De ce si cum sa incluzi mugurii de molid in stilul tau de viata?

0
(0)

Sigur iti amintesti de vacantele copilariei, cand mergeai cu parintii la munte si mama aduna cate o punga de muguri de molid, de pin sau de brad… Cand o intrebai de ce, iti spunea ca sunt foarte buni si ca au foarte multa vitamina C, iar la intoarcerea acasa mugurii de molid se transformau in cel mai bun sirop si remediu pentru tuse pe care il puteai gusta pe atunci…

Astazi lumea a mai uitat de mugurii de molid si de efectele lor benefice, iar in comert gasesti produse din muguri de condifere la preturi destul de mari sa fie accesibile tuturor. Vom vedea in cele ce urmeaza ce sunt mugurii de molid, cum ii poti folosi in alimentatie si nu numai, si care sunt beneficiile lor.

Cum recunosti un molid?

Cel mai simplu mod de a identifica un molid este sa ii atingi acele. Daca sunt foarte tari si ascutite, este molid.

Ce sunt mugurii de molid?

Mugurii de molid sunt acele varfuri ale ramurilor de molid care apar primavara. Ele au cel mai frumos verde posibil si sunt extrem de benefice.

De ce sa mananci muguri de molid?

  •  Acele de molid sunt extrem de bogate in vitamina C – mugurii congelati sau uscati sunt o sursa buna de vitamina C in perioada de iarna.
  •  Mugurii de molid contin, de asemenea, si carotenoizi.
  •  Mugurii de molid sunt bogati in minerale precum potasiu si magneziu.
  •  Acele de molid sunt folosite de mult timp pentru a trata tusea si durerile de gat.
  •  Mugurii de molid contin, de asemenea, o cantitate mare de clorofila, care contribuie la cresterea si repararea tesuturilor, precum si la controlul poftelor sau transportarea oxigenului catre celule.
  •  Mugurii neutralizeaza radicalii liberi, mentin un nivel echilibrat al glucozei din sange, accelereaza vindecarea ranilor si se leaga de metalele otravitoare prezente in corp.

Aliment si medicament

Fie ca optezi pentru muguri de molid, de brad sau de pin… aromele de primavara ale acestora sunt extrem de racoritoare. Este adevarat ca aromele copacilor sunt diferite, insa vei alege partile deschise la culoare, cu note de lamaie si pin si subtonuri pamantii. Multe au o calitate astringenta care iti strepezeste dintii.

Cand gusti din mugurii proaspeti ai impresia ca preiei de la acestia intreaga vitalitate a copacilor. Nu iti trebuie prea multi – doar o mana e suficient sa te simti satisfacut.
Pentru ca mugurii sunt plini de vitamina C si de electroliti, ii poti echivala cu un Gatorade sau un Emerge-C, dar fara dezavantajele zaharului. Mugurii sunt folositi din cele mai vechi timpuri pentru a alunga setea si foamea, dar si pentru a combate scorbutul, racelile, tusea si oboseala.

Ce poti face cu acele si mugurii de molid?

1. Daca iti place alimentatia cat mai naturala si raw, ii poti manca asa cum sunt, sau ii poti adauga in smoothie-uri si salate. Un exemplu in acest sens este un smoothie de kiwi si avocado cu muguri de molid.
2. Ii poti utiliza uscati pentru ceaiuri, care calmeaza gatul si afectiunile cailor respiratorii superioare.
3. Poti folosi acele de molid in loc de rozmarin.
4. Poti adauga un mugure de molid tocat in apa de baut si sa il lasi timp de aproximativ o ora – apa absoarbe toate beneficiile mugurilor.
5. Condimenteaza-ti supele, pastele, tocanitele si retetele curry cu muguri de molid tocat. Vor avea un gust excelent si este, pe de alta parte, si o modalitate foarte buna de a stimula absorbtia mineralelor din cereale si leguminoase. Idei de retete: tocana de anghinare si fasole, si retete cu tortilla.
6. Mugurii de molid sunt foarte buni pentru un pesto vegan fara ulei, alaturi de nuci de pin, busuioc si drojdie nutritionala.
7. Daca vrei ceva mai sofisticat poti incerca si ciupercile sotate cu muguri de molid si arpagic.
8. Si, desigur, nu puteam uita de reteta de sirop de muguri de molid, cu singurul amendament ca va fi nevoie sa adaugi o cantitate foarte mare de zahar, care va elimina din beneficiile mugurilor atat de bogati in vitamina C. Practic un mit al copilariei demontat…

Cum se culeg mugurii de molid?

De ce si cum sa incluzi mugurii de molid in stilul tau de viata? 1

1. Regula de 100 de metri

Alege un loc situat la maxim 100 de metri de un drum circulat.

2. Cat iei de la fiecare copac?

Se recomanda sa nu culegi prea multi muguri de la un singur copac sau chiar de pe o ramura.
Mugurii culesi nu vor mai creste la loc.

3. De pe ce ramuri sa culegi?

Concentreaza-te pe mugurii care sunt mai la umbra si care au varfurile catre interiorul copacului si mai apoape de pamant. Daca ai in gradina un molid care trebuie rarit, poti lua toti mugurii de pe acele ramuri.

Rasina de molid

Primavara este un moment bun nu numai pentru muguri, ci si pentru a colecta rasina de molid, pentru ca seva copacului curge. Cauta copaci care au fost loviti de fulger sau raniti intr-un fel sau altul. Seva acestor copaci se va prelinge pe langa rana, protejand copacul.

Rasina copacilor poate fi folosita atat ca medicament cat si pentru aroma.
In general rasina este un antimicrobian renumit si un stimulator al sistemului imunitar. Ea poate fi folosita direct pe taieturi, zgarieturi si julituri, sau pe intepaturi de insecte. Un remediu bine cunoscut este rasina de brad folosita impotriva intepaturilor de tantari. Tot ce trebuie sa faci este sa pui putina seva peste intepaturi si apoi sa acoperi cu o frunza mica, cum ar fi cele de afin de pilda, pentru a face un mic bandaj verde. Aceasta te va ajuta sa scapi de mancarime si va ajuta intepatura sa se vindece mai repede.

Acele de molid sunt foarte aromate si au proprietati antimicrobiene si de stimulare a sistemului imunitar. Chiar si acele mai batrane pot fi transformate intr-un ceai medicinal delicios. Ele se infuzeaza in apa fierbinte tip de 15-20 de minute.
Acele de molid sunt foarte bune si pentru prepararea unui ulei de masaj, pur si simplu prin tocarea acelor de molid, care sunt puse apoi intr-un borcan de plastic si acoperite cu ulei de masline extra virgin. Dupa o saptamana de stat la infuzat, uleiul va avea un miros revigorant, care iti va schimba starea de spirit.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.