Cu totii avem un membru al familiei, un coleg la locul de munca sau un prieten care pare sa fie in permanenta racit. Daca nu-l ai, s-ar putea sa fii chiar tu. Pe de alta parte, mai sunt si cei care in plin sezon de gripa si raceala isi mentin sanatatea si vitalitatea nealterate. Daca te intrebai, secretul lor este un sistem imunitar bine pregatit sa lupte cu virusurile si microbii.
Sistem imunitar slabit: 7 semne pe care nu trebuie sa le ignori
Astazi, cand organismul este expus zilnic amenintarilor –stres, alimentatie precara, program prelungit de munca– este cu atat mai important sa ne fortificam sistemul imunitar.
Sistemul imunitar este alcatuit din celule, tesuturi si organe care impreuna iti protejeaza organismul de boli, virusuri si bacterii. Aceste celule poarta numele de leucocite, sau celule albe si au rolul de a lupta impotriva organismelor daunatoare. Ele intra in componenta splinei, maduvei osoase si timusului.
Gripa si racelile frecvente nu sunt singurele care semnaleaza un sistem imunitar slabit.
1. Senzatia frecventa de frig
Atunci cand resimti senzatia de frig, corpul tau devine un mediu propice pentru instalarea virusurilor care provoaca gripa si raceala. De pilda, virusul responsabil de raceala se inmulteste cu o rapiditate mai mare atunci cand temperatura corpului este scazuta.
2. Oboseala permanenta
In lupta cu germenii, organismul consuma o cantitate mare de energie. Desigur, oboseala poate avea numeroase cauze, insa atunci cand ea devine o stare permanenta, cand dupa opt ore de somn te simti inca epuizat, organismul iti transmite un semnal de alarma privitor la sistemul imunitar.
3. Balonarea
Aproximativ 80% din sistemul imunitar este localizat in intestine, iar balonarea reprezinta un simptom al unei digestii defectuoase, avand consecinte negative asupra sistemului imunitar.
4. Transpiratie nocturna
Infectiile netratate pot provoca transpiratii nocturne care, la randul lor, semnaleaza slabirea sistemului imunitar si incapacitatea de a lupta eficient impotriva amenintarilor.
5. Gripa si raceala
In cazul racelilor si gripelor frecvente, extrasezon -adica nu o data cu schimbarile bruste de temperatura- este recomandat sa-ti consulti medicul. O raceala o data pe luna, sau poate chiar mai des, iese din tipare si ar putea semnala un sistem imunitar slabit.
6. Alergiile
Unii oameni prezinta o sensibilitate sporita la alergeni. Acest lucru este provocat de neputinta organismului de a raspunde corespunzatori in fata unor factori de mediu cum ar fi: praful, polenul etc. Din nou, alergiile frecvente reprezinta un semn ca sistemul imunitar nu poate lupta eficient cu factorii externi daunatori.
7. Infectiile frecvente
Infectiile recurente, indiferent de localizarea lor in organism, sunt iarasi un semn ca sistemul tau imunitar nu functioneaza eficient.
CITESTE SI: 7 alimente esentiale pentru intarirea sistemului imunitar
Solutii naturale pentru un sistem imunitar infailibil
Miere infuzata cu usturoi: reteta pentru intarirea imunitatii
Sursa:
drdnaturopath.com
steptohealth.com