La ce varsta se opresc fetele din crestere

0
(0)

Fetele au, in general, ultimul puseu de crestere intre varsta de 10 si 14 ani. Multe dintre ele ajung la inaltimea de adult inainte de a implini 15 ani.

Ultimul puseu de crestere descrie acea perioada din viata unei fete in care intra in faza de dezvoltare fizica si sexuala, cunoscuta drept pubertate.

Pentru fiecare copil pubertatea incepe la varste diferite, iar genele au si ele un cuvant de spus in modelul de crestere al fiecaruia dintre ei. Asta inseamna ca ratele “normale” de crestere se incadreaza intr-un interval anume.

Date concrete privind momentul in care fetele se opresc din crestere:

  • In general, fetele incep si termina perioada pubertatii mai devreme decat baietii.
  • Fiecare copil ajunge la pubertate la momente diferite.
  • Fetele au tendinta de a ajunge la inaltimea de adult in jurul varstei de 14 – 15 ani.

Cand incepe si cand se termina pubertatea la fete?

La ce varsta se opresc fetele din crestere 1

Fetele au tendinta de a avea un puseu de crestere care le duce pana la inaltimea specifica varstei adulte atunci cand traverseaza etapa pubertatii.Pubertatea este tranzitia de la copilarie catre varsta adulta; ea descrie o serie de schimbari prin care oamenii trec in momentul in care corpurile lor incep sa secrete cantitati mai mari din anumiti hormoni.

La fete pubertatea incepe in general intre varstele de 10 si 14 ani. Varsta medie la care fetele incep pubertatea este in jur de 11 ani, dar difera de la persoana la persoana.
Pentru unele dintre ele, pubertatea poate incepe mai devreme sau mai tarziu, acesta fiind un aspect complet normal. Pubertatea dureaza in general pana la varsta de aproximativ 16 ani.

La fete, pubertatea inaintea varstei de 8 ani este total atipica. De asemenea, se considera a fi atipic daca o fata nu are sanii dezvoltati pana la varsta de 13 ani, sau daca nu i-a venit inca menstruatia pana la varsta de 16 ani. Aceste situatii necesita atentie medicala si o evaluare pe mai departe.

In timpul pubertatii, fetele pot trece printr-o accelerare a cresterii si vor incepe sa aiba menstruatie. Prima menstruatie, sau prima sangerare este cunoscuta drept menarha. Unele fete pot experimenta in aceasta perioada ganduri si senzatii sexuale intense. Ele pot incepe sa aiba cosuri, iar parul de pe picioare poate capata o culoare mai inchisa.
Hormonii asociati cu pubertatea le pot face, de asemenea, pe adolescente sa se simta mai sensibile sau mai indispuse. Inca o data, si asta este perfect normal!

Cand se opreste cresterea in inaltime la fete?

La ce varsta se opresc fetele din crestere 2

Ritmul in care fetele cresc in perioada pubertatii atinge de obicei apogeul la aproximativ doi ani dupa ce incepe aceasta perioada de tranzitie. Dupa ce o fata incepe sa aiba menstruatie, in general ea creste inca 7 – 10 cm. Insa acest lucru poate varia adesea. Fetele care au prima menstruatie la o varsta mai mica se pot astepta adesea sa aiba o crestere mai mare in centimetri dupa ce incepe menstruatia.

Alti factori care pot influenta inaltimea includ:

  •  Nutritia. Copiii malnutriti sunt adesea mai scunzi si mai slabi decat asteptarile de la varsta copilariei, dar datorita unei nutritii adecvate ei pot recupera inainte de a ajunge la varsta adulta.
  •  Dezechilibrul hormonal. Nivelurile scazute de hormoni de crestere de pilda pot duce la un ritm mai lent de crestere si la o inaltime mai mica la varsta adulta.
  •  Medicatia. Administrarea unor medicamente poate incetini cresterea. Administrarea cronica de corticosteroizi este un posibil exemplu de acest gen. Cu toate acestea, bolile cronice care necesita tratament frecvent cu corticosteroizi (asa cum este astmul, de pilda) pot si ele afecta cresterea.
  • Bolile cronice. Bolile pe termen lung, printre care fibroza chistica, bolile de rinichi si boala celiaca, pot duce la o inaltime mai mica decat asteptarile pentru varsta adulta. Copiii care au avut cancer pot, de asemenea, sa fie mai scunzi odata ajunsi la varsta adulta.
  • Bolile genetice. Copiii care sufera de Sindrom Down, Sindrom Noonan si Sindrom Turner vor fi in general mai scunzi decat ceilalti copii de varsta lor. Cei care au Sindromul Marfan au tendinta de a fi mai inalti.Pentru ca modelele de crestere sunt in mare masura determinate de factori genetici, exista foarte multe variabile atunci cand vine vorba despre inaltimea “normala”.

