Stiinta inimii: cardiologia

0
(0)

Cardiologia este o ramura a medicinei care se ocupa de tulburarile inimii. Domeniul include diagnosticul medical si tratamentul malformatiilor cardiace congenitale, bolilor coronariene, insuficientei cardiace, bolilor valvulare ale inimii si electrofiziologiei. Cardiologii sunt medici specializati in cardiologie.

Sistemul cardiovascular

Functionarea de baza a sistemului cardiovascular include modul in care inima proceseaza oxigenul si nutrientii din sange, ceea ce se numeste circulatie coronariana. Sistemul de circulatie este format din artere si vene coronare.

Exista o serie de tulburari ale sistemului cardiovascular care sunt tratate si studiate in domeniul cardiologiei. Printre acestea se numara sindromul coronarian acut, care cuprinde o gama larga de simptome de infarct miocardic. Angina pectorala, ateroscleroza, boala coronariana si restenoza sunt alte tulburari frecvente.

Categoriile mai largi de tulburari din domeniul cardiologiei includ stopul cardiac; tulburari ale miocardului sau ale muschiului inimii, care includ varietati de cardiomiopatie; tulburari ale pericardului sau ale mucoasei exterioare a inimii, care includ tipuri de pericardita; tulburari ale valvelor cardiace, inclusiv valva aortica, valva mitrala, valva pulmonara si valva tricuspida; defecte cardiace congenitale, care variaza de la defect de sept atrial pana la defect de sept ventricular; boli ale vaselor de sange sau boli vasculare, care includ anevrism, tromboza venoasa profunda, vene varicoase, vasculita si boli ale altor vase de sange.

Cea mai frecventa afectiune cardiovasculara: boala  arteriala coronariana

Boala arteriala coronariana (BAC)  este principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei. BAC apare atunci cand arterele care furnizeaza sange catre muschiul inimii se intaresc si se ingusteaza.

Acest lucru se datoreaza acumularii de placi pe artere. Placa este formata din grasimi, colesterol, calciu si alte substante gasite in sange. In timp, placa se poate intari sau rupe (exploda). Acest lucru determina formarea unui cheag de sange. Daca cheagul blocheaza fluxul de sange catre muschiul inimii, poate provoca un atac de cord. Atacurile de cord pot fi mortale.

BAC este adesea numit „ucigasul tacut” deoarece nu poate avea simptome pana cand este severa. De aceea, este important sa faceti controale regulate, astfel incat medicul dumneavoastra sa poata detecta si trata din timp boala arteriala coronariana.

Tratamentul pentru BAC poate include modificari ale stilului de viata, medicamente, angioplastie coronariana cu implant de stenturi. Angioplastia este o procedura de deschidere a arterelor blocate.

Un stent este un tub mic, cu plasa metalica, care este plasat in artera pentru a o mentine deschisa. Daca suferiti de aceasta afectiune, sunteti, de asemenea, expus riscului de insuficienta cardiaca.

Simptomele si tratarea insuficientei cardiace

Insuficienta cardiaca este o afectiune in care inima nu poate pompa suficient sange in restul corpului. Simptomele insuficientei cardiace includ dificultati de respiratie, oboseala si umflare gleznelor, picioarelor si abdomenului. Insuficienta cardiaca este o afectiune grava care poate fi fatala.

Tratamentul insuficientei cardiace poate include modificari ale stilului de viata, medicamente si un dispozitiv pentru a ajuta inima sa pompeze sange. Este posibil sa aveti nevoie si de o interventie chirurgicala cardiovasculara.

Consultati un medic specialist daca aveți oricare dintre urmatoarele simptome:

  • Dureri tn piept;
  • Lesin sau slabiciune severa;
  • Batai rapide sau neregulate ale inimii asociate cu dificultati de respirație, dureri in piept sau lesin;
  • Dificultati de respiratie brusca si severa, tuse cu mucus alb sau roz, spumos.

Boala cardiaca valvulara

Boala cardiaca valvulara este o afectiune care afecteaza valvele inimii. Valvele sunt structuri asemanatoare clapetelor care se deschid si se inchid pentru a permite sangelui sa curga prin camerele inimii. Daca suferi de aceasta afectiune, valvele inimii nu functioneaza corect. Acest lucru poate face ca sangele sa se scurga inapoi sau sa se acumuleze in inima. Boala cardiaca valvulara poate fi cauzata de imbatranire, infectie sau un atac de cord anterior.

Simptomele bolii valvulare cardiace includ dificultati de respiratie, oboseala, ameteli si suflu cardiac. Tratamentul poate include modificari ale stilului de viata, medicamente si interventii chirurgicale.

Cardiologia este o ramura a medicinei care este in continua evolutie. Sunt dezvoltate noi tehnologii si tratamente pentru a imbunatati diagnosticul si tratamentul bolilor de inima.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.