Citrice mai putin obisnuite si utilizarile lor

5
(1)

Citricele sunt fructe cu un continut mare de vitamine si sunt folosite in diverse domenii, cum ar fi domeniul culinar, medical, sau in agricultura. Citricele cresc in zone tropicale sau subtropicale si exista in variante originale sau hibridizate.

Citricele hibrid

Printre cele mai importante specii de citrice, putem aminti: portocala, lamaia, grapefruit-ul, mandarina, si clementina. Dar in afara de acestea, mai exista multe alte soiuri care au proprietati demne de luat in seama. Printre acestea, putem include: tangelo, tangerina, calamondin, rangpur, citron si yuzu.

Tangelo

Citrice mai putin obisnuite si utilizarile lor 1

Tangelo este un hibrid intre tangerina si pomelo sau grapefruit. Are o coaja subtire care este usor de inlaturat, este plin de suc si are un gust dulce. In Romania, este posibil sa intalnim acest fruct sub denumirea de Mineola. Fructul este denumit dupa localitatea Minneola din Florida si este o incrucisare intre o tangerina Dancy si un grapefruit Duncan.

Tangerina

Ca si tangelo, tangerina este un fruct rotunjor si portocaliu, este inrudit indeaproape cu mandarina si au un gust dulceag. Numele sau provine de la regiunea Tanger, din Maroc. Coaja fructului este subtire si fructul este usor de desfacut, intocmai ca o portocala sau mandarina. Se foloseste indeosebi la prepararea sucurilor naturale sau la deserturi.

Calamondin

Citrice mai putin obisnuite si utilizarile lor 2

Un alt fruct portocaliu este Calamondinul. Este un hibrid intre un mandarin si un kumquat. Fructul este foarte acru, de aceea nu este foarte des utilizat in bucatarie. Doar sucul sau este utilizat ca ingredient in bucatariile asiatice pentru asezonarea mancarurilor din carne de porc sau peste. Copacul este cultivat pentru frumusetea sa.

Rangpur

Combinatia dintre mandarin si lamaie se numeste Rangpur. Denumirea provine de la orasul Rangpur din Bangladesh. Fructul se aseamana cu portocala, insa este mai acid. Ca si Calamondinul, copacul Rangpur este cultivat pentru frumusetea sa, florile sale, albe si mici, cu nuante de roz, fiind un adevarat spectacol.

Citrice mai putin obisnuite si utilizarile lor 3

Citricele si beneficiile lor

Citron

Citron-ul este primul fruct din aceasta lista, care este galben. Este un fruct care creste in mod natural, din ele facandu-se tot felul de hibrizi. Are o coaja groasa si ridata, in interior este tot galben, desi poate fi si verzuliu, in anumite cazuri, nu contine suc, si este folosit la prepararea gemurilor. Are aplicatii si in medicina, fiind folosit la combaterea raului de mare si pentru probleme intestinale.

Yuzu

Este un alt fruct de culoare galbena si de dimensiunea unui grapefruit. Yuzu creste in mod natural in China centrala si in Tibet, insa poate fi cultivat si in alte regiuni unde iernile nu sunt foarte dure. Spre deosebire de alte citrice, totusi, copacul Yuzu rezista la frig mai bine. Fructul este foarte aromat si este folosit la prepararea bauturilor alcoolice, nefiind consumat ca atare.

Citrice mai putin obisnuite si utilizarile lor 4

Vitaminele oferite de citrice

Citricele sunt pline de substante benefice organismului. Insa, inainte de a consuma un fruct, orice fel de fruct, verificati sa vedeti daca nu cumva aveti o alergie la vreuna din substantele continute in el sau chiar la fructul in sine.

De asemenea, retineti ca anumite fructe interactioneaza cu medicamentele, uneori potentandu-le efectele, alteori diminuandu-le si provocand stari de rau. Verificati cu medicul dvs daca puteti sa consumati anumite fructe pe parcursul administrarii unui tratament medical sau atat timp cat sunteti intr-o anumita stare (de exemplu, daca sunteti gravida).

Pentru a beneficia de toate vitaminele dintr-un fruct, este recomandat ca acesta sa fie consumat crud. Fructele pot sa fie, insa, folosite si in prajituri, tarte, checuri, torturi, in salate, sub forma de condimente pentru asezonarea mancarurilor sau ca sucuri naturale.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.