Explicatii pentru avertismentul OMS: carnea procesata este cancerigena

5
(1)

carnea procesata provoaca aparitia cancerului

Carnea procesata este cancerigena? Ultimul raport al OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) indica faptul ca preparatele din carne procesata (sunca, salam, carnati) si carnea rosie (carne de porc, vita, miel) pot provoca aparitia cancerului colorectal, unul dintre cele mai comune forme de cancer. Care este, de fapt, explicatia acestei noi descoperiri?

Carnea procesata este cancerigena: explicatia

Dupa o perioada indelungata de analize si cercetari, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca produsele din carne procesata trebuie incluse in categoria 1 de carcinogeni, alaturi de azbest si tigari, despre care se stie cu certitudine ca pot duce la aparitia cancerului.

carnea procesata este cancerigena

 

Autorii studiului sunt cercetatorii care fac parte din International Agency for Research on Cancer, sau IARC. Acestia au descoperit ca produsele din carne procesata duc la aparitia cancerului stomacal si colorectal, iar carnea rosie sporeste riscul de imbolnavire de cancer pancreatic si de prostata.

Cercetarea a constat in analizarea a 800 de studii, realizate pe un esantion general si a demonstrat ca preparatele din carne procesata, consumate zilnic, devin o adevarata amentintare pentru sanatate: in jur de 50 de grame de carne procesata, consumata in fiecare zi, creste riscul aparitie de cancer colorectal cu 18%. De asemenea, OMS a descoperit ca aproximativ 34000 de decesuri anuale provocate de cancer pot fi asociate cu dietele bogate in alimente din carne procesata.

Carnea procesata este carnea tratata, afumata, care sufera diferite procese menite sa accentueze gustul si capacitatea de conservare. In aceasta categoria pot fi incadrate majoritatea mezelurilor care sunt pe piata la momentul actual.

Carnea rosie nu pare sa prezinte un grad de risc la fel de mare precum preparatele din carne procesata, aceasta fiind incadrata in categoria 2A de carcinogeni. Cercetatorii au dovezi cu privire la pericolul consumului de carne rosie pentru organism si aparitia cancerului, insa acestea sunt limitate si sunt necesare cercetari ulterioare.

Asadar, carnea in sine nu este cancerigena, dar poate deveni in functie de modalitatile de procesare si gatire.

Carnea este cancerigena: declaratia OMC, un pericol pentru industria alimentara

carnea procesata este cangerigena declaratia OMC

Declaratia OMC cu privire la riscurile pe care le implica preparatele din carne procesata a atras dupa sine o reactie critica din partea reprezentantilor din industria carnurilor, care sustin ca studiul intreprins in cardul IARC nu este relevant. Fundamentul acestora este unul de natura economica, noua descoperire OMC amenintand piata produselor din carne.

In concluzie, chiar daca nu te simti tentat sa adopti un regim alimentar vegetarian, poti incerca sa reduci semnificativ consumul de carne rosie si preparate din carne procesata pentru a preveni imbolnavirea cu diferite forme de cancer.

Sursa: livescience.com

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.