Remedii naturale pentru durerile de cap

0
(0)

Nu-i asa ca ai simtit de multe ori ca durerile de cap apar in cele mai proaste momente cu putinta? Durerea de cap iti taie cheful de orice, fie ca te pregatesti pentru o zi lunga de alergat dupa copii, fie ca ai in sfarsit putin timp pentru tine.

Durerile de cap pot aparea dintr-o multime de motive, iar uneori aceste motive se pot suprapune, astfel ca este dificil sa le previi data viitoare. Insa vestea buna e ca exista remedii naturale care te pot ajuta sa ameliorezi durerile de cap, chiar daca nu stii intotdeauna ce anume le provoaca.

Desi durerile de cap cauzate de tensiune sunt unul dintre cele mai comune tipuri de durere de cap, poti avea si dureri de cap pe fond hormonal, migrene, cefalee de tip cluster si multe alte tipuri.
Durerea de cap poate fi si un indiciu al unui accident vascular cerebral, asa ca daca simti ca ai cea mai rea durere de cap din viata ta, ar fi bine sa suni la medic sau la 112.
In cele ce urmeaza vom acoperi diferitele tipuri de dureri de cap si cauzele lor, dupa care vom analiza cateva remedii naturale pentru durerile de cap.

Tipuri de dureri de cap

Exista diverse tipuri de dureri de cap. Desi este foarte usor sa le consideri stari iritative ce apar mereu la momentul nepotrivit, durerile de cap pot fi mesageri: ele iti pot indica o nevoie a corpului, asa cum este nevoia de apa sau de nutrienti, sau te pot anunta ca ai prea mult din ceva, ca de pilda stres sau cofeina.

Durerile de cap pot aparea, de asemenea, atunci cand intervin schimbari sau dezechilibre hormonale, sau alte probleme de sanatate, precum alergiile.
Aproximativ 1 din 20 de adulti are o durere de cap aproape in fiecare zi si zeci de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de migrene. Trei din patru indivizi care sufera de migrene sunt femei.

In general cand ai o durere de cap tot ce te intereseaza este cat de repede poti scapa de ea. Si e normal sa fie asa, pentru ca durerile de cap sunt oribile si complet inconfortabile. Insa inainte de a te trata singur pentru a scapa de durere, e posibil ca daca intelegi ce anume a cauzat durerea, sa previi reaparitia sa. Daca suferi de dureri de cap in mod obisnuit, cel mai probabil motivul sau se incadreaza intr-una dintre cele doua categorii de mai jos.

Cefaleea cauzata de tensiune

Cefaleea (durerea de cap) cauzata de tensiune este cel mai comun tip de durere de cap si poate fi numita si cefalee de stres sau TTH. O poti resimti ca durere sau presiune oriunde la nivelul capului, scalpului sau gatului.
Incordarea musculara cauzeaza adesea dureri de cap de tensiune, iar acestea pot fi declansate de multe motive, printre care:

  •  stres;
  •  depresie;
  •  anxietate;
  •  raniri;
  •  alcool;
  •  prea multa cofeina sau o scadere brusca a aportului normal de cofeina;
  •  infectie a sinusurilor;
  •  raceala sau gripa;
  •  scrasnirea dintilor sau inclestarea maxilarului;
  •  suprasolicitarea ochilor;
  •  oboseala;
  •  surmenaj.

Desi durerile de cap cauzate de tensiune pot fi resimtite de oricine, ele sunt mai comune la femei si pot fi transmise genetic. In plus, poti avea dureri de cap cauzate de tensiune in acelasi timp cu alte tipuri de dureri, asa cum sunt migrenele.
Aceste dureri sunt in general resimtite la nivelul intregului cap si la nivelul gatului, in timp ce migrenele sunt in general localizate intr-un punct anume sau pe o parte anume a capului.

