ceai de musetel

Musetelul, romanita sau Matricaria chamomilla, este una dintre cele mai cunoscute, folosite si raspandite plante medicinale. Creste mai ales in zonele de campie, in locuri insorite, pe pajisti sau chiar pe marginea drumurilor. Florile de musetel au un miros placut, aromat si se recolteaza in lunile mai si iunie. Ele pot fi folosite in stare proaspata, dar si uscate, pastrandu-si proprietatile timp de un an.

Ceaiul de musetel a fost consumat dintotdeauna pentru calitatile sale medicinale nemaipomenite. Printre cele mai cunoscute beneficii ale acestuia se numara efectul calmant, motiv pentru care multi oameni prefera sa-l consume inainte de culcare pentru un somn mai linistit si odihnitor. Insa ceaiul de musetel abunda in proprietati medicinale si cosmetice pe care probabil ca nu le cunosti. Doi compusi importanti pe care ii intalnim in florile de musetel sunt: bisabololul, care detine proprietati antiinflamatoare si apigenina, care lupta impotriva diferitelor celule canceroase.

flori de musetel

1. Ceaiul de musetel: beneficii pentru piele

  • ceaiul de musetel accelereaza vindecarea ranilor usoare si in acelasi timp este si un dezinfectant natural; (se tamponeaza regiunea afectata cu ceai de musetel)
  • calmeaza alergiile si iritatiile pielii, chiar si pe cele cauzate de arsurile solare;
  • continutul mare de antioxidanti transforma ceaiul de musetel intr-un tratament minunat impotriva acneei si a cicatricelor lasate de acestea;
  • reface elasticitatea pielii: ajuta astfel la mentinerea aspectului tanar al tenului si lupta impotriva imbatranirii premature;
  • il poti folosi pentru ameliorarea cearcanelor; tot ce trebuie sa faci este sa aplici pliculetele de ceai fierte in prealabil, direct pe regiunea afectata;

2. Ceaiul de musetel: beneficii pentru par

  • ceaiul de musetel intareste firul de par si accelereaza cresterea acestuia;
  • limpezirea cu ceai de musetel ofera parului blond stralucire, iar in amestec cu henna accentueaza chiar si nuantele mai inchise ale parului;
  • este foarte benefic pentru sanatatea scalpului si amelioreaza iritatiile acestuia;
  • ceaiul de musetel poate fi folosit cu succes in eliminarea matretii;

3. Ceaiul de musetel: beneficii pentru sanatate

ceasca de ceai de musetel

  • ceaiul de musetel este un calmant natural si eficient: amelioreaza crampele menstruale;
  • reduce stresul si calmeaza starile anxioase, precum si atacurile de panica; (adauga flori de musetel intr-un vas cu apa fierbinte si inspira aburul)
  • are, in acelasi timp, si proprietati anti-bacteriene si intareste sistemul imunitar; este indicat in tratarea gripei si a racelilor;
  • consumul regulat de ceai de musetel va reduce migrenele;
  • cercetarile au demonstrat ca ceaiul de musetel este benefic pentru persoanele care sufera de diabet de tipul 2, avand proprietatea de a reduce nivelul de glucoza din sange;
  • uleiul esential de musetel lupta impotriva cancerului la san;
  • ceaiul de musetel imbunatateste circulatia sangelui si protejeaza impotriva bolilor cardiace;
  • este un remediu extraordinar pentru afectiunile digestive: te scapa de balonare, diaree si greata, si imbunatateste digestia; pentru a trata afectiunile de ordin digestiv trebuie sa consumi ceai de musetel de doua ori pe zi (dimineata si seara);
  • prin efectul sau calmant asupra nervilor este eficient in tratarea insomniilor; (este recomandata o ceasca de ceai de musetel inainte de culcare)

Cu toate ca ceaiul de musetel are proprietati remarcabile, exista situatii in care nu este indicat, cum ar fi in timpul sarcinii (fiind un antiinflamator foarte puternic poate afecta fatul) sau al perioadei de lactatie, precum si in cazul persoanelor care sufera de astm.

Ceaiul de musetel restabileste echilibrul organismului atat din punct de vedere fizic cat si mental. Pentru a te bucura de toate aceste beneficii minunate ale ceaiului de musetel este indicata intrebuintarea moderata, pentru a impiedica aparitia unor reactii adverse sau a unor complicatii. Consumat in exces ceaiul de musetel poate produce senzatii de voma, iritatii la nivelul pielii si moleseala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.