Ce sunt flictenele (basicile) si cum poti scapa de ele?

0
(0)

O basica este o afectiune sau leziune a pielii, ce implica acumularea fluidului intre straturile superioare ale epidermei. Basicile, numite in termeni medicali flictene, se formeaza in general atunci cand exista anumite suprafete care exercita o frecare asupra pielii, cauzand astfel vezicule cu lichid.

Basicile fac parte din raspunsul sistemulelor imunitar si inflamator, care trimit fluide cu compusi benefici, pentru a contribui la vindecarea pielii agresate.
Desi pot fi durerose si deranjante, in general basicile sunt usor de tratat acasa.

Cauze si tipuri de basici

Exista cateva cauze comune si tipuri de basici.

Flictenele obisnuite

Doua dintre cele mai comune cauze ce conduc la aparitia flictenelor sunt frecarea si ciupirea. Ele produc basici prin frecare si basici cu sange.

Flictene cauzate de frictiune (frecare). O basica aparuta in urma frictiunii se dezvolta atunci cand o anumita suprafata se freaca in mod repetat de piele. Poate fi vorba despre frecarea piele pe piele, despre frecarea exercitata de hainele stramte sau de incaltamintea cu o marime nepotrivita sau de actiuni repetate, precum sapatul cu o lopata. Celulele din jurul basicii elibereaza fluid (ser) pentru a contribui la protejarea pielii.

Flictenele cu sange (cu continut sanguinolent). In general, basicile care acumuleaza sange se formeaza atunci cand pielea este ciupita, sau cand o alta leziune afecteaza un vas mic de sange. Vasul de sange spart elibereaza sange in basica, alaturi de plasma.

Flictenele care pot necesita tratament special

Unele flictene (basici) pot aparea in urma unei boli sau in urma unei leziuni grave.

  •  Basici cauzate de arsuri. O basica poate fi cauzata de arsurile termice sau solare. O arsura care cauzeaza basici pe piele este considerata cel putin arsura de gradul 2.
  •  Eczema. Aceasta afectiune a pielii este cauzata de un raspuns imunitar hiperactiv. Simptomele pot fi declansate de factorii genetici, de stres sau de mediu. Eczema are ca simptome iritatii uscate, mancarime, inrosire sau basici.
  •  Degeraturi. Daca petreci prea mult timp cu pielea expusa la temperaturi scazute, poti avea parte de degeraturi. Simptomele includ amorteala, furnicaturi, piele decolorata si basici.
  •  Reactii alergice. Alergenii sunt substante care declanseaza un raspuns imunitar hiperactiv, ce poate cauza o iritatie, roseata, basici, mancarimi si umflare.
  •  Infectii bacteriene. Unele tipuri de infectii bacteriene de piele, asa cum este extrem de infectiosul impetigo, pot cauza basici, iritatii, inrosire si febra.
  •  Infectii virale. Virusurile pot cauza basici de piele, inclusiv virusul zoster-varicela, care cauzeaza varsatul de vant si virusul herpes simplex, care cauzeaza leziunile herpetice.
  • Expunerea la iedera otravitoare, la stejar otravitor sau la sumac otravitor. Aceste plante produc o substanta uleioase ce cauzeaza o reactie alergica, manifestata prin formarea unor basici, umflare, roseata si mancarimi.

Cum tratezi basicile?

Majoritatea basicilor se vindeca in general de la sine, dupa cateva zile. Este important sa protejezi cat mai mult zona basicilor, pentru a impiedica infectarea lor. Iata mai jos alte cateva moduri in care poti trata basicile acasa.

Flictenele care nu s-au spart

Daca basicile nu s-au spart inca, exista cateva moduri in care le poti trata:

  •  Lasa-le in pace. Desi poate fi tentant sa incerci sa le spargi, cel mai bine este sa le lasi in pace. Spartul basicilor poate creste riscul de infectie, daca nu faci aceasta interventie intr-un mediu cat mai sigur.
  •  Foloseste un pansament pentru basici. Un plasture pentru basici te poate ajuta sa sigilezi zona din jurul veziculei, pentru a proteja pielea de alte probleme si pentru a o mentine curata.
  •  Evita sa pui presiune pe basica. Pentru basicile prin frictiune, evita sa porti pantofii sau hainele care te-au deranjat, sau sa faci orice activitate care a dus la formarea basicii.
  •  Mentine zona curata. Spala usor zona cu apa calda si sapun delicat.
Flictenele care s-au spart

