Ceai de roinița sau ceai de lemon balm: proprietăți și beneficii

0
(0)

Melissa Officinalis sau roinița, cunoscută și sub denumirea de lămâiță sau lemon balm este o plantă medicinală folosită din cele mai vechi timpuri pentru a trata diverse afecțiuni. Prima mențiune a proprietăților sale medicinale datează din anii 50-70 după Hristos și îi este atribuită grecului Dioscorides, considerat tatăl farmacologiei și cel care o include în tratatul său De Materia Medica.

Dioscordes recomanda roinița pentru a trata înțepăturile de scorpioni, mușcăturile de păianjeni sau mușcăturile de câini. Dealtfel, roinita deținea un rol important în cultura greacă iar grecii antici credeau, printre altele, că există o legătură strânsă între această plantă și albine sau că cei care consumau roinița trăiau mai mult. Credința în efectul pozitiv al roiniței asupra longevității nu este specifică doar Greciei antice.

Se spune că ultimul prinț al Scoției, prințul Llewellyn care a trăit 108 ani, ar fi consumat ceai de roiniță în fiecare zi a vieții sale. Doctorul arab Avicenna care a trăit în secolul XI după Hristos, spunea că roinița ”face ca mintea și inima să se înveselească”, observație care se regăsește și în lucrări din perioada Evului Mediu european. Farmacistul german Hieronymus Brunschwig spune în volumul său ”Marea carte a distilării” că roinița “păstrează mintea ascuțită, îmbunătățește memoria și are efect calmant’. Europenii Evului Mediu foloseau roinița pentru a trata durerile de urechi și de dinți iar femeile însărcinate consumau roiniță pentru a scăpa de grețuri.

Este foarte interesant că lămâița a fost folosită și recomandată pentru tratarea acelorași afecțiuni în diferite culturi de pe continente diferite. De exemplu, indienii, arabii și europenii foloseau planta pentru tratarea unor afecțiuni ca anxietatea și depresia, ca adjuvant în tratamentul bolilor de inimă sau pentru a îmbunătăți memoria.

Ceai de roiniță: beneficii și utilizări

Peste tot în lume ceaiul de roiniță (cunoscut ca Lemon Balm) este folosit și astăzi pentru a trata o mulțime de afecțiuni. De exemplu, brazilienii folosesc Lemon Balm ca sedativ pentru copii dar și pentru a trata răceala și gripa, durerile de stomac și diareea, tusea, infecțiile și pentru a scădea febra. Interesant este că folosirea ceaiului de roiniță (lemon balm) ca sedativ și pentru a trata insomniile este comună pe tot continentul sud-american, unde țări că Ecuador, Bolivia sau Brazilia îl folosesc în acest scop de secole.

Și pe continentul european roinița este folosită pentru a scăpa de insomnii. În Spania, ceaiul de roiniță este băut pentru a trata afecțiuni cardiace, pentru a contracara efectele ciupercilor otrăvitoare, împotriva migrenelor și anxietății sau în lupta cu simptomele menopauzei.

De ceva vreme, efectele ceaiului de roiniță observate de-a lungul a două mii de ani au început să fie studiate și testate în mod științific iar rezultatele acestor studii confirmă efectele pozitive al roiniței în tratarea diverselor boli. Iar dacă gustul ceaiului de lămâiță pe care il poți găsi și aici nu este suficient pentru a te convinge să îl bei în mod regulat, citește în continuare pentru a descoperi câteva dintre beneficiile demonstrate științific ale acestei băuturi.

Ceaiul de roiniță/ lemon balm în lupta cu anxietatea

În ultimele decenii, medicina modernă a făcut pași mari în a demonstra efectele anti anxietate și antidepresive ale ceaiului de roiniță. Astfel, mai multe studii pe animale cărora li s-a administrat extract de roiniță au demonstrat efectele anxiolitice ale acestei plante. Descoperirile rezultate în urma testelor pe animale au dus la realizarea a două studii clinice în cadrul cărora voluntarilor le-au fost administrate doze de extract de Melissa officinalis în diferite forme. S-a constatat astfel scăderea manifestărilor anxioase, ameliorarea simptomelor asociate cu anxietatea și o scădere semnificativă a incidenței insomniei în rândul voluntarilor.

Efectul neuroprotector al lemon balm/ roiniței

O altă descoperire a fost activitatea protectoare a unor compuși ai roiniței asupra celulelor sistemului nervos central, motiv pentru care roinița este studiată și în legătură cu boli neurodegenerative ale sistemului nervos central ca demența, amnezia, paralizia, epilepsia sau boala Alzheimer.

În cadrul unor teste care studiau efectele compușilor roiniței în lupta cu Alzheimer s-a mai constatat și faptul că aceștia contribuie la îmbunătățirea memoriei, a funcțiilor cognitive și a stării de spirit. Studii pe pacienți bolnavi de Alzheimer au demonstrat un nivel mai scăzut al agitației și o îmbunătățire a funcțiilor cognitive și comportamentale în urma administrării extractului de Melissa officinalis.

În prezent, roinița este studiată în conexiune cu nenumărate afecțiuni și boli. Astfel, in medicina homeopată, roinița este folosită pentru a ameliora simptome asociate cu boli ale inimii, fiind administrată din antichitate împotriva palpitațiilor și ca tonic pentru inimă. În urma unui studiu in vivo în cadrul căruia a fost administrat extract de etanol din roiniță, s-a constatat printre altele, reducerea nivelului de tahicardie ventriculară. Deși încă nu au fost făcute studii  pe oameni în acest scop, a fost constatată o scădere a frecvenței episoadelor de palpitații la pacienții care suferă de palpitațiil benigne.

Studii farmacologice au demonstrat deja efectul antibacterian al acestei plante, efect pentru care roinița a fost folosită din antichitate, iar efectul antitoxic al roiniței a fost și el parțial demonstrat în cadrul anumitor studii.

Natura ne pune la dispoziție nenumărate plante care ne pot ajuta în prevenirea apariției unor boli sau în tratarea acestora. Infuziile de plante și ceaiurile sunt folosite de mii de ani de omenire în scop medicinal, pentru plăcerea gustului sau cu scop ritualistic și spiritual. Dacă vrei să bei și tu un ceai de roiniță, un ceai de mentă sau un ceai verde japonez intră pe site-ul  Matcha Bar și redescoperă bucuria de a bea un ceai de calitate.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.