12 remedii ayurvedice pentru respiratia urat mirositoare

0
(0)

Respiratia neplacuta, cunoscuta si sub numele de halena, poate fi cauzata de o serie de factori, printre care probleme ale cavitatii bucale, probleme ale tractului respirator superior, probleme ale tractului gastro-intestinal, consum de alcool sau tutun:

  • Problemele cavitatii bucale pot fi problemele dentare, cum ar fi cariile, gingivita, abcesele dentare, pierderea dintilor si placa bacteriana, toate putand cauza respiratia urat mirositoare.
  • O igiena orala inadecvata si consumul de alimente cu miros puternic (cum ar fi ceapa sau usturoiul) pot agrava problema
  • Problemele tractului respirator superior, asa cum sunt sinuzita, rinitele alergice sau alte afectiuni ale nasului sau gatului pot provoca si ele respiratie neplacuta.
  • Problemele digestive precum refluxul gastroesofagian (GERD) sau constipatia pot cauza, de asemenea, respiratia neplacuta.
  • Fumatul si consumul de alcool pot provoca si ele halena, intrucat acestea pot usca gura si pot perturba echilibrul bacterian al cavitatii bucale.

Dincolo de remediile obsinuite pentru ameliorarea problemei respiratiei neplacute – o igiena orala buna, inclusiv periajul regulat al dintilor, utilizarea atei dentare si curatarea limbii, un consum suficient de apa, evitarea alimentelor cu miros puternic sau a celor foarte condimentate, apa de gura sau guma cu xilitol – exista si remedii naturale care te pot ajuta sa scapi de respiratia neplacuta. Iata care sunt cele mai importante recomandari ale specialistilor in Ayurveda pentru aceasta problema.

12 remedii ayurvedice pentru respiratia urat mirositoare:

1. Apa de gura ayurvedica

Solutia numarul unu, in acest caz, este „Kumar Bharana Ras”, un decoct preparat prin amestecarea ierburilor ayurvedice si folosit ca apa de gura naturala. Kumar Bharana Ras este un produs ayurvedic traditional, utilizat in special pentru a trata afectiuni ale cavitatii bucale, precum gingivita, sangerarea gingiilor si mirosul neplacut al gurii. Acesta contine o combinatie de plante si mirodenii cu proprietati astringente, antiinflamatoare si antimicrobiene.

Prepara apa de gura Kumar Bharana Ras amestecand ashwagandha, lemn dulce, ghimbir, pippali, amalaki, guduchi, tulsi sau brahmi. Aceasta apa de gura poate fi folosita de 2-3 pe zi si se poate pastra timp de o saptamana intr-un recipient ermetic.

Se recomanda sa utilizezi Kumar Bharana Ras sub supravegherea unui specialist in Ayurveda sau a medicului, deoarece poate avea efecte secundare daca este utilizata in mod inadecvat. De asemenea, trebuie sa respecti doza recomandata si sa nu depasesti cantitatea recomandata.

O alta varianta de apa de gura poate fi preparata amestecand o lingurita de pudra ayurvedica sau cateva picaturi de ulei esential intr-un pahar cu apa calduta. Inmoaie o periuta de dinti sau o bucatica de tifon in acest amestec si freaca usor zona gurii si a limbii timp de cateva minute. Nu inghiti amestecul, ci scuipa-l intr-un recipient separat.

2. Kadha din cuisoare si cardamom

Pentru a scapa de respiratia urat mirositoare, foloseste un decoct de cuisoare si cardamom. Amesteca ghimbir, cuisoare si cardamom in 2 pahare de apa. Cand apa fierbe si cantitatea se reduce la jumatate, filtreaza apa si toarna intr-un pahar. Decoctul de cuisoare si cardamom este considerat benefic pentru probleme legate de stomac, respiratie urat mirositoare.
Kadha este o bautura traditionala din Ayurveda, utilizata pentru a imbunatati sistemul imunitar si sanatatea generala. Kadha poate ajuta la prevenirea mirosului neplacut al gurii, pentru ca ingredientele sale au proprietati antibacteriene si antifungice.

Bea kadha in fiecare dimineata, pe stomacul gol, pentru a contribui la prevenirea mirosului neplacut al gurii si la imbunatatirea sanatatii generale.
Este important sa folosesti aceste ingrediente in cantitati moderate si cu precautie, pentru a evita efectele adverse ale utilizarii excesive.

3. Apa Triphala

Indeparteaza mirosul urat al gurii cu apa Triphala si amla, myrobalan si vibhitaki. Substanta obtinuta din amestecul acestor trei ierburi se numeste Triphala. Triphala contine vitamina C, fructoza si acid linoleic. Fa o pudra din Triphala si pune-o la fiert in apa fierbinte. Filtreaza amestecul, pune-l intr-o sticla si fa gargara cu acest amestec de 2 ori pe zi. Apa Triphala va actiona ca o apa de gura naturala, ce poate elimina respiratia urat mirositoare.

