Ti-e teama de chelie? Incearca aceste 24 de remedii casnice

0
(0)

Chelia, sau in termeni mai docti alopecia sau calvitia, este o afectiune ce se caracterizeaza prin caderea excesiva a parului de pe scalp, cauzata de diverse tulburari in ciclul de dezvoltare al parului. Desi apare mai frecvent la barbati, se intampla ca si un mic procent de femei sa sufere de aceasta problema neplacuta a parului.

In trecut, alopecia era asociata cu varsta inaintata, insa acum este din ce in ce mai evident ca ea afecteaza si tinerii. Chelia a devenit omni-prezenta, ca rezultat al alegerilor legate de stilul de viata, printre care si alimentatia incorecta si stresul.
Cu totii suntem expusi riscului caderii parului! Desi caderea parului intr-o masura mai mica nu trebuie sa iti traga neaparat un semnal de alarma, zonele de scalp afectate de alopecie pot fi un semn ca ceva e in neregula.

Alopecia apare in doua moduri: subtierea parului si pierderea generala a densitatii.
Vestea buna este ca exista cateva moduri naturale de a ajuta parul sa se regenereze pe zonele afectate de alopecie. Asadar, daca te cofrunti in ultima perioada cu caderea semnificativa a parului si te intrebi cum il poti ajuta sa creasca la loc, incearca remediile casnice pe baza de ingrediente naturale de mai jos, care te vor ajuta sa controlezi caderea parului si sa stimulezi regenerarea acestuia.
Daca niciunul dintre aceste remedii nu functioneaza, stai de vorba cu medicul pentru a intelege cauza caderii parului si pentru a afla ce optiuni de tratament ai.

Cauzele caderii parului

Cand vine vorba despre alopecie masculina si alopecie feminina, genetica si hormonii joaca un rol major. Pentru alopecie si caderea parului in general este responsabila o combinatie intre urmatoarelor cauze:

  •  Varsta inaintata;
  •  Dezechilibru hormonal;
  •  Leziuni sau arsuri;
  •  Infectii ale scalpului;
  •  Carenta de fier;
  •  Continut insuficient de proteine in dieta;
  •  Istoric familial de alopecie;
  •  Afectiuni medicale sau boli ce determina caderea parului;
  •  Administrarea de medicamente utilizate in chimioterapie;
  •  Stres si alti factori ce tin de un stil de viata defectuos.

Tipuri de alopecie

In functie de cauzele care o provoaca, de varsta si de sexul persoanei, exista mai multe tipuri de alopecie.

Alopecia androgenica cu pattern masculin

Afectiunea apare la barbati si poate incepe cu o leziune unica sau cu o linie retrasa a parului. Aceasta forma de alopecie poate fi ereditara sau asociata cu prezenta unor hormoni masculini, precum dihidrotestosteronul.

Alopecia androgenica cu pattern feminim

Afectiunea apare la femei si poate fi si hormonala, ereditara sau asociata cu o carenta nutritionala. Foarte rar se intampla sa duca la alopecie completa, desi pot exista zone cu rarire difuza a parului, ceea ce duce la o pierdere ampla a volumului si la un scalp vizibil.

Alopecia areata

In acesta forma a afectiunii apare caderea parului, ce duce la leziuni de alopecie. Aceasta afectiune pate avansa catre alopecia totalis, daca se pierde intregul par de pe scalp.

Alopecia cicatriceala

Daca zonele de alopecie se dezvolta ca urmare a unei leziuni, a unei arsuri, a expunerii la radiatii sau a unor boli diverse (infectii de piele, de pilda), afectiunea se numeste alopecie cicatriceala. Boala necesita stabilirea timpurie a cauzelor care au provocat-o si trebuie tratata de catre medicul dermatolog.

Alopecia toxica

Aceasta afectiune este in general temporara si apare dupa boli severe, dupa febra ridicata sau dupa administrarea anumitor medicamente.

Iata care sunt cele mai bune 24 de remedii pentru combaterea caderii parului si pentru regenerarea naturala a acestuia.

1. Masajul

Se stie foarte bine ca masajul regulat amelioreaza sanatatea scalpului si circulatia sanguina. Cand este folosit impreuna cu uleiuri si masti adecvate pentru par, masajul stimuleaza scalpul si confera un plus de sanatate parului. Nu uita sa iti masezi in fiecare zi scalpul pentru a ameliora tensiunea si stresul, imbunatatind in acelasi timp si sanatatea parului.

