Guava: 14 beneficii esentiale pentru sanatate

0
(0)

Beneficiile potentiale pe care guava le are pentru sanatate sunt in numar foarte mare, printre acestea numarandu-se si capacitatea fructului de a controla nivelul zaharului din sange, de a regla presiunea sanguina si de a trata diareea. In plus, guava contribuie la consolidarea sistemului imunitar si a sistemului digestiv. Ea este extrem de importanta si in curele de slabire, imbunatateste calitatea pielii, trateaza tusea si raceala, dizenteria si scorbutul.
Date fiind concentratiile unice de minerale si vitamine ale fructului, guava poate fi de asemenea extrem de utila si in sporirea energiei.

Ce este Guava?

Guava: 14 beneficii esentiale pentru sanatate 1

Guava este un fruct delicios, cultivat in climate tropicale. Acest fruct sezonier, cunoscut sub denumirea stiintifica de Psidium Guajava are o forma rotunda sau de para. Guava are o culoare verde deschis, galben sau maro cand se coace. Pulpa sa este alba sau castanie, in functie de tipul fructului, si are seminte tari si mici, acoperite de pulpa dulce si fina.

Tipurile comune de guava includ guava mar, guava cireasa cu fructe rosii, guava capsuna si guava mar rosu. Guava este in cea mai mare parte consumata in stare pura (atunci cand este coapta sau semi-coapta) sau se consuma sub forma de suc, gemuri sau jeleuri.
Se crede ca originile fructului guava ar fi in Mexic sau America Centrala. El este acum foarte popular in tarile asiatice si din ce in ce mai accesibil in tarile de pe continentul american, mai ales dupa ce beneficiile sale pentru sanatate au fost dezvaluite. Unele persoane spun ca guava are un gust floral, o incrucisare intre para si capsuna.

Ceea ce face ca acest fruct sa fie si mai special este ca marirea duratei sale de viata la raft nu necesita folosirea de substante chimice sau de pesticide ca in cazul strugurilor, merelor si al altor fructe “exotice”. Guava este unul dintre fructele cele mai putin tratate chimic si stropite. Frunzele sale au si ele multe beneficii si sunt folosite pentru prepararea ceaiului de guava si a sucului de fructe de guava.

Guava: 14 beneficii esentiale pentru sanatate 2

Detalii nutritive despre guava

Acest fruct extrem de popular in unele parti ale lumii este practic o uzina de nutrienti, fiind o sursa excelenta de energie, fibre dietetice, vitamine si minerale. Fructele de guava contin vitaminele C, A, E, B, dar si potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu si zinc.

Beneficiile fructului de guava pentru sanatate

Zicala populara conform careia “un mar pe zi tine doctorul la distanta”, valabila in Europa si in America, poate fi parafrazata si in cazul guavei si ar suna ceva de genul “cateva fructe de guava pe sezon tin doctorul la distanta pentru tot anul” in regiunile tropicale si subtropicale ale lumii. Asadar, hai sa descoperim impreuna care sunt cele mai importante beneficii pe care acest fruct tropical le are pentru sanatate.

Proprietatile antioxidante

Continutul mare de vitamina C al fructelor de guava – de patru ori mai mare decat cel al portocalelor, contribuie la consolidarea sistemului imunitar. Potrivit unui studiu publicat in anul 2006, antioxidantii din fruct contribuie la apararea organismului impotriva proliferarii radicalilor liberi, una dintre cauzele principale ale aparitiei unor boli precum cancerul sau bolile de inima.

Controlul diabetului

Consumul de guava este foarte util si pentru pacientii care sufera de diabet. Guava contine o cantitate mare de fibre alimentare, care au un efect benefic asupra scaderii nivelului de glucoza din sange. Potrivit studiilor recente efectuate pe animale, consumul de guava poate preveni riscul aparitiei diabetului de tip 2. Cu toate acestea, e nevoie de mai multe cercetari pentru a putea confirma cu exactitate intreaga amploare a beneficiilor sale in acest sens.

Reglarea presiunii sanguine

Cercetarile publicate in Jurnalul American de Cardiologie au relevat ca guava a contribuit la reducerea nivelului de colesterol LDL si a presiunii sanguine in randul participantilor la studiu. Fiind extrem de bogat in fibre si hipoglicemic prin natura sa, fructul s-a dovedit a fi benefic si datorita contributiei la reducerea presiunii sanguine.

Imbunatatirea sanatatii tiroidei

Guava este o sursa buna de cupu, un mineral important pentru reglarea metabolismului prin contributia la controlul productiei si absorbtiei hormonale. Hormonii tiroidieni joaca un rol semnificativ in reglarea energiei si a metabolismului in intregul organism.

Tratarea scorbutului

Asa cum am aratat si mai sus, guava contine de patru ori mai multa vitamina C decat portocalele, despre care se spune foarte des ca sunt sursa suprema de vitamina C. Iata asadar ca guava le bate! Potrivit unui studiu din anul 2003 aparut in publicatia Alimentele din Plante si Nutritia Umana, deficitul de vitamina C poate cauza aparitia scorbutului. Singurul remediu cunoscut pentru aceasta boala periculoasa este aportul adecvat de vitamina C.