Migrenele

Migrenele sunt si ele foarte frecvente. Desi oamenii folosesc adesea termenul „migrena” pentru a se referi la orice durere de cap, migrenele sunt un tip anume de durere de cap. Durerea de tip migrena este in general localizata pe o parte a capului sau este resimtita intens intr-un singur punct, nu in tot capul, ca la durerile de tensiune.

De obicei migrenele vin la pachet cu alte simptome, precum greata, sensibilitate la lumina si durere atat de puternica incat e posibil chiar sa nu poti functiona. Migrenele sunt adesea recurente.
Migrenele au factori declansatori similari cu cei ai durerilor de cap de tensiune, dar exista si alti factori responsabili pentru migrene:

  •  anxietate;
  •  stres;
  •  schimbari hormonale;
  •  mirosuri puternice;
  •  zgomote tari;
  •  lumini puternice;
  •  lipsa somnului;
  •  schimbari meteorologice;
  •  prea multa activitate fizica;
  •  medicatia;
  •  cofeina (prea multa sau prea putina);
  •  mese pierdute;
  •  tutun sau alcool;
  •  anumite alimente (ciocolata, branza, glutamat monosodic, alimente fermentate, drojdie, alimente tratate).

Alte dureri de cap

Exista si alte tipuri de dureri de cap, printre care durerile de cap tip cluster si durerile de cap secundare.
Cefaleea tip cluster este cel mai intens tip de durere de cap, dar si cel mai putin frecvent.

Durerile de cap secundare sunt si ele putin frecvente si sunt cauzate de probleme medicale grave, precum leziuni cerebrale traumatice sau probleme vasculare. O durere de cap secundara apare in general foarte brusc si este asociata si cu alte simptome ingrijoratoare. Daca resimti vreodata o durere de cap brusca si severa, cel mai sigur este sa mergi de urgenta la medic.

Cum poti remedia durerile de cap?

Daca ai parte doar de dureri de cap ocazionale, poate fi greu sa intelegi care sunt factorii care le-ar fi putut cauza. Ai dormit putin noaptea trecuta? Nu ai baut suficienta apa ieri? Ai modificari hormonale?

Durerile de cap recurente sunt mai usor de asociat cu o problema medicala, dar nu intotdeauna! Exista o multime de motive pentru care te poate durea capul si nu este o solutie sa apelezi intotdeauna la analgezice fara recomandare medicala! Pe termen scurt medicatia poate functiona, dar administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (precum ibuprofen sau aspirina) pe termen lung iti poate distruge bariera intestinala cauzand chiar un intestin permeabil sau tot felul de probleme in plus, precum boli autoimune.

Remedii naturale eficiente pentru durerile de cap

Vestea buna este ca exista multe modalitati de a trata in mod natural durerile de cap, fie ele si migrene. Dupa cateva incercari vei putea gasi in mod cert remediile casnice care functioneaza cel mai bine pentru tine, iar in unele cazuri poate fi necesar chiar sa folosesti mai multe remedii naturale impreuna.
Internetul e plin de remedii naturale pentru durerile de cap, insa variantele de mai jos sunt sustinute si de dovezi.

Hidratarea si electrolitii

Una dintre cele mai ignorate probleme care stau la baza durerilor de cap este deshidratarea. Insa te poti confrunta cu dureri de cap cauzate de hidratare chiar si daca bei multa apa, mai ales daca ai un nivel redus de electroliti.
Electrolitii ajuta celulele sa duca nutrientii acolo unde sunt necesari. Desi majoritatea oamenilor nu au carente de sodiu, alti electroliti precum potasiul, magneziul si calciul pot avea niveluri dezechilibrate, ceea ce poate duce la dureri de cap si alte probleme.

Diareea, varsaturile si transpiratia sunt cele mai comune motive ale perturbarii echilibrului electrolitic, iar faptul ca bei o cantitate mare de apa fara inlocuirea electrolitilor poate cauza si el alte probleme.
Exista cateva moduri in care iti poti echilibra electrolitii.

