Ardeiul iute: focul vegetal pentru digestie si circulatie

0
(0)

Specia Capsicum sau familia ardeilor iuti are o multime de fani in intreaga lume, care nu isi pot imagina viata fara ardeiul iute. Insa pentru specialistii in medicina homeopata pasiunea pentru ardeiul iute nu provine neaparat din utilizarea acestei legume in arta culinara, ci mai degraba din efectul medicinal puternic pe care il are ea. Inca de la prima muscatura, iuteala ardeiului iute este imposibil de ignorat!

Ardeiul iute provine din America, fiind folosit ca tratament de peste 9000 de ani. Primul pas a fost, in mod evident, cel al folosirii sale ca planta benefica pentru incalzire. Odata cu folosirea constanta, secretele sale au inceput sa fie treptat dezvaluite. Ardeiul iute este, de asemenea, si un renumit catalizator pentru proprietatile vindecatoare ale altor plante.
Atunci cand Cristofor Columb a descoperit insulele din Caraibe, in timpul celei de-a doua calatorii in Americi in 1493, medicul sau a fost cel care a recunoscut potentialul medicinal al acestei plante si a adus-o in Spania pentru a fi cultivata si testata.

Fiind o planta iute, probabil ca nu este nicio surpriza ca ardeiul iute s-a raspandit in intreaga lume ca un incendiu de vegetatie. E greu de imaginat mancarea tailandeza sau mancarea indiana fara ardei iute… Noi varietati de ardei iute sunt lansate in fiecare an, fiind astfel extrem de dificil pentru botanisti sa tina pasul cu schimbarile.

Chiar si cercetarile in acest sens sunt explozive. In anul 2015, British Medical Journal (BMJ) a publicat un studiu urias, efectuat in randul a peste 500.000 de participanti din China, care a conchis ca un consum regulat de ardei iute a scazut rata mortalitatii cu 14%. Se crede astfel ca ardeiul iute stimuleaza si sprijina multe sisteme diferite din organism, pana la nivel celular, contribuind la cresterea longevitatii. Comunitatea stiintifica incearca sa inteleaga cum o planta atat de mica poate avea un impact atat de marcant asupra sperantei de viata. Ramificatiile acestei idei sunt vaste.

Compusi benefici

  •  Toata “iuteala” sau “fierbinteala” ardeiului se datoreaza unuia dintre cei doi alcaloizi principali din ardeiul iute – Capsaicina, sau mai degraba familia Capsaicinei – Capsaicinoidele. Familia Capsaicinoidelor este compusa din Capsaicina (care contribuie in proportie de 69% la factorul de iuteala al ardeiului iute), dihidrocapsaicina (care contribuie in proportie de 22% la factorul de iuteala al ardeiului iute), nordihidrocapsaicina (in proportie de 7%) si homodihidrocapsaicina (1%).
    In general, comunitatea stiintifica si consumatorii obisnuiti se refera la intreaga familie numind-o “Capsaicina”, pentru ca practic Capsaicina face parte din numele fiecarui compus. E posibil ca din acest motiv documentele stiintifice sa para putin confuze, insa pentru scopurile noastre folosirea unui termen umbrela simplifica foarte mult comunicarea.
    Capsaicina este raspandita in pastaia de ardei, de la tesutul plantar care tine semintele – acea fasie alba pe care multe retete recomanda sa o elimini o data cu semintele. Cu cat ardeiul este mai copt, cu atat mai multa Capsaicina va ajunge in peretii exteriori carnosi ai ardeiului. Capsaicina este ceea ce majoritatea oamenilor de stiinta numesc ingredientul activ, cel pe care atat producatorii cat si homeopatii il cauta atunci cand pregatesc creme pentru artrita si dureri musculare comercializate fara reteta.
  •  Pe langa Capsaicina, ardeiul iute contine si un alcaloid numit solanina, alaturi de acid malic si acid oxalic, insa cantitatile acestor substante in fiecare ardei sunt destul de reduse.
  •  Asemeni usturoiului, ardeii iuti contin si eugenol, responsabil pentru efectul de amortire pe care il are atat ardeiul iute, cat si usturoiul.

