Descoperirea celui mai bun tip de lapte pe care il poti folosi pentru cafea este un demers destul de dificil si unul la care nu multi dintre noi se incumeta.
Motivul principal este simplu: nu toate tipurile de lapte se potrivesc tuturor gusturilor, astfel ca e greu sa gasesti un top 3 al variantelor de lapte si sa spui ca acelea sunt cele mai bune, iar selectia ta sa fie una general valabila si acceptata!
In mod cert exista o multime de aspecte de care va trebui sa tii cont in alegerea laptelui ideal: preferi o cafea mai neagra sau o varianta mai usoara si mai laptoasa? Cat de tare vrei sa fie gustul de cafea? Ar fi de preferat o varianta mai spumoasa, cu un finish mai cremos, ca in cazul laptelui de vaca?… Acestea sunt doar cateva dintre variabilele de care ar trebui sa tii cont pentru un astfel de top, astfel ca in cele ce urmeaza vom incerca sa le discutam pe toate.
Inainte de a trece in revista tot ce ar trebui sa stii, iata cateva ponturi importante de care e bine sa tii cont atunci cand iti alegi un lapte cat mai potrivit gusturilor tale.
Sumar articol:
1. Laptele animal versus laptele vegetal facut in casa
Exista un concept important de care nu ar trebui sa uiti atunci cand compari laptele vegetal cu laptele animal, iar acesta este faptul ca nicio combinatie (si sunt aproximativ 30 pe care le poti incerca…) nu va putea fi identica laptelui de vaca.
Asta inseamna ca sunt mai rele? In niciun caz! Unele dintre ele vor fi chiar mai bune, pe altele le vom detesta, insa e interesant si chiar distractiv sa testezi toate variantele si sa poti vedea care arome si texturi vor fi pe gustul tau. Din acest motiv, e bine sa pornesti la drum fresh si deschis, fara false asteptari.
2. Laptele vegetal facut in casa versus laptele vegetal cumparat din magazin
Rezultatele in ceea ce privestea folosirea laptelui vegetal facut in casa si a celui cumparat imbuteliat variaza si ele. Toate rezultatele pe care le vei regasi mai jos provin de la variante de lapte vegetal facut in casa, cu ajutorul unui aparat pentru lapte vegan. Pentru cei care nu cunosc inca diferentele dintrre laptele facut in casa si cel ambalat, iata aici principalele aspecte pe care ar trebui sa le stii.
- Principala diferenta este valoarea nutritionala. Variantele de lapte vegetal facut in casa contin toti micronutrientii si macronutrientii pe care ii contin semintele din care sunt facute. Laptele ambalat este incalzit la temperaturi foarte mari pentru a fi pasteurizat si sterilizat, astfel incat sa dureze cat mai mult, iar acest proces ucide o parte din micro si macronutrientii. In timp ce laptele vegan facut in casa va tine doar 3-5 zile in frigider, laptele vegan ambalat va rezista intre 1 si 3 ani pe rafturile magazinelor, la temperatura camerei.
- O alta diferenta tine de faptul ca de cele mai multe ori laptele ambalat nu mentioneaza originea semintelor folosite. Cand faci lapte in casa stii si de unde provin semintele si daca sunt organice sau nu si de aceea vei sti exact ce consumi.
- Cea de-a treia diferenta tine de pret. In acest moment, laptele vegetal capata din ce in ce mai multa popularitate, atat in Europa cat si in lume, ajungand astfel sa fie vandut la preturi extrem de mari. In schimb, in cazul laptelui vegetal facut in casa preturile pot fi mult mai mici, mai ales daca vorbim despre lapte de orez, lapte de soia, sau lapte de arahide. Exista intr-adevar si variante mai scumpe, laptele de migdale fiind unul dintre tipurile de lapte ce pot ajunge la 10-15 lei per litru.
3. Reteta de cafea
Exista tot atatea gusturi si preferinte diferite de cafea sau amestecuri de cafea cate culori sunt pe lume. Testele ce urmeaza sunt realizate cu o cafea a unui producator italian, cu un blend puternic si concentrat, care a permis identificarea cu o mai mare usurinta a celor mai bune tipuri de lapte pe care le poti adauga in cafeaua ta. Varianta de cafea folosita a fost cafeaua Arabica, iar pentru amestecuri s-au folosit urmatoarele proportii:
Cortado – ¾ ceasca de cafea si ¼ ceasca lapte vegetal.
