Betacarotenul – benefic sau periculos pentru sanatate?

0
(0)

betacarotenul

Exista o multime de informatii in literatura de spacialitate, care fac referire la efectele benefice ale betacarotenului si ale altor carotenoide asupra bolilor cronice. Carotenoizii grupeaza peste 600 de substante si nu pot fi sintetizati de organismul uman decat din alimentele consumate. Cei mai cunoscuti dintre acestia sunt alfa si betacarotenul, licopenul, luteina si zeaxantina.

Betacarotenul este un tip de carotenoida gasit, asa cum spuneam, in plante si care este convertit de organismul uman in provitamina A. Aceasta, impreuna cu vitaminele E si C, este recunoscuta pentru eficienta sa in lupta cu cancerul si bolile cardiace, pentru mentinerea si intarirea sistemului imunitar, vederii si, in general, contribuie la mentinerea unei stari bune de sanatate.

Dar, fara doar si poate, cel mai cunoscut efect al betacarotenului este eficienta sa in protejarea pielii de pericolele radiatiilor ultraviolete. Cu toate acestea, studiile privind rezultatele consumului de suplimente cu betacaroten au dus la concluzii incerte, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa recomande prudenta in consumul acestora pentru tratarea sau ameliorarea diverselor probleme de sanatate.

Se pare ca ce e prea mult strica, chiar si atunci cand vorbim despre unele lucruri care ne sunt in general benefioce. Astfel, trebuie sa fii bine documentat privind efectele acestui compus, inainte de a-l consuma.

Despre betacaroten, pe larg

Betacarotenul este un pigment care le confera fructelor si legumelor pigmanetul portocaliu. Asa cum precizam anterior, aceasta carotenoida este tranformata de organism in vitamina A, un antioxidant puternic care joaca un rol esential in mentinerea sanatatii ochilor, a pielii si a functiilor neurologice.

Vitamina A este gasita in doua forme, activa si betacaroten. Vitamina A activa, numita retinol, este obtinuta din produse derivate din cele animale si poate fi folosita direct de organismul uman, fara a mai fi nevoie s-o converteasca, asa cum face cu betacarotenul.

Desi exista suficiente dovezi privind rolul pozitiv al consumului de fructe si legume bogate in antioxidanti si betacaroten, atat in ceea ce priveste tratarea anumitor afectiuni cat si prevenirea instalarii unora dintre ele, studiile privind consumul suplimentelor ce contin acesti compusi nu sunt incurajatoare. De fapt, unele cercetari au relevat faptul ca suplimentele cu betacaroten ar putea creste riscul unor afectiuni grave, cum ar fi cancerul sau bolile cardiace.

Astfel, mesajul important este acela ca desi aportul unor compusi pe cale naturala are efecte benefice, suplimentele nu sunt intotdeauna recomandate.

Ce beneficii aduce betacarotenul?

betacarotenul

Efect puternic antioxidant

Betacarotenul si alte carotenoide au un rol antioxidant pronuntat si sunt apreciate pentru contributia lor in prevenirea bolilor cronice. Acestea protejeaza organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi, principala cauza a imbatranirii si degenerarii.

Studiile au relevat faptul ca persoanele care consuma in mod constant alimente bogate in carotenoide prezinta in mai mica masura afectiuni cum ar fi cancerul. Cu toate acestea, sunt anumite categorii de populatie care nu reactioneaza bine la consumul acestor compusi in cantitate mare. Printre acestea se numara fumatorii si persoanele care au fost expuse la azbest.

Ramane, insa, evident faptul ca persoanele care consuma alimente bogate in betacaroten au nivel inflamator scazut si un nivel mai mic de stres oxidativ.

Sprijina dezvoltarea sanatoasa a sarcinii

Asociatia Pediatrica Americana enumera vitamina A printre cele mai importante vitamine in timpul sarcinii si alaptarii. Aceasta joaca un rol esential in dezvoltarea sanatoasa a fatului si a nou-nascutului, mai ales in ceea ce priveste maturarea plamanilor si intarirea sistemului imunitar. Potrivit studiilor publicate in Jurnalul European de Nutritie, ar trebui sa fie o crestere de 40% in aportul de vitamina A al unei gravide si de 90% pentru femeile care alapteaza. Cel mai sigur este consumul acesteia in stare naturala, din fructe si legume galbene sau portocalii. Daca, totusi, acestea necesita suplimentarea cantitatii de betacaroten ingerata, este recomandat sa faca asta sub supraveghere medicala, la sfatul medicului.

Protejeaza pielea

Metabolizarea betacarotenului are loc la nivelul mai multor organe, inclusiv al pielii. Numeroase studii au descoperit faptul ca acesta ajuta la prevenirea eritemului produs de razele ultraviolete, dar si a iritatiei si rosetii aparute dupa expunerea la soare. Chiar daca efectul sau nu poate fi comparat cu eficienta unei creme de protectie solara, exista dovezi ca betacarotenul poate proteja pielea impotriva arsurilor solare, crescand bariera de protectie a pielii impotriva efectului razelor ultraviolete.