2. Uleiul de cocos

Uleiul de cocos contine grasimi nutritive si alfa-tocoferol, ce mentin scalpul intinerit si hidratat. Datorita acestor beneficii, foliculii de par vor fi intariti si va fi stimulata cresterea parului, de asemenea. Uleiul de cocos este bogat in antioxidanti care protejeaza scalpul si fibrele parului de deteriorare.
Masajul scalpului cu ulei de cocos cald poate stimula circulatia sangelui si cresterea parului.
Incalzeste timp de cateva secunde 2-3 linguri de ulei virgin de cocos si maseaza usor scalpul cu acesta. Clatesteu leiul dupa 4-5 ore, sau tine-l peste noapte.
Repeta de 2-3 ori pe saptamana.
Desi e nevoie de cercetari suplimentare pentru a demonstra eficacitatea uleiului de cocos ca stimulator al cresterii parului, nu exista nicio indoiala cu privire la avantajele sale in lubrifierea firului de par si reducerea ruperii.

3. Uleiul de ricin

Ti-e teama de chelie? Incearca aceste 24 de remedii casnice 1

Uleiul de ricin actioneaza ca un remediu miraculos pentru parul tau, datorita amestecului sau perfect de proteine, vitamina E si minerale. In plus, uleiul de ricin este renumit datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antifungice, care pot contribui la reducerea matretii si caderii parului.
Amesteca o lingurita de seminte de schinduf cu 6 linguri de ulei de ricin si 6 linguri de ulei de cocos si fierbe amestecul pana devine maro. Lasa-l sa se raceasca si maseaza amestecul pe scalp, apoi asteapta 30-40 de minute si spala bine. Pentru a beneficia de cele mai bune rezultate, foloseste amestecul de cel putin doua ori pe saptamana.
Masarea frecventa a scalpului chiar si cu ulei de ricin simplu incalzit, cu 20 de minute inainte de baie, stimuleaza radacinile parului si imbunatateste circulatia sangelui la nivelul scalpului.
Foloseste 2-3 linguri de ulei de ricin incalzit usor si aplica pe scalp, cu 20 de minute inainte de baie. Repeta de 3-4 ori pe saptamana.

4. Uleiul de menta

Acest ulei esential antialergenic are proprietati antiinflamatorii, antioxidante si antibacteriene. Un studiu derulat in 2014 a aratat ca uleiul de menta a contribuit la aparitia unui par mai gros si mai lung.
Dilueaza 3-5 picaturi de ulei esential de menta intr-o cana de apa calda si aplica pe scalp si pe par. Acopera-ti capul cu un prosop cald sau cu o casca de dus si stai asa pentru 20-30 de minute. Spala cu un sampon delicat. Repeta de doua ori pe saptamana.

5. Uleiul din seminte de dovleac

seminte de dovleac

Testele au demonstrat ca uleiul din seminte de dovleac functioneaza pentru tratarea alopeciei androgenice de pattern masculin. Este bogat in caroteni, tocoferoli si alti nutrienti benefici care joaca un rol important in anularea efectelor alopeciei. Cu toate acestea, mai e nevoie de teste pentru a intelege mecanismul exact de actiune al acestui ulei.
Amesteca o lingurita de ulei din seminte de dovleac cu 1 lingura de ulei de masline. Aplica amestecul pe scalp si lasa-l peste noapte. Aplica acest mix de uleiuri de doua ori pe saptamana.

6. Uleiul din camfor si cocos

Studiile au aratat ca aplicarea camforului poate contribui la stimularea circulatiei sangelui la nivelul scalpului, promovand astfel cresterea parului. Alte studii sugereaza ca acelasi camfor poate ajuta la cresterea parului si poate reduce matreata atunci cand este utilizat in combinatie cu ulei de cocos.
Zdrobeste 4-5 tablete de camfor si amesteca-le cu ulei de cocos virgin. Pastreaza amestecul intr-un recipient ermetic si aplica pe scalp inainte de culcare. Repeta aplicarea in fiecare seara sau macar o data la doua seri.