Proprietatile medicinale

Ardeiul iute: focul vegetal pentru digestie si circulatie 1

  •  Iuteala fierbinte a Capsaicinei imbunatateste circulatia, reducand inflamatia. Acesta este si modul in care ardeiul iute isi asigura propria supravietuire: celor mai multe dintre mamifere le displace acea senzatie de iuteala si arsura si nu vor cosuma planta mai mult de o singura data. Oamenii, la fel ca si pasarile, depasesc totusi aceasta senzatie. Luand in calcul cat de departe au ajuns ardeii chili prin asocierea cu ambele specii, se pare ca tocmai iuteala sa a asigurat intr-adevar supravietuirea ardeiului iute.
  •  Uleiul de usturoi este folosit pentru a amorti zonele bucale afectate de infectii dentare de catre stomatologii care decid sa profite de efectele analgezice ale eugenolului. Ardeii au avantajul ca functioneaza si ca antiseptic si ca analgezic pentru cei care raspund bine la iuteala sa. Adauga putina pudra de Cayenne sau de ardei iute rosu la pastele de dinti pentru a imbunatati igiena dentara. Foloseste o cantitate mica, pentru ca pana si o parte de Capsaicina la 11 milioane de parti de produs de baza va fi detectabila.
  •  Ardeiul iute este foarte nutritiv, chiar si in cantitati mici. El contine un complex de vitamine A si C, calciu, fosfor, fier, potasiu, tiamina (B1), riboflavina (B2) si niacina (B3) si o varietate de antioxidanti. Chiar si o lingurita de pudra Cayenne folosita in cadrul unei retete va creste nivelul de vitamina A la 748,98 IU (15% din aportul zilnic recomandat).
  •  Ardeii iuti sunt adaugati in multe formule din plante in cantitati mici, ca si catalizator pentru accentuarea proprietatilor benefice ale altor plante pentru sistemul digestiv si pentru cel circulator.
  •  Capsaicina, chiar si in doze mici, imbunatateste circulatia sanguina si amplifica actiunea altor plante asupra corpului. La nivel intern, ardeiul iute contribuie la reducerea inflamatiei tractului digestiv si imbunatateste capacitatea corpului de a absorbi nutrientii si medicamentele deopotriva.
  •  Folosit topic sau extern, ardeiul iute va intensifica circulatia sanguina in zona in care este aplicat.
  •  La nivel celular, Capsaicina functioneaza ca o cheie, un ligand, pentru a deschide sau a inchide canalele ionice din membranele organismului, permitand astfel ionilor din electroliti precum sodiu, potasiu, clor sau calciu sa patrunda intr-o celula. Exista canale ionice cu situs de legare la nivelul neurotransmitatorilor care controleaza o serie intreaga de schimburi chimice, precum GABA, care favorizeaza vindecarea. Deschiderea canalelor ionice contribuie la reducerea eliberarii de glutamat, noroefrina si Substanta P, responsabile pentru semnalele de durere catre creier.
  •  Potrivit cercetarilor, Capsaicina folosita in combinatie cu anumite medicamente cu reteta sau cu alimente, creste utilitatea acesteia in organism, pentru ca serveste ca ligand pentru aceste scopuri.
  •  Din punct de vedere nutritional, ardeiul iute este folosit pentru a contribui la imbunatatirea vederii si la construirea si repararea tesuturilor si oaselor. Vitamina C este unul dintre cele mai bine ascunse secrete ale ardeiului iute. Un singur ardei poate avea de opt ori mai multa vitamina C decat o portie de citrice de dimensiuni asemanatoare. Asta inseamna foarte mult, dar vei gasi o cantitate atat de importanta numai in ardeii iuti verzi, preferabil proaspeti.
    Vitamina C nu se conserva bine, astfel incat atunci cand ardeiul iute se coace, continutul sau de vitamina C se va reduce considerabil. Pentru a obtine aportul zilnic de vitamina C dintr-o singura lovitura, va trebui sa consumi aproximativ 30 de grame de ardei iute proaspat verde… si da, ardeiul gras dulce este si el la fel de bun daca iti doresti vitamina C.
    Spre deosebire de vitamina C, continutul de vitamina A al ardeiului iute creste pe masura ce ardeiul se coace. In plus, vitamina A nu se pierde atunci cand ardeiul iute este conservat. Pentru cel mai mare aport de vitamina A consuma ardei iute uscat, proaspat, congelat sau la conserva, complet copt. Teoretic, poti obtine tot necesarul zilnic de Vitamina A doar dintr-o lingurita de sos de ardei iute rosu.
  •  Esenta din floare de ardei iute este utila celor care se simt prinsi intr-un blocaj, sau care simt ca stagneaza si au nevoie de o scanteie care sa ii faca sa se puna din nou in miscare. Senzatia de blocaj poate insemna fie complacerea intr-o situatie, fie senzatia ca esti blocat intr-un tipar de procrastinare sau rezistenta la schimbare. Esenta de floare de cayenne te poate ajuta sa reaprinzi focul interior, iti mentine un nivel ridicat de concentrare si te ajuta sa iei actiune in viata fie din punct de vedere emotional si spiritual, fie din punct de vedere fizic.
    De asemenea, ardeiul cayenne este disponibil si sub forma de ulei esential. In general este extras cu ajutorul CO2 si este folosit in principal in formule pentru incalzire si vindecare a tesutului muscular dureros.
    Capsaicina se gaseste in general mult mai frecvent sub forma oleo-rasinoasa. Vorbim despre ardei iute intens condensat, care ar trebui sa fie manevrat cu atentie maxima.
    Foloseste manusi, protectie pentru ochi si pentru fata atunci cand manevrezi capsaicina, indiferent de forma sa.

