masa de paste

Masa de Paste, grea incercare pentru stomac

Daca pe langa faptul ca visezi de zile intregi la ouale rosii, friptura savuroasa de miel si cozonacul pufos, ai incercat sa tii si cateva zile de post, sunt sanse mari ca, la masa de Paste, sa vrei sa gusti “din fiecare cate putin”, iar a doua zi sa te trezesti cu dureri de stomac sau cu arsuri puternice.

 

 

Stiu, este greu sa rezistam in fata acestor bunatati, insa sunt cateva sfaturi simple pe care le putem urma pentru a evita neplacerile.

 Sfaturi simple pentru masa de Paste

– Chiar daca poate esti obisnuit sa te asezi la masa de Paste dupa miezul noptii, atunci cand te-ai intors de la Slujba de Inviere, ar fi foarte bine sa te rezumi la o gustare si sa lasi felurile principale pentru dimineata;

– Atentie la conditiile de depozitare a oualor! Nu lasa ouale vopsite mai mult de cateva ore la temperature camerei, ci pastreaza-le in frigider. Acelasi lucru este valabil si pentru ouale crude care, adac stau mai mult de 2 ore la temperatura camerei, nu mai trebuie consumate.

– La masa de Paste, incearca sa nu bei prea multa apa ci, mai degraba, o limonada sau un ceai de menta cu 15-30 de minute inainte de masa, pentru ca apa in exces poate dilua sucul gastric, incetinind astfel digestia.

– Incearca sa faci pauze dese in timpul mesei intre felurile de mancare, sa te ridici de la masa si sa faci cativa pasi sau sa scoti capul pe geam pentru o gura de aer. De asemenea, pauzele trebuie sa fie de cel putin 30 de minute intre felurile grele, cum ar fi intre ouale fierte si friptura sau intre friptura si sarmale.

– Consuma fructe inainte de masa si incearca sa eviti pe cat posibil dulciurile si ciocolata imediat dupa masa. De asemenea, mesteca bine fiecare dumicat pentru a ajuta stomacul sa digere mai usor cantitatea mare de alimente;

– Consuma multe fibre pentru a ajuta tranzitul intestinal evita problemele digestive, in special constipatia determinata cel mai adesea de produsele de origine animala. Cateva dintre alimentele cele mai bogate in fibre sunt fulgii de ovaz, orzul, fasolea, broccoli, lintea, mazarea, nautul, porumbul, perele, avocado, merele, painea integral, bananele uscate, zmeura, fisticul sau alunele.

Pofta buna la masa de Paste!

Acestea fiind spuse, iti dorim clipe minunate alaturi de cei dragi si… pofta buna! Paste fericit!

🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.