5 remedii naturale pentru un somn mai bun

0
(0)

Multor persoane li se pare extrem de greu sa doarma noaptea, din motive pe care nici ei nu le cunosc, si astfel le este afectata in mod constant productivitatea. Din pricina noptilor nedormite, aceste persoane recurg foarte adesea la diverse medicamente, unele dintre el recomandate de medic, iar altele auto-prescrise.Insa tulburarile de somn reprezinta mult mai mult decat un simplu inconvenient care te face sa te tarasti a doua zi: ele iti pot afecta sanatatea emotionala si fizica, afecteaza in mod negativ memoria, concentrarea si starea de spirit, cresc riscul de depresie, de obezitatea, la fel ca si riscul aparitiei diabetului de tip 2, bolilor de inima si tensiunii arteriale marite.

Exista unele remedii naturale pentru somn care sunt foarte utile pentru noptile de insomnie. La fel ca in cazul oricarui alt tip de medicatie, si in cazul acestor remedii constanta este extrem de importanta. Iata care sunt ele.

Sportul

Activitatea fizica poate imbunatati calitatea somnului, desi cercetatorii nu sunt complet siguri care sunt mecanismele din spatele acestui efect. Se stie deja ca activitatea aerobica moderata creste durata somnului profund si benefic de care are parte organismul uman. Insa trebuie sa il temporizezi corect, astfel ca o solutie poate fi sa iti pui antrenamentele in primele ore ale serii.

De asemenea, exista exercitii care functioneaza perfect, iar pentru a sti care sunt acelea va trebui sa stai de vorba cu antrenorul tau. Daca nu reusesti sa dormi bine, incearca sa eviti sa te antrenezi cu doua ore inainte de culcare.

Lavanda

Lavanda este o planta ce se gaseste pe toate continentele. Ea produce flori mov, care atunci cand sunt uscate au o varietate de utilizari in gospodarie.
Se crede ca parfumul calmant al lavandei (numita si levantica) are capacitatea de a imbunatati calitatea somnului. Mai mult decat atat, cateva studii au aratat ca simpla mirosire a uleiului de lavanda inainte de culcare poate fi suficienta pentru a imbunatati calitatea somnului. Acest efect pare a fi mai puternic in cazul persoanelor care sufera de insomnie usoara, mai ales femei si tineri.

Desi aromoterapia cu lavanda este considerata sigura, consumul de lavanda pe cale orala a fost asociat cu greturi si uneori cu dureri de stomac. Uleiurile esentiale sunt gandite pentru aromoterapie si nu pentru ingerare orala.
Alte tipuri de uleiuri folosite pentru aromoterapie – asa cum sunt uleiurile de trandafir, de iasomie si de musetel, pot fi si ele benefice pentru somn, insa aceste arome nu au avut parte de un numar atat de mare de cercetari precum lavanda.

Floarea pasiunii

Floarea pasiunii, cunoscuta si ca Passiflora incarnata, este un remediu popular din plante pentru insomnie. Speciile de floarea pasiunii asociate cu imbunatatirea somnului sunt originare din America de Nord, insa in prezent ele sunt cultivate in Europa, Asia, Africa si Australia. Efectele florii pasiunii in ceea ce priveste promovarea somnului au fost demonstrate in cadrul unor studii pe animale.

Floarea pasiunii poate fi consumata sub forma de ceai preparat din plante uscate in casa si adaugate apoi in apa fiarta pentru a se infuza. De asemenea, floarea pasiunii se gaseste si sub forma de ceai preambalat (in multe farmacii, plafare sau supermarketuri), sub forma de extracte lichide, capsule si tablete.
Stai de vorba intotdeauna cu medicul tau inainte de a incerca floarea pasiunii ca tratament alternativ. El te poate ajuta sa afli daca tratamentul este potrivit sau nu in cazul tau.

Musetel

Musetelul este o planta pe care o regasim adesea in ceaiuri si promovata ca remediu natural pentru diverse afectiuni.
Musetelul provine din florile asemanatoare cu margaretele din familia Asteraceae. Planta a fost consumata timp de secole ca remediu natural pentru diverse afectiuni din sfera sanatatii.

Pentru a face ceai de tei, florile sunt uscate si apoi infuzate in apa fierbinte. Planta contine apigenin, un antioxidant care se leaga de anumiti receptori din creier, ce pot promova starea de somnolenta si pot reduce insomnia, sau incapacitatea cronica de a dormi.
Efectele secundare ale musetelului sunt rare, mai ales daca este consumat in cantitati normale sub forma de ceai. Greata si ameteala sunt cele mai comune efecte secundare.
De asemenea, pot aparea unele interactiuni cu medicamente si eventuale reactii alergice la musetel, mai ales in cazul persoanelor care se confrunta cu alergii grave la ambrozie, margarete sau galbenele.

Glicina

Glicina este un aminoacid care in fazele timpurii ale cercetarilor s-a dovedit a avea beneficii in sensul promovarii somnului, atat la sobolani cat si la oameni, potrivit National Library of Medicine. Studiile au tinut cont de modul in care acest aminoacid afecteaza temperatura corpului, insa este nevoie de studii controlate, la scara mai mare, pentru a determina siguranta si eficacitatea glicinei consumate sub forma de supliment.

Aminoacidul are un efect calmant asupra creierului si te poate ajuta sa adormi si sa iti mentii aceasta stare de somn, scazand temperatura bazala a corpului. Cercetarile pe persoane cu probleme de somn au dovedit ca administrarea a 3 grame de glicina inainte de culcare a redus durata de timp necesara pentru a adormi, a imbunatatit calitatea somnului, a ameliorat somnolenta din timpul zilei si a imbunatatit perceptia.

Desi aceste remedii naturale te pot ajuta sa dormi mai bine, este important sa stai de vorba cu medicul cu privire la orice iei, fie ca este vorba despre un medicament sau despre un remediu din plante, mai ales ca pot exista unele efecte adverse de care e posibil sa nu stii, iar medicul te poate sfatui mai bine cu privire la acestea.

Sursa: https://guardian.ng/life/5-natural-remedies-for-better-sleep/

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.