ulei esential care este ieftin cu siguranta nu este esential si iti poate aduce neplaceri. Gandeste-te ca aromele uleiului iti intra in sange prin diverse cai, de pe piele sau prin inhalare, si iti poate aduce beneficii, daca este autentic sau prejudicii, daca este contrafacut. Nu trebuie sa te lasi pacalit/a insa nici de pretul uleiului; poti plati foarte mult pe un ulei fals. Ca sa nu te pacalesti, citeste recenzii despre producator si magazinul care il comercializeaza.

Daca vrei sa cumperi dintr-un magazin fizic, recomandarea este sa mergi la un magazin specializat in vanzarea de uleiuri esentiale. Nu doar ca vei intalni persoane calificate sa te ajute sa gasesti uleiul care iti trebuie, dar te poti baza si pe faptul ca uleiurile de acolo sunt autentice, din moment ce reprezinta singura sursa de venit a magazinului. Uleiurile autentice sunt pastrate de obicei in sticlute mici de culoare inchisa, insa nici acest aspect nu trebuie sa te pacaleasca.

Vanzatorii obisnuiti cu micile trucuri pot face orice pentru a-si convinge potentialii clienti ca produsul comercializat de ei este unul adevarat. De aceea, sticlutele inchise la culoare sau numele in latina al plantei din care a fost extras uleiul (care este o alta caracteristica a sticlutelor de ulei esential autentice) nu sunt de ajuns ca sa iti poata garanta ca uleiul dinauntrul sticlei este autentic. Culoarea inchisa a sticlutelor este pentru a pastra continutul valabil pentru o perioada mai lunga, pentru ca protejeaza impotriva radiatiilor UV care degradeaza uleiurile esentiale.

Cum sa depozitezi uleiurile esentiale?

Ce e de facut cand ai prea multe uleiuri si nu le poti folosi pe toate intr-o perioada scurta? Trebuie sa le depozitezi, dar si aceasta reprezinta o intreaga arta. Din fericire, o arta pe care o poti deprinde usor. Daca uleiul cumparat nu este intr-o sticluta de culoare inchisa (exista uleiuri autentice care se vand in altfel de sticlute, nu neaparat de culoare inchisa), atunci trebuie sa il muti intr-o sticluta de culoare inchisa (ar trebui sa se gaseasca tot la magazinele specializate sau daca nu, la orice supermarket).

Apoi, sticlutele de culoare inchisa trebuie sa stea undeva la intuneric, nu la lumina soarelui, si nu in caldura. Daca sunt expuse la soare, uleiurile oxideaza. Uleiurile esentiale din citrice sunt cele mai predispuse oxidarii. Acestea, mai mult ca altele ar trebui stocate intr-un frigider unde temperatura sa fie intre 5 si 10 grade Celsius. Exista uleiuri esentiale care se pot intari la astfel de temperaturi, insa le poti lichefia usor daca tii sticluta cateva minute in maini. Uleiurile esentiale nu trebuie niciodata pastrate in sticlute de plastic, deoarece in timp distrug plasticul si iti pot curge pe unde le depozitezi.

Concluzii

Uleiurile esentiale sunt sigure pentru sanatate, insa eficienta si siguranta utilizarii lor depinde de modul in care sunt folosite. O picatura in plus poate fi cateodata prea mult, dupa cum o picatura in minus poate sa te faca sa crezi ca uleiul este ineficient. In afara de dozaj, care trebuie sa fie mentionat in cutiuta cu care vine sticluta de ulei esential, mai este importanta si puritatea uleiului. Uleiurile autentice sunt cu adevarat bune, insa niciodata nu poti fi 100% sigur ca produsul cumparat este unul real.

Metoda de aplicare este un alt aspect care face diferenta intre un ulei eficace si un ulei mai putin eficace. Ca si dozajul, si metodele de utilizare ar trebui sa fie scrise in instructiunile de utilizare prezente in ambalaj. Nu in cele din urma, sunt importante si medicamentele pe care le iei o data cu folosirea unui ulei esential. Desi este parte din natura, un ulei esential poate sa interactioneze in mod negativ cu un medicament, fie el si naturist.

Ceea ce functioneaza la un adult, cu siguranta nu va functiona la un copil. Daca ai nevoie de 3-4 picaturi de ulei esential in inhalare pentru a-ti desfunda nasul, nu iti imagina ca si copilul tau are nevoie tot de atat. Citeste instructiunile de folosire pentru a nu da gres, nu inainte de a intreba pediatrul daca uleiurile esentiale sunt potrivite pentru copilul tau. Uleiurile esentiale pot crea reactii alergice; intotdeauna inainte de utilizare fa un test pentru a vedea daca iti apar iritatii si nu sta la soare dupa ce iti aplici ulei esential pe piele.

Uleiurile esentiale se folosesc in diverse produse cosmetice, insa se pot folosi si de sine statator, de cele mai multe ori diluate. Uleiurile esentiale nu se inghit si se folosesc doar asa cum este mentionat in instructiunile de utilizare care trebuie sa fie prezente in ambalaj. Sunt benefice pentru o multitudine de probleme de sanatate, avand efecte si la nivelul corpului fizic, si al starii de spirit. Iti ajuta corpul sa se vindece singur, in timp ce iti creste energia si increderea in sine.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.