Combaterea diareei si a dizenteriei

Guava are proprietati despre care se spune ca pot contribui la tratarea unei serii intregi de tulburari digestive precum diareea si dizenteria. Fie ca ii mesteci frunzele sau ca mananci fructul ca atare, calitatile astringente ale guavei adauga substanta scaunelor moi si reduc simptomele diareei. Acesti factori astringenti sunt alcalini in natura lor si au proprietati dezinfectante si antibacteriene, contribuind astfel la tratarea dizenteriei prin inhibarea dezvoltarii microbilor si prin indepartarea surplusului de mucus din intestine. Mai mult, alti nutrienti precum vitamina C, carotenoizii si potasiul intaresc sistemul digestiv, dezinfectandu-l in acelasi timp. Fructul este, de asemenea, benefic si pentru tratarea gastroenteritei din motive similare celor expuse mai sus.

Ameliorarea constipatiei

Guava este una dintre cele mai bogate surse de fibre alimentare din randul fructelor, iar semintele sale pot fi folosite ca laxative excelente. Aceste doua proprietati contribuie la crearea unui tranzit intestinal sanatos, si mentin tractul intestinal intr-o stare de sanatate perfecta. Se spune ca in general constipatia poate fi responsabila de aparitia a 72 de afectiuni, astfel ca orice sursa de fibre alimentare care poate ameliora constipatia este in mod cert benefica! Sanatatea generala este influentata fara doar si poate de o digestie adecvata, si chiar mai important de atat, de un proces adecvat al excretiei. Consumul frecvent de guava le poate asigura pe ambele.

Imbunatatirea sanatatii creierului

Un alt beneficiu urias al fructelor de guava este prezenta vitaminelor B, B3 si B6. Vitamina B3, cunoscuta si ca niacina, poate creste fluxul sanguin si stimuleaza functiile cognitive, in timp ce vitamina B6 este un nutrient aflat in stransa legatura cu functionarea nervilor si a creierului.

Tratarea tusei si a racelii

Cercetarile publicate in Jurnalul de Etnofarmacologie cu privire la actiunile antitusive si antimicrobiene ale extractului din frunze de guava sustin ca planta este foarte utila in tratarea tusei si a racelii.
Sucul de fructe crude si imature de guava sau decoctul de frunze de guava este foarte util in ameliorarea tusei si a racelii, reducand mucusul, dezinfectand tractul respirator, gatul si plamanii, si inhiband activitatea microbilor, datorita proprietatilor sale astringente.
Guava este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C si fier din randul fructelor, atat vitamina C cat si fierul fiind nutrienti eficienti in prevenirea sau ameliorarea racelilor si infectiilor virale. In unele zone din India, fructele coapte de guava sunt prajite si utilizate ca remediu impotriva cazurilor extreme de tuse, raceala si congestie.

Fructul copt ar trebui evitat de persoanele care sufera de tuse si raceala, pentru ca poate exacerba problema. De asemenea, evita sa bei apa imediat dupa ce mananci fructul de guava pentru ca asta iti poate provoca dureri de gat.

Slabirea

Guava este foarte utila pentru persoanele care vor sa slabeasca fara sa isi compromita aportul de proteine vitale, de vitamine, minerale si fier. Fructul este extrem de bogat in furaje grosiere (fibre), nu are colesterol si contine o cantitate mica de carbohidrati digerabili. Combinatia face din guava o gustare foarte satioasa, care satisface foarte usor pofta de mancare.
Guava, in mod deosebit cea cruda, are mult mai putin zahar in comparatie cu merele, portocalele, strugurii si cu multe alte fructe. Adaug-o la masa ta de pranz si nu te vei mai simti infometat pana seara. In mod paradoxal, guava te poate ajuta si sa slabesti dar si sa te ingrasi, un fenomen posibil cel mai probabil datorita cantitatii mari de nutrienti pe care ii contine, care regleaza metabolismul si promoveaza absorbtia adecvata de nutrienti.

Guava: 14 beneficii esentiale pentru sanatate 3

Ingrijirea pielii

Guava poate imbunatati sanatatea pielii si te poate ajuta sa eviti problemele de piele, un avantaj datorat in mare parte abundentei de factori astringenti disponibili in fruct (si mai multi factori astringenti se regasesc in fructul necopt).
Pielea poate beneficia fie de consumul fructului ca atare, fie de clatirea cu un decoct facut din fructele si frunzele imature de guava. Decoctul va tonifia si va intari pielea lasata. Proprietatile antioxidante si detoxifiante puternice sunt considerate extrem de benefice pentru mentinerea unei pieli stralucitoare. De asemenea, ele elimina semnele imbatranirii premature, ale ridurilor si ale altor tulburari ale dermului.

