Ce este dieta alcalina, cum si de ce s-o adopti

5
(2)

dieta alcalina

Tot mai multi oameni incep sa acorde o atentie crescuta stilului lor de viata, din dorinta de a echilibra balanta stresului si a multitudinii de factori externi care ne pun sanatatea in pericol.

Astfel, se deschid tot mai multe sali de sport, saloanele de spa si masaj prospera, iar nutritionistii si psihologii sunt tot mai des solicitati de oameni care isi petrec mai mult de jumatate din timp lucrand si care doresc sa gaseasca modalitati de a-si creste calitatea vietii.

Una dintre metodele la care apeleaza cu precadere femeile frecvent este aceea de a tine dieta. Iar daca unele diete sunt de-a dreptul dezastruoase pentru organism si duc la carente dramatice de vitamine si minerale, altele sunt adevarate minuni pentru corpul nostru, atat in ceea ce priveste starea de sanatate, cat si pentru aspectul exterior.

Dintre toate dietele existente, probabil cea mai buna pentru longevitate, greutate si imunitate este dieta alcalina. Iar asta este o concluzie intemeiata pe date medicale, nu doar un mod de a promova un stil de viata tot mai des insusit de vedete ca Victoria Beckham.

Un studiu promovat in anul 2012 in Jurnalul sanatatii mediului a descoperit ca echilibrarea pH-ului corpului printr-o dieta alcalina se poate dovedi utila in reducerea morbiditatii si a mortalitatii cauzate de boli cronice si carente, ca de pilda hipertensiunea arteriala, diabetul, deficitul de vitamina D, scaderea densitatii osoase.

Studiile arata ca dietele bazate pe alimente cu continut alcalin ridicat – legume proaspete, fructe si proteine vegetale neprocesate, protejeaza sanatatea celulelor si echilibreaza nivelul mineralelor esentiale. Dietele alcaline s-au dovedit utile in a preveni:

  • formarea placii in vasele de sange;
  • acumularea de calciu in urina;
  • depunerea de pietre la rinichi;
  • spasmele si durerile musculare;
  • demineralizarile osoase;
  • problemele digestive.

Ce inseamna o dieta alcalina?

dieta alcalina

Dieta alcalina presupune echilibrarea nivelului pH-ului fluidelor din corp, inclusiv din sange si urina. Acest nivel este partial conditionat de catre densitatea mineralelor din alimentele pe care le consumam. Existenta tuturor organismelor vii si a tuturor formelor de viata de pe pamant depinde de pastrarea unui nivel optim al pH-ului si s-a afirmat frecvent faptul ca nici un fel de probleme nu pot afecta un corp cu un pH echilibrat.

Chiar daca unii specialisti nu sunt in totalitate de acord cu aceasta afirmatie, aproape toti recunosc ca un organism sanatos necesita un control strans al acestui nivel din sange, cuprins intre 7.365 si 7.4. Un articol aparut in revista Forbe’s arata ca organismele noastre fac eforturi extraordinare pentru a pastra un nivel sigur al pH-ului. Fluctuatiile care apar in valorile acestuia sunt conditionate de momentul zilei, dieta, momentul ultimei mese si momentul in care am mers ultima data la toaleta. Daca ai dezvoltat un dezechilibru electrolitic si consumi frecvent prea multe alimente bogate in acizi, schimbarea pH-ului corpului poate rezulta intr-un nivel ingrijorator al acidozei. Chiar si fluctuatii minore la nivelul pH-ului pot duce la aparitia unor dezechilibre serioase in organism.

Cum functioneaza dieta alcalina?

Cercetatorii considera ca atunci cand vine vorba despre incarcatura acida a alimentelor din dieta umana, au avut loc transformari majore de la civilizatia vanatorilor, pana in prezent. Revolutia agricola si industrializarea in masa au afectat major, numai in ultimii 200 de ani, alimentele pe care le consumam in prezent. Hrana pe care o mancam are semnificativ mai putin potasiu si magneziu, in schimb are un continut crescut de sodiu, comparativ cu dieta din trecut.

In mod normal, rinichii mentin echilibrul electrolitic al organismului (acela al calciului, potasiului si sodiului). Cand ne expunem corpul la substante cu un continut crescut de acizi, electrolitii sunt, insa, folositi pentru a combate aciditatea.

Din pacate cantitatea de potasiu si sodiu din alimentatia oamenilor s-a schimbat dramatic in ultimii ani. Oamenii care urmeaza dieta americana standard consuma acum, in medie, cantitati din acesti compusi, de trei ori mai mari.

