5 remedii casnice pentru mancarimea din dermatitele atopice

0
(0)

Incearca solutiile de mai jos ca adaugire la planul tau de tratament pentru eczema.

Pentru multe persoane pielea uscata si mancarimile sunt principalul si cel mai deranjant simptom al dermatitei atopice, un tip de eczema. Insa scarpinatul poate irita pielea si poate inrautati aceasta problema.
Cel mai bun mod de a gestiona simptomele dermatitei atopice este sa iti urmezi planul de tratament, dar daca inca te mai lupti sa gasesti o solutie pentru a ameliora mancarimea, poti gasi solutii pentru asta si in casa.

Eczema poate fi dificil de tratat, pentru ca bariera pielii este alterata, ceea ce face ca pielea sa aiba nevoie de reparatie si de protectie impotriva si mai multor atacuri. Un remediu casnic complementar poate ajuta adesea in acest proces si poate avea ca efect reducerea mancarimii dar si o piele mai putin uscata si cu escoriatii.

Multi pacienti care au aceasta problema prefera sa evite tratamentul cu steroizi pentru eczema, din pricina efectelor secundare, apeland astfel la tratamente complementare si alternative. Speranta lor este ca remediile naturale si casnice vor actiona in tandem cu tratamentul prescris de dermatologi pentru a tine simptomele sub control. Specialistii spun ca, desi e posibil ca aceste ingrediente sa nu rezolve problema complet, le poti incerca pentru a vedea cum functioneaza in cazul tau.
Iata mai jos unele dintre remediile casnice pentru dermatita atopica, recomandate de dermatologi.

1. Uleiurile naturale

ulei de cocos utilizari

Uleiul de cocos este un hidratant excelent, pentru ca este bogat in trigliceride. Unul dintre principalii sai constituenti este acidul lauric, care are beneficii antibacteriene si antifungice. Uleiul de cocos are, de asemenea, si proprietati antioxidante.
Potrivit autorilor unui review pe marginea cercetarilor existente, publicat in august 2018 in jurnalul Pediatric Dermatology (Dermatologia Pediatrica), uleiul de cocos este folosit in mod frecvent de catre persoane cu dermatita si s-a dovedi a fi un hidratant eficient care te ajuta atunci cand ai o piele uscata si senzatie de mancarimi.

O alta optiune este uleiul din seminte de floarea soarelui, care te ajuta sa stimulezi productia naturala de ceramide a organismului, in cele din urma imbunatatind bariera pielii si eliminand eczema mai repede, spun autorii studiului din Pediatric Dermatology.

Potrivit cercetarilor, folosirea topica a uleiului din seminte de floarea soarelui conserva stratum corneum – cel mai exterior strat al pielii – si imbunatateste hidratarea fara sa cauzeze eritem (inrosirea si iritarea pielii).
Uleiul de arbore de ceai are si el proprietati antinfungice, antimicrobiene, anti-inflamatorii si anibacteriene care te pot ajuta sa calmezi simptomele dermatitei atopice, spun autorii studiului din Pediatric Dermatology. Mai mult, intr-un numar important de studii, uleiul de arbore de ceai aplicat topic s-a dovedit a fi mai eficient in ameliorarea eczemei in comparatie cu cremele cu oxid de zinc si cu butirat de clobetazona.

Cu toate acestea, unele persoane pot fi alergice la uleiul din arbore de ceai, astfel ca cel mai indicat este sa faci un test cutanat pe o zona mica de piele sau pe interiorul antebratului, pentru cateva zile si vei vedea astfel daca ai parte de o reactie a pielii inainte de a utiliza produsul si pe restul corpului.
Spre deosebire de cele de mai sus, uleiul de masline s-a dovedit a exacerba dermatita atopica existenta, cercetatorii recomandand astfel evitarea lui.