Imbunatatirea vederii

Guava este o sursa foarte buna de vitamina A, recunoscuta pentru beneficiile extraordinare pentru o vedere sanatoasa. Vitamina A din fructul de guava te poate ajuta sa intarzii aparitia cataractei, a degenerarii maculare si poate imbunatati sanatatea generala a ochilor. Ea contribuie la protectia celulelor de la nivelul ochilor si poate intarzia, de asemenea, deteriorarea vederii.

Diminuarea stresului oxidativ

Sucul de guava este bogat in vitamina C si intr-un numar mare de alti fitonutrienti importanti, care te pot ajuta sa reduci si chiar sa elimini radicalii liberi, incetinind astfel stresul oxidativ din organism. Sucul de guava este o bautura foarte populara in regiunile tropicale si subtropicale.

Ingrijirea dentara

Lasand la o parte beneficiile fructelor, trebuie spus ca si frunzele de guava au foarte multe beneficii. Sucul de frunze de guava este celebru pentru tratarea durerilor de dinti, pentru tratarea gingiilor umflate si a ulceratiilor bucale.

Utilizarile fructului de guava

Guava: 14 beneficii esentiale pentru sanatate 4

Frunzele de guava se utilizeaza la prepararea de medicamente din plante care pot trata diverse probleme de sanatate, printre care diareea, diabetul, infectiile si obezitatea.

Ceaiul de frunze de guava are multe beneficii, printre care includem slabirea, controlul diabetului si prevenirea sau ameliorarea diareei. El poate fi preparat usor acasa.

Frunzele de guava au fost o componenta importanta in medicina populara, pentru ca ele contin acid palmitic si acid palmitoleic.
Guava grabeste procesul de vindecare a ranilor, atunci cand este aplicata la nivel local. Ea amelioreaza, de asemenea, frecventa convulsiilor, epilepsia si infectiile bacteriene.
Consumul de seminte de guava contribuie la tratarea problemelor obisnuite precum constipatia si alte probleme gastro-intestinale.

Fructele pot fi taiate in jumatati si le poate fi scos centrul fibros si semintele, urmand ca apoi fructul sa fie folosit ca topping sau mancat ca atare, sau chiar blendat in smoothie-uri de fructe sau de fructe si legume. De asemenea, poate fi stors, obtinandu-se o bautura extrem de delicioasa si de sanatoasa.

Guava: 14 beneficii esentiale pentru sanatate 5

Exista foarte multe moduri in care poate fi consumat fructul de guava, de la consumul fructului in sine, stoarcerea si consumul sucului ca atare, pana la felierea fructului de guava si adaugarea deasupra inghetatei si a dulceturilor, sau includerea intr-un smoothie perfect.

Poti de asemenea sa adaugi cubulete de guava in salate, o idee excelenta pentru un mic dejun sanatos.
Ai grija sa alegi mereu fructe de guava proaspete si coapte, care sa nu aiba deloc pete sau defecte. Consuma fructul numai spalat bine!

Cele mai frecvente intrebari despre guava

Pot manca semintele de guava?

Da, semintele de guava se pot manca fara vreun efect negativ. De fapt, oamenii mananca in mod intentionat seminte de guava datorita continutului mare de fibre al acestora, care contribuie la ameliorarea problemelor gastro-intestinale, precum constipatia.

Cum sa cultiv guava?

Daca locuiesti intr-o zona cu climat tropical sau subtropical, nu este chiar atat de dificil sa iti cultivi propriul arbore de guava. Arborii de guava raspund foarte bine la ingrasamant, astfel ca nu va trebui decat sa eliberezi ceva loc in zona in care vrei sa plantezi copacul. Apoi va trebui sa uzi copacul odata pe saptamana si sa ii dai ingrasamantul necesar o data pe luna. Poate fi necesar sa adaugi o cantitate suplimentara de ingrasamant, insa copacul ar trebui sa creasca repede. Taierea ramurilor in exces poate favoriza cresterea.

Guava: 14 beneficii esentiale pentru sanatate 6

Cate calorii contine guava?

Unul dintre cele mai bune lucruri cu privire la guava este nivelul sau caloric scazutȘ astfel, un fruct de dimensiuni medii contine numai 38 de calorii. Data fiind densitatea impresionanta de nutrienti a acestui fruct, cunoscut si datorita numarului mare de minerale, vitamine si fitonutrienti comparativ cu numarul mic de calorii, este de la sine inteles de ce multe persoane adora huava. Ea poate oferi energia si nutrientii de care este nevoie pentru a trece de fiecare zi fara sa creasca drastic numarul de calorii consumate.
Atentie!

E posibil ca medicamentele care contin o concentratie mare de guava sa nu fie potrivite pentru femeile insarcinate sau pentru cele care alapteaza. Intotdeauna este indicat sa mananci fructele in forma lor naturala, iar inainte de a lua un supliment pe baza de guava ar fi indicat sa stai de vorba cu medicul tau.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.