Basicile sparte pot fi tratate in cateva moduri:

  •  Mentine zona curata. Evita patrunderea murdariei in zona si spala usor cu sapun delicat.
  •  Foloseste un unguent cu antibiotic. Daca basica se sparge, e mai probabil sa se infecteze. Folosirea unui unguent cu atibiotic te poate ajuta sa mentii zona curata si sa distrugi orice bacterie daunatoare de pe pielea expusa.
  •  Nu taia stratul exterior al basicii. Nu elimina stratul exterior al basicii pana cand straturile mai profunde ale pielii nu sunt vindecate. Pastrarea stratului exterior te va ajuta sa ai o piele protejata intotdeauna.
  •  Foloseste un plasture. Pune un plasture pe basica sparta, pentru a o proteja de murdarie si de alte probleme.
  •  Evita frecarea in zona. Incearca sa previi orice alta frictiune suplimentara, ce poate aparea pe pielea in curs de vindecare.

Remedii casnice pentru a scapa de basici

Remediile naturale pentru tratarea basicilor includ:

Aloe vera

Aloe vera este un ingredient comun in tratamentele pentru arsuri solare. Frunzele plantei de aloe vera contin o substanta cu consistenta de gel. Cercetarile au descoperit ca aloe vera are calitati care contribuie la reducerea inflamatiei, stimuleaza productia de colagen si cresterea celulelor pentru a promova vindecarea ranilor.

Ceaiul verde

Ceaiul verde contine mai multe substante chimice naturale ce pot avea efecte asupra sanatatii. O cercetare pe animale a constatat ca extractul de ceai verde a contribuit la stimularea procesului de vindecare a ranilor chirurgicale.

Uleiul de eucalipt

Uleiul de eucalipt este un ulei esential, cu proprietati antiinflamatorii si posibile proprietati antivirale. Unele cercetari sugereaza ca uleiul de eucalipt poate contribui la tratarea si prevenirea leziunilor herpetice cauzate de herpesul oral, virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1).

Uleiul de arbore de ceai

La fel ca si uleiul de eucalipt, uleiul de arbore de ceai are proprietati antiinflamatorii, antioxidante si antivirale. Utilizarea uleiului de arbore de ceai poate contribui la gestionarea focarelor recurente de herpes.

Vaselina

Vaselina este recomandata in mod obisnuit de dermatologi datorita multiplelor sale utilizari, printre care si vindecarea pielii. Vaselina se poate aplica pe o basica sparta pentru a acoperi zona cu un strat protector si pentru a bloca umezeala. Foloseste un plasture pentru o acoperire suplimentara si pentru a preveni stergerea vaselinei.

Galbenelele

Galbenelele, Calendula officinalis, au proprietati antioxidante ce ajuta la reducerea inflamatiei, la prevenirea deteriorarii celulelor si la stimularea vindecarii.

Uleiul de cocos

Nuca de cocos contine mai multe tipuri de acizi grasi, printre care si acidul lauric, care poate contribui la reducerea inflamatiei si la hidratarea pielii. Aceste proprietati sunt utile pentru repararea tesuturilor si pentru accelerarea vindecarii.

Roinita

Roinita este un alt ulei esential cu beneficii potentiale pentru sanatate. Studiile arata ca roinita poate contribui la tratarea leziunilor herpetice.

Drenarea sigura a flictenelor

Incearca pe cat posibil sa mentii basica intacta. Exista cateva tipuri de flictene care nu trebuie sa fie niciodata sparte si lichidul drenat. In unele cazuri, basicile prin frecare sau cele cu sange pot fi drenate. Daca basica nu este prea dureroasa, incearca sa nu o spargi pentru a proteja straturile mai profunde de piele.

Flictene pe care nu trebuie sa le spargi

Nu sparge niciodata basicile herpetice, pentru acestea pot raspandi virusul herpetic care le-a cauzat. Ele se vor sparge de la sine iar fluidul din interior se va scurge, dupa care pielea se va exfolia.
Evita, de asemenea, sa spargi basicile unei infectii virale, infectii bacteriene, arsuri, degeraturi sau reactii alergice. Daca acestea sunt dureroase si umflate, consulta un medic pentru a discuta despre cel mai sigur mod in care le poti trata.

Cum drenezi cat mai sigur o basica?

