Ceremonia ceaiului în Japonia

0
(0)

Care este primul lucru care-ți vine în minte atunci când te gândești la Japonia? Greu de spus! Țara Soarelui Răsare, până nu de multă vreme o enigmă a devenit cunoscută încet-încet lumii occidentale datorită tradițiilor sale fascinante, simboluri ale unei culturi al cărui trecut transcende timpul și se împletește cu prezentul și viitorul. De la micile ritualuri cotidiene sau formele de salut și până la arhitectură sau artă, japonezii îmbină constant tradițiile cu modernul, rămânând fideli patrimoniului lor cultural.

Așadar care este simbolul Japoniei la care te-ai gândit citind? Să fie oare ikebana – arta aranjamentului floral și o formă de a-i omagia pe cei trecuți în neființă? Sau origami – arta împăturirii hârtiei? Sau poate bushido – codul onoarei urmat de samuraii japonezi, un cod care azi este înrădăcinat în felul japonezilor de a se purta? Desigur că pot fi multe altele, însă prezentul articol se va concentra pe ceremonia japoneză a ceaiului, o ceremonie practicată și astăzi în Japonia.

Apariția ceaiului și a ceremoniei ceaiului în Japonia

Ceaiul este originar din China și a fost adus în Japonia în secolul VIII de călugării care mergeau în China pentru a studia budismul. Consumat de călugări și de elite, ceaiul a rămas un bun importat până în secolul XII când călugărul budist Eisai s-a întors din China cu primele semințe de Camellia Sinensis. Tot Eisai este cel care a introdus Matcha în Japonia și care a scris Kissa Yojoki, o carte în două volume despre virtuțile și beneficiile Matcha pentru sănătate și din care reiese foarte clar că Eisai percepea ceaiul că pe o plantă (și băutură) medicinală.

La început, Matcha a fost consumat de călugării budiști înaintea sesiunilor de meditație însă, tot datorită lui Myoan Eisai, ulterior a fost adoptat și de samurai. Despre legătura dintre samurai și matcha poți citi mai multe aici.

Ceremonia formală a ceaiului, cunoscută ca chado sau chanoyu, ia naștere abia în secolul XIV și îi este atribuită lui Murata Shuko, consilierul shogunului Yoshimasa Ashikaga.

Shuko a intrat în rândul călugărilor budiști și a practicat budismul zen până la vârsta de 25 de ani când se stabilește în regiunea Kyoto unde își construiește o colibă și se dedică studiului scrierilor lui Confucius și al chanoyu. Ceremonia reinventată de Shuko amestecă ustensile simple de origine japoneză cu elemente de servire chinezești sau coreene, ustensile care la acea vreme erau un simbol al statusului și bogăției. În acest fel Shoku înlătura mândria (cu sensul de fală) din cadrul ceremoniei, vorbind despre pericolele mândriei excesive și condamnându-i pe cei care voiau ”să pară mai mult decât erau”. O altă inovație a lui Shuko este aceea că ceremonia ceaiului se transformă dintr-un spectacol în care ceaiul era preparat și oferit de către servitori, într-o ceremonie participativă în cadrul căreia chiar gazda era cea care prepara și oferea ceaiul invitaților săi. Astfel, Shuko face trecerea de la o ceremonie a ceaiului mondenă la o ceremonie a ceaiului spirituală, meditativ și focusată pe simplitate.

Chado sau Chanoyu așa cum o știm astăzi a fost perfecționată de către Rikyu, un maestru al ceaiului care a trăit în secolul XVI. Rikyu preia conceptul de simplitate creionat de Shoku și îl transformă în ceea ce cunoaștem ca wabi-sabi, unde wabi înseamnă simplitate și sabi înseamnă aprecierea imperfecțiunii.

Ceremonia ceaiului devine un simbol al armoniei, al descoperirii legăturii participanților cu natura și al empatiei. Rikyu definește o ceremonie a ceaiului reușită ca fiind cea în urma căreia participanții ating ”jaku” sau liniștea interioară.

Dincolo de cadru și atmosferă, un rol central al chanoyu este jucat de matcha, un ceai care are efect calmant și energizant în același timp. Virtuțile sale lăudate de Eisai în Kissa Yojoki au fost dovedite în timp și cu ajutorul științei și au făcut ca matcha să depășească granițele acestei ceremonii. Denumită și ”meditație lichidă”, matcha crește puterea de concentrare și stimulează creierul să producă unde alfa, printre altele. Acest lucru se datorează prezenței L-teaninei, un antioxidant care acționează la nivelul creierului îmbunătățind starea de spirit și funcțiile congnitive, motiv pentru care este studiată în legătură cu anumite boli degenerative ca Alzheimer.

Cei ce vor să încerce matcha, pot găsi matcha de calitate superioară pe site-ul Matcha Bar, un site care le pune la dispoziție nu doar pudra de ceai verde ci și ustensilele de care au nevoie pentru a prepara matcha în mod corect. Pe același site, în secțiunea de blog, găsești și rețete cu matcha (ca faimosul matcha latte) dar și lucruri interesante despre matcha, ceai și cultura japoneză.

Sursa imagine: https://unsplash.com/photos/green-plant-in-close-up-photography-hIY-acW8e3w

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.