Latte – ½ ceasca cafea, ½ ceasca lapte vegetal.
4. Laptele vegetal si incalzirea
Laptele vegetal, indiferent de tipul sau, are tendinta de a fi foarte sensibil la schimbarile de temperatura. Majoritatea variantelor se strica atunci cand sunt incalzite pana ajung la punctul de fierbere. Astfel, pentru a mentine o calitate optima, este ideal sa le incalzesti la o temperatura mica si sa nu depasesti niciodata 60 de grade Celsius.
5. Mic dictionar practic
Textura de nor – efect fizic, foarte evident. Apare atunci cand laptele si cafeaua se amesteca. Amestecul va arata ca si cum ar fi coagulat, dar nu este cazul. Acest efect va disparea atunci cand amesteci mixul cu o lingura, dar va reaparea uneori si ulterior. Nu reprezinta o problema pentru sanatate, pentru ca texturile noroase sunt doar un efect vizual.
Sedimentarea – un efect obisnuit atunci cand vine vorba despre laptele vegetal. Cand se raceste, particulele de lapte sedimenteaza, creand un strat mai gros pe fundul sticlei sau paharului. Este doar un efect fizic si nu are niciun fel de impact asupra gustului laptelui sau proprietati pentru sanatate, dar e bine sa amesteci intotdeauna laptele inainte de a-l consuma.
Sedimentarea inversa – uneori stratul de lapte este mai dens decat cel de cafea, asa ca ramane in partea de sus a cestii. Inca o data, nu pune probleme de sanatate in niciun caz, dar e bine sa amesteci laptele inainte de a-l consuma.
Laptele omogen – amestecul stabil cafea-lapte fara o textura noroasa sau fara sedimentare.
Spuma – un mic strat spumos in partea superioara a laptelui, ce adauga o senzatie cremoasa.
Acum ca am stabilit clar conceptele de baza, sa trecem la treaba!
Care este cel mai bun lapte vegetal pentru cafea?
Asa cum am mentionat anterior, laptele vegetal este diferit de laptele de vaca, atat din punct de vedere al gustului, cat si al texturii. Acesta este si motivul pentru care, atunci cand sunt supuse schimbarilor de temperatura, diferitele tipuri de lapte produc rezultate atat de surprinzatoare. Iata mai jos rezultatele in urma testarii tuturor combinatiilor posibile.
1. Cortado cu aroma intensa de cafea
Daca iti place cafeaua neagra si nu iti doresti o versiune mai usoara si mai slaba, dar vrei totusi sa adaugi niste lapte vegetal, astfel incat sa obtii o cantitate de nutrienti suplimentari, poti incerca lapte obtinut din cereale, asa cum este laptele de orez sau laptele de ovaz, sau din soia. Amestecul va fi unul omogen, aproape fara sedimentare.
2. Cafea cortado mai laptoasa
Daca vrei sa simti efectiv gustul laptelui in cafea, va trebui sa pregatesti o cafea mai slaba, mai putin concentrata. Pentru aceasta, cantitatea indicata este de 10 mg de cafea per ceasca, sau ca si cum ai prepara un ceai.
In acest caz, variantele mai gustoase de lapte sunt cele facute din diverse tipuri de nuci, asa cum sunt versiunile delicioase de lapte de migdale, lapte de alune sau lapte din nuci.
Toate aceste tipuri de lapte sunt mai putin cremoase decat laptele de vaca traditional, insa aceasta este o problema ce poate fi rezolvata adaugand 4 nuci de macadamia (adica 20g) per litru. In acest fel, vei obtine un lapte mai cremos, cu un strat spumos deasupra, care se potriveste foarte bine cu cafeaua.
Cand vine vorba despre nuci, poti dubla, de asemenea, si cantitatea de nuci folosite (aproximativ 150-200g) pentru a face un lapte mai cremos. Cu toate acestea, nu prea merita sa cheltui bani in plus, pentru ca rezultatele utilizarii unui raport standard 1:10 nuci – lapte, nu sunt atat de diferite.
