Cum scapi de infectia sinusurilor cu remedii casnice?

0
(0)

Infectia sinusurilor poate fi dureroasa si deranjanta. Consulta aceste remedii casnice usoare si eficiente pentru a scapa de infectia sinusurilor.

Cauzele problemelor sinusurilor

Infectia sinusurilor apare atunci cand se acumuleaza prea mult mucus in sinusuri, creand un mediu umed si statut, ideal pentru inmultirea virusilor, bacteriilor sau ciupercilor.
Problemele recurente ale sinusurilor pot fi cauzate de o serie de motive, printre care si sinuzita sau rinita.

Sinuzita este o infectie ce provoaca inflamatia si umflarea sinusurilor.
Ghidurile de practica clinica din 2015 ale Academiei Americane de Otolaringologie -Chirurgia Capului si Gatului (AAO-HNS) afirma ca rinosinuzita acuta poate fi provocata de o infectie virala sau bacteriana. Infectiile virale nu pot fi tratate cu antibiotice, insa infectiile bacteriene pot. Tocmai de aceea, specialistii avertizeaza, cu privire la administrarea de antibiotice inutile, mai ales ca majoritatea problemelor sinusurilor sunt cauzate de virusi, pe care antibioticele nu ii trateaza. Mai mult chiar, in general problemele sinusale provocate de bacterii nu se amelioreaza mai repede cu antibiotice.

Sinuzita cronica este o afectiune inflamatorie ce dureaza in mod normal mai mult de trei luni. Sinuzita cronica poate fi insotita de polipi nazali, niste excrescente necanceroase.
Daca ai rinita alergica, sistemul tau imunitar va declansa eliberarea de histamine care iti irita membranele nazale, ducand la congestie si stranut. Rinita alergica poate duce la sinuzita.

Remedii naturiste pentru eliberarea sinusurilor

Disconfortul si presiunea la nivelul fetei, indiferent ca ai o infectie a sinusurilor sau sinuzita cronica, sunt suficiente pentru a te face sa apelezi la medicamente.
Cunosti in mod cert sentimentul. Nasul tau e fie infundat, fie curge ca un robinet stricat si simti efectiv ca iti strange cineva capul intr-o menghina. Simti ca nu poti sta cu ochii deshisi, pentru ca sunt umflati si durerosi. Iar ca sa fie tabloul complet, gatul doare de parca ai fi mancat cioburi.

Problemele sinusurilor sunt in mod cert derajante. Insa exista remedii eficiente, din fericire – incepand de la supa de pui si ajungand pana la comprese – pe care le poti folosi pentru a atenua durerea si disconfortul cauzate de problemele sinusurilor.
Odinioara, cand nu existau aproape deloc tehnologii avansate, remediile casnice, preparate din extracte naturale sau din plante medicinale erau singura sursa de vindecare a tuturor afectiunilor si bolilor, astfel ca remediile casnice pot fi si astazi o optiune sigura.
Iata mai jos cele mai eficiente remedii naturiste care te pot ajuta sa scapi de infectiile sinusurilor.

1. Cat mai multa apa

Bea lichide si foloseste un umidificator sau un vaporizator. Lichidele si umidificarea aerului contribuie la fluidizarea mucusului si la drenarea sinusurilor. De asemenea, iti lubrifiaza sinusurile si iti mentin pielea hidratata.
Bauturile fierbinti, asa cum este si ceaiul din plante, pot fi deosebit de hidratante. In plus, ele ofera si un beneficiu suplimentar, datorita aburului.

2. Inhalatii cu aburi

Aburii te ajuta cand suferi de infectii ale sinusurilor, pentru ca prin inhalare umezesc pasajele nazale. De asemenea, aburii reduc congestia nazala, prin fluidizarea mucusului.
Ofera-ti un tratament cu aburi folosind un vas cu apa fierbinte si un prosop mare. Aseaza-ti prosopul pe cap astfel incat sa acopere partile laterale ale vasului si sa prinda aburul inauntru.
Fa de 3-4 ori pe zi inhalatii cu aburii de la apa fierbinte, in care poti adauga frunze de varza si o lingurita de seminte de morcov.
De asemenea, poti adauga in apa uleiuri de mentol, camfor sau eucalipt.
Te poti folosi si de aburul de la dus pentru inhalatii, insa experienta va fi mai putin concentrata.

