Depresia a devenit o afectiune la fel de comuna precum obezitatea. Studiile au descoperit ca un procent de 25% din adulti si 10% din copii sufera anual de aceasta afectiune.
De regula, depresia poate fi tratata prin tratament medicamentos si terapie. Un factor important, insa, in tratarea acestei afectiuni si care din pacate este adeseori neglijat, este nutritia. Pentru ca, in definitiv esti ceea ce mananci!
Ce este depresia?
In linii mari, depresia este o afectiune care influenteaza negativ starea de spirit si comportamentul. Se manifesta prin stari nejustificate de tristete, apatie si afecteaza calitatea vietii individului. Deterioreaza relatiile cu cei din jur, poate duce inclusiv performante scazute la locul de munca sau, in cazuri extreme, la consum excesiv de alcool sau droguri.
In ceea ce priveste simptomatologia, depresia provoaca, printre altele, insomnie sau nevoia permanenta de odihna, energie scazuta, nervozitate, imposibilitate de concentrare, dificultate in luarea deciziilor, ganduri sinucigase, etc.
Alimente care previn depresia
Nu exista nicio dieta specifica pentru tratarea depresiei, insa exista o multime de alimente care previn depresia si care pot fi incorporate cu usurinta in alimentatie, cum ar fi:
1. Carnea de curcan
Majoritatea surselor de proteina au potentialul de a lupta impotriva depresiei. Dintre toate, carnea de curcan este cea mai erecomandata, avand in vedere continutul foarte mare de triptofan, unul dintre cei 8 aminoacizi esentiali. Conform lui Robin C-H, autorul Thinking your way to happy, „Triptofanul stimuleaza secretia de serotonina” cunoscuta si sub denumirea de hormon al fericirii.
2. Nucile
Consumate in moderatie, nucile sunt o sursa bogata de grasimi mononesaturate si proteine. Dar ceea ce le transforma intr-unul dintre alimentele care previn depresia este continutul semnificativ de acizi grasi omega 3, care contribuie la mentinerea sanatatii cerebrale.
3. Produsele lactate cu putine grasimi
Produsele lactate cu putine grasimi, cum ar fi iaurturile branzeturile, laptele, au un continut mare de vitamina D, proteine si sunt bogate in calciu. Toate acestea sunt esentiale nu doar in mentinerea sanatatii fizice, ci si in ceea ce priveste mentinerea un stari de spirit bune.
4. Cerealele integrale
Produsele din cereale integrale intra si ele in categoria alimentelor care previn depresia, datorita carbohidratilor complecsi care au efecte pozitive asupra starii de spirit stimuland eliberarea serotoninei.
5. Ceaiul verde
Cercetarile au demonstrat ca ceaiul verde este o sursa foarte bogata de antioxidanti. Insa ceea ce il face eficient in lupta impotriva depresiei este L-teanina care intra in componenta acestuia. L-teanina este aminoacidul care se ragaseste in frunzele ceaiului si ajuta la ameliorarea stresului.
6. Turmeric
Turmericul este un condiment popular in bucataria indiana si asiatica, iar consumul acestuia aduce numeroase beneficii organismului, printre care si inducerea starilor de buna dispozitie.
7. Ciocolata neagra
Ciocolata neagra stimuleaza eliberarea serotoninei si ajuta la relaxarea vaselor de sange ale sistemului cardiovascular. Trebuie sa tii cont, insa, ca are un continut caloric foarte mare (150 de calorii per 30 de grame).
Alimentatia, desi nu este suficienta in tratarea afectiunilor medicale, este un adjuvant care poate sprijini vindecarea.
Sursa: