Problemele digestive sunt destul de comune. Cu totii ne confruntam ocazional cu disconfortul creat de crampele abdominale, balonare, constipatie, diaree, arsuri stomacale sau senzatii de greata. Multe dintre acestea pot fi ameliorate sau evitate prin imbunatatirea regimului alimentar si mentinerea unui stil de viata sanatos.
Cum functioneaza digestia?
Inainte de a-ti da cateva sfaturi despre cum sa-ti imbunatatesti digestia, intai trebuie sa intelegi cum functioneaza:
Digestia incepe prin masticatia alimentelor si transformarea lor in bol alimentar. Urmatoarea etapa este inghitirea, transportarea alimentelor mestecate in esofag, prin faringe. Etapa se incheie o data ce bolul alimentar a ajuns in stomac. Aici are loc digestia gastrica prin secretia de acizi si sucuri gastrice care descompun alimentele. Rezultatul acestui proces este chimul care ajunge in intestinul subtire, prin duoden, unde se continua digestia cu ajutorul sucurilor gastrice. Prin membrana care acopera intestinul sunt absorbite substantele nutritive in sange, iar restul sunt transportate in intestinul gros.
Cum sa-ti imbunatatesti digestia
Chiar daca ai adoptat un stil de viata sanatos, este posibil ca daunele produse ulterior ca urmare a unui stil alimentar nesanatos sau dezorganizat sa necesite un efort mai mare pentru remediere. Din fericire, exista solutii la indemana care te pot ajuta sa-ti imbunatatesti digestia prin mici schimbari:
1. Opteaza pentru combinatiile alimentare potrivite
Exista combinatii alimentare care pun in pericol sanatatea si pe care ar trebui sa le eviti cu orice pret, mai ales daca-ti doresti sa-ti imbunatatesti digestia. Asadar, indicat este ca fructele sa fie consumate pe stomacul gol, pentru a evita senzatiile neplacute de balonare sau fermentarea lor in stomac, iar proteinele alaturi de legume.
2. Consuma alimente fermentate
Alimentele fermentate sunt bogate in bacterii benefice pentru organism si vor sprijini regenerarea florei intestinale. Asadar, incearca sa incluzi in alimentatie produse lactate precum iaurt sau chefir si vei observa o imbunatatire a digestiei.
3. Consuma fibre
Organismul are nevoie de fibre pentru a elimina toxinele. Legumele sunt surse bogate de fibre, asadar incearca sa le consumi din belsug, insa fara sa faci excese. Un consum exagerat de fibre va avea efectul invers si va tulbura digestia.
4. Urmeaza regula 80/20
Regula 80/20 a lui Pareto poate fi aplicata universal, inclusiv in ceea ce priveste nutritia. Incearca sa mananci pana cand te simti satul in proportie de 80% (cu aproximatie, desigur). Astfel va ramane suficient loc pentru ca digestia sa se desfasoare corespunzator, fara efecte neplacute.
5. Hidrateaza-te!
Hidratarea este foarte importanta inclusiv pentru functionarea optima a tractului digestiv. Incearca sa nu consumi apa in timpul mesei, ci cu 20 de minute inainte si dupa ce mananci, pentru a nu perturba digestia.
6. Nu sari peste micul dejun
Nu degeaba micul dejun este considerata cea mai importanta masa a zilei si are un impact major asupra functionarii metabolismului. La fel de importante sunt si alegerile alimentare pe care le faci pentru prima masa a zilei. In niciun caz n-ar trebui sa-ti incepi ziua cu junk food. Fa alegeri sanatoasa si organismul te va rasplati!
7. Fii activ!
Un stil de viata activ inseamna un sistem digestiv sanatos. Daca timpul nu-ti permite sa urmezi un program de exercitii sau sa mergi la sala de fitness, incearca cel putin sa mergi pe jos mai mult sau sa urci scarile. Sistemul tau digestiv nu va sti decat ca faci miscare, asadar nu are importanta pentru ce optezi.
Sursa:
health.usnews.com