Multi adulti si, din pacate si copii, consuma in zilele noastre alimente cu un continut prea ridicat de sare, dar foarte scazut nu doar de magneziu si potasiu dar si de antioxidanti, fibre si vitamine esentiale. Mai mult decat atat, alimentatia omului modern este foarte bogata in grasimi rafinate, zaharuri simple, sodiu si cloruri.

Toate aceste schimbari in dieta oamenilor se oglindesc in acidoza metabolica ridicata. Cu alte cuvinte, nivelul pH-ului din corpul multor oameni nu mai este cel optim. Si, pe langa asta, multi sufera din cauza aportului insuficient de nutrienti de calitate si a deficientelor de potasiu si magneziu.

Toti acesti factori accelereaza procesul de imbatranire, cauzeaza scaderea treptata a functiilor organelor si degenereaza masa de tesut si oasele. Nivelurile crescute de aciditate forteaza corpul uman sa fure minerale din oase, celule, organe si tesuturi.

Ce alimente sunt recomandate in dieta alcalina?

dieta alcalina

Cuvantul de ordine pentru a urma dieta alcalina ci sicces este natural. Asadar, promotorii acestui stil de viata incurajeaza in primul rand consumul produselor din natura, pe cat se poate crescute in conditii bio. Asadar, prima regula a dietei alcaline este sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete. Cele mai bune alegeri in acest sens sunt

  • ciupercile
  • citricele
  • stafidele
  • spanacul
  • rosiile
  • avocado
  • radacinoasele
  • castravetii
  • varza
  • broccoli
  • oregano
  • usturoiul
  • ghimbirul
  • fasolea verde
  • andivele
  • varza
  • telina
  • sfecla rosie
  • pepenele verde
  • smochinele si bananele.

CITESTE SI: Alimente alcaline Vs alimente acide: ghid pentru reglarea pH-ului

Este ideal ca acestea sa fie consumate in cea mai mare parte crude, pentru a ne bucura de toate proprietatile lor benefice pentru sanatate. Gatirea alimentelor le saraceste de multe vitamine, minerale si antioxidati esentiali. Cresterea aportului de fructe si legume crude, gatirea acestora la aburi si consumul de smoothie-uri bogate in antioxidanti vor face minuni pentru aspectul si starea noastra de sanatate. In aceste bauturi pot fi adaugate tot felul de ierburi si frunze, bogate in clorofila, intrucat aceasta are o structura similara cu a sangelui si ajuta la alcalinizarea sa.

In ceea ce priveste proteinele vegetale, acestea pot fi gasite in cantitati generoase in migdale si diverse tipuri de fasole, mazare, linte, naut.

Alimente care cresc aciditatea

Unele dintre cele mai daunatoare alimente, care fac parte din alimentatia omului modern, sunt cele bogate in clorura de sodiu. Consumul sarii de masa in exces duce la contractarea vaselor de sange si cresterea aciditatii din organism.

O alta categorie daunatoare sanatatii este cea a mezelurilor si sa carnurilor cu continut crescut de grasime. Nici cerealele procesate si cu adaos de zahar nu sunt indicate, asa cum nu sunt nici produsele de panificatie din faina alba rafinata. Mai mult decat atat, adeptii dietei alcaline sustin ca orice fel de cereale, fie ele integrale sau nu, cresc aciditatea corpului. Asadar pastele, orezul si cerealele integrale nu sunt recomandate pentru consumul frecvent.

La capitolul bauturi, primele pe lista sunt produsele care contin cofeina, sucurile si alcoolul. Laptele este si el un produs, care desi laudat pentru continutul ridicat de calciu, duce la o aciditate crescuta in organism. In mod paradoxal, cresterea aciditatii din corp forteaza organismul sa fure calciu (o substanta alcalina) din oase, pentru a-si acoperi deficitul. Astfel, persoanele care consuma produse lactate bogate in calciu pot avea probleme cu osteoporoza.

Alte obiceiuri a caror consecinta o reprezinta cresterea aciditatii din corp sunt:

  • consumul de droguri si alcool;
  • aportul crescut de cofeina;
  • excesul de antibiotice;
  • indulcitorii artificiali;
  • stresul cronic;
  • consumul scazut de fibre;
  • lipsa exercitiului fizic;
  • consumul crescut de carne rosie;
  • excesul de hormoni din alimente, produse cosmetice sau farmaceutice;
  • expunerea la chimicale si radiatii continute in produsele de curatenie pentru casa;
  • materiale de constructii;
  • computere, telefoane celulare si microunde;
  • expunerea la conservanti, coloranti si ierbicide;
  • consumul alimentelor procesate si rafinate.

Dieta alcalina – precautii

Includerea unor alimente pe lista produselor nerecomandate in dieta alcalina, cum ar fi ouale sau nucile si alunele poate fi surprinzatoare. Acestea pot creste mult aciditatea organismului, insa asta nu inseamna ca trebuie sa le excludem definitiv din alimentatie, ci doar sa le consumam cu moderatie si combinate cu fructe si legume proaspete.

