Cum sa faci tusea sa dispara?

0
(0)

 

Tusea joaca un rol esential in eliminarea factorilor iritanti si a infectiilor din organism, insa tusea persistenta poate fi deranjanta. Cel mai bun tratament pentru tuse depinde de cauzele care o determina si exista multe cauze posibile ale tusei, inclusiv alergii, infectii si reflux gastroesofagian.

Unele remedii naturale pot contribui la ameliorarea tusei. Insa chiar si asa, este important sa retii ca plantele si suplimentele nu sunt monitorizate, astfel ca persoanele care le folosesc pot fi expuse riscurilor cauzate de utilizarea produselor de calitate slaba si de impuritati.

Atunci cand vrei sa folosesti remedii naturale pentru tratarea tusei, cerceteaza sursele si brandurile din care acestea provin. De asemenea, trebuie sa fii constient ca unele plante si suplimente pot interfera cu medicatia, ceea ce poate duce la efecte secundare nedorite.
Daca tusea este severa si persista mai mult de cateva saptamani, este esential sa mergi la medic pentru un diagnostic de specialitate.

12 remedii naturale pentru tuse

Oamenii utilizeaza o gama intreaga de remedii naturale pentru a trata o tuse persistenta. Iata mai jos 12 dintre aceste remedii, cu informatii detaliate.

1. Ceaiul de miere

Cum sa faci tusea sa dispara? 1

Un remediu popular pe care il poti folosi acasa pentru a combate tusea este amestecarea mierii cu apa calda. Potrivit cercetarilor, mierea are potentialul de a ameliora tusea.
Un studiu cu privire la tratarea tusei in timpul noptii la copii a comparat mierea neagra cu medicamentul dextrometorfan administrat pentru combaterea tusei si cu o varianta cu medicatie zero. Cercetatorii au raportat ca mierea a oferit cea mai semnificativa ameliorare a tusei, urmata de dextrometorfan.

Desi beneficiile mierii fata de medicatia clasica au fost reduse, parintii au evaluat mierea drept cea mai favorabila dintre cele trei tipuri de interventii.
Pentru a folosi mierea ca tratament pentru tuse, amesteca 2 lingurite de miere cu apa calda sau cu un ceai din plante. Bea aceasta mixtura o data sau de doua ori pe zi. Nu da miere copiilor sub un 1 an!

2. Ghimbirul

ceaiuri energizante ceai de ghimbir

Ghimbirul poate ameliora o tuse uscata sau astmatica, datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii. El poate, de asemenea, sa amelioreze greata si durerea.
Un studiu efectuat recent arata ca unii composi anti-inflamatorii din ghimbir pot relaxa membranele de la nivelul cailor respiratorii, ceea ce poate reduce tusea. Cercetatorii au studiat in primul rand efectele ghimbirului asupra celulelor umane si animale, astfel ca este nevoie de mai multe cercetari suplimentare.

Prepara un ceai calmant de ghimbir adaugand 20-40 de grame de felii subtiri de ghimbir intr-o ceasca de apa fierbinte. Lasa-le la infuzat cateva minute inainte de a bea. Adauga miere sau suc de lamaie pentru a inbunatati gustul si pentru a calma tusea.
Atentie! In unele cazuri, ceaiul de ghimbir poate cauza tulburari gastrice sau arsuri.

3. Fluidele

un pahar de apa

Mentinerea unei bune hidratari este vitala pentru cei care au probleme cu tusea sau sunt raciti. Cercetarile arata ca in general consumul de lichide la temperatura camerei va ameliora tusea, secretiile nazale si stranutul.
Insa daca ai simptome aditionale de raceala sau gripa poti incerca sa incalzesti bauturile la temperaturi mai ridicate.

Acelasi studiu arata ca bauturile fierbinti amelioreaza mai multe simptome, printre care si durerea in gat, frisoanele si oboseala.
Ameliorarea simptomelor a fost imediata si s-a mentinut pentru o perioada lunga dupa terminarea bauturii fierbinti. Printre bauturile fierbinti care se pot dovedi calmante se numara supele limpezi, ceaiurile de plante, ceaiul negru fara cafeina, apa fierbinte si sucurile calde de fructe.

4. Aburul

Cum sa faci tusea sa dispara? 2

O tuse productiva, aceea care se manifesta prin secretia de mucus sau de flegma, poate fi ameliorata cu ajutorul aburilor. Fa un dus sau o baie fierbinte si lasa camera de baie sa se umple de aburi. Stai cateva minute in aburul creat in baie, pana cand simptomele incep sa se diminueze. Bea un pahar de apa dupa, pentru a te racori si a preveni deshidratarea.

Alternativ, poti face si infuzii cu abur. Umple un castron mare cu apa fierbinte si adauga plante sau uleiuri esentiale precum eucalipt sau rozmarin, care pot ameliora si ele congestia. Apleaca-te peste castron si pune un prosop deasupra capului, pentru a mentine aburul in interior. Inhaleaza vaporii timp de 5 minute. Daca aburul ti se pare prea fierbinte pentru ten, intrerupe baia de aburi pana cand pielea se racoreste.
Pentru tuse productiva sau congestie pulmonara poti urma, de asemenea, recomandarile medicilor si poti folosi un umidificator sau un vaporizant de abur pentru acasa.

