Cele mai bune noua remedii naturale pentru pietrele la rinichi

0
(0)

Rinichii sunt unul dintre organele cele mai importante pentru buna functionare a corpului uman. Rinichii filtreaza sangele pentru a indeparta reziduurile, impuritatile precum fluidele inutile din organism si pentru a mentine nivelurile corecte de electroliti. Rinichii elimina toxinele si reziduurile in vezica urinara, urmand ca acestea sa fie apoi eliminate prin tractul urinar.

Daca, din anumite motive, organismul nu poate elimina toxinele, incep sa se formeze cristale si minerale neprelucrate, cunoscute si sub denumirea de pietre la rinichi. Pietrele la rinichi de dimensiuni mici pot fi vindecate cu usurinta daca sunt diagnosticate in etapele initiale.

Lipsa de apa din organism, acumularea de acid in exces in urina, infectiile tractului urinar etc. sunt cateva dintre motivele dezvoltarii calculilor renali sau pietrelor la rinichi, asa cum ii cunoastem in limbaj mai colocvial.

Pietrele la rinichi sunt depuneri dure de compusi care se gasesc de obicei in urina si care se aglomereaza in tractul urinar. Acestea afecteaza aproximativ 25% dintre romani conform statisticilor, iar in restul lumii procentele nu sunt cu mult mai bune, pietrele la rinichi fiind o afectiune comuna a momentului.

In general, pietrele la rinichi se trateaza cu schimbari in dieta sau cu medicatie. Insa exista si remedii care pot contribui la prevenirea si chiar la tratarea pietrelor la rinichi. Iata mai jos care sunt cele mai populare dintre acestea.

1. Apa

10 greseli alimentare bei doar apa la temperatura camerei

Daca ai pietre la rinichi sau esti predispus sa le dezvolti, primul lucru pe care ti-l va spune medicul tau va fi sa te asiguri ca bei o cantitate suficienta de apa.
Pietrele la rinichi se formeaza in urma acumularii de minerale si saruri din urina. Consumul unei cantitati mari de apa te va ajuta sa diluezi urina si sa cureti rinichii si tractul urinar, astfel incat mineralele si sarurile sa nu se acumuleze si sa se transforme in pietre.

Indiferent ce fel de piatra la rinichi ai, consumul de apa din abundenta te va ajuta.
Daca ai pietre la rinichi, medicii recomanda sa consumi aproximativ trei litri de apa pe zi, iar daca ai un stil de viata activ sau locuiesti intr-o zona cu temperaturi ridicate, se recomanda sa bei chiar mai mult de atat.

2. Suc de lamaie si miere

tratamente-naturiste-cu-lamaie

Sucul de lamaie poate contribui la prevenirea pietrelor la rinichi – mai ales a pietrelor din calciu (sau oxalat de calciu) – deoarece contine citrat. Calciul si oxalatul au o afinitate unul pentru celalalt, ceea ce inseamna ca se vor lipi impreuna, formand oxalatul de calciu. Cand acest lucru se intampla in tractul urinar, se formeaza pietrele la rinichi.

Citratul „imbraca” practic depozitele, in asa fel incat sa nu se poata acumula mai mult calciu si oxalat.
In plus, un studiu de dimensiuni reduse, efectuat in anul 2017 si publicat in Jurnalul de Urologie, a constatat ca doi litri de apa cu 100 de ml de suc de lamaie pe zi a redus rata de formare a pietrelor de la 1.00 la 0.13 per persoana pe an.

Combinatia de suc de lamaie cu miere este unul dintre cele mai sanatoase elixiruri. Mierea si lamaia au multe beneficii pentru sanatate care le fac sa fie un remediu eficient pentru mai multe probleme de sanatate.
Consumul a 5-6 pahare de suc de lamaie cu cateva linguri de miere poate dizolva pietrele rapid si poate ameliora durerea.

3. Suc de rodii

rodii

Rodiile sunt utilizate adesea pentru a trata afectiuni precum ulcerele si diareea si pot fi, de asemenea, benefice si pentru tratarea calculilor renali, datorita proprietatilor antioxidante ale acestui fruct.

Antioxidantii sunt benefici in prevenirea si reducerea stresului oxidativ, asociat cu formarea calculilor renali. Stresul oxidativ apare atunci cand exista prea multi radicali liberi sau molecule cu un numar inegal de electroni, ceea ce le face foarte reactive. Atunci cand antioxidantii intra in contact cu radicalii liberi, acestia dau radicalului liber un electron, stabilizandu-l si reducand stresul oxidativ.

Sucul de rodie are o capacitate antioxidanta de 2 – 3 ori mai mare decat cea a ceaiului verde sau a vinului rosu, iar o analiza din 2011 a datelor din anii 1980 si 1990 a constatat ca adultii cu istoric de pietre la rinichi au avut, de asemenea, niveluri intre 8% si 11% mai mici de antioxidanti in ser. Ceea ce sugereaza ca antioxidantii pot avea un rol in impiedicarea formarii pietrei.

Un studiu din 2014, publicat in revista Urolithiasis, pe pacienti cu pietre renale recurente care au consumat 1.000 mg de extract de rodie timp de 90 de zile, a aratat ca administrarea extractului a dus la scaderea concentratiei de oxalat de calciu in urina. De asemenea, cercetatorii au constatat si o scadere a stresului oxidativ.