Ce sunt flictenele (basicile) si cum poti scapa de ele? 124

Daca o basica sanguinolenta sau una aparuta prin frecare este extrem de dureroasa, ea poate fi drenata. Atunci cand drenezi o basica, incearca sa mentii stratul exterior al pielii in mare parte intact, astfel incat sa previi infectiile si sa protejezi pielea. Iata cum drenezi o basica:

  •  Spala-te pe maini si spala si pielea din jurul basicii cu sapun delicat si apa calda.
  •  Sterge usor basica folosin iod sau alcool, pentru a dezinfecta pielea.
  •  Sterilizeaza un ac ascutit, curatandu-l cu alcool.
  •  Inteapa basica, facand doua gauri mici pe marginea exterioara.
  •  Permite fluidului sa se dreneze si mentine stratul exterior de piele atasat.
  •  Aplica un unguent precum vaselina sau o crema cu antibiotic.
  •  Acopera zona cu un bandaj din tifon fara lipici.
  •  Monitorizeaza zona pentru o eventuala infectie. Cand straturile de piele din profunzime s-au vindecat, taie pielea moarta folosind o foarfeca steriliza. Aplica mai mult unguent si acopera in functie de necesitati.

Cand sa mergi la medic

Daca observi semne de infectie sau nu esti sigur de cauza basicii, contacteaza medicul pentru a stabili daca exista eventuale cauze subiacente ale aparitiei basicilor si pentru a-ti prescrie medicatia ce poate trata infectiile.
Semne ale infectiei:

  •  Puroi, o secretie galbena sau verzuie.
  •  Zona dureroasa sau fierbinte in jurul basicii.
  •  Umflare.
  •  Dare rosii in jurul basicii.
  •  Febra.

Cum previi aparitia flictenelor?

Nu toate basicile pot fi prevenite, in functie de cauza lor. Si totusi, unii pasi te pot ajuta sa le previi. Iata care ar putea fi acestia:

  •  Poarta pantofi si sosete masura potrivita.
  •  Poarta manusi si alt echipament de protectie atunci cand faci munca manuala.
  •  Poarta pantofii noi numai pentru perioade scurte.
  •  Poarta haine de marimea adecvata pentru a-ti proteja pielea.
  •  Foloseste creme anti-frecare sau unguente.
  •  Foloseste zilnic crema cu protectie solara si reaplica pe parcursul zilei.
  •  Foloseste manusi de bucatarie si fii atent cand manevrezi obiecte fierbinti.
  •  Poarta haine concepute pentru vreme rece, astfel incat sa previi degeraturile.
  •  Fii atent la plantele care arata ca iedera otravitoare, stejar otravitor si sumac otravitor.
  •  Intretine o igiena buna, pentru a preveni infectiile.

Sumar

Basicile sau flictenele sunt o afectiune a pielii in care lichidul se acumuleaza intre straturile pielii. Ele pot fi cauzate de frecare, ciupire, infectie, arsuri, frig si reactii alergice. Incearca sa eviti aparitia basicilor protejand intotdeauna zonele ce ar putea fi expuse riscului.
Daca a aparut o astfel de basica, apeleaza la unguente si acopera zona pentru a preveni infectia.

Cateva dintre remediile casnice pentru basici includ aloe vera, ceai verde, ulei de arbore de ceai, vaselina si ulei de cocos. Poti preveni unele tipuri de basici purtand haine adecvate pentru a proteja pielea, folosind creme cu factor de protectie solara si purtand incaltaminte care sa nu fie nici prea mare, dar nici prea mica.
Basicile pot fi extrem de deranjante. In majoritatea timpului, ele se rezolva de la sine, in cateva zile. Daca basica se infecteaza mergi la medic.

Intrebari frecvente

Cat dureaza pana la disparitia unei basici?

Majoritatea basicilor se vindeca in cateva zile. Insa exista si cazuri in care vindecarea completa poate necesita intre 7 si 10 zile.

Gheata ajuta basicile?

Aplicarea unei pungi cu gheata pe o basica te poate ajuta sa reduci partial inflamatia si disconfortul cauzat de leziune.

Ce este in interiorul unei basici?

Fluidul transparent din interiorul basicilor se numeste plasma. El consta in apa, proteina, carbohidrati si celule ale sistemului imunitar. Plasma este eliberata de catre celulele din jurul basicii pentru a contribui la protejarea si vindecarea pielii.

Sursa: https://www.verywellhealth.com/how-to-get-rid-of-blisters-5212169

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.