Dieta pentru psoriazis. Ce sa mananci si ce factori declansatori sa eviti.

0
(0)

Psoriazisul este o afectiune cronica a pielii in care celulele se acumuleaza formand scuame si zone cu senzatie de mancarime. Este o boala autoimuna care poate fi declansata de dieta si de alti factori ce tin de stilul de viata. Poti reduce eruptiile si simptomele psoriazisului facand schimbari in dieta.

In cele de mai jos vom discuta despre alimentele pe care trebuie sa le eviti si despre cele care sunt recomandate persoanelor cre sufera de psoriazis.

Alimente de evitat pentru persoanele cu psoriazis

Carnea rosie

Carnea rosie are un continut mare de grasimi saturate si de grasimi polinesaturate, numite acizi grasi Omega-6. Omega-6 contribuie la producerea unor compusi care maresc nivelul inflamatiei din organism. Consumul excesiv de carne rosie si alte alimente bogate in Omega-6 poate declansa simptome ale psoriazisului.

Limiteaza asadar consumul de:

  •  Carne de vita
  •  Carne de porc
  •  Carnati, slanina si alte tipuri de carne procesata
Produsele lactate

Potrivit cercetarilor, produsele lactate pot favoriza inflamatia si pot declansa simptome ale psoriazisului. In timpul unui sondaj din 2017, repondentii au spus ca lactatele sunt unul dintre factorii declansatori ai psoriazisului. Cu toate acestea, e nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege adevaratele efecte ale consumului de lactate asupra psoriazisului.

Glutenul

Glutenul este o proteina care se gaseste in unele cereale precum graul si orzul. El este prezent in alimente precum paine, paste, covrigi si unele cereale. Pentru persoanele cu boala celiaca – o intoleranta la gluten – consumul de gluten poate duce la inflamatie si poate amplifica simptomele psoriazisului.

Alimentele procesate

Alimentele procesate sunt asociate cu un risc crescut de boli cronice multiple, cum ar fi diabetul, bolile de inima, obezitatea si bolile autoimune. De cele mai multe ori, alimentele sunt epuizate de vitamine si minerale in timpul procesarii, fiind astfel eliminati majoritatea nutrientilor folositori.

Consumul de alimente procesate poate creste inflamatia din organism, ceea ce va duce la aparitia psoriazisului. Incearca, asadar, sa limitezi consumul de alimente precum:

  •  Alimente preambalate
  •  Carne procesata
  •  Deserturi si produse de patiserie
  •  Mancare la conserva
  •  Condimente si sosuri ambalate
Plantele din familia Solanaceae

Familia Solanaceae pare a fi direct raspunzatoare pentru agravarea simptomelor psoriazisului.

Potrivit unui sondaj, persoanele care sufera de psoriazis au raportat o ameliorare a simptomelor cand au eliminat aceste legume din dieta. Legumele si condimentele din familia Solanaceae sunt:

  •  Tomatele
  •  Vinetele
  •  Cartofii
  •  Ardeii
  •  Paprika
Alcoolul

Un alt factor declansator al simptomelor de psoriazis este alcoolul. Consumul regulat de alcool afecteaza corpul si sistemul imunitar intr-o varietate intreaga de moduri. Se recomanda persoanelor cu psoriazis sa evite sa bea alcool sau daca o fac, sa bea numai ocazional.

Cofeina

Cofeina poate declansa simptomele psoriazisului. Unii oameni cu psoriazis au raportat reduceri ale simptomelor severe atunci cand au eliminat cofeina din dieta.

Bauturile cu cofeina pe care ar trebui sa le limitezi daca ai psoriazis sunt:

  •  Cafeaua
  •  Ceaiurile negre si verzi
  •  Sucurile si bauturile energizante cu cofeina
Citricele

Exista persoane care se confrunta cu sensibilitati sau alergii la citrice, care pot duce la inflamatie. Cercetarile cu privire la efectele citricelor asupra psoriazisului sunt limitate, insa este cunoscut faptul ca acestea pot declansa simptome in cazul persoanelor cu sensibilitate la citrice.

Alimente pe care trebuie sa le mananci daca ai psoriazis

 

Deoarece psoriazisul este cauzat de un raspuns imunitar hiperactiv si de inflamatie, se recomanda intotdeauna sa consumi alimente care te ajuta sa reduci inflamatia.