Afectiuni in care ardeiul iute te poate ajuta

Ardeiul iute: focul vegetal pentru digestie si circulatie 2

Homeopatii din Evul Mediu, precum Nicholas Culpepper, vorbesc despre folosirea ardeiului iute pentru a stopa atacurile de cord si pentru a imbunatati circulatia. In ultimii ani, cateva studii moderne de caz si dovezi sugereaza ca exista ceva real in aceste sustineri.
Ardeiul iute s-a dovedit a avea beneficii in ceea ce priveste imbunatatirea circulatiei, prin echilibrarea sa, crescand fluxul sanguin in zone mai putin vascularizate si reducand fluxul in zone cu circulatie intensa. Astfel, pentru persoanele care sufera de hipertensiune sau hipotensiune arteriala, sau pentru cele cu istoric de infarct sau boli de inima, ardeiul iute poate fi un medicament preventiv. In general, oamenii iau capsule de ardei cayenne sau ardei rosu de 1-3 ori pe zi, ca masura de preventie.

Ardeiul iute poate contribui la stoparea unei crize in desfasurare. Informatiile detinute pana in prezent sugereaza ca o doza convenabila de pudra de chili administrata in timpul unui atac de cord ar putea opri criza, insa nu exista studii stiintifice care sa sustina aceasta idee. Ceea ce stim insa este ca ardeiul iute poate ajuta organismul in recuperarea post-infarct. Pacientii cu operatii pe cord care au probleme cu circulatia scazuta, lipsa de energie si apatie sunt intariti si revigorati de o doza zilnica de ardei cayenne sub forma de capsule.

La nivel extern, ardeiul iute poate ameliora durerile si alte simptome asociate cu sistemul circulator, inclusiv boala Raynaud – o stare in care vasele de sange se contracta la frig, impiedicand sangele sa circule in mod adecvat. Echilibrarea sistemului circulator de catre ardeiul iute ajuta vasele de sange sa revina la o stare de normalitate, chiar si dupa o trauma severa, precum cea provocata de degeraturi. In general, capsulele de cayenne se administreaza intern, in timp ce capsaicina sau crema cu ardei iute sunt folosite extern, pe zona afectata.