  •  Consuma alimente bogate in potasiu, asa cum sunt bananele si cartofii.
  •  Consuma alimente bogate in magneziu, precum semintele de dovleac si caju.
  •  Consuma alimente bogate in calciu, asa cum sunt sardinele sau iaurtul.
  •  Ia un supliment de electroliti, disponibil de obicei sub forma de pulbere sau lichid, pe care il poti adauga in apa de baut.
  •  Bea o bautura pentru sportivi, desi cele mai multe dintre acestea contin zahar, coloranti artificiali si alte ingrediente pe care este indicat sa le eviti.
Magneziul

In stransa legatura cu electrolitii, pentru ca este unul dintre ei, magneziul este un mineral esential, deficitar pentru aproape o jumatate din populatie. Magneziul joaca un rol extrem de important in modul in care functionează muschii, astfel ca daca nu ai suficient magneziu poti fi predispus la crampe musculare sau muschi incordati, ceea ce va duce si la cefaleea de tensiune.
Exista multe moduri in care poti sustine nivelurile sanatoase de magneziu, dar foarte indicate sunt suplimentele, baile de magneziu cu sare Epsom sau bicarbonat de magneziu.

Uleiurile esentiale

Remedii naturale pentru durerile de cap 1

Uleiurile esentiale au multe proprietati medicinale, motiv pentru care oamenii le folosesc de sute de ani pentru a trata o serie de afectiuni, printre care si durerile de cap.
Nu toate uleiurile esentiale functioneaza in acelasi mod. Cele mai multe remedii pentru dureri de cap cu uleiuri esentiale folosesc urmatoarele uleiuri, fie individual, fie in amestecuri.

  •  Ulei esential de menta. Combinat cu un ulei purtator, uleiul de menta poate fi masat direct pe tample, gat sau oriunde resimti durerea de cap, dar evita sa il aplici pe pleoape sau in jurul acestora. Uleiul de menta functioneaza pentru durerile de cap cauzate de tensiune si pentru migrene.
  •  Ulei esential de lavanda. Lavanda are un efect calmant asupra sistemului nervos. Folosit in mod obisnuit pentru ameliorarea stresului, uleiul de lavanda calmeaza si durerile de cap atunci cand este inhalat sau utilizat pentru aromoterapie. Poti aplica local uleiul esential de lavanda combinat cu un ulei purtator.
  •  Ulei esential de busuioc. Studiile au demonstrat ca in combinatie cu acetaminofenul, concentratiile mai mari de ulei esential de busuioc aplicat topic au imbunatatit si chiar au reusit sa previna migrenele mai eficient decat un produs placebo.
  •  Ulei esential de trandafir. Aplicarea topica a uleiului esential de trandafir a reusit sa reduca durerea provocata de anumite tipuri de migrene in decurs de 30 de minute de la aplicare, desi pentru alte tipuri de migrene nu au fost constatate beneficii.
  •  Ulei esential de ghimbir. Un ulei esential care are proprietati antihistaminice, uleiul esential de ghimbir este popular pentru atenuarea durerilor de cap.

Daca te-ai decis sa utilizezi uleiuri esentiale pentru ameliorarea durerilor de cap, asigura-te ca gasesti un ulei purtator ideal pentru tine. Unele uleiuri purtatoare comune, precum uleiul de migdale, pot fi problematice pentru persoanele care sufera de alergii. Tocmai de aceea, este indicat ca inainte de a folosi un ulei purtator sa faci un test, pentru ca atunci cand te confrunti cu dureri de cap, ultimul lucru de care ai nevoie este sa capeti si o reactie alergica la remediul folosit.
Uleiuri purtatoare bune pentru uleiurile esentiale sunt uleiul de cocos, uleiul de jojoba si uleiul de migdala.