3. Lavaj nazal

Lavajul nazal sau irigarea nazala este foarte eficient in ameliorarea congestiei nazale si a iritatiei. Lavajul cu ser fiziologic presupune pur si simplu spalarea usoara a cailor nazale cu o solutie salina. O poti face cu sticle speciale, cu seringi cu bulb sau cu un vas Neti.
Un vas Neti este un device ieftin care seamana cu lampa lui Aladdin, dar se foloseste pentru irigarea nazala. Amestecul salin pentru irigare este disponibil preambalat sau il poti prepara singur, dupa metoda de mai jos:

  •  Amesteca 3 lingurite de sare fara iod cu 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, pentru a obtine un amestec uscat.
  •  Dizolva 1 lingurita din amestecul uscat intr-o cana (250 ml) de apa distilata, sterilizata sau filtrata.

Pentru a capta tot lichidul, iriga sinusurile in timp ce stai deasupra chiuvetei sau deasupra unui lighean. Toarna sau pulverizeaza o cantitate generoasa de solutie intr-o nara si inclina capul astfel incat sa curga pe cealalta nara. Procedeaza la fel cu ambele nari.
Acest procedeu elimina, de asemenea, si bacteriile si iritantii.
Curata bine vasul Neti dupa fiecare utilizare, pentru ca exista riscul de a se acumula bacterii in interior. De asemenea, nu folosi niciodata apa de la robinet, pentru ca poate contine bacterii care iti vor infecta sinusurile. Daca folosesti apa de la robinet, fierbe-o neaparat in prealabil.

4. Amestec din ierburi pentru sinusuri (1-2 ori pe zi)

Un preparat pe baza de plante pentru sinusuri, ce contribuie la ameliorarea infectiilor sinusurilor.
Pune o lingurita de turmeric, un strop de piper cayenne, 1-2 boabe de piper si 3-4 catei de usturoi zdrobit in 200 ml apa. Fierbe apa, redu la jumatate si strecoara, dupa care adauga o lingurita de miere cruda nepasteurizata (optional).

5. Pasta de turmeric si ghimbir

Fa o pasta adaugand in proportii egale (o lingurita din fiecare) pudra de ghimbir uscat, pudra de turmeric si ambehalad (pudra de turmeric mango – o forma de turmeric numit haldi, cu aspect de ghimbir si gust de mango). Incalzeste pasta pe foc si aplica apoi amestecul pe frunte si nas inainte de culcare si spala-te dimineata. Senzatia de arsura este un semn ca remediul functioneaza in mod adecvat. Poti aplica de cate ori suporti.

6. Lichide calde

Consumul de lichide calde, asa cum sunt supele sau sucurile de legume este de un real ajutor pentru sinusuri, eliminand congestia nazala si mucusul din cavitatile nazale. Supa fierbinte favorizeaza fluidizarea mucusului si contribuie la hidratare.
Mai mult, un studiu mai vechi, din 2000, a constatat ca supa de pui reduce inflamatia asociata cu congestia sinusurilor si amelioreaza simptomele racelilor.
Dar care este secretul? Oamenii de stiinta nu au identificat ingredientul activ din supa de pui, insa speculeaza ca aburul combinat cu efectele antioxidante si antiinflamatorii ale ingredientelor din supa sunt cele care contribuie la curatarea sinusurilor.

7. Ceai de menta

Ceaiul de menta are o aroma intepatoare, revitalizanta, ce ar putea contribui la curatarea delicata a sinusurilor blocate. Acest ceai contine compusul antiinflamator puternic numit mentol, ce contribuie la reducerea umflarii vaselor de sange care produc congestia nazala. Calitatile antibacteriene, antivirale si antiinflamatorii ale ceaiului de menta sunt extrem de benefice in tratarea alergiilor, racelilor si infectiilor sinusurilor.

8. Comprese calde si reci

Aplicarea alternativa de comprese calde si reci pe sinusuri ar trebui sa ajute si ea.

  •  Stai intins pe spate si aplica o compresa calda pe nas, obraji si frunte, timp de trei minute.
  •  Inlatura compresa calda si inlocuieste-o cu una rece, timp de 30 de secunde.
  •  Alterneaza astfel de 2-3 ori.

Poti repeta acest proces de doua pana la sase ori pe zi.

9. Miere de Manuka

Mierea poate fi o alternativa buna atunci cand o infectie bacteriana iti cauzeaza congestia sinusurilor. Unele cercetari sugereaza chiar ca mierea are proprietati antibacteriene, mai ales daca ne referim la mierea de Manuka, renumita pentru numeroasele sale utilizari terapeutice.
Adauga miere de Manuka la o ceasca de ceai cald din plante.

Cand sa mergi la medic

E momentul sa mergi la medic daca remarci urmatoarele situatii:

  •  simptome care dureaza mai mult de 10 zile;
  •  febra de 38,9°C sau mai mare;
  •  simptome care se agraveaza, inclusiv o crestere a febrei sau un exces de secretie nazala verzuie;
  •  modificari de vedere.

De asemenea, stai de vorba cu medicul daca ai astm sau emfizem, sau daca iei medicamente imuno-supresoare.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.