Topic, pudra de ardei iute – mai ales pudra de cayenne – se foloseste de mult timp pentru oprirea sangerarilor, prevenirea infectiilor si reducerea durerii asociate cu rani, taieturi, julituri, eruptii cutanate si alte afectiuni similare. Pudra de ardei iute poate parea un tratament topic dureros pentru o zona deja traumatizata, insa capsaicina din ardeiul iute actioneaza rapid asupra nervilor care creaza senzatia de durere. In acelasi timp, pudra de ardei iute semnaleaza sangelui sa se inchege repede si sa isi reduca circulatia in exces, ceea ce face ca hemoragia provocata de rana sa se opreasca rapid. In plus, proprietatile anti-microbiene ale ardeiului iute te ajuta sa te asiguri ca rana ramane curata si ferita de infectie. Nu atinge membranele mucoase sensibile, precum ochi sau nas, cu pudra de ardei iute.

Pudra de ardei te poate ajuta sa reduci durerea cauzata de leziunile din zona zoster, pentru ca amelioreaza durerea unei taieturi sau leziuni proaspete. Daca suferi de zona zoster poti aplica o cantitate mica de unguent cu ardei iute sau o crema cu capsaicina pe leziunile zonei zoster pentru calmare. Puseele de psoriazis, de asemenea, sunt ameliorate de aplicarea de ardei iute la nivel topic.
Tratamentele topice cu ardei iute pot penetra adanc in tesuturi, devenind un leac natural pentru dureri cauzate de artrita, artrita reumatoida, probleme de spate si chiar si dureri simple musculare sau de articulatii, cauzate de leziuni minore sau de suprasolicitare. Pentru afectiuni cronice, aplica ardei iute topic o data sau de doua ori pe zi. Aplicarea repetata va permite acumularea efectelor, oferind astfel mai multa alinare decat la putin timp dupa prima aplicare.

Ardeiul iute contribuie la ameliorarea durerilor asociate cu operatii, amputari si traume similare. In general, aplicarea la nivel topic este folosita in cazul capsulelor de ardei cayenne. La nivel intern, pudra de cayenne sau de chili contribuie la accelerarea circulatiei si incurajeaza regenerarea tesutului. De obicei ardeiul iute contribuie la suprimarea durerii si stimuleaza vindecarea. Pacientii cu dureri fantoma ale unui membru amputat sau cu sindrom postmasectomie sunt ajutati in mod special de tratamentele cu ardei iute.
Neuropatia, fie cauzata de afectarea nervului ca urmare a unui accident sau leziune, sau cauzata de o alta boala sau afectiune precum diabetul, poate fi si ea ameliorata de aplicarea zilnica de ardei iute la nivel topic. Adesea aceste afectiuni vor necesita o combinatie de capsule cu cayenne si medicamente topice cu ardei iute. Exista si alte plante adaugate adesea, pentru a contribui la ameliorarea inflamatiei si la controlul durerii, printre acestea numarandu-se si turmericul, ghimbirul, mentolul si buruiana Sf. Ion.

La nivel intern, ardeii iuti fac mult mai mult decat sa sustina sanatatea inimii si a sistemului circulator. Ei sunt surprinzator de benefici si pentru tractul digestiv, contribuind la declansarea secretiei de suc gastric si fiind astfel de un real ajutor mai ales pentru persoanele cu o aciditate stomacala scazuta, sau care consuma mancaruri foarte grase, care vor reusi astfel sa absoarba mai bine nutrientii, fara durere sau disconfort.
Ardeiul iute este foarte bun si in cazurile de gaze in exces, diaree si constipatie, la fel ca si pentru hemoroizi.