2. Ovazul

5 remedii casnice pentru mancarimea din dermatitele atopice 1

Ovazul este folosit de secole ca agent de calmare pentru a scapa de mancarime si de iritatia asociata cu diverse afectiuni, care cauzeaza uscarea pielii.
Ovazul coloidal este un complex natural de lipide, proteine, peptide si amidonuri care calmeaza, hranesc si hidrateaza pielea.

Un studiu publicat in martie 2020 in jurnalul Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology (Dermatologia Clinica, Cosmetica si de Investigatie) a aratat ca o crema din ovaz coloidal poate ameliora simptomele severe ale eczemei si senzatiile de mancarime asociate.
Ceea ce o face eficienta in calmarea pielii este celuloza si fibrele din ovaz. Acestea produc un emolient care inmoaie pielea si este eficient impotriva iritatiei si inrosirii ce vine la pachet cu afectiuni precum eczema.

3. Mierea

mierea de albine

Mierea are proprietati antibacteriene, antifungice, antivirale si antinflamatorii care pot fi eficiente atunci cand este aplicata pe piele.
Ea este un umectant natural, astfel ca va contribui la hidratarea pielii si la tratarea ranilor mentinand un mediu umed al ranii si oferind o bariera de prorectie. Continutul organic acid al mierii ofera o exfoliere delicata.

Desi exista cercetari limitate cu privire la eficienta mierii in controlul simptomelor eczemei in general si dermatitei atopice in particular, exista unele studii pilot de mici dimensiuni care arata ca este un remediu casnic foarte bun. Astfel, un studiu de mici dimensiuni publicat in iunie 2017 in jurnalul Immunity, Inflammation and Disease (Imunitate, Inflamatie si Boala) a descoperit ca aplicarea mierii de manuka pe leziunile produse de eczema a imbunatatit aspectul pielii si a dus la reducerea iritatiei.

4. Otet din cidru de mere

5 remedii casnice pentru mancarimea din dermatitele atopice 2

Daca suferi de dermatita atopica, pH-ul pielii – echilibrul intre nivelurile de aciditate si alcalinitate – este ridicat, cauzand iritatie si uscaciune.
Aciditatea otetului din cidru de mere te poate ajuta sa refaci echilibrul natural al pielii si in cele din urma sa ameliorezi simptomele dermatitei atopice atunci cand adaugi otetul in apa pentru baie, sau cand il aplici pe piele cu ajutorul unui tampon.

Potrivit unui studiu publicat in numarul de mai-iunie 2020 al jurnalului Anais Brasileiros de Dermatologie, un pH mai mare al pielii in dermatica atopica contribuie la afectarea barierei epidermei si poate fi rezolvat cu tratamente acide sau alcaline.
Intr-un alt studiu publicat in iulie 2019 de catre publicatia Pediatric Dermatology, se arata insa ca tamponarile cu otet de cidru de mere ofera doar o calmare temporara a simptomelor dermatitei atopice si poate cauza chiar iritarea pielii. Stai de vorba cu medicul sau cu dermatologul tau inainte de a folosi otet pe piele.

5. Aloe vera

5 remedii casnice pentru mancarimea din dermatitele atopice 3

Desi numarul de studii privitoare la potentialele beneficii ale aloe vera in dermatita atopica este limitat, unele cercetari sugereaza ca proprietatile sale antibacteriene, antifungice si anti-inflamatorii pot contribui la ameliorarea simptomelor. Un studiu publicat in ianuarie 2022 in jurnalul Genetica si Inginerie Genetica a descoperit ca aloe vera poate contribui la gestionarea si tratarea eczemei cu riscuri reduse in ceea ce priveste iritarea pielii.

Daca folosesti aloe vera, cercetatorii recomanda sa cauti un produs care sa contina cea mai mare concentratie de extract din planta medicinala.

Sursa: https://www.everydayhealth.com/eczema/home-remedies-for-managing-the-itch-of-atopic-dermatitis/

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.