3 remedii naturale ce reduc simptomele de depresie si anxietate

0
(0)

 

Cercetarile sustin beneficiile alimentatiei sanatoase, probioticelor si vitaminei B6 in ceea ce priveste atenuarea simptomelor de depresie si anxietate.

  •  Suplimentarea antidepresivelor cu probiotice atenueaza simptomele si normalizeaza activitatea cerebrala, pentru procesarea emotionala.
  •  O luna de doze zilnice mari de vitamina B6 i-a facut pe adultii tineri sa se simta mai putin anxiosi si deprimati.
  •  Consumul frecvent de fructe este asociat cu un grad mai redus de depresie, iar mancarea nesanatoasa de tip junk food este asociata cu un nivel mai ridicat de anxietate, stres si depresie.

Presa recenta a difuzat stirea referitoare la un review major de ultima ora, care nu a gasit „nicio dovada clara” ca nivelurile scazute de serotonina cauzeaza depresie, punand astfel sub semnul intrebarii o discutie foarte importanta: este sau nu utila administrarea de antidepresive cu inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI)?

Multi dintre expertii in domeniu nu au fost surprinsi de faptul ca nivelurile scazute de serotonina nu sunt singura cauza a depresiei, iar un alt grup la fel de important nu este de acord cu concluzia ca serotonina nu are absolut niciun rol in depresie.
Depresia este o tulburare eterogena, atat din punct de vedere al cauzelor, cat si al simptomelor, ceea ce inseamna ca e putin probabil sa existe un singur tratament pentru depresie care sa fie eficient pentru toti pacientii. Insa acest lucru nu inseamna ca tratamentele existente sunt ineficiente pentru toata lumea.

Expertii atrag atentia ca pacientii nu ar trebui sa inceteze sa ia ISRS si ca aceasta noua dovada nu infirma concluziile din studiile randomizate controlate, efectuate pe mii de persoane care sufera de depresie, ce au demonstrat clar de-a lungul timpului ca ISRS si alte medicamente antidepresive sunt eficiente pentru tratarea depresiei.
Insa este adevarat ca medicina nu este singurul raspuns. Alte trei studii recente au venit, de asemenea, sa sustina ideea ca alimentatia sanatoasa, probioticele si suplimentele cu vitamina B6 sunt benefice in atenuarea depresiei, precum si a anxietatii.

Axa microbiom – intestine – creier

3 remedii naturale ce reduc simptomele de depresie si anxietate 1
Gut brain connection, dysbiosis and microbiome. Normal and abnormal microbiota

O echipa de cercetare de la Universitatea din Basel si de la Clinica Universitara de Psihiatrie din Basel (UPK) a aratat in publicatia “Translational Psychiatry” ca probioticele pot sprijini tratamentul cu antidepresive.

Din randul subiectilor cu depresie, cei care au primit in plus fata de antidepresive un probiotic, timp de 31 de zile, au prezentat o inmultire a bacteriilor lactice in flora intestinala, in comparatie cu cei carora li s-au administrat numai antidepresive. De asemenea, aceasta modificare a fost insotita de o atenuare mai pronuntata a simptomelor de depresie si o normalizare a activitatii creierului in regiunile cerebrale ce au legatura cu procesarea emotionala. Ultimul efect a fost masurat folosind imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fRMN) in timp ce subiectilor le-au fost prezentate imagini cu chipuri neutre sau infricosatoare.
„Desi axa microbiom – intestin – creier a facut obiectul cercetarii timp de cativa ani, mecanismele exacte nu au fost inca pe deplin clarificate”, spune Anna-Chiara Schaub, doctorand in cadrul Departamentului de Psihiatrie al UPK si coautor al studiului. „Datorita cunostintelor suplimentare cu privire la efectul specific al anumitor bacterii, ar fi posibila optimizarea selectiei bacteriilor si utilizarea celui mai bun mix pentru sprijinirea tratamentului pentru depresie”.

