Recuperarea medicala post Covid: Importanta reabilitarii pentru pacientii care s-au recuperat de Covid-19

0
(0)

Pandemia Covid-19 a adus o serie de provocari si schimbari majore in intreaga lume. Pe langa problemele de sanatate fizica si mentala pe care le-a cauzat, Covid-19 a dus si la o crestere semnificativa a numarului de pacienti care au nevoie de reabilitare post Covid. In acest articol vom explora importanta reabilitarii post Covid si modul in care aceasta poate ajuta la recuperarea pacientilor care s-au confruntat cu Covid-19.

Ce este reabilitarea post Covid?

Reabilitarea post Covid este un proces de ingrijire medicala specializata care ajuta pacientii sa se recupereze dupa ce au fost infectati cu virusul Covid-19. Acest proces implica o echipa multidisciplinara de profesionisti din domeniul medical, care lucreaza impreuna pentru a evalua starea pacientului si pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat.

Planul de tratament poate include o varietate de interventii, cum ar fi fizioterapie, terapie ocupationala si terapie respiratorie. Aceste interventii sunt concepute pentru a ajuta pacientii sa isi recastige forta si mobilitatea, pentru a imbunatati respiratia si pentru a reduce durerea si inflamatia.

Importanta reabilitarii post Covid

Covid-19 poate avea efecte pe termen lung asupra sanatatii pacientilor. Pacientii care au suferit de Covid-19 pot prezenta simptome persistente, cum ar fi oboseala, dureri musculare si articulare, dificultati de respiratie si probleme cognitive. Aceste simptome pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor si pot limita capacitatea lor de a se descurca in viata de zi cu zi.

Reabilitarea post Covid poate ajuta pacientii sa depaseasca aceste simptome si sa isi imbunatateasca starea generala de sanatate. Fizioterapia si terapia ocupationala pot ajuta la imbunatatirea mobilitatii si a capacitatii de a face activitati zilnice, cum ar fi imbracatul si spalatul. Terapia respiratorie poate ajuta la imbunatatirea respiratiei si la reducerea riscului de complicatii respiratorii pe termen lung.

De asemenea, reabilitarea post Covid poate ajuta pacientii sa se recupereze din punct de vedere mental si emotional. Covid-19 poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii mentale, provocand anxietate, depresie si alte probleme de sanatate mintala . Reabilitarea post Covid poate include terapie psihologica si consiliere pentru a ajuta pacientii sa faca fata stresului si anxietatii asociate cu recuperarea dupa boala.

Reabilitarea post Covid poate fi esentiala pentru pacientii care au fost spitalizati din cauza Covid-19. Pacientii care au stat in spital pentru o perioada lunga de timp pot dezvolta o serie de probleme de sanatate, cum ar fi pierderea masei musculare si a fortei, incetinirea metabolismului si dificultati de alimentatie. Reabilitarea post Covid poate ajuta la imbunatatirea acestor probleme si la ajutarea pacientilor sa isi recapete starea de sanatate anteriora.

De asemenea, reabilitarea post Covid poate fi importanta pentru pacientii care au avut o forma mai usoara a bolii si care nu au fost spitalizati. Acesti pacienti pot dezvolta simptome persistente, cum ar fi oboseala si dificultati de respiratie, care pot fi greu de gestionat fara ajutorul profesionistilor din domeniul medical.

Cum poate ajuta echipa de reabilitare post Covid?

Echipa de reabilitare post Covid este formata dintr-un grup de profesionisti din domeniul medical, care lucreaza impreuna pentru a oferi pacientilor o ingrijire cuprinzatoare. Acesti profesionisti includ terapeuti fizici, terapeuti ocupationali, terapeuti respiratori, nutritionisti, psihiatri si psihologi.

Cat de importante sunt oasele si articulatiile?

Corpul uman contine aproximativ 210 oase. Un interval de la 206 la 212 oase este de obicei indicat in literatura. Numarul exact variaza interindividual. Pe de o parte, acest lucru se datoreaza faptului ca exista mai multe tipuri de oase si uneori apare si osificarea cartilajelor in timpul vietii.

In functie de formarea lor embrionara, oasele sunt impartite in:

Oase de tesut conjunctiv, care sunt alcatuite din tesut consjunctiv si se gasesc foarte des in craniu. Ele cresc din insule mai mici de os pentru a forma structuri mai compacte.

In functie de aranjamentul sau morfologia tesutului osos, se face o distinctie intre:

Substantia spongiosa – Oasele trabeculare spongioase au substanta compacta in centru. :

Oasele se diferentiaza si in functie de forma sau structura lor speciala:

La asa-numitele „oase lungi” se incadreaza femur, humerus, ulna, tibia, peroneu si antebratele.

Hotaratoare pentru calitatea – si pentru stabilitatea – a oaselor noastre este structura lor. Osul este alcatuit din diferite tipuri de tesut cu compozitii diferite, in functie de functia si localizarea lor in organism.

Sub periostul oaselor lungi se afla un perete solid (corticalis) , o structura puternica si compacta a fibrelor tisulare. Aceasta este ceea ce stim si simtim ca oase. Daca mergem mai departe in interior, exista un tesut osos spongios format din trabecule fine: tesutul osos trabecular, spongioza . Si exact de aici incepe osteoporoza – stiti zicala „Un lant este la fel de puternic ca veriga sa cea mai slaba”, si asta se aplica si aici. In interior se ataca substanta osoasa, se formeaza primele » microfracturi si aici degradarea progreseaza (in mare parte) invizibil si silentios.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.