idei in bucatarie

Cateva idei in bucatarie nu strica niciodata…

… mai ales ca poate fi destul de dificil sa gatesti ceva sanatos si consistent intr-un timp scurt. Asadar, ca sa nu petreci ore in sir in aburi si printre cratite, astazi ti-am pregatit cateva idei in bucatarie… daca iti plac cartofii.

Si de ce sa nu iti placa? Sunt gustosi, satiosi, reprezinta o sursa minunata de carbohidrati complecsi (cartofii dulci) si de energie si au un continut important de vitamina C, B3, K, acid folic, potasiu, magneziu si calciu (pentru a afla cantitatea de vitamine, minerale si calorii din cartof, click aici). Am mai spus-o si o mai spun o data: nu cartofii, ci modul in care ii gatim poate fi unul nociv, asa ca iata cum ii poti gati sanatos:

Idei in bucatarie si trucuri pentru iubitorii de cartofi:

- Cartofi la cuptor, in aluminiu: uita de cartofii prajiti si bucura-te de o modalitate mai simpla si mai sanatoasa de a-i consuma – la cuptor, in folie de aluminiu. Curata-i bine inainte, nu-i manca fierbinti si incerca sa nu inlaturi chiar toata coaja, deoarece aceasta este bogata in vitamine si minerale, mai ales in vitamina C. Acelasi lucru este valabil si pentru cartofii fierti intregi, in coaja.

- Cartofi zdrobiti cu usturoi: fierbe cartofii in coaja, apoi zdrobeste-i intr-un castron si amesteca-i cu usturoi proaspat tocat si cu condiment naturale. Ei, iata una dintre acele idei in bucatarie foarte bune in sezonul rece, deoarece ne ajuta sa ne pastram silueta periclitata de lipsa miscarii si tine departe virozele si raceala.

- Cartofi cu morcovi si ceapa: pune un strat de cartofi taiati cubulete intr-o tava nu foarte mare, apoi un strat de inele de ceapa rosie, spoi un strat de rondele de morcovi, toarna putin ulei de masline peste legume si presara condimente dupa gust, acopera tava cu o folie de aluminiu si bag-o la cuptor.

Gata cina! 😉

- Cartofi sauté: spala bine catofii, taie-i in jumatate lasand coaja si pune-i in apa clocotita cu putina sare. Lasa-i cateva minute, depinde cat de fragezi ii doresti, apoi aseaza-i intr-o tigaie cu un strop de ulei de masline, ardei rosu taiat, ceapa sau usturoi si ierburi  perfumate.

Idei in bucatarie pentru o dieta sanatoasa zi de zi

Si-ar mai fi cateva aspecte referitoare la modul in care gatim cartofii de care trebuie sa tii cont:idei in bucatarie

- cartofii gatiti intregi sunt mai sanatosi, cei taiati si supusi temperaturilor ridicate isi pierd mare parte din mineralele continute.

- pentru a reduce cantitatea de amidon din cartofi, tine-i in apa rece 30 minute inainte de a-i gati;

- cartofii fierti sunt mai sanatosi decat cartofii la cuptor deoarece acestia din urma prezinta un index glicemic mai mare din cauza timpului mai mare de preparare, iar acest lucru inseamna ca zaharul va fi absorbit mai repede in organism si poate fi depozitat sub forma de grasime;

- renunta la unt sau smantana atunci cand faci piure de cartofi si alege ingrediente mai “light”: lapte cu continut mic de grasime si condimente naturale din plin.

Pofta buna! 😀

 

Ti-a placut?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.