5. Radacina de nalba

Cum sa faci tusea sa dispara? 3

Radacina de nalba este o planta cu o istorie indelungata in ceea ce priveste utilizarea in tratarea tusei si a durerii de gat. Planta poate ameliora iritatia aparuta in urma tusei, datorita continutului sau mare de mucilagiu. Mucilagiul este o substanta groasa si lipicioasa care imbraca membrana interioara a gatului.

Un studiu de dimensiuni reduse a scos la iveala faptul ca un sirop de tuse din plante, continand radacina de nalba, alaturi de cimbru si iedera a ameliorat eficient tusea asociata cu raceli obisnuite si infectii de tract respirator. Dupa 12 zile de tratament cu acest sirop, 90% dintre participantii la studiu au evaluat eficienta siropului ca fiind una buna si foarte buna.

Radacina de nalba este disponibila sub forma de planta deshidratata sau sub forma de ceai la pliculete. Adauga apa fierbinte peste una dintre aceste variante si apoi bea ceaiul imediat sau lasa-l intai sa se raceasca. Cu cat radacina de nalba se infuzeaza mai mult in apa, cu atat vei avea mai mult mucilagiu in bautura.
Efectele secundare ale consumului de radacina de nalba pot include tulburari stomacale, dar poate fi posibil sa echilibrezi aceste efecte consumand mai multe lichide.
Radacina de nalba este disponibila in farmacii, plafare, sau online.

6. Gargara cu apa sarata

Cum sa faci tusea sa dispara? 4

Acest remediu simplu este unul dintre cele mai eficiente pentru tratarea durerilor in gat si a tusei productive. Apa sarata reduce flegma si mucul din partea posterioara a gatului, ceea ce reduce nevoia de a tusi.
Amesteca o jumatate de lingurita de sare intr-o cana de apa calda pana cand se dizolva. Permite solutiei sa se raceasca usor inainte de a o folosi pentru gargara. Lasa amestecul sa stea in gat cateva minute inainte de a-l scuipa. Fa gargara cu apa sarata de cateva ori pe zi, pana cand tusea se amelioreaza.
Evita sa dai sare copiilor mici pentru ca acestia nu vor sti sa faca gargara in mod corect si vor inghiti apa sarata care poate fi periculoasa.

7. Bromelina

Cum sa faci tusea sa dispara? 5

Ananasul contine bromelina (sau bromelaina), care poate contribui la tratarea tusei. Bromelina este o enzima ce poate fi obtinuta din ananas. Ea se gaseste in cantitati abundente in miezul fructului.
Bromelina are proprietati anti-inflamatorii si poate avea, de asemenea, si proprietati mucolitice, ceea ce inseamna ca rupe mucusul si il elimina din organism.

Unele persoane beau suc de ananas zilnic, pentru a reduce mucusul din gat si pentru a suprima tusea. Insa e posibil ca in suc sa nu existe suficienta bromelina incat sa amelioreze simptomele. Suplimentele cu bromelina sunt disponibile si pot fi mai eficiente in ameliorarea tusei. Insa este mai bine sa stai de vorba cu medicul inainte de a incerca orice supliment nou.

Este, de asemenea, posibil sa fii alergic la bromelina, iar aceasta planta poate cauza si efecte secundare sau poate interactiona cu medicamentele pe care le iei. De pilda, persoanele care iau medicamente anticoagulante sau anumite antibiotice nu ar trebui sa ia bromelina.

8. Cimbrul

Cum sa faci tusea sa dispara? 6

Cimbrul are atat utilizari culinare cat si medicinale si este un remediu obisnuit pentru tuse, dureri in gat, bronsite si probleme digestive.
Un studiu recent a descoperit ca siropul de tuse avand in compozitia sa cimbru si frunze de iedera a ameliorat tusea mai eficient si mai rapid decat un sirop placebo administrat persoanelor cu bronsita acuta. Antioxidantii din planta pot fi responsabili pentru beneficiile sale.

Pentru a trata tusea folosind cimbru, cauta un sirop de tuse care contine aceasta planta. Alternativ, poti face un ceai de cimbru adaugand 2 lingurite de planta uscata intr-o cana de apa fierbinte si lasand apoi 10 minute la infuzat, inainte de a-l strecura si a-l bea.

9. Schimbari alimentare pentru refluxul esofagian

sinuzita

Refluxul gastroesofagian este o cauza comuna a tusei. Evitarea alimentelor care declanseaza refluxul acid este unul dintre cele mai eficiente moduri de a gestiona aceasta stare si de a reduce tusea care vine la pachet cu ea.

Fiecare persoana poate avea diversi factori declansatori ai refluxului gastroesofagian pe care trebuie sa ii evite. Daca nu esti sigur ce anume declanseaza refluxul in cazul tau, poti incepe eliminand din dieta cei mai comuni factori de acest fel. Alimentele si bauturile care declanseaza cel mai frecvent refluxul gastroesofagian includ: alcoolul, cafeina, ciocolata, citricele, alimentele prajite si grase, ceapa si usturoiul, menta, condimentele si mancarurile condimentate, rosiile si produsele pe baza de rosii.

