ciuperca-tibetana

Daca mai ieri puneam pe masa drojdia de bere si beneficiile pe care le aduce consumul ei, de data asta, o alta ciuperca merita prezentata. Este vorba despre ciuperca tibetana, alintata de consumatori si ciupercuta tibetana, probabil pentru ca ajunge sa fie indragita de oricine degusta chefirul pe care ti-l poti face cu ajutorul ei.

Ciuperca tibetana, pe numele ei stiintific Cordyceps Sinensis, provine din India si a fost crescuta de calugarii tibetani. Prezinta un aspect albicios, avand un aspect de muguri de conopida cu forme neregulate. La maturitate ajunge la o dimensiune de 20-30 milimetri lungime, moment in care mugurii se dezlipesc, separandu-se singuri.

Dar poate ca povestea profesorului polonez care a vindecat cancerul cu ajutorul ciupercii tibetane pe perioada in care a locuit in India reprezinta cea mai potrivita introducere a acestei vietati cu proprietati terapeutice. Mai mult de atat, acest polonez ar fi fost, se pare, cel care a adus ciuperca tibetana in Europa. De altfel, inainte ca aceasta sa devina populara pe continentul nostru, doar tibetanii erau cei care o consumau, constienti fiind de beneficiile ei surprinzatoare.

Istoria ciupercutei tibetane s-a nascut, asadar, in Muntii Caucaz. Exista legende care spun ca chefirul reprezinta un dar de la Dumnezeu si ca profetul Mohamed a binecuvantat granulele care-l produc. Pe vremea aceea, oamenii erau instruiti sa prepare chefirul si invatati sa nu divulge nimanui acest secret, caci, in caz contrar, aceasta licoare si-ar fi pierdut puterile magice.

Rusia vine cu o alta poveste, amintindu-ne ca istoria chefirului are legatura cu Irina Sakharova. Aceasta ar fi fost o angajata a fratilor Blandov, ambii cunoscuti ca celebri producatori de branza ce doreau sa afle secretul chefirului cu orice pret. Irina a fost pusa sa-l seduca pe printul caucazian Bek-Mirza Barchorov, pentru a-i fura din granulele de chefir. Desi s-a indragostit de Irina,  printul a refuzat sa renunte la granule – sub influenta constrangerilor religioase – vrand sa o pastreze, totodata, si pe rusoaica. Vazand acest lucru, fratii Blandov au incercat sa-si recupereze angajata, aducand cazul in fata tarului. Printul a pierdut cazul si i-a oferit Irinei bijuterii si aur drept despagubire. Rusoaica nu s-a lasat intimidata si a cerut granulele de chefir,  pe care le-a si obtinut intr-un final. Nu mai tarziu de 1908, Irina Sakharova ajunsese deja faimoasa pentru primele granule de chefir aduse in Moscova.

Ciuperca tibetana – sau cum sa-ti faci singur kefir sanatos 

ciuperca tibetana

Mai intai, trebuie sa stii ca aceasta bautura nu se obtine din asa-zisa „ciuperca de chefir” (un termen gresit), ci din granulele de chefir care sunt, de fapt, o aglomerare de 4 cazeina ce are in interior si la suprafata microorganisme specifice care determina obtinerea chefirului.

Ca orice ciuperca, ciuperca tibetana are, la randul ei,  un continut nutritional ridicat, oferind vitaminele A, D, E, zinc, seleniu, cupru si molibdem. Este cunoscuta ca fiind un remediu viu, aceasta datorita chefirului pe care-l produce – un lapte probiotic ce se obtine din granulele de kefir ce fermenteaza lactoza din lapte cu formare de acid lactic, dioxid de carbon si alcool.

Dar cum se prepara, mai exact, aceasta licoare pentru care oamenii s-au luptat atat de mult (cel putin, conform legendelor)?

  • se pun 2-3 lingurite de ciuperca intr-un borcan de sticla de aproximativ 800 de grame
  • se toarna peste ele 600-700 mililitri de lapte proaspat, dulce, nefiert
  • se lasa la fermentat, fara sa se inchida ermetic, punand o farfurioara sau un capac invers pe borcan
  • laptele fermenteaza in mod eficient, in asa fel incat, dupa minim 8 ore, obtii chefirul cu proprietatile complete pentru tratament
  • se strecoara chefirul printr-o sita de plastic intr-un alt vas de sticla/plastic
  • se spala ciuperca bine sub un jet de apa rece, se reasaza in borcan, se toarna o noua portie de lapte dulce si se reia „ritualul”

ciuperca tibetana

Ciuperca trebuie ingrjita conform acestor pasi, in caz contrar ea va capata o culoare maronie, pierzandu-si proprietatile de tratament.  Este interzis sa folosesti linguri sau vase din inox! Utilizeaza numai plastic si sticla, altfel ciuperca va muri.

