Top 13 alimente esentiale pentru un creier activ si sanatos

0
(0)

Alimentatia ideala pentru creier este un subiect foarte fierbinte in domeniul nutritiei si al wellness-ului. Si e si normal sa fie asa!

Studiile au aratat ca anumite alimente pot contribui la mentinerea la distanta a Alzheimer-ului si la imbunatatirea memoriei. Insa hranirea creierului cu alimente de cea mai buna calitate, neprocesate, are de asemenea si alte beneficii incredibile, care se traduc intr-o mai buna calitate a vietii per ansamblu si intr-o mai mare productivitate.

Exista, desigur, alimente pe care ne dorim sa le tinem la distanta de dieta noastra de zi cu zi, tocmai pentru ca alimente precum sucurile, prajiturile si fursecurile – care contin sirop de porumb, un indulcitor cu un continut mare de fructoza, precum si alti indulcitori – s-au dovedit a avea un rol fundamental in intreruperile inregistrate in activitatea creierului.

De asemenea, este recomandata limitarea consumului de alimente procesate, care pot avea un efect daunator asupra capacitatii creierului.
In schimb, extrem de recomandabil este sa te concentrezi pe alimente integrale, bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, cu beneficii dovedite in imbunatatirea memoriei, a performantei, precum si in prevenirea bolilor.
Iata mai jos cateva dintre cele mai sanatoase alimente care iti confera putere si energie.

1. Nucile

Top 13 alimente esentiale pentru un creier activ si sanatos 1

Benefice atat pentru inima cat si pentru creier, toate fructele in coaja lemnoasa reprezinta surse excelente de grasimi sanatoase. Insa nucile, in mod special, au un continut bogat de acid alfa-linolenic (ALA), o forma a faimosului acid gras Omega 3.
Mai mult, potrivit unui studiu realizat in anul 2015, consumul mare de nuci determina din cate se pare scoruri imbunatatite la testarile cognitive.

2. Somonul

Top 13 alimente esentiale pentru un creier activ si sanatos 2

Pestele gras, asa cum este somonul, beneficiaza in ultima vreme de foarte multa atentie in ceea ce priveste continutul sau de grasime sanatoasa.
Ei bine, iata un alt beneficiu care sa merite sa il trecem pe aceasta lista a alimentelor esentiale pentru sanatatea creierului: pentru ca somonul este o sursa atat de abundenta in acizi grasi Omega 3, el este un mod excelent de a reduce nivelul de beta amiloid din sange. Beta amiloidul este un fragment dintr-o proteina produsa in mod normal de catre corpul uman, dar care intr-un organism sanatos este eliminata natural. Atunci cand nu este eliminat, beta – amiloidul este responsabil pentru formarea de placi periculoase la nivelul creierului, care duc la instalarea bolii Alzheimer.

3. Turmericul

antibiotice naturale turmeric

Se stie acum ca neuronii din creier pot continua sa formeze noi conexiuni la varsta adulta, un proces care odinioara era considerat imposibil. Unul dintre principalii promotori ai procesului de construire a acestor noi sinapse se numeste factor neurotrofic derivat din creier (BDNF).
Vestea excelenta este ca e foarte probabil ca turmericul sa creasca nivelurile de BDNF care conduc la o mai buna functionare a creierului si la un risc redus de declansare a unor procese degenerative la nivelul creierului.

4. Afinele

vitamine minerale afine

Proprietatile antioxidante ale fructelor de padure sunt extreme de importante. S-a demonstrat, astfel, in repetate randuri ca un consum de cel putin doua portii de fructe de padure in fiecare saptamana poate imbunatati memoria si poate impiedica, de asemenea, declinul acesteia.

Afinele in mod deosebit – cunoscute si ca “fructele creierului” – sunt fructe de padure care stimuleaza sanatatea creierului datorita continutului lor bogat in antioxidanti, in principal flavonoizi.
Consumul zilnic de afine s-a dovedit a avea beneficii importante in reducerea problemelor de memorie si de coordonare motorie asociate in general cu imbatranirea. Fie ca sunt consumate proaspete, congelate, conservate sau ca extract, afinele sunt de asemenea extrem de utile in reducerea riscurilor dementei si in reducerea efectelor bolii Alzheimer.

5. Rosiile

rosii proprietati

In conditiile in care din compozitia creierului uman cea mai mare parte este reprezentata de grasime – 60% pentru mai multa precizie – nutrientii solubili in grasime care se gasesc in rosii actioneaza ca o protectie extrem de puternica.
Cunoscuti in mod deosebit drept carotenoizi, acesti nutrienti sunt antioxidanti excelenti care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi. Acesta este un proces important, care iti mentine functionarea creierului la cel mai inalt nivel.

