6 moduri naturale de a folosi oregano, de la ceai pana la ulei de masaj

0
(0)

Ei bine, da, oregano poate face mult mai mult decat sa dea gustul desavarsit al pastelor!

Oregano este folosit de secole pentru a aromatiza feluri diverse de mancare si pentru a conserva alimente, datorita proprietatilor sale antimicrobiene. Utilizarile sale medicale dateaza din vremurile grecilor si romanilor, cand planta era folosita ca antiseptic. Mai mult, oregano contine antioxidantii carvacrol si thymol, despre care studiile au aratat ca ar avea efecte anti-inflamatorii.

Un detaliu mai putin cunoscut este ca exista, de fapt, 60 de plante cunoscute drept oregano, insa cea mai comuna este Origanum vulgare, o planta ce face parte din aceeasi familie cu menta. Nativa din zona mediteraneana, aceasta planta este cultivata in prezent in toata lumea, este perena in majoritatea climatelor si rezistenta la seceta odata plantata. In plus, ea este rezistenta la boli si daunatori.

Oregano este in general o planta pe care cultivatorii casnici o pot cultiva in plin soare (cel putin 6 ore de lumina solara directa), in ghivece sau in pamant, iar pentru utilizarea in viitor oregano este foarte simplu de uscat.
Cat despre beneficiile sale pentru sanatate, cercetarile au aratat ca oregano poate juca un rol in tratarea patogenilor rezistenti la medicamente. De pilda, un studiu a aratat ca thymolul are actiune antifungica impotriva speciilor Candida care apar in gura, in vitro, in timp ce un alt studiu in vitro la caini a aratat ca uleiul de oregano a avut o actiune antibacteriana si antifungica impotriva infectiilor rezistente la medicatie ale urechii.

Planta a fost studiata si pentru capacitatea sa de a inhiba inflamatia pielii, precum si pentru capacitatea de a ameliora simptomele infectiilor cailor respiratorii superioare, precum inflamatia gatului.
Poti vedea care sunt actiunile pe care oregano le are in sfera sanatatii testand cateva dintre retetele de mai jos.

1. Ulei de Oregano

6 moduri naturale de a folosi oregano, de la ceai pana la ulei de masaj 1

Pregateste acest ulei pentru a calma articulatiile si durerile musculare, sau ca baza pentru alte remedii (precum ceaiuri si ulei de masaj, asa cum vei vedea mai jos). Adauga doua linguri de oregano uscat sau 4 linguri de frunze proaspete de oregano intr-o ceasca si jumatate de ulei de masline sau ulei de migdale. Asigura-te ca planta este acoperita complet de lichid si lasa amestecul sa se inmoaie timp de 10-15 minute. Transfera intr-un vas si lasa la bain marie la foc mic timp de 2 ore; amesteca si verifica ocazional nivelul apei. Raceste usor, apoi strecoara si pune intr-un recipient din sticla cu capac. Maseaza aproximativ o lingura de ulei pe articulatiile dureroase, la nevoie.

Mixtura preparata va dura aproximativ doua luni. Retine ca acest ulei poate fi folosit extern sau intern, dar nu inlocuieste uleiul esential de oregano, care este mult mai puternic, dar care nu este sigur pentru uz oral.

2. Ceai pentru dureri abdominale

Amelioreaza durerile menstruale, balonarile sau disconfortul gastro-intestinal cu aceasta bautura care amelioreaza durerea si anxietatea. Fierbe doua cesti de apa, apoi adauga 2 lingurite de muguri de boboci de musetel si lasa 20 de minute. Strecoara, apoi adauga 1-2 picaturi de ulei de oregano din reteta de mai sus si o lingurita de miere. Optional adauga coaja de portocala pentru aroma. Bea de trei ori pe zi.

3. Calmant pentru piele

Foloseste acest decoct (un preparat ierbal concentrat) pentru a calma pielea iritata. Combina 2 linguri de oregano uscat sau 4 linguri de frunze proaspete de oregano si 2 cesti si jumatate de apa. Lasa la fiert timp de 10 minute, apoi lasa sa stea la foc mic timp de 10 minute. Strecoara si adauga 2-3 picaturi de ulei esential de trandafiri.

Inmoaie un tampon de bumbac in aceasta tinctura si tamponeaza pe o zona iritata si afectata de mancarimi, timp de 20 de minute. Nu clati. Foloseste acest amestec de mai multe ori pe zi, la nevoie. Daca ai o piele sensibila, fa un test cutanat inainte, pentru a verifica daca apar reactii adverse.

4. Comprese faciale anti-inflamatoare

Amelioreaza cuperoza sau o fata supraincalzita cu aceasta compresa, care contine acizi rozmarinic si cafeic pentru efectele lor antiinflamatorii. Adauga o lingura de oregano la 2 ½ cesti de apa clocotita si fierbe timp de 5 minute. Lasa sa se raceasca, apoi pune la frigider timp de 15 minute. Inmoaie o panza de bumbac in acest amestec si tamponeaza fata timp de 5 minute, avand grija ca panza sa fie mereu umeda. Asteapta 5 minute si apoi spala-te pe fata.

Pastreaza restul amestecului la frigider timp de 2-3 zile, intr-un borcan de sticla cu capac. Foloseste in fiecare zi timp de cateva saptamani. Daca ai o piele sensibila, fa inainte un test cutanat, pentru a verifica daca exista reactii adverse.

5. Ulei de masaj

Foloseste acest ulei pentru a-ti masa muschii durerosi sau pentru un masaj pe piept, cu scopul de a ameliora congestia cailor respiratorii superioare. Foloseste un recipient din sticla cu capac si amesteca 12 picaturi de ulei de oregano din reteta de mai sus si 2 linguri de ulei purtator, precum uleiul de migdale, ulei de masline sau ulei de cocos. Maseaza o cantitate mica pe muschi sau pe piept, pana cand se absoarbe in piele.

Foloseste de 2-3 ori pe zi, timp de pana la 3 zile. Daca ai pielea sensibila, fa un test cutanat pentru a verifica daca apar reactii adverse.

6. Ceai de tuse

6 moduri naturale de a folosi oregano, de la ceai pana la ulei de masaj 2

Calmeaza o tuse usoara sau o jena in gat cu acest ceai. Adauga 2 linguri de oregano uscat sau ½ ceasca de oregano proaspat si 1-2 catei de usturoi decojit, in doua cesti de apa fiarta. Lasa amestecul sa fiarba timp de 5 minute si apoi strecoara. Adauga 2 lingurite de miere si stoarce o lamaie, amesteca si bea usor, in maxim 5 minute. Daca ai o tuse productiva, adauga 2 picaturi de ulei de oregano din reteta de mai sus, pentru a stimula ingredientele active.

Sursa: https://www.prevention.com/health/a37547603/natural-oregano-home-remedies/

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.