alimente care cresc riscul de cancer

Exista numeroase alimente care, prin valoarea lor nutritiva, ne pot proteja impotriva cancerului, una dintre cele mai mari amenintari a timpurilor noastre alaturi de obezitate si depresie. Dar pe cat este de important sa includem alimentele benefice, pe atat de important este sa reducem sau sa eliminam din regimul alimentar toate acele alimente care cresc riscul de cancer si care, din nefericire, sunt din ce in ce mai multe la numar.

Alimente care cresc riscul de cancer

Specialistii estimeaza ca mai bine de jumatate din cazurile de cancer ar putea fi prevenite prin schimbari ale stilului de viata.

In 2012, Organizatia Mondiala a Sanatatii raporta 14 milioane de bolnavi de cancer si 8,2 milioane de morti survenite in urma acestei afectiuni. Mai mult decat atat, conform studiilor, numarul victimelor ar putea creste semnificativ in urmatorii 20 de ani, cu pana la 70% la nivel global.

Cele mai diagnosticate tipuri de cancer in cazul barbatilor sunt:

  • cancer pulmonar;
  • cancer de prostata;
  • cancer gastric;
  • cancer hepatic;

Cele mai diagnosticate tipuri de cancer in cazul femeilor sunt:

  • cancer mamar;
  • cancer pulmonar;
  • cancer cervical;
  • cancer gastric;

Acestea sunt cele mai comune si, in acelasi timp, cele mai agresive tipuri de cancer si toate au legatura cu aparatul digestiv, care proceseaza alimentele ingerate. Bauturile si mancarurile digerate sunt combustibilul pe care organismul tau il foloseste pentru a functiona optim si lupta impotriva bolilor. Acest lucru transforma alimentatia in factorul primar responsabil pentru starea de sanatate.

Unele alimente sporesc riscul imbolnavirii de cancer precum si alte boli, cum ar fi diabetul sau afectiunile cardiovasculare. Nutritionistii recomanda reducerea sau chiar eliminarea urmatoarelor mancaruri pentru a micsora cu 50% riscul imbolnavirii de cancer:

1. Carnea procesata

alimente care cresc riscul de cancer

Ultimele avertizari lansate de OMS privitor la consumul carnurilor procesate au constituit un semnal de alarma pentru iubitorii acestor preparate, precum si consumatorii amatori. Carnea procesata contine numerosi aditivi alimentari, printre care nitriti de sodiu, care formeaza substante cancerigene in asociere cu proteinele.

Citeste si: Explicatii pentru avertismentul OMS: carnea procesata este cancerigena

2. Sucurile

alimente care cresc riscul de cancer

Sucurile carbogazoase contin adaosuri considerabile de indulcitori, arome artificiale si coloranti care pun in pericol sanatatea, mai ales consumate pe termen lung. Nu au nici o valoare nutritiva si anuleaza proprietatile nutrientilor pe care organismul ii obtine din alimentatie. De asemenea, majoritatea sucurilor dietetice contine aspartam (E 951), un inlocuitor al zaharului cu o toxicitate mare. Conform cesamancam.ro: După ce este ingerat, aspartamul se descompune în acid aspartic, fenilalanină, metanol, formaldehidă şi acid formic. Acidul formic este suspectat a fi compusul cel mai dăunator în cazul otrăvirii cu metanol. (Click aici pentru a citit continuarea!)

3. Bauturile alcoolice

alimente care cresc riscul de cancer

Desi alcoolul aduce beneficii organismului, consumat in exces pericliteaza sanatatea si creste riscul imbolnavirii de cancer mamar, la ficat sau esofag. Conform unei cercetari desfasurate la Boston University School of Medicine and Public Health, in 2009 consumul de alcool survenit cu imbolnavirea de cancer se facea responsabil pentru nu mai putin de 20000 de decese. Un alt studiu, desfasurat de American Journal of Public Health in 2013, a demonstrat ca inclusiv un pahar sau doua de alcool pe zi pot creste riscul imbolnavirii de cancer.

4. Alimentele modificate genetic

alimente care cresc riscul de cancer

Alimentele modificate genetic, sau obtinute prin tehnologii de biologie moleculara, se numara si ele printre cele mai cancerigene alimente, favorizand si accelerand dezvoltarea tumorilor. Conform unui experiment desfasurat in Scotia la Institutul Rowett, soarecii de laborator au dezvoltat tumori canceroase si au suferit o deteriorare semnificativa a sistemului imunitar dupa numai 10 zile in care au consumat alimente modificate genetic. Alte efecte negative au constat in reducerea dimensiunilor creierului si ficatului.

5. Popcornul la microunde

alimente care cresc riscul de cancer

Popcornul, daca nu este pregatit la  microunde, nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Din pacate, variantele clasice de preparare a popcornului au fost inlocuite cu o metoda practica si foarte rapida: popcornul la microunde. Acesta contine din belsug grasimi nesanatoase si substante care produc acid perfluorooctanoic sau PFOA, care stimuleaza dezvoltarea tumorilor canceroase.

6. Mancarurile in conserva

alimente care cresc riscul de cancer

Consumul frecvent de alimente in conserva poate aduce prejudicii majore sanatatii. Acestea produc o crestere semnificativa a nivelului de bisfenol A in urina, compus chimic asociat cu dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer.

7. Faina alba

alimente care cresc riscul de cancer

In urma procesarii, faina alba isi pierde calitatile nutritive, de cele mai multe ori fiind albita cu clor si tratata cu bromura. Acest lucru va ingreuna digestia si va favoriza dezvoltarea celulelor canceroase.

8. Chipsurile

alimente care cresc riscul de cancer

Grasimile nesanatoase, conservantii, indulcitorii artificiali, precum si alte diferite chimicale toxice pentru organism, creeaza mediul prielnic pentru dezvoltarea celulelor canceroase. Toate acestea reprezinta ingrediente utilizate in obtinerea chipsurilor.

9. Indulcitorii artificiali

alimente care cresc riscul de cancer

Studiile au demonstrat ca majoritatea oamenilor care incearca sa piarda in greutate si inlocuiesc indulcitorii obisnuiti cu cei articiali se ingrasa, in loc sa slabeasca. Mai mult decat atat, acestia cresc riscurile de aparitie a tumorilor canceroase si diabetului.

Sursa

thetruthaboutcancer.com

 

9 alimente care cresc riscul de cancer
5 (100%) 2 vot[uri]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.