6. Semintele de chia

Top 13 alimente esentiale pentru un creier activ si sanatos 3

O alta sursa excelenta de grasimi sanatoase, semintele de chia contin acizi grasi Omega 3 care sunt un potentator excelent al activitatii creierului.Creierul foloseste acid gras Omega 3 ALA pentru a produce acizi grasi DHA, o necesitate pentru buna functionare a creierului. Semintele de chia sunt, de asemenea, o proteina completa, care contine toti cei 9 aminoacizi esentiali de care ai nevoie pentru ca dispozitia ta sa se mentina stabila si pentru functionarea creierului la parametri optimi.
Semintele de chia sunt pline de antioxidanti, care te ajuta sa lupti cu radicalii liberi si iti salveaza creierul de toate pagubele pe care le pot cauza radicalii liberi. In cele din urma, semintele de chia elibereaza glucoza lent, ceea ce o va ajuta sa ajunga la creier pentru a fi folosita ca energie.

7. Broccoli

alimente bogate in calciu-broccoli

Cercetarile sugereaza ca un consum regulat de legume cu frunze verde inchis incetineste declinul cognitiv. Cel mai probabil aceasta se datoreaza faptului ca aceste legume sunt bogate in nutrienti benefici creierului, asa cum sunt vitamina A, vitamina K, folatul, luteina si fibrele.

8. Merele

suc de mere

Studii efectuate in anul 2006 au aratat ca un compus obisnuit care poate fi regasit in mere – quercitina – poate proteja neuronii impotriva oxidarii. Se crede ca quercitina reduce moartea celulara la nivelul creierului determinata de oxidarea si inflamarea neuronilor. Acest proces poate juca un rol important in reducerea tulburarilor neurodegenerative asa cum este Alzheimerul.

9. Spanacul

alimente bogate in calciu-spanacul

Din nou, frunzele verzi despre care vorbeam si in cazul broccoli-ului! Legumele cu frunze verzi sunt un generator de antioxidantii si de nutrienti care protejeaza creierul. Spanacul, la fel ca si alte legume cu frunze verzi, precum kale, sfecla mangold (sfecla elvetiana) si varza sunt pline de nutrienti benefici pentru creier, precum folat, fier, calciu si vitaminele E si K, care par a oferi protectia necesara creierului fata de boli precum dementa.

10. Ceapa

ceapa

Ceapa este o sursa naturala foarte buna de folat. Numeroase studii au demonstrat ca folatul imbunatateste fluxul sanguin la nivelul creierului, diminuand nivelul homocisteinei din organism. Aceasta poate avea efecte benefice inclusiv pentru persoanele care sufera de depresie.
De asemenea, ceapa are un continut important de quercitina, care protejeaza creierul impotriva leziunilor ischemice si poate imbunatati memoria.

11. Semintele de in

seminte-de-in

O alta sursa bogata de Omega 3 si ALA sunt semintele de in! Ele pot contribui la reducerea presiunii sanguine, imbunatatind astfel circulatia sanguina la nivelul creierului. Aceasta reducere a presiunii sangelui contribuie, de asemenea, si la reducerea riscurilor de boli cardiovasculare si de accidente vasculare. Practic este o situatie in care toata lumea castiga!

12. Cafeaua

ceaiuri energizante cafea

Cafeina din cafeaua ta zilnica poate face mai mult decat pur si simplu sa te trezeasca dimineata. Un studiu efectuat in anul 2014 a aratat ca persoanele cu un consum mai mare de cafeina au scoruri mai bune in ceea ce priveste functionarea mentala si au o memorie mai buna.

13. Ceaiul

ceaiuri energizante ceai de ginkgo biloba

Combinatia dintre cafeina si aminoacidul numit L-Teanina, care se regaseste in ceai, s-a dovedit a avea efecte foarte puternice in ceea ce priveste functionarea creierului.
Intr-un studiu din anul 2017, ceaiul verde si-a dovedit beneficiile in imbunatatirea perceptiei, a memoriei, precum si in reducerea anxietatii.

Concluzie

Exista multe alimente ale caror beneficii in ceea ce priveste buna functionare a creierului au fost dovedite de-a lungul timpului! Ceea ce este cel mai important, insa, este sa nu uiti sa te concentrezi pe alimente reale, integrale.
Ca sa concluzionam uitandu-ne inca o data la lista de mai sus, reiese foarte clar ca natura ofera beneficii extrem de importante. Consumand alimentele pe care le furnizeaza natura, vei fi descoperit cel mai rapid mod de a-ti hrani creierul!

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.