Atunci cand incepem o relatie avem anumite asteptari despre cum ar trebui sa decurga si cum ar trebui sa ne simtim alaturi de partenerul nostru. Aceste presupuneri si asteptari nu doar ca ne determina comportamentul, dar altereaza si felul in care evaluam relatia si compatibilitatea cu partenerul.
Povesti cu printi si printese in copilarie- mituri despre relatii in maturitate
Inca astepti printul calare pe calul alb, alaturi de care sa traiesti fericita pana la adanci batraneti? Poate a sosit momentul sa te trezesti, frumoasa adormita!
O multime de mituri despre relatii, dragoste si romantism ne sunt inoculate inca de la varsta la care nu putem filtra informatia corespunzator, prin basmele (si cand crestem, filmele sau romanele de dragoste) cu final fericit si povesti de iubire cutremuratoare. Astfel, crestem avand in impregnata in minte o imagine idealizata despre cum ar trebui sa fie o poveste de iubire, iar acest lucru ne afecteaza relatiile.
Atunci cand iti analizezi relatia in limitele unui sistem de reguli despre care tu crezi ca ar trebui sa fie respectat, exista riscul ca aceasta sa dea gres. De ce? Pentru ca atunci cand traiesti cu impresia ca o relatie ar trebui sa fie intr-un anume fel, dar in realitate lucrurile stau altfel se instaleaza sentimentul de frustrare. Iata care sunt cele mai cunoscute si periculoase 10 mituri despre relatii, de care trebuie sa te eliberezi incepand de acum!
Mituri despre relatii
#1 O relatie reusita nu implica munca
Chiar daca sunteti perfect unul pentru celalalt, asta nu inseamna ca nu va trebui, in permanenta, sa depuneti eforturi sau sa faceti compromisuri pentru a mentine armonia in cuplu. Relatiile solide au fost cladite prin eforturi sustinute si implicare activa din partea ambilor parteneri. Pe parcursul unei relatii sau casnicii veti intampita numeroase dificultati si va veti confrunta cu diferente de opinie care vor trebui solutionate, astfel incat niciunul dintre voi sa nu aiba de suferit.
#2 O relatie perfecta este o relatie fara certuri
Certurile nu sunt puncte slabe intr-o relatie. Chiar si cele mai reusite relatii se confrunta cu ele. Studiile recente, in psihologie, au demonstrat ca este mai important cum se cearta cuplurile, ci nu daca se cearta. Majoritatea cuplurilor ar trebuie sa invete arta conflictului productiv, din care sa rezulte solutii acceptate mutual si in beneficiul ambilor parteneri.
#3 Sexul nu este atat de important
Desi sexul nu este totul in viata de cuplu, reprezinta 90% din frustrarile noastre. Prejudecata conform careia sexul nu este atat de important in viata de cuplu este deosebit de periculoasa si poate afecta bunul mers al casniciei sau relatiei.
Atunci cand exista sentimente puternice intre parteneri, dar lipseste sexul, apare pericolul infidelitatii, un factor care poate destabiliza o relatie pe termen lung. In definitiv, actul sexual, desi carnal, nu se rezuma numai la contactul fizic dintre parteneri, ci presupune impartasirea unor trairi profunde si un grad foarte mare de intimitate.
#4 Daca am indoieli in legatura cu relatia mea, atunci nu am ales partenerul potrivit!
Sunt putine lucrurile pe care le putem sti cu exactitate. Sa ai indoieli in legatura cu angajamentul pe care o relatie il presupune este firesc si te va ajuta sa iei o decizie corecta si sa descoperi daca partenerul tau este, intr-adevar, cel alaturi de care iti doresti sa-ti petreci restul vietii.
#5 Un copil este solutia pentru orice problema!
A avea un copil este un pas mare si o experienta minunata in viata oricarui cuplu. In acelasi timp, este si o experienta care poate aduce mult stres in relatie. Asadar, daca deja exista probleme in viata de cuplu, atunci procrearea nu este solutia deoarece va aduce noi provocari pentru care relatia nu este pregatita. In loc sa se amelioreze dificultatile deja intampinate, vor lua nastere altele noi.
#6 Gelozia este semnul iubirii neconditionate
Gelozia nu are legatura cu dragostea! Gelozia are legatura cu increderea de sine si increderea in relatia ta. De exemplu, daca partenerul tau este gelos, desi il poti sprijini si il poti asigura de sentimentele tale profunde, nu vei putea sa faci acest sentiment sa dispara. Sta numai in puterea partenerului tau de a-si recastiga increderea de sine.
Atat barbatul, cat si femeia resimt acest sentiment intr-o relatie. Diferenta este modul in care raspund comportamental. Pe cand barbatul este mai inclinat sa devina defensiv, femeia va incerca sa imbunatateasca relatia cu partenerul si cu ea insasi.
#7 Daca nu simt lipsa partenerului, inseamna ca nu-l iubesc cu adevarat!
Fals! Daca nu simti lipsa partenerului, atunci inseamna ca esti implinita si impacata cu tine insati, iar acest lucru este un semn ca fericirea ta nu depinde de nimeni altcineva, decat de tine.
#8 Daca sunt intr-o relatie, trebuie sa fiu fericita!
Adevarul este ca multi oameni care au o relatie sunt in continuare nefericiti. Daca nu esti fericit cu tine inainte sa incepi o relatie, vei aduce aceasta nefericire si in viata de cuplu. Asadar, daca esti deja nefericita, calea spre fericire nu este sa incepi o relatie, ci sa faci tot posibilul sa fii fericita pe cont propriu, sa te iubesti pe tine pentru ca apoi sa-l poti iubi pe celalalt.
#9 Relatia va functiona perfect daca celalalt se va schimba
Trebuie sa fii, in permanenta, responsabila pentru fericirea ta. Asadar, nu incerca sa-ti schimbi partenerul dupa bunul plac, deoarece exista sanse foarte mari ca acest lucru sa creeze mai multe probleme, decat solutii.
#10 Exista metode corecte si gresite de a face o relatie sa functioneze
Relatia ta nu trebuie sa fie conforma niciunui standard. Suntem cu totii diferiti si ce functioneaza pentru altii pentru noi ar putea fi reteta dezastrului. Asadar, actioneaza in functie de tine si partanerul tau si de circumstantele specifice ale relatiei voastre.
Tu ce alte mituri despre relatii mai stii?
Sursa: psychcentral.com