Ulcerele, de asemenea, pot fi vindecate si prevenite de un consum regulat de ardei iute. Poti alege sa consumi ardei iute in mancare sau sa iei capsule la masa pentru a contribui la o digestie mai buna sau pentru a ameliora afectiunile digestive.
O doza zilnica de ardei iute te poate ajuta sa iti imbunatatesti sistemul imunitar. Studiile arata ca sistemul imunitar este activat de ardeiul iute, crescand starea de alerta a organismului fara sa il suprastimuleze. Aceasta este o veste buna pentru prevenirea racelilor sau pentru tratarea racelilor, gripelor si altor virusi similari.

O veste buna este ca ardeiul iute este foarte benefic si pentru persoanele infectate cu HIV. Desi este nevoie de mai multe cercetari, descoperirile preliminare arata ca un consum de ardei iute in mod regulat la masa poate impiedica ca HIV sa se transforme in SIDA, sau cel putin intarzie tranzitia.

Ardeiul iute este adesea inclus in retetele de “cidru de foc”, datorita efectelor pe care le are in ceea ce priveste stimularea sistemului imunitar. Cidrul de foc este, de asemenea, unul dintre remediile traditionale folosite pentru tratarea durerilor de gat, inclusiv amigdalita, precum si pentru tratarea ulceratiilor bucale si altor ulceratii sau rani la nivelul gurii. Calitatile ardeiului iute in combinatie cu capacitatile sale de lupta impotriva germenilor contribuie la tratarea acestora.
Dar ardeiul iute ofera adesea si o ameliorare a durerii, o ameliorare pentru cei cu probleme de gat si afectiuni similare, si este, in plus, un dar divin pentru toti cei care au nevoie de tratamente stomatologice pentru abcese, ulceratii sau dinti cariati. Un praf de piper cayenne pe zona afectata te va ajuta sa cureti zona pana cand ajungi la medicul stomatolog.

Consumul intern de ardei iute te poate ajuta si in ceea ce priveste sistemul respirator. Exista mai multe culturi din America de Sud care inhaleaza pudra de ardei iute sau fac ceai din pastaile si frunzele de ardei iute pentru ameliorarea durerilor de gat si a altor probleme respiratorii similare. Administrat intern, ardeiul iute te poate ajuta sa imbunatatesti circulatia la nivelul sistemului respirator, intarind astfel sanatatea plamanilor si tuburile bronsice.

Exista dovezi ca ardeiul iute poate creste dilatarea bronsica, mai ales daca este folosit in paralel cu anumite medicamente. Asadar, pentru persoanele astmatice se pune problema daca ardeiul iute este o optiune sigura pentru imbunatatirea starii de sanatate. Intr-o situatie de supravietuire, atunci cand medicatia standard nu este disponibila, ardeiul iute poate fi un adevarat salvator de vieti. Pentru cei care isi revin dupa boli respiratorii comune, precum o raceala sau o pneumonie, ardeiul cayenne poate fi de un real ajutor.

Cateva studii imbinate cu dovezi directe sugereaza ca ardeiul iute poate contribui la echilibrarea si tratarea tractului urinar, inclusiv ameliorarea incontinentei urinare si poate sprijini sanatatea unei vezici urinare slabite. In mod tipic, tratamentul include cateterizarea vezicii si umplerea sa cu o solutie care contine capsaicina. Adesea medicii folosesc un anestezic topic pentru a reduce senzatia de usturime. Ameliorarea simptomelor dupa doua luni de tratament poate dura pana la sase luni. Remediile populare, precum consumul de ceai de sparanghel si piper cayenne, sunt mai putin intensive.

Durerile de cap, mai ales cele care pot fi declansate de fluctuatii hormonale, asa cum sunt migrenele (inclusiv migrenele juvenile) au fost ameliorate de un consum zilnic de capsule cayenne impreuna cu pudra de chili. Intr-o cantitate mica piperul cayenne ofera o senzatie minima de arsura, stimuland circulatia in zona sinusurilor. Desi e posibil ca piperul cayenne sa nu stopeze complet o migrena, el este o solutie preventiva promitatoare.