Fructe si legume

alimente bogate in calciu-broccoli

Fructele si legumele nu trebuie sa lipseasca din dietele anti-inflamatorii pentru ca sunt bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Antioxidantii sunt compusi care protejeaza celulele de daune si contribuie la reducerea inflamatiei.

Este recomandat sa incluzi in mod regulat fructe si legume fara amidon in mesele si gustarile tale.

Iata cateva exemple:

  •  conopida, varza de Bruxelles, sparanghel, broccoli, ceapa;
  •  legume cu frunze verzi mari precum kale, rucola si spanac;
  •  fructe de padure, cirese, struguri, pere si pepene galben.
Peste gras

Multe varietati de peste confera un tip de grasime cu proprietati anti-inflamatorii, numiti acizi grasi Omega-3. Cercetarile sugereaza ca o dieta bogata in acizi grasi Omega-3, dincolo de faptul ca limiteaza cantitatea de acizi grasi Omega-6 (care se gasesc in alimente precum carne rosie, porumb si soia) contribuie la gestionarea simptomelor afectiunilor inflamatorii precum atrita reumatoida si psoriazisul.

Exemple de peste gras sunt:

  •  Somonul
  •  Macroul
  •  Tonul
  •  Sardinele
Uleiuri sanatoase pentru inima

Uleiurile sanatoase pentru inima contin acizi grasi anti-inflamatori si antioxidanti. Nu toate uleiurile sunt sanatoase pentru inima, iar unele chiar furnizeaza organismului mai multi acizi grasi Omega-6. Incearca sa te axezi pe adaugarea acestor uleiuri sanatoase pentru inima in dieta ta obisnuita:

  •  Ulei de masline
  •  Ulei de seminte de in
  •  Ulei de sofranel
Probiotice

Consumul de alimente cu probiotice (precum iaurt, chefir, miso sau kombucha) sau administrarea de suplimente cu probiotice contribuie la sustinerea unui intestin sanatos si poate fi utila pentru persoanele care sufera de psoriazis.
Un trial randomizat din 2019 a descoperit ca administrarea unui supliment cu probiotic a contribuit la reducerea gravitatii simptomelor si numarului de eruptii de psoriazis.

Suplimente

Cu o dieta echilibrata, multe persoane pot avea parte de suficiente vitamine si minerale. Si totusi, suplimentele pot fi utile daca exista carente sau nevoi aditionale de nutrienti. Un studiu din 2014 a descoperit ca suplimentele nutritive care pot contribui la reducerea inflamatiei si simptomelor la persoanele cu psoriazis includ:

  •  Ulei de peste sau acizi grasi Omega-3
  •  Vitamina D
  •  Vitamina B-12
  •  Seleniu

Diete care te pot ajuta sa atenuezi simptomele psoriazisului

fructe si legume de sezon mai sanatoase

Daca esti in cautarea unei diete pentru psoriazis, cauta planuri alimentare care sa includa alimente benefice pentru psoriazis si limiteaza-le pe cele care pot declansa simptome. Nu toate planurile de dieta sunt benefice pentru psoriazis. Iata mai jos cateva optiuni care te pot ajuta:

Dieta Dr. Pagano

Dr. John Pagano este renumit pentru cercetarea sa cu privire la remediile naturale pentru psoriazis. Cartea sa intitulata “Vindecarea psoriazisului: Alternativa Naturala” se concentreaza pe ameliorarea simptomelor prin dieta si stil de viata.

Planul de dieta include:

  •  Evitarea carnii rosii, solanaceelor, citricelor, alimentelor procesate si altor alimente trigger.
  •  Limitarea cerealelor, carnii, fructelor de mare, lactatelor si oualor.
  •  Consumul de cantitati mari de fructe si legume.
Dieta bazata pe plante

Dietele vegane si vegetariene limiteaza natural multe alimente inflamatoare si promoveaza fructele si legumele. Adesea aceste diete sunt bogate in uleiuri sanatoase, antioxidanti, vitamine si minerale.