7. Uleiul de Taramira

Uleiul de Taramira este extras din semintele de rucola. In limba Hindi este cunoscut drept ulei de Jamba. Acest ulei contine o multime de acizi grasi si are proprietati antiinflamatorii si antifungice, putand fi extrem de folositor in tratarea caderii parului.
Maseaza scapul cu 2-3 linguri de ulei de Taramira, lasa timp de 2-3 ore si apoi spala scalpul si parul in mod obisnuit. Repeta de doua ori pe saptamana.

8. Uleiul de masline

uleiul de masline

Oleuropeina, un compus fenolic ce se gaseste in uleiul de masline, a promovat cresterea parului in studiile efectuate pe animale. Uleiul de masline contine, de asemenea, si squalen care actioneaza ca un hidratant. Astfel, uleiul poate contribui la hranirea parului si la promovarea cresterii acestuia.
Incalzeste uleiul de masline timp de cateva secunde si aplica-l pe scalp. Maseaza timp de 4-5 minute si lasa amestecul in par peste noapte. Clateste dimineata. Daca te grabesti si nu poti sta pana dimineata, lasa-l sa actioneze macar o ora. Repeta aplicarea de trei ori pe saptamana.

9. Uleiul de jojoba

Uleiul de jojoba este foarte asemanator cu uleiul produs in mod natural de piele si este usor de absorbit. Are efecte antiinflamatoare si hidratante ce pot contribui la hranirea parului si la promovarea cresterii acestuia.
Maseaza cateva lingurite de ulei de jojoba direct pe scalp, timp de cateva minute, lasa sa actioneze 3-4 ore si apoi clateste. Repeta de 2-3 ori pe saptamana.

10. Uleiul de arbore de ceai

Ti-e teama de chelie? Incearca aceste 24 de remedii casnice 2

Matreata in exces si infectiile scalpului pot duce uneori la leziuni de alopecie. In astfel de cazuri, uleiul de arbore de ceai functioneaza bine, fiind un agent antimicrobian cu spectru larg. Un studiu a aratat ca uleiul de arbore de ceai a fost eficient in tratamentul matretii.
Amesteca 3-4 picaturi de ulei esential de arbore de ceai cu un ulei purtator (ulei de masline, ulei de cocos sau ulei de migdale) si aplica acest amestec pe scalp. Lasa-l sa actioneze cel putin o ora si spala apoi cu un sampon delicat. Aplica acest amestec de uleiuri de 2 ori pe saptamana.

11. Uleiul Kalonji

Uleiul Kalonji este cunoscut si ca ulei de seminte negre si este adesea prescris in medicina Unani pentru a trata caderea parului si leziunile de alopecie. El intareste foliculii de par si ii regenereaza, ducand la cresterea naturala a parului.
Amesteca o lingura de ulei Kalonji cu doua linguri de ulei de masline virgin. Aplica mixul pe scalp, maseaza cateva minute si lasa sa actioneze alte 15 minute. Spala parul si scalpul cu un sampon delicat. Repeta aplicarea o data la doua zile.

12. Amla

Amla este bogat in acizi grasi esentiali care intaresc foliculii de par, iar vitamina C din fruct previne albirea prematura a parului.
Foloseste o masca de par cu Amla, facuta din 2 lingurite de Amla si pudra de shikakai, combinate cu putina apa pentru a obtine o pasta neteda. Aplica masca pe scalp si pe par si lasa timp de 45 de minute, dupa care spala cu sampon. Fa acest tratament cel putin o data pe saptamana pentru rezultate mai bune.

13. Sucul de ceapa

vitamine si minerale ceapa

Sucul de ceapa are rezultate dovedite pentru imbunatatirea circulatiei si promoveaza cresterea parului. Mai mult, el poate trata cu succes alopecia areata – o afectiune care duce la caderea parului in diferite parti ale corpului.
Prima reteta de suc de ceapa facut in casa presupune sa mixezi cateva cepe, sa storci sucul si sa il aplici pe scalp si pe par. Dupa ce il lasi sa actioneze timp de 15 minute, spala bine cu sampon.

