Remedii naturale din gradina

0
(0)

Sezonul gripei a inceput mai devreme anul acesta, odata cu izbucnirea pandemiei de COVID-19, care a avut un impact fara precedent asupra intregii lumi. Cand inca nu exista un tratament in perspectiva pentru raceala obisnuita, cea mai buna linie de aparare pentru fiecare dintre noi o reprezinta preventia.

Gradinaritul este, insa, arma ta secreta in acest razboi. Stiai ca iti poti cultiva, chiar la tine acasa, propriile medicamente extrem de eficiente? Stilul de viata sustenabil nu a fost nicicand mai important, asa ca hai sa transformam gradinaritul dintr-un simplu hobby intr-o alegere infloritoare in ceea ce priveste stilul de viata.

Iata mai jos de ce si cum iti poti cultiva acasa propriile remedii naturale si sa pui astfel cap la cap un mic kit de prim ajutor cultivat in casa.

Usturoiul

alimente pentru imunitate usturoi

Clasificat ca parte a genului Allium, usturoiul debordeaza de calitati importante. El are proprietati antimicrobiene, antivirale si antifungice, cu ajutorul carora poti ameliora simptomele de raceala si de gripa. Usturoiul este bogat in nutrienti si vitamine, mai ales vitamina C si vitamina B6 care lupta cu gripa si care iti ajuta corpul sa se recupereze mai rapid, scurtand astfel perioada in care trebuie sa stai pe bara.

Plantarea usturoiului este relativ usoara; il pui in pamant la distante de aproximativ 5 cm, intr-un loc insorit, cu un sol bine drenat. Fie ca il folosesti pentru a trata o boala, fie ca iti pregatesti corpul sa lupte cu o raceala care simti ca urmeaza sa se instaleze, este recomandat sa ai mereu in gradina cateva capatani de usturoi, recomandate ca parte a kitului tau de prim ajutor.

Lamaile

vitamine si minerale

Cultivarea si ingrijirea unui lamai te invata ce inseamna rabdarea, implicarea, angajamentul si devotamentul, intruchipand ce inseamna de fapt sa culegi roadele muncii tale, iar pentru unii reprezinta chiar amintirile copilariei, trezind un anumit sentiment de nostalgie.

Un medicament foarte puternic, lamaile sunt pline de vitamina C si sunt bogate in potasiu, avand de doua ori mai multa vitamina C decat portocalele. Lamaile sustin si intaresc sistemul imunitar sa lupte cu greutatile iernii.

Daca bunica ta credea in bautul de apa cu lamaie, fie calda fie rece, stia ea ceva. Sucul de lamaie proaspat stors creste absorbtia fierului, care promoveaza in continuare un sistem imunitar rezistent. Lamaile sunt o sursa excelenta de flavonoizi – un antioxidant puternic, care imbunatateste circulatia sanguina si reduce riscul de a avea un accident vascular.

Afinele

vitamine minerale afine

O alta alegere extrem de buna pentru trusa ta naturala de prim ajutor este acest generator de antioxidanti care sunt afinele. Aceste mici bobite delicioase sunt pline de flavonoizi care nu numai ca sprijina sistemul imunitar, dar reduc si sansele de a contracta infectii ale cailor respiratorii superioare – prima linie de aparare impotriva racelilor si gripelor. Afinele au un anumit flavonoid numit quercetina, care se gaseste in general in fructele colorate albastru inchis si rosii, care au proprietati antivirale.

Quercetina contribuie de asemenea la prevenirea inflamatiei la nivelul celulei, precum si la protejarea tractului respirator superior. Poti adauga cu usurinta aceste “bombe” care lupta cu virusii intr-un smoothie, sau le poti da copiilor sub forma de gustare super calorica.

Evita, insa, sa dai o multime de bani pe afinele cumparate din piata sau de la supermarket, incercand mai degraba sa iti cultivi propriile tale afine in gradina! Le merge foarte bine in locuri insorite, adapostite de vanturile puternice, cresc in straturi sau in ghivece si iubesc solurile bogate si bine drenate.

