3 probleme grave ale genunchilor pe care le poți evita printr-un stil de viață activ

5
(1)

Stilul de viață exercită o influență majoră asupra modului de funcționare al articulațiilor, ligamentelor și tendoanelor din jurul genunchilor. Riscul de leziuni traumatice, osteoartrită sau alte afecțiuni degenerative ale genunchilor poate fi semnificativ redus prin adoptarea unui stil de viață activ și echilibrat. Modul în care stilul de viață activ previne boli severe ale genunchilor și care sunt acele afecțiuni, aflați în continuare.

Ruptura ligamentului încrucișat anterior

Considerată una dintre cele mai comune și mai severe leziuni ale genunchiului în rândul sportivilor, ruptura ligamentului încrucișat anterior (LIA) apare în urma unui traumatism direct sau a unei mișcări bruște de torsiune a genunchiului. Indiferent de cauzele apariției, o ruptura ligament incrucisat anterior necesită un tratament prompt, deoarece există un risc major de disfuncționalitate a genunchiului pe termen lung, în cazul neglijării sau întârzierii tratamentului.

Rupturile de ligamente sau de menisc, fracturile severe sau alte leziuni traumatice ale genunchiului pot duce, în unele cazuri, la deteriorarea ireversibilă a articulației. În astfel de situații, medicul poate recomanda artroplastia totală a genunchiului (operație de protezare a genunchiului). O proteza genunchi reprezintă o articulație artificială, care poate restabili funcția și mobilitatea genunchiului afectat de diverse afecțiuni grave.

Ruptura de ligament încrucișat anterior poate fi prevenită prin menținerea unei musculaturi tonifiate în jurul genunchiului și prin îmbunătățirea echilibrului și stabilității articulației. Exercițiile fizice regulate, în mod special cele care se concentrează pe întărirea mușchilor cvadricepși, ischio-gambieri și mușchii abdominali, sunt recomandate pentru menținerea stabilității și funcționalității genunchiului.

De asemenea, exercițiile care vizează îmbunătățirea echilibrului și coordonării, precum exercițiile pe un singur picior sau exercițiile pe o suprafață instabilă, pot contribui la prevenirea leziunilor de genunchi, inclusiv a rupturii ligamentului încrucișat anterior.

Osteoartrita

Osteoartrita este o afecțiune cronică degenerativă a articulațiilor, care determină durere, inflamație și rigiditate în articulațiile afectate. Genunchii sunt una dintre articulațiile cele mai frecvent afectate de osteoartrită, deoarece suportă o mare parte din greutatea corpului și sunt expuși la stres constant, mai ales în cazul persoanelor active sau a celor supraponderale.

Prin menținerea unui stil de viață activ și prin evitarea sedentarismului se poate reduce riscul de dezvoltare a osteoartritei. Exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, alergarea ușoară sau ciclismul, contribuie la menținerea flexibilității și a sănătății articulației. De asemenea, menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce presiunea asupra genunchiului și poate încetini progresia osteoartritei.

Artrita juvenilă idiopatică

Artrita juvenilă idiopatică este o afecțiune caracterizată prin inflamația persistentă a articulațiilor, care apare la copii și adolescenți și care tinde să afecteze în general genunchii. Deși un stil de viață activ nu previne artrita juvenilă, el poate ajuta la menținerea mobilității și a funcției genunchilor afectați de boală.

De asemenea, exercițiile fizice pot contribui la menținerea flexibilității și a forței musculare, ceea ce poate reduce disconfortul și poate îmbunătăți calitatea vieții pentru copiii și adolescenții care trăiesc cu artrită juvenilă idiopatică.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.