O alta varianta de suc de ceapa se poate prepara dand pe razatoare o ceapa si amestecand apoi cu o lingurita de miere (Mierea are proprietati antibacteriene si antifungice care pot contribui la reducerea matretii si a caderii parului asociata acesteia).
Aplica mixul pe scalp cu o discheta de bumbac si lasa-l sa stea in par timp de 20-30 de minute. Spala-ti cat poti de bine parul si scalpul cu sampon, pentru a nu ramane cu un miros coplesitor de ceapa in par!
Fa un test inainte de a utiliza ceapa pe scalp. Unele persoane pot prezenta dermatita de contact in urma utilizarii cepei pe piele sau pe scalp. Daca ai alergii, opreste utilizarea si consulta medicul. Daca totul merge in regula, aplica amestecul de doua ori pe scalp si par.

14. Lamaia

S-a dovedit ca lamaile, fie sub forma de ulei, fie sub forma de suc proaspat, imbunatatesc calitatea parului si regenerarea acestuia. Poti aplica suc proaspat de lamaie pe par sau poti folosi ulei esential de lamaie diluat intr-un ulei purtator, ca ingredient intr-o masca de par, pentru a contribui la regenerarea naturala a firelor de par.

15. Galbenusul de ou

Ti-e teama de chelie? Incearca aceste 24 de remedii casnice 3

Masca din oua este o modalitate geniala de a-ti hrani parul. Pentru ca sunt una dintre cele mai bune surse de proteine (70% proteina de keratina), ouale sut excelente pentru a reface parul deteriorat si uscat, facandu-l neted si hidratat.
Galbenusul de ou contine peptide ce stimuleaza cresterea foliculilor de par. El nu stimuleaza doar cresterea, ci face si parul mai sanatos mai stralucitor si ii confera elasticitate.
Separa galbenusul de la un ou si bate-l bine. Aplica pasta pe radacina si pe par si lasa sa actioneze timp de o ora. Clateste cu sampon. Pentru aceasta masca poti folosi si tot oul.
Foloseste masca de par de doua ori pe saptamana, timp de cateva saptamani, si apoi o data pe saptamana.
O alta masca este cea care contine oua si iaurt – ingredientele perfecte pentru un balsam de par genial. Foloseste 2 oua si 2 lingurite de iaurt proaspat pentru a face o pasta. Aplic-o pe par si asteapta 30 de minute, dupa care spala parul bine cu sampon, pentru cele mai bune rezultate.

16. Aloe vera

Ti-e teama de chelie? Incearca aceste 24 de remedii casnice 4

Aloe vera este un remediu renumit pentru hranirea si refacerea scalpului, insa ea trateaza si caderea parului. Un studiu a descoperit ca aloe vera poate reduce inflamatia scalpului cauzata de matreata. De asemenea, ea protejeaza parul de degradarea provocata de razele UV.
O poti folosi sub forma de gel, pentru a reduce matreata si a debloca foliculii si a permite cresterea parului. Alternativ, poti folosi si un sampon si balsam cu aloe vera.
Aplica pe scalp si pe firele de par gel de aloe vera proaspat sau o varianta organica de la Plafar. Tine amestecul pe par timp de 15-20 de minute si apoi spala in mod obisnuit. Repeta de 2-3 ori pe saptamana.

17. Reeta si shikakai

Reetha si shikakai sunt produse vechi de cand lumea, din medicina traditionala indiana, testate si cu rezultate dovedite in ceea ce priveste regenerarea parului.
Reetha este responsabila pentru mentinerea sanatatii, in timp ce shikakai este considerat un remediu casnic extrem de eficient pentru toate tipurile de probleme ale parului.
Adauga 2 linguri de pudra de shikakai intr-un recipient cu ulei de cocos si lasa-le timp de 15 zile. Foloseste preparatul de cel putin doua ori pe saptamana pentru a-ti masa scalpul si te vei bucura de un par sanatos si stralucitor.

18. Otetul din cidru de mere

Ti-e teama de chelie? Incearca aceste 24 de remedii casnice 5

Otetul din cidru de mere echilibreaza pH-ul scalpului. Datorita proprietatilor sale antimicrobiene dovedite, otetul te poate ajuta sa scapi de matreata si de mancarimile scalpului si iti poate intari parul. Cu toate acestea, nu exista studii stiintifice care sa faca o legatura intre otetul de mere si cresterea parului.
Dilueaza 1-2 linguri de otet de mere intr-un pahar cu apa si clateste parul cu acest amestec dupa ce l-ai spalat cu sampon. Maseaza scalpul timp de 1-2 minute si apoi clateste cu apa simpla. Repeta de doua ori pe saptamana.

