Culturism- definitie si notiuni de baza

5
(1)

despre masa muscularaCulturismul este sportul in care practicantii urmaresc sa-si dezvolte un corp proportionat si o musculatura cat mai masiva si simetrica, dar in acelasi timp sa reduca cat mai mult stratul de grasime de sub piele.
In acest scop se folosesc exercitii cu gantere, haltere, aparate cu scripeti sau de alte tipuri, dar si exercitii aerobice precum ciclism, alergare, inot etc.
Foarte importanta in pregatirea unui culturist este si alimentatia care trebuie sa serveasca unui dublu scop: sa asigure necesarul pentru cresterea masei musculare, dar in acelasi timp sa reduca stratul de grasime.

Notiuni de baza in culturism

Concentrare – Atitudine mentala esentiala pentru eficienta antrenamentelor de culturism. Eficacitatea exercitiilor scade daca sunt efectuate mecanic, in virtutea inertiei. Sportivul trebuie sa se concentreze la maxim in timpul lucrului sa incerce sa vizualizeze dezvoltarea muschiului supus travaliului.

Partener de antrenament – Antrenamentele efectuate in colaborare cu un partener prezinta o serie de avantaje: se pot lucra exercitii mai complexe, se pot efectua repetari fortate, miscari negative etc. Cooperarea se va dovedi fructuasa, fiind de natura sa-i stimuleze pe ambii parteneri numai daca acestia poseda o structura si o forta fizica asemanatoare, se gasesc la aproximativ acelasi stadiu de dezvoltare musculara si urmaresc la antrenamente un scop comun.

Repetare – Executarea fara pauza a unei miscari complete, caracteristica unui anumit exercitiu. Lucrul in serii si repetari reprezinta metoda de baza a intregului sistem de antrenament in culturism.

Repetari fortate – Metoda de baza a antrenamentului de culturism care presupune asigurarea unei cresteri constante a solicitarii musculare. Alegerea incarcaturii se face astfel incat ultimele 2-3 repetari ale fiecarei serii sa reclame din partea executantului maximum de efort. Aceste asa numite repetari fortate – la executarea carora culturistul poate fi ajutat de un partener – sunt considerate cele mai eficiente, intrucat contribuie decisiv la ingrosarea fibrelor musculare.

Serie (repriza) – Suma repetarilor consecutive din cadrul aceluiasi exercitiu, incheiate cu o pauza

Pauza dintre serii -timpul afectat refacerii sportivului intre 2 serii: durata pauzei trebuie sa fie astfel aleasa ca sportivul sa poata continua antrenamentul la parametrii maximi.

Culturism si tipuri somatice de baza

Fiecare individ apartine preponderent unuia din cele trei tipuri somatice de baza : ectomorf, mezomorf, endomorf, dar are secundar, intr-o proportie mai mare sau mai mica in functie de mostenirea genetica, caracteristici din celelalte doua tipuri somatice.

Ectomorf: longilin, oase subtiri, muschi prelungi. Obtine greu masa musculara in schimb nu se ingrasa niciodata indiferent ce mananca si obtine usor definire, separare, vascularizare.

Mezomorf: robust cu spate lat, umeri largi, talie ingusta, musculatura care se dezvolta usor. In functie de regimul alimentar utilizat se poate ingrasa sau poate slabi cu usurinta.

Endomorf: oase si incheieturi groase, obtine usor masa musculara si este capabil de eforturi mari. Are tendinte de ingrasare si „scapa” foarte greu de stratul de grasime ce il acopera, chiar daca tine regimuri „crunte”. Din aceasta cauza separarea, definirea si vascularizarea sunt deficitare la el.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.