Ciuperca tibetana – beneficii & recomandari

ciuperca-tibetana

Cand vine vorba de beneficiile consumului de kefir home-made, lista este una infinita. Cercetarii descopera continuu noi si noi beneficii si intrebuintari ale acestui remediu viu, in asa fel incat, niciodata nu ne aflam in posesia unei liste complete. Inainte de a le enumera pe cele mai importante dintre ele, iti propunem o schema de tratament care te va ajuta sa profiti la maxim de proprietatile ciupercutei tibetane:

  • Consuma  zilnic circa 100-500 militri  de chefir sau chiar mai mult (asta daca nu suferi de aciditate gastrica sau fermentatie intestinala deficitara).
  • Indicat ar fi sa bei chefirul pe stomacul gol. Insa, daca ai gastrita hiperacida, ulcer gastric sau duodenal, consuma chefirul dupa masa sau in paralel cu paine prajita sau biscuiti.
  • Aceasta schema de tratament, fara doar si poate si gustoasa si sanatoasa in acelasi timp, dureaza minim 3 saptamani, neavand niciun efect secundar.
  • Daca inghiti din greseala o bucata de ciuperca, nu te speria, caci ea va fi eliminata prin scaun, nedigerata, fara a te afecta in vreun fel. Ciuperca tibetana nu poate trai in intestinul omului!

In continuare, iti punem la dispozitie cele mai importante 20 de beneficii ale chefirului facut din ciuperca tibetana.

1. Regleaza activitatea intestinala prin combaterea colitei si a crampelor stomacale, mentinand, astfel, o digestie sanatoasa.
ciuperca tibetana
4. Creste longevitatea. Un exemplu in acest sens este Bulgaria, cunoscuta pentru centegenarii ei, dar si pentru consumul mare de produse lactate fermentate.
5. Intareste organismul prin aportul de substante nutritive, enzime si vitamine, fermenti naturali si microorganisme benefice.
6. Ajuta la scaderea si cresterea in greutate, deopotriva. Cum este posibil acest lucru? Ei bine, secretul este simplu: regland sistemul gastrointestinal si normalizand flora obtinem un stomac care functioneaza la cote maxime. Or, o greutate prea mare sau, din contra, una prea redusa reprezinta efectul unui sistem gastrointestinal care nu functioneaza corespunzator. Pentru cresterea greutatii, recomandarea este sa bei 100 mililitri de chefir de 3 ori pe zi, inainte de masa.
Daca iti doresti sa dai jos cateva kilograme, recomandarea este sa consumi chefirul  la jumatate de ora dupa masa.
ciuperca tibetana
7. Are efect laxativ, dar in acelasi timp ajuta la formarea scaunului.
8. Imbunatateste circulatia sanguina.
9. Regleaza mecanismele de aparare ale organismului.
10. Ajuta in tratarea problemelor cardiace, vindecand boli ale inimii, ale vaselor coronariene si dizolvand colesterolul depus pe vasele sanguine.
11. Ajuta ficatul, pancreasul, colecistul si splina, curatand canalele prin care circula fierea si dizolvand in timp calculii biliari.
12. Ajuta rinichii si uretrele.
13. Produce singura antibiotice si vindeca, in felul acesta, zonele inflamate din organism.
14. Regleaza tensiunea arteriala.
15. Impiedica si franeaza producerea metastazelor, ajutand in tratarea cancerului.
16. Este de ajutor in cazul depresiilor si in starile de oboseala ale organismului.
ciuperca tibetana
 
17. Amelioreaza memoria si atentia.
18. Normalizeaza glicemia, ajutand la tratarea diabetului.
ciuperca tibetana
 
19. Ajuta in problemele tenului daca aplici local putin chefir pe zonele cu probleme dupa care clatesti cu apa rece. Atenueaza acneea si pigmentarea.
ciuperca-tibetana
20. Reprezinta un tratament minune pentru alcoolici, intrucat ajuta la recuperarea vitaminei B, in lipsa careia tratarea acestei boli este una anevoioasa.
Ciuperca tibetana – Cum sa consumi kefir sanatos, homemade
5 (100%) 3 vot[uri]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.