Dieta fara gluten

Nu exista in acest moment suficiente cercetari care sa sugereze o dieta fara gluten pentru toti cei care sufera de psoriazis. In schimb, cercetarile indica faptul ca o dieta fara gluten poate ameliora simptomele in cazul persoanelor cu sensibilitate sau alergie la gluten.
Alergiile sau intolerantele alimentare cresc inflamatia din organism, ceea ce poate agrava afectiuni precum psoriazisul. Asadar, daca ai o alergie, evitarea alimentelor trigger este extrem de importanta pentru limitarea inflamatiei.

Dieta Paleo

Dieta Paleo promoveaza consumul de alimente integrale si limitarea alimentelor procesate. Dieta include in mod deosebit fructe, legume, carne, oua si peste. Intr-un sondaj din 2017, repondentii au spus ca urmarea unei diete paleo i-a ajutat sa isi atenueze simptomele si aspectul pielii.

Dieta mediteraneana

Dieta mediteraneana este renumita pentru beneficiile sale anti-inflamatorii. Dieta promoveaza cereale integrale, fructe, legume si grasimi sanatoase. Alimentele din cadrul acestei diete sunt pline de antioxidanti, vitamine, minerale si alti nutrienti ce pot fi benefici persoanelor care sufera de psoriazis.
Un studiu din 2015 a constatat ca cei care nu au avut o dieta in stil mediteranean au avut un risc mai mare de a dezvolta simptome de psoriazis, decat cei care au urmat aceasta dieta. Studiul a mai aratat si ca dieta poate contribui la reducerea severitatii simptomelor de psoriazis.

Dieta Protocolului Autoimun (AIP)

Aceasta este o dieta in stil eliminatoriu, menita sa contribuie la reducerea inflamatiei si simptomelor. Este un plan alimentar foarte strict, care iti permite sa mananci carne, peste, legume si uleiuri sanatoase.
Dieta Protocolului Autoimun poate contribui la reducerea inflamatiei pe termen scurt, dar e posibil sa nu fie o optiune buna pe termen lung, pentru ca este un plan alimentar foarte strict.

Dieta Keto

Dieta ketogenica este un trend popular in materie de diete si este un plan alimentar foarte sarac in carbohidrati si foarte bogat in grasimi. Unele cercetari sugereaza ca urmarea unei diete keto te poate ajuta sa slabesti si poate reduce nivelul inflamatiei din organism.
Si totusi, e posibil ca aceasta optiune sa nu fie cea mai buna pentru toata lumea, dat fiind ca reduce aportul de fructe si legume. In acelasi timp, dieta keto mareste aportul de alimente bogate in Omega-6, precum carnea rosie.

Alti declansatori pe care trebuie sa ii eviti si moduri de a atenua simptomele psoriazisului

Dieta pentru psoriazis. Ce sa mananci si ce factori declansatori sa eviti. 1

Iata mai jos alte cateva ponturi care te pot ajuta sa reduci simptomele psoriazisului.

  •  Slabeste si mentine o greutate sanatoasa.
  •  Nu fuma.
  •  Redu stresul.
  •  Incearca sa tii un jurnal alimentar – acesta te va ajuta sa urmaresti factorii declansatori ai simptomelor.
  •  Evita vremea rece si uscata.
  •  Atentie la infectiile de piele.
  •  Evita ranile si zgarieturile.
  •  Evita declansatorii medicali, precum litiu, prednison, hidroxiclorochina.

Concluzie

Psoriazisul este o afectiune cronica a pielii care poate fi dificil de gestionat. Evitarea alimentelor care maresc inflamatia poate contribui la atenuarea simptomelor psoriazisului. Incearca sa te concentrezi pe consumul de fructe, legume si peste gras.

Declansatorii simptomelor pot varia de la o persoana la alta, asa ca acorda intotdeauna atentie alimentelor ce pot determina aparitia simptomelor in cazul tau, iar daca e nevoie, tine chiar un jurnal alimentar care sa te ajute sa intelegi mai bine care este cauza. Discuta cu medicul tau orice modificari majore aduse dietei. O dieta echilibrata, care ofera nutrientii de care ai nevoie pentru o sanatate generala buna, este esentiala in gestionarea unei afectiuni precum psoriazisul.

Sursa: https://www.verywellhealth.com/foods-to-avoid-with-psoriasis-5207998

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.