Ca tratament homeopat, Capsicum annuum este adesea folosit pentru persoanele care sufera de circulatie defectuoasa. Unele dintre simptomele care pot fi ameliorate de Capsicum annuum sunt muschii lipsiti de vlaga, fibrele laxe, obrajii rosii pana la aproape purpurii, adesea reci la atingere. Dificultatile respiratorii sunt si ele indicatori buni pentru consumul de ardei iute.

Cum deshidratezi ardeiul iute pentru a prepara pudra de chili

Ardeiul iute: focul vegetal pentru digestie si circulatie 3

Deshidratarea ardeiului iute este un mod excelent de a-I conserva si in afara sezonului sau. Poti zdrobi ardeii iuti cu usurinta, sau ii poti macina pana devin pudra, pentru a-i folosi apoi pe tot parcursul anului. Metoda este foarte simpla cu ajutorul unui aparat de deshidratat.

Ce poti face cu ardeii iuti uscati?

Ii poti macina pentru a prepara pudra de ardei iute, care este asemanatoare pudrei cayenne, sau ii poti pastra intregi si sa ii folosesti in acelaasi mod in care folosesti o rosie uscata. Ardeii pot fi rehidratati cu apa fierbinte si se pot folosi apoi fara probleme in retetele obisnuite cu ardei iute.

Cum poti deshidrata ardeii iuti pentru a face pudre de ardei iute si condimente

Ardeiul iute: focul vegetal pentru digestie si circulatie 3

Spala si usuca ardeii iuti. Alege doar ardei proaspeti, iar daca ti se pare ca incep sa se strice, arunca-i!
Purtand neaparat manusi, scoate semintele si feliaza ardeii mai grosi in inele, iar ardeii mai subtiri in jumatati. Ii poti lasa si intregi daca preferi, dar va dura mai mult sa ii deshidratezi. Manusile sunt importante atunci cand lucrezi cu ardei, pentru ca uleiurile pe care le contin iti pot arde pielea, iar durerea va fi de durata.

Pune ardeii iuti in tavitele deshidratorului. Imprastie ardeii in mod egal, in asa fel incat caldura sa se distribuie in mod adecvat.
Porneste deshidratorul la 57-60 de grade Celsius sau la o temperatura recomandata de producator.
In principiu deshidratarea dureaza minim 5 ore, asa ca este indicat sa lasi aparatul de deshidratat sa mearga peste noapte. Totul tine de grosimea peretilor ardeilor si de cat de multi ardei deshidratezi in acelasi timp.

Dupa deshidratare, scoate-i din aparat si macina-i pana devin pudra folosind o rasnita de cafea sau de condimente. Cerne pudra si continua sa procesezi bucatile mai mari pana ramane doar pudra.

Pont de siguranta

Nu uita de manusi si atunci cand procesezi ardeii deshidratati. Si in forma lor uscata ardeii genereaza aceleasi uleiuri care afecteaza pielea.
De asemenea, pudrele sunt destul de fine si pot ajunge in aerul pe care il respiri daca nu lucrezi in camere foarte bine ventilate, asa ca ar fi indicat sa porti o masca si ochelari de protectie.

Depozitarea pudrei de ardei iute si a altor condimente proaspete

Depoziteaza pudra de ardei iute in pungi sau casolete, insa nu uita sa le pui apoi intr-un loc intunecos, precum camara, astfel incat sa ii ai pentru cat mai mult timp.

Cata pudra de ardei se obtine din ardeii proaspeti?

O jumatate de kilogram de ardei iute va produce aproximativ 100 de grame de pastai uscate, care macinate se vor transforma in 3 sferturi de ceasca de pudra de chili.

Surse: https://www.thepracticalherbalist.com/advanced-herbalism/chili-pepper-herbal-fire-for-digestion-and-circulation/

https://www.chilipeppermadness.com/preserving-chili-peppers/how-to-dehydrate-chili-peppers-and-make-chili-powders/

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.