Cum se efectueaza o ecografie abdomino-pelvina?

0
(0)

Scopul unui  eco abdominal Cluj 2022 este de a analiza organele cavitatii abdominale folosind unde sonore de inalta frecventa: splina, rinichii, ficatul, vezica biliara, pancreasul si vezica urinara. O atentie deosebita este acordata si aortei abdominale si venei cave inferioare. Cu toate acestea, nu este posibil sa se examineze sistemul digestiv (stomac, intestine, rect etc.)

Ecografia abdomino-pelvina este o tehnica imagistica medicala care utilizeaza ultrasunetele. Iti permite sa vizualizezi organele abdomenului si pelvisului. Aceasta examinare se efectueaza prin peretele abdominal sau pe cale endocavitara. Iata cheile pentru a intelege mai bine aceste tehnici.

Ce este o ecografie abdomino-pelvina?

Ecografia este o tehnica de imagistica medicala care utilizeaza proprietatile ecografiei emise de sonda cu ultrasunete. Acestea se reflecta pe peretii organelor si produc un ecou, ​​a carui revenire face posibila obtinerea de imagini ale zonei examinate.

Este o examinare care nu foloseste raze X; prin urmare, nu prezinta pericol de radiatii.

O ecografie abdomino-pelvina poate fi utilizata pentru:

  • A diagnostica o boala: cauta o tumora (chist ovarian, de exemplu), o infectie (salpingita, colecistita, pielonefrita, de exemplu), un calcul (litiaza veziculoasa, rinichi de exemplu);
  • A urmari evolutia unei patologii (monitorizarea cancerului, endometriozei etc.);
  • A urmari cresterea si a studia dezvoltarea corecta a organelor fatului in timpul sarcinii;
  • A ghida un chirurg in timpul anumitor operatii etc.

Ecografia abdomino-pelvina face posibila vizualizarea organelor din abdomen si pelvis. Adica:

  • ficat,
  • vezica biliara,
  • rinichi,
  • vezica urinara,
  • uterul si ovarele la femei,
  • prostata si vezicule seminale la barbati etc.

Exista 2 tehnici de ecografie abdominala si/sau pelvina: prin peretele abdominal (transcutanat) sau endocavitara (in vagin sau in rect).

Ecografia abdomino-pelviana transcutanata

Sonda cu ultrasunete este mutata peste pielea abdomenului. Se examineaza toate organele abdomenului si ale regiunii pelvine: ficatul, rinichii, vezica urinara, uterul, ovarele etc.

Ecografie endocavitara: transvaginala si transrectala

Sonda cu ultrasunete este introdusa in vagin sau rect. Fiind mai aproape de organele examinate, face posibila obtinerea de imagini de calitate. Specific:

  • ovare, uter, trompe uterine pentru ecografie transvaginala. Aceasta tehnica nu poate fi efectuata la o femeie care nu a avut niciodata relatii sexuale. Examinarea este posibila in timpul sarcinii si dupa menopauza;
  • a prostatei si a peretilor rectului pentru ecografie transrectala. Aceasta examinare poate ghida si medicul pentru realizarea biopsiilor de prostata.

O a treia tehnica mai putin utilizata: eco-endoscopie

Ecografia este efectuata in timpul unei endoscopii a tractului gastro-intestinal superior. Sonda cu ultrasunete este atasata la un endoscop, introdusa in tubul digestiv prin gura. Acesta examineaza peretii tractului digestiv (esofag, stomac si duoden), caile biliare, ganglionii limfatici si organele profunde, cum ar fi pancreas, de exemplu.

Se face eventual sub sedare (folosirea unui mijloc, medicinal sau nu, pentru a calma sau linisti) sau sub anestezie usoara. Conditiile sale de performanta sunt identice cu cele ale endoscopiei digestive superioare.

Pregatirea pentru o ecografie abdominala sau pelviana

Atunci cand te programezi pentru o ecografie abdomino-pelvina, planifica-ti timpul necesar deoarece dureaza in medie 30 de minute.

Anumite documente si un minim de pregatire permit o buna realizare a examenului.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.