19. Ghimbirul

proprietatile medicinale ale ghimbirului

Unele studii clinice au aratat ca ghimbirul contine compusi bioactivi ce stimuleaza circulatia la nivelul scalpului si reinnoiesc foliculii de par.
Da pe razatoare o bucata de 2.5-5 cm de radacina de ghimbir si inmoaie apoi in 2 linguri de ulei de masline sau ulei de jojoba. Aplica amestecul pe scalp si maseaza timp de 2-3 minute. Lasa amestecul in par timp de 30 de minute si apoi spala cu sampon. Repeta de doua ori pe saptamana.

20. Methi

Suplimentele alimentare cu seminte de schinduf au avut succes in tratarea alopeciei usoare pana la moderate la barbati si femei. De asemenea, in studiile pe soareci, extractele de schinduf au promovat cresterea parului.
Combina 2-4 linguri de pudra de methi (schinduf) cu apa sau lapte batut, astfel incat sa obtii o pasta de consistenta medie. Aplica pasta pe scalp si lasa sa stea timp de o ora. Spala cu un sampon delicat. Aplica aceasta masca de par de 1-2 ori pe saptamana.

21. Ierburile chinezesti

Medicina chinezeasca sugereaza utilizarea a diverse plante pentru a aborda tratamentul diverselor tipuri de alopecie si caderii parului. Astfel, Ginseng, Huang Qi, Ginkgo, Danggui si Rehmannia glutinosa sunt plante eficiente pentru alopecie

22. Cafeaua

o ceasca de cafea

Cofeina din cafea poate contribui la promovarea cresterii unor noi foliculi de par, atat in cazul barbatilor cat si al femeilor.
Amesteca 1 lingura de miere cu o lingura de ulei de masline si doua linguri de cafea macinata si aplica pe par mixul sub forma de masca. Lasa sa actioneze 20 de minute si apoi clateste cu samponul tau obisnuit. Foloseste masca de par cu cafea de doua ori pe saptamana.

23. Radacina de lemn dulce

ceaiuri energizante ceai de lemn dulce

Studiile pe sobolani au constatat ca radacina de lemn dulce are potential ca agent de promovare a cresterii parului la femele.
Amesteca o lingurita de pudra de radacina de lemn dulce cu un praf de turmeric si cu o jumatate de pahar de lapte. Aplica masca pe scalp si acopera capul cu o casca de dus. Lasa sa actioneze peste noapte, iar dimineata spala scalpul si parul. Repeta de trei ori pe saptamana.

24. Uleiul esential de rozmarin si uleiul esential de lavanda

Uleiurile esentiale precum cel de rozmarin si cel de lavanda sunt bogate in ingrediente care stimuleaza cresterea foliculilor si intaresc radacinile parului, promovand astfel regenerarea parului. Pentru cele mai bune rezultate, incalzeste 2 lingurite de ulei de masline si adauga la acestea o jumatate de bucata de avocado, putina miere si ou. La acest amestec, adauga 10 picaturi de ulei esential de rozmarin si 10 picaturi de ulei esential de levantica si aplica pe scalp. Lasa amestecul sa actioneze timp de 45 de minute si spala apoi bine parul cu sampon. Incearca aceasta combinatie o data pe saptamana, timp de o luna sau doua, pentru a vedea rezultatele.

Inainte de a utiliza oricare dintre aceste remedii, trebuie sa intelegi cauza principala a alopeciei si apoi sa optezi pentru un remediu care ti se va potrivi cel mai bine.

Concluzie

Alopecia, o afectiune caracterizata prin caderea excesiva a parului, poate fi declansata de diversi factori, ce tin inclusiv de varsta, de factori genetici, de carente de nutrienti, de alegeri legate de stilul de viata, infectii ale scalpului, stres, medicamente si anumite afectiuni medicale. Uleiul de Kalonji, uleiul de cocos, uleiul de arbore de ceai, uleiul de menta, uleiul de ricin si uleiul din seminte de dovleac sunt printre cele mai bune uleiuri pentru cresterea parului. De asemenea, poti aplica pe scalp si pe par ingrediente naturale precum ghimbir, ceapa, cafea etc., pentru a stimula cresterea parului.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.