Ghimbirul

proprietatile medicinale ale ghimbirului

Daca esti dedicat unei solutii medicinale crescute in casa, recomandam sustinut acest remediu natural antic, folosit in intreaga lume pentru a ameliora simptomele de raceala si gripa. Ghimbirul este un condiment consistent si sanatos, plin de nutrienti si compusi bioactivi care nu sunt doar sanatosi pentru organism, ci si benefici pentru creier.

Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare puternice, ghimbirul este folosit pentru a atenua durerea musculara si disconfortul provocat de exercitiile fizice in exces.
Ghimbirul sustine si sistemul digestiv si contribuie la tratarea gretii si a raului de miscare. Nutrientul activ din ghimbirul proaspat, cunoscut drept gingerol, contribuie la reducerea riscului de infectii. Gingerolul inhiba cresterea multor tipuri de bacterii, mai ales cele orale, si poate contribui la tratarea sangerarilor gingivale, a gingivitei si a leziunilor herpetice.

Acest super-condiment sustine, de asemenea, si plamanii si tractul respirator superior, astfel incat simptomele racelii comune si ale gripei sa fie mai putin severe, si de aceea timpul de recuperare sa fie mai scurt. In mod cert un must-have in gradina ta medicinal!

Cartofii dulci

cartofi dulci

Acest super amidon este plin de fibre, vitamine si minerale. Cartofii dulci au un continut foarte mare de beta caroten, vitamina A si alti antioxidanti responsabili pentru ajutarea sistemului imunitar si pentru sprijinirea unei mai bune sanatati a inimii, dar si a dintilor si ochilor.

Cartofii dulci, cu precadere cei portocalii, ajuta membranele mucoase si asigura un intestin sanatos. Aceasta radacina vegetala densa in nutrienti si bogata in fibre este versatila si poate fi adaugata in dieta ta, atat in mancarurile dulci, cat si in cele sarate.

Cartofii dulci pot fi crescuti intr-o varietate de soluri cu compost facut in casa, in locuri bune si insorite, daca sunt udati zilnic si beneficiaza de o drenare adecvata si de putina atentie. Iubim cartofii dulci pentru ca nu sunt doar un medicament minunat, ci si un ingredient delicios si versatil, cu beneficii importante pentru sanatatea intregii familii.

Ardeii grasi rosii

alimente pentru imunitate ardei gras

Un alt super aliment care stimuleaza sistemul imunitar si ofera un remediu natural, bogat in vitamina A, C si K, sunt ardeii rosii. Aceste legume sunt bogate in vitaminele antioxidante A si C si contribuie la prevenirea afectarii celulare si a cancerului, sprijinind in acelasi timp si functia imunitara. Vitamina K promoveaza coagularea adecvata a sangelui, intareste oasele si confera protectie celulelor in fata afectarii oxidative.

Ardeii grasi rosii au un continut foarte mare de carotenoizi Lycopen si Beta Cryptozantina, care au proprietati importante de lupta impotriva cancerului, mai ales cel de prostata, vezica urinara, cervix, pancreas si de plamani. Atunci cand plantezi ardei rosii, pregateste bine solul, adaugandu-i si ingrasamant, balega sau compost. Ei vor incepe sa faca fructe dupa 11 saptamani de la plantare, un interval de timp deloc lung pentru un asfel de super-aliment.

Iata, asadar, ca farmacia nu este singura sursa existenta de remedii pentru boli. Omenirea a fost binecuvantata din abundenta de Mama Natura cu toate remediile sale naturale, medicamentele, superalimentele si nutritia per ansamblu, care ne sunt si astazi de un real ajutor. Adaugand mai multe plante, fructe si legume in dieta ta, poti contribui la construirea sistemului natural de aparare al organismului impotriva virusurilor si bacteriilor, astfel incat sa poti tine gripa si raceala la distanta sezonul acesta.
Nu exista un moment mai bun ca cel de acum, si nici un motiv mai bun ca acesta, pentru a incepe sa iti echipezi familia si pe tine insuti cu un kit de prim ajutor constant, usor accesibil si crescut in casa.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.