Triphala are calitatea de a imbunatati digestia si de a promova sanatatea sistemului digestiv. Consumul apei Triphala poate ajuta la prevenirea mirosului neplacut al gurii, deoarece elimina toxinele din organism si curata cavitatea bucala.

Este important sa folosesti Triphala de calitate si sa o utilizezi in cantitati moderate, deoarece utilizarea excesiva poate avea efecte adverse asupra sanatatii. De asemenea, nu este recomandat sa utilizezi Triphala in timpul sarcinii sau alaptarii, sau daca ai anumite afectiuni medicale. Inainte de a utiliza apa Triphala in mod regulat, este bine sa stai de vorba intotdeauna cu un specialist in Ayurveda sau cu medicul tau.

4. Apa cu scortisoara

In Ayurveda, apa cu scortisoara este considerata a fi benefica pentru sistemul digestiv si poate ajuta la prevenirea sau eliminarea mirosului neplacut al gurii. Scortisoara are proprietati antibacteriene si antifungice, care ajuta la eliminarea bacteriilor si ciupercilor din gura, iar apa ajuta la hidratarea gurii si la eliminarea toxinelor din organism.
Un element numit aldehida cinamica, care se regaseste in scortisoara, contribuie la uciderea bacteriilor care provoaca respiratia urat mirositoare. De asemenea, poti face gargara cu apa cu scortisoara.

Pentru a face apa cu scortisoara, adauga o lingurita de scortisoara macinata intr-un pahar cu apa calda si amesteca bine. Bea aceasta apa in fiecare dimineata, pe stomacul gol, pentru a ajuta la prevenirea mirosului neplacut al gurii si la imbunatatirea digestiei.

Este important sa utilizezi scortisoara de calitate si sa o folosesti in cantitati moderate, deoarece utilizarea excesiva poate avea efecte adverse asupra sanatatii. De asemenea, retine ca scortisoara poate provoca reactii alergice la unele persoane.

5. Periaj cu pudra de neem

Neem este o planta ayurvedica cu proprietati antivirale, antimicrobiene si de calmare a durerii, ce poate fi folosita sub forma de decoct, pudra, ceai si apa.
Pentru a scapa de respiratia urat mirositoare, aplica pe periuta de dinti pudra de neem amestecata cu pasta de dinti.

De asemenea, daca vrei sa utilizezi pudra de neem pentru a elimina mirosul neplacut al gurii, poti face o pasta de dinti amestecand pudra de neem cu bicarbonat de sodiu si putina apa. Aplica aceasta pasta pe periuta de dinti si curata-ti dintii si limba in fiecare zi.

In afara de neem, se poate folosi si aloe vera. Gargara cu suc de aloe vera elimina, de asemenea, respiratia urat mirositoare.

Alte remedii pentru combaterea respiratiei neplacute

6. Gargara cu apa sarata

Adauga o lingurita de sare intr-un pahar cu apa calda si fa gargara cu acest amestec timp de 30 de secunde. Gargara cu sare ajuta la eliminarea bacteriilor care pot cauza respiratia urat mirositoare.

7. Ceai de menta

Consuma ceai de menta dupa masa. Mentolul din menta ajuta la curatarea gurii si eliminarea mirosului neplacut.

8. Cardamom

Adauga cardamom in alimentatia ta sau mesteca semintele de cardamom dupa masa. Cardamomul ajuta la eliminarea mirosului neplacut din gura si imbunatateste digestia.

9. Seminte de chimen

Mesteca seminte de chimen dupa masa pentru a imbunatati digestia si a reduce respiratia urat mirositoare.

10. Seminte de fenicul

Feniculul are proprietati carminative si poate contribui la reducerea mirosului neplacut al gurii.

11. Usturoi

Desi usturoiul poate cauza mirosul neplacut al gurii, consumul moderat poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la eliminarea toxinelor din organism.

12. Ghimbir

Ghimbirul poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la eliminarea mirosului neplacut al gurii.

Pe langa toate aceste remedii ayurvedice, este important sa urmezi o dieta echilibrata si sa eviti alimentele grase, prajite si procesate pentru a preveni problemele digestive si mirosul neplacut al gurii. De asemenea, este recomandat sa bei multa apa si sa faci exercitii fizice in mod regulat pentru a mentine sanatatea sistemului digestiv si a intregului organism.

Sursa: https://timesofindia.indiatimes.com

Sursa imagine: freepik.com

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.