Ideea de fond este ca trebuie sa pastram un echilibru intre alimentele pe care le consumam. Trebuie sa luam in considerare faptul ca exista si posibilitatea ca pH-ul sa ajunga prea alcalin, asa ca este benefic si consumul unor alimente acide, care sa echilibreze balanta. O alimentatie echilibrata si variata este cea care ne va ajuta sa fim sanatosi si sa nu suferim din cauza diverselor carente.

Ce beneficii aduce dieta alcalina organismului?

dieta alcalina

  1. Protejeaza densitatea osoasa si masa musculara

Aportul de minerale joaca un rol important in dezvoltarea si mentinerea densitatii osoase. Cercetarile demonstreaza ca indiferent de varsta, un consum crescut de fructe si legume ajuta la o protectie crescuta impotriva scaderii densitatii osoase si a slabirii masei musculare. O alimentatie alcalina poate ajuta la echilibrarea aportului de minerale (calciu, magneziu, fosfati), care ajuta la constructia oaselor si a masei musculare. O dieta de acest gen poate ajuta si la imbunatatirea absorbtiei de vitamina D, care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si la tratarea si prevenirea diverselor afectiuni cronice.

  1. Fortifica sistemul imunitar

Atunci cand celulelor le lipsesc minerale esentiale, acestea nu reusesc sa oxigeneze intreg organismul, ceea ce duce la multiple suferinte. Absorbtia vitaminelor este compromisa de pierderea mineralelor, in timp ce toxinele si patogenii se acumuleaza in corp si slabesc sistemul imunitar.

Studii publicate peste ocean au aratat cum celulele canceroase au mai multe sanse de a fi ucise intr-un corp alcalinizat. Preventia cancerului se considera ca ar incepe cu un pH alcalin, care poate scadea inflamatiile si poate sprijini chiar si substantele utilizate in chimioterapie.

Miere infuzata cu usturoi: reteta pentru intarirea imunitatii

  1. Sprijina absorbtia vitaminelor

O alimentatie bogata in produse alcaline este, in mod clar, si una bogata in vitamine, minerale si antioxidanti, substante esentiale pentru o stare buna de sanatate.

Un aport crescut de magneziu, de exemplu, este necesar pentru functionarea a sute de enzime si procese cruciale din organism.

Multe persoane cu deficiente de magneziu sufera din cauza complicatiilor cardiace, durerilor musculare, migrenelor, tulburarilor de somn si chiar starilor anxioase. Magneziul este necesar pentru a activa vitamina D si a preveni deficientele care pot influenta negativ sistemul imunitar si functionarea sistemului endocrin.

  1. Scade riscul hipertensiunii si accidentelor vasculare cerebrale

Unul dintre efectele anti-imbatranire ale dietei alcaline este acela ca scade inflamatiile si creste productia de hormoni. S-a demonstrat ca aceste procese imbunatatesc sanatatea cardio-vasculara si ofera protectie impotriva problemelor frecvente ca hipertensiunea, colesterolul crescut, pietrele la rinichi, accidentul vascular cerebral si chiar pierderile de memorie.

  1. Reduce durerile cronice si inflamatia

Studiile au demonstrat o legatura clara intre dieta alcalina si reducerea durerilor cronice. Acidoza cronica se pare ca se face vinovata pentru dureri de spate sau de cap, spasme musculare, sindrom premenstrual si simptome menstruale acute, inflamatii si dureri articulare.

In cadrul unui studiu, pacientii cu dureri cronice de spate au primit zilnic, timp de o luna, suplimente alcaline. 76 Din 82 de pacienti au marturisit o scadere semnificativa a intensitatii durerii in acest interval.

  1. Ajuta la mentinerea unei greutati normale

Nu in ultimul rand, aceasta dieta are un efect pozitiv si in ceea ce priveste aspectul fizic al celor care o urmeaza. Pe de-o parte, un consum crescut de fructe si legume ajuta la eliminarea celulitei, imbunatatirea functiilor digestive si urinare si confera stralucire tenului.

In plus, limitarea consumului de alimente care cresc aciditatea organismului si cresterea aportului de produse alcaline protejeaza corpul impotriva obezitatii, reducand nivelul de leptina si inflamatiile, ceea ce afecteaza atat pofta de mancare cat si rata arderii grasimilor.

Asadar, dieta alcalina este benefica intregului organism si singurul aspect la care trebuie sa avem grija si sa manifestam prudenta este acela al variatiei si echilibrului alimentar.

Daca ai incercat dieta alcalina, asteptam sa ne impartasesti parerea ta!

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.