7 remedii naturale pentru a atenua simptomele menopauzei

0
(0)

Nutritionistii sustin ca exista modalitati reale prin care poti sustine organismul sa faca aceasta importanta tranzitie hormonala care este menopauza, folosind remedii naturale si consumand alimentele potrivite. Dar inainte de a vorbi despre acestea, sa detaliem ce anume este menopauza si daca aceasta perioada poate fi identificata si la barbati.

Menopauza apare atunci cand menstruatia femeii se opreste. Insa, la fel ca si celelalte experiente pe care le traversam in viata, menopauza nu este ceva simplu si nu are in niciun caz un comutator de „pornit/oprit”. Etapa hormonala care duce la menopauza, numita perimenopauza (sau premenopauza), are loc de obicei pe o perioada lunga de timp si include modificari care afecteaza confortul si starea de bine in moduri complicate. Perimenopauza si menopauza sunt adesea gresit intelese si chiar starnesc teama, insa ele sunt parti naturale ale vietii, prin care se poate trece cu bucurie si intelegere.

Ce se intampla cu o femeie in perioada menopauzei?

Principalul factor determinant al menopauzei este o schimbare hormonala. Pe masura ce femeile imbatranesc, nivelul lor de estrogen scade, ceea ce duce in cele din urma la oprirea ovulatiei. Aceasta schimbare afecteaza metabolismul, masa musculara, sanatatea oaselor, tiparele de somn, starea de spirit, confortul, apetitul sexual si multe altele.

Pentru majoritatea femeilor, perimenopauza incepe dupa varsta de patruzeci de ani si pana la 45 de ani. Menopauza, perioada in care menstruatia unei femei lipseste timp de 12 luni consecutiv, apare in medie intre 45 si 55 de ani.

Exista menopauza si pentru barbati?

Barbatii pot resimti o scadere a nivelului de testosteron, ce prezinta simptome similare cu cele ale perimenopauzei, insa nu este chiar acelasi lucru. Corpul fiecarei persoane se transforma odata cu inaintarea in varsta si o va face asta intr-un mod unic. Indiferent de sex, este important sa iti asculti corpul, iar pe masura ce lucrurile se schimba, sa te adaptezi.

Ai putea constata ca, pe masura ce inaintezi in varsta, trebuie sa-ti schimbi obiceiurile alimentare, sa faci mici modificari legate de stilul de viata sau sa mergi la medic pentru a rezolva o problema de lunga durata inainte de a scapa de sub control. Acest lucru este relevant in mod deosebit pentru persoanele care trec prin perimenopauza, menopauza si postmenopauza (perioada de dupa menopauza).

Cum poti folosi nutritia pentru a ameliora simptomele menopauzei in mod natural

Alimentatia te poate ajuta sa iti echilibrezi hormonii? Absolut! De asemenea, este important sa intelegi ca pentru sanatate nu conteaza doar ceea ce consumi. Pe masura ce corpul tau se transforma odata cu varsta, va trebui sa-ti sustii sanatatea in mod holistic prin modalitati fizice, emotionale si spirituale.

Acestea fiind spuse, vom analiza in cele ce urmeaza modul in care alimentatia iti poate sustine organismul atunci cand se confrunta cu schimbari ocazionate de varsta si de perimenopauza.
Cercetarile arata ca modificarile care apar in corpul unei femei in timpul perimenopauzei si menopauzei sunt cauzate de schimbari hormonale, mai exact de o scadere a nivelului de estrogen. Aceste schimbari hormonale pot cauza cresterea in greutate, pierderea de masa musculara si osoasa si un risc crescut de boli cardiovasculare si metabolice.

Consuma mai multe proteine si alimente pe baza din plante

Consumul unei cantitati mai mari proteine si alimente vegetale te poate ajuta sa te protejezi impotriva schimbarilor daunatoare care apar in aceasta perioada. Proteinele ajuta la mentinerea masei corporale sanatoase, a fortei si a functiei fizice.

Alimentele vegetale au o multime de proprietati antiinflamatorii si antioxidante care protejeaza celulele de degenerare. Legumele si fructele sunt renumite si pentru ca protejeaza impotriva stresului oxidativ si sustin functia musculara si metabolismul energetic.

