Atunci cand ne gandim la drojdia de bere (daca ne gandim vreodata in mod deliberat la ea), gandul ne poarta la mirosul de cozonaci pufosi si crescuti ca in povestile traditionale de Craciun si la halbele de… bere, desigur. Caci cine nu stie astazi ca berea este facuta din drojdie de bere? O alta imagine care ne vine inaintea ochilor este castronul usor pudrat cu faina in care aluatul se umfla pe nesimtite – aluat din care mama sau bunica urmeaza sa ne pregateasca niste gogosi rapide si, totusi, indelung asteptate.
Este limpede ca drojdia de bere reprezinta un produs nemaipomenit avand in vedere proportiile pe care aluatul ajunge sa le atinga cu ajutorul ei si nu putem contesta rolul ei in pregatirea bucatelor! Insa super-puterile ei nu se reduc doar la ceea ce poate face ea intre cei patru pereti ai bucatariei. Este drept ca doar o acolo o gasim, inghesuita in vreun dulap sau in vreun raft in frigider.
Multi nu stiu, insa, ca banala drojdie de bere, careia nu-i dam de multe ori nici cea mai mica atentie, contine toata gama de aminoazici esentiali (16 la numar), intreg complexul de vitamina B, vitaminele D, E, 14 saruri minerale si aproximativ 50% proteine. Printre toate acestea, mai regasim si acidul folic, potasiu, crom, magneziu, calciu, fosfor, seleniu. De aceea si-a si castigat pe drept deplin titlul de aliment-farmacie. Si asta nu-i tot, pentru ca nu am spus inca totul despre beneficiile ei si despre tot ce are ea sa ne ofere.
Drojdia de bere – de cand dateaza si sub ce forma apare acest aliment-farmacie?
Drojdia de bere – 7 beneficii dovedite pentru sanatate si frumusete
Continutul vitamine si minerale pe care-l aduce drojdia de bere o recomanda pe aceasta din urma ca fiind un aliat de nadejde atunci cand vine vorba de remineralizarea organismului, mai ales in sezonul rece cand resimtim mai usor orice lipsa de vitamine sau minerale.
1. Imunitate mai buna
Potrivit unui studiu realizat de University of Utah Health Care, drojdia de bere imbunateste considerabil imunitatea. Un alt beneficiu direct de pe urma consumului de drojdie este inhibare agentilor patongeni Salmonela si E. coli – acest lucru fiind dovedit de un studiu publicat in martie 2007, in Journal of medical Microbiology. Cercetatorii au cazut, astfel, de acord asupra faptului ca drojdia de bere sprijina imunitatea actionand atat local – la locul infectiei, dar si sistematic – holistic, la nivelul intregului organism.
2. Ajuta diabeticii
Drojdia de bere este de real ajutor in imbunatarirea nivelului de glucoza din sange, aceasta prin cresterea cantitatii de crom din organism. Or, se stie deja ca cromul imbunatateste toleranta la glucoza, imbunatatind, totodata, si sensibilitatea de la insulina.
3. Stimuleaza scaderea in greutate
Iata o veste cu adevarat incurajoare pentru doamnele si domnisoarele care isi doresc cateva kilograme in minus! Drojdia te poate ajuta la pierderea in greutate intr-un mod indirect. Ea sprijina capacitatea organismului de a metaboliza carbohidratii, acest lucru contribuind la cresterea nivelului de energie. Cromul este cel care mentine stabil nivelul de zahar din sange, prevenind in felul acesta instalarea necesitatii de dulce. Apoi, continutul de proteine si fibre din drojdia de bere te ajuta, totodata, sa te simti satul si sa eviti mancatul in exces.
4. Reduce simptomele sindromului premenstrual
Femeile care adauga in alimentatia lor drojdia de bere pot reduce in mod semnificativ severitatea sau aparitia simptomelor PMS (sindromul premenstrual), simptome care includ, de cele mai multe ori, crampe, balonare si diverse modificari ale apetitului. S-a mai constatat in acelasi timp ca drojdia de bere ajuta la combaterea oboselii glandelor suprarenale – oboseala asociata, deseori, cu stresul intens si prelungit care duce pe termen lung la infectii acute sau cronice.
5. Mentine sanatatea pielii
Mineralele si vitaminele B din drojdia de bere corecteaza dezechilibrele nutritionale ce ar putea duce la aparitia acneei. Ele ajuta, totodata, si la reducerea inflamatiei si la curatarea pielii. O piele cu eczeme poate beneficia si ea de pe urma consumului de drojdie de bere.
6. Mentine sanatatea parului
Trei sunt motivele pentru care este indicat sa folosesti drojdia de bere pentru parul tau:
- contribuie la crearea de melanina care ofera culoare parului
- contine foarte multae B-uri, imbunatatind circulatia sangelui la nivelul scalpului
- reprezinta o sursa excelenta de biotina, incetinind si prevenind caderea parului
Un mod de a profita de aceste beneficii este acela de a-ti face o masca de par, saptamanal, preparata in felul urmator:
- incalzeste 1/2 de cana lapte si adauga o lingurita de drojdie uscata
- pune amestecul intr-un loc cald timp de 30 de minute
- adauga in acest amestec 1 lingurita de ulei vegetal si 1-2 oua si amesteca bine continutul
- aplica masca pe par, acopera-l cu o folie de plastic si las-o sa actioneze cel putin o ora
- spala, apoi, parul
Trebuie sa stii ca aceasta masca intareste parul, facandu-l mai des si mai puternic
7. Previne problemele cardiace
Da, da, Saccharomyces cerevisiae are grija de inima ta mai mult ca oricine altcineva. Ce iti poti dori mai mult de la o ciuperca?
Adaugand drojdie de bere la dieta ta zilnica, alaturi de efectuarea unor exercitii fizice poti reduce colesterolul asa-zis rau (LDL). Fiind bogata in fibre de un tip beta glucani, drojdia de bere inhiba absorbtia colesterolului, determinand scaderea colesterolului rau si cresterea celui bun (HDL). Or, mentinerea unui nivel optim al colesterolului este importanta, intrucat reduce riscul atacului de cord, accidentul vascular si bolile cardiace.
Nu stiam ca berea se mai face din drojdie de bere astazi ! Stiam ca se face din malaiuri, fainuri si orice altceva. 🙁