Tocurile si efectele asupra sanatatii corpului

0
(0)

 

Perechea perfecta de stiletto cu tocuri de 10 cm poate face orice outfit sa arate perfect, dar odata cu stilul, vine la pachet si foarte multa suferinta.
Tocurile inalte poarta stigmatul de a fi foarte daunatoare sanatatii si starii de confort general, insa din pacate asta nu le impiedica pe femei sa le poarte, cel putin ocazional, desi majoritatea doamnelor aleg sa poarte tocuri in fiecare zi…

Femeile fac de multe ori sacrificii pentru a fi la moda si pentru ca picioarele lor sa arate perfect, insa care este pretul pentru frumusete? Potrivit studiilor in materie, acesti pantofi impunatori te pot afecta in multe moduri, punandu-si amprenta asupra coloanei tale vertebrale, soldurilor, genunchilor, gleznelor si picioarelor, si afectand postura si mersul. Am facut cateva cercetari ca sa reusim sa ajutam si sa educam femeile sa fie mai moderate in aceasta privinta, pentru binele lor!
Conform studiilor efectuate de specialisti, majoritatea covarsitoare a femeilor (77%) poarta pantofi cu tocuri la ocazii speciale, fie ca este vorba despre petreceri sau cine in oras sau cand ies sa danseze, in timp ce restul femeilor ii poarta zi de zi, la birou.

Cum te afecteaza purtarea tocurilor?

Organismul unei femei va incerca sa compenseze echilibrul inegal pe care tocurile il cauzeaza prin flexarea sau prin aplecarea spre in fata a soldurilor si coloanei vertebrale. Atunci cand porti tocuri, gambele, sodurile si muschii spatelui vor deveni tensionate, incercand sa mentina echilibrul. La finalul zilei asta cauzeaza oboseala musculara in exces si tensiune. In timp, purtarea de tocuri poate cauza crampe si umflaturi la nivelul muschilor gambei.

Purtand pantofi cu talpa joasa, coloana vertebrala este dreapta, iar muschii gambelor sunt relaxati atunci cand picioarele stau pe o suprafata plana. De asemenea, talpa joasa contribuie la repartizarea uniforma a greutatii pe toata suprafata talpii.
Atunci cand porti pantofi cu tocuri inalte, pieptul este impins in fata, zona lombara a spatelui este si ea impinsa catre inainte, iar soldurile si coloana nu mai sunt aliniate. In plus genunchii au de suportat o presiune in exces.
De asemenea, tocurile imita modul in care o persoana merge pe o rampa, crescand presiunea asupra talpii piciorului prin intermediul fortei descendente.

Zonele cele mai afectate

Tocurile si efectele asupra sanatatii corpului 1

Spatele. Forma normala in S a spatelui actioneaza ca un amortizor de soc, reducand stresul asupra vertebrelor. Purtarea pantofilor cu tocuri determina aparitia aplatizarii lombare si o deplasare posterioara a capului si coloanei toracice. Tocurile inalte te fac sa te apleci catre in fata, iar raspunsul corpului la aceasta pozitie este sa diminueze curba spre in fata a partii inferioare a spatelui, pentru a te ajuta sa stai dreapta. Alinierea deficitara poate duce la utilizarea excesiva a muschilor si la durere de spate.

Postura. Pantofii cu tocuri inalte maresc presiunea exercitata asupra talpii, ceea ce va necesita ajustarea pozitiei corpului, in asa fel incat sa iti mentii echilibrul. Partea inferioara a corpului se va inclina inainte, iar pentru a compensa pentru asta, partea superioara a corpului va trebui sa se incline catre spate, pentru a te mentine in echilibru.

Riscurile purtarii tocurilor

Schimbari anatomice. Purtarea zilnica a pantofilor cu tocuri inalte pentru o perioada de cativa ani poate determina si schimbari anatomice. Mersul unduit pe stiletto pune un stress nejustificat asupra spatelui si genunchilor, pentru ca greutatea corpului se muta catre fata. In plus, muschii gambei se pot scurta iar tendoanele se pot intari. Spondilolisteza. Alunecarea unei vertebre in fata celorlalte provoaca stricarea aliniamentului coloanei si apare frecvent ca rezultat al purtarii de tocuri pentru perioade lungi de timp. Spondilolisteza poate aparea in mod special in zona lombara a coloanei, acolo unde este concentrata greutatea corpului.

Stenoza foraminala. Este vorba despre o afectiune a nervului spinal, care apare atunci cand anumite anomalii anatomice blocheaza sau ingusteaza unul sau mai multe foramene.
Stoneza foraminala in zona inferioara a spatelui poate cauza dureri ascutite, amorteli, intepaturi si furnicaturi, slabiciunea muschilor, spasme, crampe si dureri care radiaza la nivelul fundului si in jos pe picioare. Sciatica, provocata de comprimarea nervului sciatic, este un termen asociat frecvent cu acest set de simptome resimtite in zona inferioara a corpului.

Presiunea greutatii

Inaltimea unui toc determina greutatea pe care o va avea de sustinut partea anterioara a talpii sau zona fasciei plantare, care are adesea de suferit din pricina purtarii tocurilor inalte. Cu cat tocurile sunt mai inalte, cu atat presiunea asupra partii din fata a talpii va creste mai mult. Tocurile de 7 cm inseamna ca partea din fata a talpii va sustine 76% din greutate, tocurile de 5 inseamna ca va sustine 57% din greutate, in timp ce tocurile de 2-3 cm vor face ca fascia plantara sa aiba de sustinut numai 22% din greutatea corpului.

Cum reduci efectele purtarii tocurilor

Tocurile si efectele asupra sanatatii corpului 2

Pentru ca e greu de crezut ca femeile vor inceta sa mai poarte tocuri, odata ce au citit despre riscurile pe care le comporta acest accesoriu fashion atat de indragit, iata mai jos cateva recomandari importante de care sa tii neaparat cont daca vrei totusi sa porti tocuri. Daca vei lua in seama aceste precautii vei reusi sa scazi considerabil efectele negative ale purtatii de tocuri, fara sa le eviti complet.

  •  Evita sa porti tocuri perioade lungi de timp.
  •  Fa exercitii de stretching pentru muschii picioarelor inainte sa iti pui pantofii cu tocuri si dupa ce ti-i dai jos.
  •  Incearca sa mentii inaltimea maxima a tocului la 5 cm.
  •  Cumpara-ti pantofi dupa amiaza, atunci cand picioarele sunt cele mai umflate.
  •  Evita varful ascutit.
  •  Alege pantofi cu branturi din piele, care sa nu permita talpii sa alunece.
  •  Cumpara-ti o varietate larga de pantofi si variaza stilul, fara sa porti acelasi gen de pantof mai multe zile la rand. In acest fel vei reusi sa permiti picioarelor tale sa se odihneasca.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.