Remediile naturale pentru simptomele menopauzei: suplimente cu vitamine

Pe langa o dieta bogata in proteine hranitoare si alimente vegetale, femeile care trec prin perioada menopauzei pot constata ca anumite suplimente pot contribui la mentinerea echilibrului in organism. Exista numeroase suplimente care sprijina persoanele aflate in perimenopauza si menopauza. Se recomanda intotdeauna sa stai de vorba cu medicul inainte de a incepe un nou regim de suplimente.

Cercetarile au aratat ca vitaminele B, cum ar fi acidul folic si vitaminele B2, B6, B12 si vitamina C pot fi benefice femeilor aflate la menopauza prin sustinerea sanatatii cognitive si osoase si ca vitamina D poate sprijini calitatea vietii si poate preveni bolile.

Probioticele pot contribui la mentinerea unui nivel echilibrat de estrogen, prin promovarea sanatatii intestinale. In plus, suplimente precum spermidina pot sustine functia celulara intr-un moment in care celulele devin mai putin eficiente in curatare si divizare.

Plantele pot ajuta si ele la ameliorarea unora dintre simptomele mai neplacute ale menopauzei, cum ar fi bufeurile. Indiferent de statutul tau legat de menopauza, odata cu inaintarea in varsta e posibil sa fie nevoie sa-ti asumi un rol activ in a-ti sprijini organismul sa faca ceea ce este necesar pentru a ramane vital.

Sprijinul emotional si menopauza

Dincolo de nutritie, este extrem de important sa acorzi prioritate sprijinului emotional – fluctuatiile hormonale pot provoca schimbari de dispozitie! Insa schimbarea poate fi si o provocare, mai ales daca o parte din identitatea ta depinde de felul in care arati sau de modul in care functioneaza corpul tau.

Aceste schimbari iti pot afecta relatiile. Daca nu esti sigura cum trebuie sa relationezi cu propriul tau corp, s-ar putea sa-ti fie greu sa relationezi cu alte persoane.
Adoptarea unor practici precum mersul la terapie si comunicarea transparenta cu partenerul tau despre schimbarile prin care treci – pentru ca menopauza iti poate modifica si apetitul sexual – te poate ajuta sa-ti construiesti o viata infloritoare odata cu inaintarea in varsta.

Spiritualitatea si menopauza

Activitatea spirituala poate contribui la minimizarea stresului emotional ce poate veni la pachet cu perimenopauza si menopauza. Aceasta te poate ajuta sa abordezi schimbarea dintr-o postura de multumire si incredere in propria persoana. Practici precum meditatia, rugaciunea, reflectia si activitatea energetica te pot ajuta sa gestionezi emotiile si efectele mai profunde si mai nuantate ale menopauzei.

Sportul si menopauza

Exista si alte aspecte fizice de care trebuie sa tii cont in afara de alimentatie. Femeile care trec prin menopauza sunt deosebit de predispuse la pierderea de masa osoasa din cauza scaderii nivelului de estrogen. Exercitiile si, in special, antrenamentul de forta, te pot ajuta atat sa iti protejezi oasele, cat si sa stimulezi metabolismul odata cu inaintarea in varsta.

Odihna si menopauza

Somnul este absolut esential pentru functionarea sanatoasa a intregului tau corp. Somnul odihnitor sustine sanatatea cognitiva, emotionala, metabolica si imunitara si multe altele. Din pacate, perimenopauza si menopauza pot avea un impact asupra tiparelor de somn.

In ciuda faptului ca s-ar putea sa ai probleme cu somnul, somnul este intr-adevar unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a-ti sustine longevitatea.
Iti poti ajuta corpul sa doarma cat mai mult posibil prin limitarea aportului de cofeina si de alcool si facandu-ti timp sa te odihnesti suficient si sa reintineresti pe parcursul saptamanii.

Terapia de substitutie hormonala bioidentica

Desi poti gestiona toate simptomele menopauzei in mod natural, cu ajutorul alimentelor si ierburilor, terapia de substitutie hormonala bioidentica poate avea si ea beneficii. Stai de vorba cu medicul tau despre beneficiile si riscurile oricarui tratament si ia o decizie informata care sa fie potrivita pentru tine!

Mai important decat orice practica de wellness este sa gasesti modalitati de a-ti extinde dragostea catre tine si corpul tau in timpul menopauzei si a tuturor celorlalte schimbari ale vietii. Unul dintre cele mai bune moduri prin care poti avea grija de tine, indiferent prin ce treci, este sa abordezi schimbarea cu rabdare, curiozitate si deschidere, pentru a saluta dezvoltarea.

Sursa: https://www.organicauthority.com

Sursa imagine: freepik.com

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.