Protejeaza ochii

Betacarotenul si alti antioxidanti pot ajuta la intarzierea efectelor degenerative cauzate de inaintarea in varsta: schimbari ireversibile in calitatea vederii, uneori severe, putand duce pana la orbire. Studiile in domeniu au descoperit faptul ca o combinatie de antioxidanti extrasi din dieta, incluzand zinc, betacaroten, vitaminele C si E, incetinesc progresia degenerarii maculare.

Trateaza leucoplazia orala

Un studiu desfasurat de Universitatea din Arizona a confirmat actiunea benefica a betacarotenului la pacientii care sufera de leucoplazie. Afectiunea se manifesta prin aparitia pete albe pe suprafata gingiei si pe interiorul obrajilor. Cele mai multe leziuni de acest tip sunt benigne, dar unele s-au dovedit a fi forme incipiente de cancer. In cadrul studiilor, pacientilor li s-a administrat betacaroten timp de aproximativ jumatate de an, observandu-se ameliorari vizibile ale starii pacientilor. Mai mult decat atat, s-a dovedit ca betacarotenul are un rol esential si in preventia cancerului oral.

Imbunatateste functiile respiratorii

betacarotenul

Un studiu publicat in Jurnalul European pe probleme respiratorii sugereaza ca un consum de alimente cu continut crescut de batacaroten poate imbunatati functiile respiratorii si pulmonare. Comparativ cu persoanele care consuma foarte rar fructe, cele care le includ cel putin o data pe zi in alimentatie prezinta simptome respiratorii reduse (productie de mucus, respiratii scurte, suieratoare). Toate fructele, dar cu precadere mango, papaya si pepenele galben sunt recunoscute pentru lupta cu afectiunile respiratorii.

Studii privind efectele mai putine benefice ale suplimentelor de betacaroten

Betacarotenul si cancerul pulmonar

Mai multe studii efectuate de-a lungul anilor sugereaza faptul ca suplimentele de batacaroten, in mod paradoxal, favorizeaza aparitia cancerului pulmonar si bolilor cardiovasculare, cu precadere la fumatori si la persoanele care au fost expuse la azbest. Din acest motiv, cercetatorii considera ca astfel de produse nu sunt recomandate in preventia primara a cancerului. Cu toate acestea, potrivit unui studiu desfasurat la Universitatea de Medicina Yale, o alimentatie bogata in carotenoide de origine naturala (rezultate din consumul de fructe si legume ce le contin) reduce riscul de cancer pulmonar.

Totusi, avertismentul medicilor este clar: fumatorii si consumatorii de bauturi alcoolice nu trebuie sa apeleze la suplimentarea cu betacaroten decat sub supraveghere medicala.

Betecarotenul si bolile cardiace

Cercetatorii de la clinica Cleveland au desfasurat o meta-analiza, care a combinat rezultatele a opt studii privind efectele betacarotenului consumat in doze cuprinse intre 15 si 50 de miligrame. Dupa ce au analizat datele a peste 130 000 de pacienti, acestia au descoperit ca suplimentarea cantitatii ingerate din alimente a dus la o crestere usoara a deceselor cauzate de boli cardiovasculare.

Insa, chiar daca suplimentele nu sunt benefice, este in continuare recomandat consumul de alimente cu continut crescut de antioxidanti, mai ales ca de cele mai multe ori fructele si legumele bogate in betacaroten asigura si un aport crescut de flavonoizi si licopen, care nu exista in suplimentele gasite de obicei pe piata.

Alimentele si suplimentele bogate in betacaroten

betacarotenul

Numeroase studii au descoperit faptul ca persoanele care ingereaza cantitati crescute de carotenoide din alimentatie prezinta un risc scazut de a dezvolta unele boli cronice. Cele mai bogate surse de batacaroten sunt fructele si legumele galbene si portocalii si legumele cu frunze verzi. In general, cu cat este mai stralucitoare si intensa culoarea cu atat mai mult betacaroten exista in respectivul aliment.

Specialistii ne sfatuiesc sa furnizam organismului suficient betacaroten printr-o dieta bogata in fructe si legume, nu prin suplimente. Cele mai bogate alimente in betacaroten sunt:

  • dovleacul;
  • spanacul;
  • morcovii;
  • cartofii dulci;
  • varza;
  • Kale;
  • pepenele galben;
  • mango;

Betacarotenul este solubil in grasimi, astfel incat este recomandat ca acesta sa fie consumat in combinatie cu grasimi, pentru a fi cat mai bine absorbit. Poti face asta gatind legumele bogate in betacaroten in ulei de cocos sau ulei de masline, care au la randu-le multiple efecte benefice pentru sanatate. De asemenea, este recomandat consumul fructelor impreuna cu un iaurt bogat in probiotice, astfel incat vitamina A sa fie  cat mai bine asimilata de organism.

Precautii si efecte adverse ale betacarotenului

Desi betacarotenul este sigur atunci cand este consumat direct din fructe si legume, ingerat ca supliment poate avea anumite efecte adverse, cum ar fi dureri de cap, varsaturi, diaree, dureri articulare si schimbarea culorii pielii (ingalbenire, care dispare insa cu timpul).

Sursa: https://draxe.com

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.