10. Ulmul alunecos

Cum sa faci tusea sa dispara? 7

Amerindienii foloseau in mod traditional ulmul alunecos pentru a trata tusea si problemele digestive. Ulmul alunecos este similar radacinii de nalba pentru ca si el contine un nivel ridicat de mucilagiu, care ajuta la calmarea durerilor in gat si a tusei.
Poti face ceai de ulm alunecos adaugand o lingurita din planta uscata intr-o cana de apa fierbinte si lasand la infuzat 10 minute inainte de a bea. Este important sa remarcam ca ulmul alunecos poate interfera cu absorbtia unora dintre medicamentele pe care le iei. Ulmul alunecos este disponibil sub forma de pudra sau capsule in farmacii, plafare si online.

11. N-acetilcisteina (NAC)

NAC este un supliment ce provine din aminoacidul L-cisteina. Administrarea unei doze zilnice de NAC poate reduce frecventa si severitatea tusei productive reducand mucusul din caile respiratorii.
O meta-analiza a 13 studii sugereaza ca NAC poate reduce semnificativ si consistent simptomele in randul persoanelor care sufera de bronsita cronica. Bronsita cronica este inflamatia prelungita a cailor respiratorii, ce cauzeaza acumularea de mucus, tusea sau alte simptome.

Cercetatorii sugereaza administrarea unei doze zilnice de 600 de mg de NAC persoanelor care nu au o obstructie a cailor respiratorii si unei doze de pana la 1200 mg acolo unde exista si obstructie.
NAC poate avea efecte adverse grave, inclusiv urticarie, umflare, febra si dificultati respiratorii, astfel ca e indicat sa stai de vorba cu medicul inainte de a incerca aceasta abordare.

12. Probioticele

importanta probioticelor

Probioticele nu amelioreaza in mod direct tusea, dar pot sprijini sistemul imunitar, echilibrand bacteriile din intestin. Un sistem imunitar superior poate contribui la lupta cu infectiile sau cu alergenii care pot cauza tusea.
Studiile au dovedit ca un tip de probiotic – bacteria numita Lactobacillus – confera un beneficiu modest in prevenirea racelii umane. Suplimentele ce contin Lactobacillus si alte probiotice sunt disponibile in farmacii si online.

Printre alimentele cu un continut natural mare de probiotice se numara: supa miso, iaurtul natural, kimchi, varza murata. Insa numarul si diversitatea unitatilor probiotice din alimente poate varia foarte mult… Varianta mai buna in acest caz poate fi administrarea de suplimente cu probiotice, dublata de consumul alimentelor bogate in probiotice.

Ponturi pentru a tine raceala la distanta

Nu este intotdeauna posibil sa eviti o raceala, insa urmatoarele recomandari pot reduce riscurile:

  •  Evitarea contactului cu persoanele bolnave. Mentinerea o distanta sigura fata de cei care sunt raciti, au gripa sau tusesc.
  •  Spalarea in mod regulat pe maini. Foloseste sapun si apa calda pentru a indeparta bacteriile si virusurile de pe piele si invata-i pe cei mici cum sa se spele pe maini in mod adecvat. Ori de cate ori simti ca este necesar, foloseste in afara casei un dezinfectant pentru maini care sa contina alcool.
  •  Folosirea dezinfectantului. Atunci cand un membru al familiei este bolnav, curata bucataria si baia cu dezinfectant in mod regulat. Spala lenjeria de pat, prosoapele si jucariile din plus cu apa fierbinte.
  •  Mentinerea hidratarii. Bea suficienta apa, ceaiuri din plante si alte bauturi pentru a evita deshidratarea.
  •  Reducerea stresului. Stresul afecteaza sistemul imunitar si creste riscul de a te imbolnavi. Pentru a reduce stresul poti face sport in mod regulat, poti apela la meditatie, la respiratia profunda si poti incerca tehnicile progresive de relaxare musculara.
  •  Somnul suficient. Stabileste-ti ca obiectiv sa dormi 7-9 ore pe noapte pentru a te mentine in forma si sanatos.
  •  Administrarea de suplimente pentru sistemul imunitar. Ia in calcul sa iei zinc, vitamina C si probiotice in timpul sezonului gripei, pentru a tine boala la distanta.

Simptomele alergiilor pot fi uneori asemanatoare cu cele ale racelii. Redu crizele alergice prin evitarea factorilor declansatori ai acestora, printre care polenul, acarienii, parul de animale si mucegaiul. Mergi la medic cu privire la injectiile pentru alergii sau la medicamentele pentru sete.

Cand sa mergi la medic

Mergi la medic atunci cand tusea este insotita de simptome precum flegma galbena sau verde urat mirositoare, frisoane, deshidratare, slabiciune, febra peste 38.5 sau febra care dureaza mai mult de 3 zile.
Suna la ambulanta sau mergi la cel mai apropiat spital daca tusea este insotita de sangerari sau daca iti cauzeaza dificultati de respiratie.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.