De ce este importanta ecografia abdominala?

0
(0)

Examenul ecografic al abdomenului se numeste ecografie abdominala. Cu ajutorul ecografiei abdominale, medicul poate evalua diferite organe din abdomen, de exemplu splina, ficatul si rinichii. In plus, examenul neinvaziv si relativ ieftin are putine complicatii.

Deoarece nu dureaza mult, procedura este utilizata pentru o gama larga de simptome si boli pentru diagnostic si monitorizare de urmarire.

Ecografia abdominala este examinarea abdomenului folosind ultrasunete. Apartine procedurilor de diagnostic imagistic si deci examinarilor neinvazive. Pentru sonografie, medicul foloseste un traductor special care trimite semnale cu ultrasunete la diferite frecvente. Aceste semnale sunt reflectate de structurile din interiorul abdomenului. Traductorul preia apoi ecoul undelor sonore. Un computer transforma apoi acest ecou intr-o imagine in tonuri de gri.

Densitatea diferita a structurilor abdominale duce la o reprezentare in diferite valori de gri. Organele bogate in lichide, cum ar fi vezica urinara si vezica biliara, apar negre, deoarece undele ultrasonice le pot patrunde cu usurinta.

Structurile izolate fonic precum oasele reflecta o cantitate mai mare de unde sonore. Din acest motiv, par mai deschise pana la albe. Imaginea in tonuri de gri permite, de asemenea, medicului sa vizualizeze si sa evalueze dimensiunea, pozitia si structura organelor.

Organele care pot fi examinate folosind o ecografie abdominala includ: ficat, splina, rinichi, vezica biliara si tractul biliar, pancreas, vezica urinara, uter, prostata, aorta sau noduli limfatici. Deoarece exista gaz care este impermeabil la undele ultrasunete din stomac si intestine, examinarea cu ultrasunete este adecvata numai conditionat pentru aceste organe.

Ecografia abdominala este una dintre examinarile de rutina care sunt utilizate pentru multe indicatii diferite. Aceasta include:

  • Dureri abdominale acute cu tensiune imuna (abdomen acut)
  • Afectiuni hepatice (hepatita, ciroza, chisturi)
  • Boli ale sistemului biliar (inflamatie a vezicii biliare, calculi biliari)
  • modificari anormale ale pancreasului
  • Boala ganglionilor limfatici
  • Boli si inflamatii ale rinichilor (inflamatie a bazinului renal, pietre la rinichi)
  • Tulburari ale vezicii urinare (congestie urinara, urina reziduala, pietre vezicale)
  • Boli ale organelor genitale
  • Tulburari ale vaselor de sange abdominale

Medicul poate folosi, de asemenea, ultrasunetele abdominale pentru a detecta acumularile libere de lichid in cavitatea abdominala si, de exemplu, pentru a detecta sangerarile interne. Ecografia abdominala este, de asemenea, un ajutor important pentru depistarea precoce a tumorilor din abdomen.

Examenul cu ultrasunete este, de asemenea, utilizat pentru a monitoriza progresul tratamentului tumoral. In timpul sarcinii, ultrasunetele sunt utilizate si pentru a verifica pozitia copilului nenascut si pentru a-l examina pentru eventuale boli. In plus, examinarea cu ultrasunete a abdomenului sprijina indepartarea probelor de tesut sau lichide din abdomen.

In cadrul eco abdominal MedImages, in comparatie cu alte metode imagistice, cum ar fi CT sau RMN, ecografia abdominala este un examen relativ ieftin.

Ca metoda de examinare neinvaziva, ecografia abdominala nu necesita nicio interventie chirurgicala. Acest lucru face ca metoda sa fie nedureroasa si simpla. Unii pacienti considera ca gelul special rece este usor inconfortabil. Undele ultrasonice utilizate sunt, de asemenea, complet inofensive.

Nu in ultimul rand, din acest motiv, ecografia abdominala este metoda cea mai potrivita si cea mai frecvent utilizata pentru examinarea copilului nenascut din uter.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.