Ajustari chiropractice

Ingrijirea chiropractica poate fi un adevarat salvator de vieti, in functie de tipul de durere pe care il resimti.
Chiropractica poate fi extrem de benefica pentru durerile de cap, mai ales daca sunt cauzate de tensiune. Dar chiar si migrenele pot raspunde la ajustarile chiropractice, iar multi dintre cei care merg la chiropractician se plang chiar de cefalee si migrene.
Sistemul nervos este extrem de sensibil. Daca vreunul dintre oasele sau muschii tai pune presiune pe un nerv, el poate provoca o durere de cap sau o durere musculara in alta parte.

Cercetarile arata ca ingrijirea chiropractica este destul de eficienta in tratarea migrenelor. Un studiu de caz a constatat chiar ca tratamentul chiropractic a contribuit la eliminarea migrenelor recurente la un pacient, iar efectul a persistat chiar si dupa sase luni.
Grupuri mai mici de studii de caz arata beneficiile integrarii ingrijirii chiropractice in tratamentul neurologic traditional pentru durerile de cap.
Astfel de cercetari deschid drumul pentru studii de dimensiuni mai mari. In acelasi timp, ele ilustreaza cat de benefica poate fi ingrijirea chiropractica pentru pacienti, ca alternativa la interventiile farmaceutice.

Chiropracticienii au, de asemenea, o multime de cunostinte despre remediile naturale benefice pentru sanatate si pot oferi recomandari suplimentare pentru atenuarea durerilor de cap.

Stretching corect

Daca stai mult in fata calculatorului, e posibil sa te confrunti cu tensiune musculara sau oboseala oculara, stari ce provoaca la randul lor dureri de cap. Sau poate ca esti o mama ocupata, iar timpul tau de miscare este impartit intre schimbatul scutecelor, dus si adus copiii de la scoala si drumuri la cumparaturi. Daca faci sport in mod regulat, dar nu acorzi suficient timp stretchingului corect, tot risti sa ai muschi incordati.

Fie ca ai simptomele celebrului „text neck”, provocat de statul prea mult timp cu privirea in jos, la telefon, fie ca ai nevoie doar sa te relaxezi, muschii incordati si rigizi sunt un factor declansator foarte frecvent pentru durerile de cap.
Introducerea intinderilor potrivite in rutina ta zilnica ar putea fi o modalitate usoara de a reduce tensiunea. Yoga te poate ajuta sa incluzi stretchingul intr-o rutina de fitness, insa nu este neaparat nevoie sa mergi la o sala, fie ea de fitness sau de yoga. Poti pur si simplu sa te ridici in picioare mai des, sa te apleci, sa iti alungesti spatele si sa iti relaxezi umerii, toate acestea ajutandu-te sa atenuezi tensiunea la nivelul muschilor.

Cercetarile arata ca rutinele regulate de stretching pot reduce frecventa durerilor de cap si intensitatea durerii cu aproape 70%.

Spilcuta

Spilcuta (Feverfew) este o planta numita adesea “aspirina medievala”, folosita de secole drept analgezic topic. Cercetarile, desi au rezultate mixte, arata unele beneficii ale acestei plante pentru atenuarea durerilor de cap si migrenelor. Principalele beneficii sunt reducerea frecventei migrenelor, dar si capacitatea de a reduce sensibilitatea la lumina, greata, varsaturile si durerea generala.
Spilcuta nu este sigura in perioada sarcinii si poate cauza reactii alergice la persoanele sensibile la ambrozie.
Stai de vorba cu medicul intai, pentru a te asigura ca nu exista interactiuni cu alte medicamente sau suplimente pe care le iei.

Concluzie

Exista multe modalitati naturale de a trata durerile de cap si migrenele. Daca te confrunti cu dureri de cap frecvente, mai ales daca remediile naturiste nu par sa te ajute, mergi la un medic neurolog, pentru ca nimic nu este mai bun decat o consultatie fata in fata.
Insa uneori tot ce iti trebuie este un remediu casnic excelent, fara efecte secundare.

Sursa: https://wellnessmama.com/health/headache-remedies/

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.