Potrivit unui articol publicat in 2008 in revista Alternative Medicine Review, studiile arata ca sucul de rodie nu are efecte toxice la om. Cu toate acestea, poate interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantul warfarina sau cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), asa ca e bine sa stai de vorba cu medicul inainte de a-l consuma.

Poti cumpara suc de rodie de la supermarketuri, fie sub forma de suc 100%, pe care il poti bea ca atare, fie sub forma de concentrat de suc de rodie, pe care va trebui sa il diluezi.
Rodiile sunt o sursa bogata de fibre, vitamina B, vitamina C, vitamina K si potasiu. Ele sunt pline de antioxidanti care mentin rinichii sanatosi, iar potasiul prezent in rodii contribuie la prevenirea dezvoltarii pietrelor la rinichi. De asemenea, el scade nivelul de aciditate al urinei, ceea ce reduce riscul de pietre la rinichi in viitor.

4. Kulthi Dal

Kulthi Dal, cunoscut si sub numele de fasole Kulthi, este foarte bine marcata in Ayurveda. Fasolea Kulthi are un continut mare de polifenoli, flavonoizi, steroizi, proteine, fier, complexul de vitamine B, calciu etc. Natura sa diuretica este considerata esentiala in tratarea calculilor renali.

Planta este mai eficienta atunci cand este consumata in combinatie cu ierburi naturale si remedii casnice. Supa de fasole Kulthi este cunoscuta ca un bun remediu natural pentru pietrele la rinichi. Nu numai ca ajuta la dizolvarea pietrelor renale, dar le impiedica sa se dezvolte din nou.

5. Rajma (Fasolea Kidney)

Cele mai bune noua remedii naturale pentru pietrele la rinichi 1

Fasolea Kidney, numita asa datorita asemanarii sale cu forma rinichiului, dar numita si Rajma, este bogata in proteine, si contine un amestec de fibre solubile si nesolubile, benefic pentru sanatatea digestiva.

Boabele de fasole Rajma sunt, de asemenea, bogate in carbohidrati buni, cunoscuti si sub denumirea de carbohidrati cu eliberare lenta. Fasolea are un indice glicemic scazut, fiind astfel ideala pentru diabetici, si contine in plus minerale esentiale care ajuta la scaderea colesterolului si contribuie la eliminarea kilogramelor in plus.

Vitamina B prezenta in fasolea Kidney contribuie la dizolvarea si eliminarea pietrelor si la functionarea generala a rinichiului. Poti adauga fasolea Kidney in dieta ta si sub forma de supa de fasole sau orez Rajma.

6. Otet din cidru de mere

otet de mere

Contine acid acetic si substante nutritive esentiale, precum vitamina B si vitamina C. Acidul citric din otetul de mere ajuta la dizolvarea calculilor renali. Consumul regulat al acestui remediu natural te ajuta la eliminarea impuritatilor din rinichi.

7. Suc de busuioc/Tulsi

Cele mai bune noua remedii naturale pentru pietrele la rinichi 2

Busuiocul, cunoscut si sub denumirea de Tulsi, are proprietati medicinale care contribuie la intarirea organismului si la ameliorarea bolilor respiratorii. Busuiocul se dovedeste a fi un remediu eficient si in cazul pietrelor. Tulsi ajuta la mentinerea echilibrului intre lichide, minerale si acid uric in rinichi. Adauga Tulsi in dieta ta, fierband frunzele in apa si band lichidul sau amestecand o lingura de pudra de busuioc cu miere. Vei scapa astfel, garantat, de pietrele la rinichi.

8. Okra

Cele mai bune noua remedii naturale pentru pietrele la rinichi 3

Okra cunoscuta in mod obisnuit sub denumirea de “Degetele Doamnelor” este o planta de sezon, care contine toate mineralele si nutrientii esentiali necesari pentru a avea un corp sanatos. Okra este bogata in magneziu si are proprietati antiinflamatorii si anti-oxidante; ea ajuta la prevenirea cristalizarii substantelor chimice in rinichi. Mananca mancaruri delicioase cu okra pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi.

9. Curmale

Cele mai bune noua remedii naturale pentru pietrele la rinichi 4

Curmalele au un continut foarte bogat de mangan, cupru, magneziu si alti nutrienti esentiali. Curmalele au, de asemenea, o cantitate mare de fibre care pot ajuta la reducerea riscului de pietre la rinichi. Magneziul din curmale contribuie la curatarea rinichilor eliminand lichidele si pietrele inutile din rinichi. Lasa curmalele la inmuiat peste noapte si consuma-le a doua zi. In acest fel vei avea un remediu excelent pentru calculii renali.

Cand sa mergi la medic?

Daca ti se pare ca ai putea avea pietre la rinichi, mergi la medic pentru a discuta despre cel mai bun tratament pentru tine. De cele mai multe ori, totusi, pietrele la rinichi nu necesita interventie medicala si le poti trata eficient cu aceste remedii casnice si cu cateva modificari in alimentatie. De asemenea, ar trebui sa mergi la medic daca ai urmatoarele simptome:

  •  Greata sau voma;
  •  Febra;
  •  Sange in urina
  •  Dificultati la urinare.

Acestea pot fi semne ale unor leziuni renale suplimentare sau complicatii de sanatate si, probabil, vor necesita o interventie medicala pentru a fi tratate in mod eficient.

Surse: https://www.insider.com/home-remedies-for-kidney-stones

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/natural-home-remedies-that-can-help-you-with-kidney-stones/photostory/74636777.cms

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.