Asteptarile privind cresterea generala in functie de varsta provin din studii efectuate in randul populatiilor de copii sanatosi.Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda utilizarea tabelelor de crestere ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru copiii cu varste de pana la 2 ani, pentru a ghida asteptarile parintilor. Schemele de crestere ale Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor sunt utile dupa varsta de 2 ani si pana la varsta de 19 ani.

Cand se opreste dezvoltarea sanilor?

Dezvoltarea sanilor (telarha) este in general primul semn al pubertatii. Pe masura ce corpul unei fete se dezvolta, ea va incepe sa simta anumite umflaturi sub sfarc, umflaturi numite muguri mamari. Cand acesti muguri incep sa creasca, ei vor forma sanii, alcatuiti din glande mamare si tesut gras.

Anumite aspecte ale dimensiunii sanilor sunt ereditare, ceea ce inseamna ca se mostenesc din familie. Sanii vor varia in dimensiuni in functie de greutatea femeii. Dupa pubertate, tesutul mamar continua sa se modifice si sa raspunda hormonilor secretati de-a lungul vietii unei femei, inclusiv in timpul ciclului menstrual, al sarcinii, al alaptarii la san si mai tarziu in timpul menopauzei.

Sanii unei femei incep sa se dezvolte de la vasta de 8 ani uneori, si continua pana la varsta de 18 ani. Adolescentele se pot simti uneori jenate sau timide cu privire la acest element care tine de crestere, insa e bine ca fetele sa stie ca este normal:

  •  Sa ai un san usor mai mare decat celalalt.
  •  Sa ai uneori sani durerosi sau sensibili, mai ales in perioada mestruatiei si in preajma acesteia.
  •  Sa ai umflaturi, cosuri sau par in jurul sfarcurilor.

Exista ceva ce poate intarzia sau preveni pubertatea?

La ce varsta se opresc fetele din crestere 3

O dieta echilibrata care sa confere adolescentilor aflati in crestere toti nutrientii de care au nevoie, dublata de activitatea fizica permanenta, vor sustine cresterea continua si dezvoltarea adecvata a acestora.
Insa pubertatea si cresterea ulterioara pot fi amanate de o serie intreaga de motive. Intarzierea in crestere sau faptul ca este un copil care “infloreste” mai tarziu descriu un tipar de dezvoltare mai tarzie, care se mosteneste din familie si care nu ar trebui sa creeze ingrijorari in sanul familiei. Si acesti adolescenti se vor dezvolta complet, numai ca ceva mai lent si mai tarziu decat ceilalti copii de varsta lor.

Fetele au nevoie de o anumita cantitate de grasime corporala inainte ca trupurile lor sa inceapa sa traverseze modificarile aduse de pubertate. Asta inseamna ca fetele adolescente care fac mult sport e posibil sa ajunga sa traiasca mai tarziu acest proces.

Copiii cu probleme de sanatate pe termen lung, precum diabet, fibroza chistica sau astm, pot avea parte de asemenea de o pubertate intarziata. Insa chiar si acest lucru se poate intampla mai rar daca boala este bine tinuta sub control, iar complicatiile raman limitate.

Problemele legate de glanda pituitara sau de glanda tiroida, care produc hormonii de care corpul are nevoie pentru a se dezvolta si a creste pot amana si ele pubertatea. De asemenea, problemele cromozomiale asociate cu unele boli genetice pot interfera in acest proces.
Obezitatea, de asemenea, poate influenta nivelurile hormonale si poate declansa inceperea pubertatii mai devreme decat ar fi de asteptat.

Nutritia

Nutritia este importanta, iar adolescentii malnutriti se pot dezvolta mai tarziu decat ceilalti copii de varsta lor. Malnutritia severa in copilarie poate contribui la intarzieri in crestere, care pot avea efecte pe termen lung, daca nu sunt corectate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii descrie dezechilibrul de crestere la copii in functie de greutatea preconizata pentru o anumita inaltime si de inaltimea preconizata pentru o anumita grupa de varsta. Copiii care au parte de o nutritie deficitara, de infectii repetate si de o stimulare psiho-sociala inadecvata sunt predispusi, in general, la un deficit de crestere.
Potrivit studiilor internationale, in anul 2013, peste 200 de milioane de copii din intreaga lume cu varsta sub 5 ani se aflau in situatii de malnutritie si subnutritie extrema, fiind astfel expusi riscului de pubertate intarziata, dar si riscurilor de complicatii legate de dezvoltare.

Concluzie

Modelele de crestere si de pubertate sunt diferite de la caz la caz. Tocmai pentru ca nu exista retete universal valabile, atunci cand parintii au diverse intrebari sau subiecte care ii ingrijoreaza cu privire la cresterea copiilor lor, ei pot sta de vorba cu medicul, care le poate oferi consiliere de specialitate si chiar posibilitatea unor teste sau analize specific. Un examen fizic complet, o evaluare a obiceiurilor alimentare, precum si analize de sange pentru depistarea unor eventuale probleme medicale si radiografii care analizeaza cresterea oaselor – toate pot fi un punct bun de inceput.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.