Beneficiile vitaminei B6 in doze mari

3 remedii naturale ce reduc simptomele de depresie si anxietate 2

Cercetatorii de la Universitatea din Reading au masurat efectul suplimentarii zilnice, timp de o luna, cu doze mari de vitamina B6 asupra adultilor tineri si au constatat ca subiectii au raportat ca se simt mai putin anxiosi si deprimati. Dozele au fost de aproximativ 50 de ori mai mari decat doza zilnica recomandata.
Potrivit “Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental”, acest efect nu a fost observat si la subiectii carora li s-au administrat doze zilnice mari de B12 sau placebo.

Desi studiile anterioare au aratat ca multivitaminele pot reduce nivelul de stres, s-au efectuat putine studii in care anumite vitamine sa determine acest efect. Se stie ca vitamina B6 creste productia de acid gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmitator inhibitor major din creier.
„Vitamina B6 ajuta organismul sa produca un mesager chimic specific, ce inhiba impulsurile din creier, iar studiul nostru asociaza acest efect de calmare cu reducerea anxietatii in randul participantilor”, explica autorul principal, dr. David Field, de la Facultatea de Psihologie si Stiinta Limbajului Clinic, la Universitatea din Reading. „Multe alimente – inclusiv tonul, nautul si multe fructe si legume – contin vitamina B6. Insa dozele mari utilizate in acest trial sugereaza ca ar fi nevoie de suplimente pentru a determina un efect pozitiv asupra starii de spirit”, a adaugat el.

Desi recunoaste ca cercetarea in acest domeniu este in stadiu incipient, Field adauga ca „interventiile bazate pe nutritie produc mult mai putine efecte secundare neplacute decat medicamentele si astfel, in viitor, oamenii le-ar putea prefera ca interventie… o optiune potentiala ar fi combinarea suplimentelor de B6 cu terapii prin vorbire, precum terapia cognitiv-comportamentala, pentru a le spori efectul”.

Un mar pe zi de psihiatru te va feri!

3 remedii naturale ce reduc simptomele de depresie si anxietate 3

Un studiu pulicat in British Journal of Nutrition arata ca, tinand cont de factorii demografici si de unele aspecte ce tin de stilul de viata, cum ar fi varsta, sanatatea generala si exercitiile fizice, un consum mai frecvent de fructe inseamna scoruri mai mici pentru depresie si o sanatate mentala mai buna. Frecventa consumului de fructe intr-o saptamana obisnuita s-a dovedit a fi mai importanta decat cantitatea totala consumata. Nu a fost gasita o asociere directa intre consumul de legume si sanatatea psihologica.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca persoanele care au consumat frecvent alimente nesanatoase si sarace in nutrienti (cum ar fi chipsurile) au avut mai multe sanse de a se confrunta cu lacune mentale in viata de zi de zi cu zi, un confort mental mai redus si o stare de anxietate, stres si depresie mai accentuate.
„Se stie foarte putin despre modul in care dieta poate influenta sanatatea si confortul mental si, desi nu am examinat in mod direct cauzalitatea, descoperirile noastre ar putea sugera ca gustarile frecvente constand in alimente nesanatoase, sarace in nutrienti, pot duce la inmultirea lacunelor mentale de zi cu zi, ceea ce afecteaza si sanatatea psihologica”, a spus Nicola-Jayne Tuck, autor principal si doctorand in cadrul Colegiului pentru Sanatate si Stiintele Vietii, de la Universitatea Aston. „E posibil ca schimbarea in ceea ce priveste gustarile pe care le luam sa fie o modalitate foarte simpla si usoara de a ne imbunatati starea de bine mentala”. „Merita cu siguranta sa incerci sa iti faci un obicei din a apela cat mai des la bolul cu fructe” a conchis Tuck.

Sursa: https://www.psychologytoday.com/us/blog/night-sweats-and-delusions-grandeur/202208/three-natural-remedies-shown-help-depression-and

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.