Laptele din nuci precum migdalele sau alunele este delicios, dar poate avea ca rezultat o textura tulbure sau sedimentarea inversa, atunci cand este supus unor modificari termice.
Laptele de migdale, de exemplu, produce o crema greu de omogenizat. Ceea ce nu se intampla, insa, si in cazul nucilor sau alunelor.
Aceste straturi de crema nu sunt in niciun fel daunatoare pentru sanatatea ta, desi probabil ca iti imaginezi ca un lapte coagulat nu va fi sigur de consumat. Inca o data: nu este cazul, iar problema va putea fi rezolvata pur si simplu amestecand cu o lingura.
3. Latte cu lapte vegetal
Atunci cand folosesti un raport 1:1 cafea – lapte, posibilitatile sunt nelimitate. Poti folosi orice tip de lapte vegetal iti place. Iata alegerile noastre preferate, in functie de tipul de cafea pe care ti l-ai putea dori:
1. Daca vrei o cafea cremoasa, densa. Laptele de orez sau de ovaz va adauga acea senzatie cremoasa si densa pe care o cauti. De asemenea, va adauga carbohidrati de calitate, fibre naturale si vitamine care contribuie la sanatatea sistemului nervos. Aceste tipuri de lapte functioneaza foarte bine si la prepararea ciocolatei calde, datorita cantitatii mai mari de fibre pe care o contin.
2. Daca vrei o cafea gustoasa, aromata. Daca esti mai interesat de aroma decat de textura, laptele din nuci este varianta ideala pentru tine! Laptele de migdale, de nuca de cocos, sau cel de caju sunt optiuni pe care le poti incerca!
4. Cafea in stil macchiato
Daca preferi un raport lapte-cafea mai mare, optiunile sugerate la punctul trei sunt foarte utile. Laptele de tigernut va functiona si el in amestecuri cu mai putina cafea, deci este o varianta pe care o poti lua in calcul!
5. Lapte vegetal cu cafea solubila
Daca preferi cafeaua solubila, orice fel de lapte va merge foarte bine cu o lingura de granule de cafea instant!
In concluzie, iata principalele caracteristici ale fiecarei familii de lapte de plante:
- Orezul, ovazul sau alte tipuri de lapte de cereale confera o cafea mai groasa, mai cremoasa si o aroma neutra.
- Variantele de lapte din nuci sunt delicioase, dar nu trebuie incalzite la peste 60°C, pentru ca sunt predispuse la sedimentare.
- Laptele de soia nu este deosebit de bun din punct de vedere al gustului sau aromei, insa rezista bine la caldura si produce amestecuri stabile si omogene.
- Lapte de tigernut: un lapte delicios, cu siguranta, insa foarte sensibil la caldura si la alti factori. Trebuie sa ai mare grija atunci cand incalzesti laptele de tigernut de casa, astfel incat sa nu se lipeasca de fundul cratitei.
- Lapte de floarea soarelui, canepa si seminte mici: aceste tipuri de lapte adauga o nota foarte originala cafelei, dar au tendinta de a se stratifica si de a crea o textura spumoasa.
Concluzie finala si ponturi utile
Daca ti se pare ca laptele vegetal nu este suficient de puternic pentru a schimba aroma cafelei, poti incerca sa testezi cu diferite proportii, jucandu-te cu cantitatea de cafea si lapte folosita, pentru a obtine rezultate pe gustul tau, atat in ceea ce priveste culoarea, cat si in ceea ce priveste aroma.
Daca vrei sa obtii un lapte mai concentrat, trebuie sa fii atent in ceea ce priveste dublarea cantitatii unor ingrediente. Sfatul este valabil numai in cazul laptelui de soia si celui din nuci, pentru ca cerealele au tendinta de a se comporta diferit. De exemplu, ingredientele bogate in amidon vor face laptele foarte gros atunci cand este utilizat in proportii gresite, asa ca la inceput este recomandabil sa urmezi o reteta dovedita!
Sursa: https://www.plantmilk.org/the-best-vegan-milk-to-use-in-coffee/