Sanatate si longevitate!

0
(0)

Grijile benefice pentru sanatate si longevitate?

sanatate si longevitate„Grijile” sunt bune pentru sanatatea ta! Optimismul este supraapreciat. Femeile prospera post-divort (barbatii nu). Acestea sunt doar cateva dintre concluziile neasteptate la care a ajuns psihologul Howard Friedman. Noua sa carte, Proiectul Longevitatea, are la baza un studiu efectuat asupra catorva zeci de mii de persoane pe parcursul a jumatate de secol.

Intr-un Q & A realizat prin e-mail, Friedman discuta unele dintre concluziile studiului cele mai controversate, viziunea sa asupra sanatatii si de ce constiinciozitatea este cheia pentru o viata lunga.

De ce ati vrut sa faceti acest studiu masiv asupra longevitatii?

Am vrut sa vad daca as putea confirma stiintific ceea ce am crezut tot timpul intuitiv – ca unii oameni se confrunta cu mai multe boli si probabilitatea mai mare de deces precoce, in moduri care merg dincolo de sansa. Cine se imbolnaveste si cine este mai sanatos?

De ce longevitatea si nu calitatea vietii?

Longevitatea este in sine un raport asupra vietii fiecaruia. Un fapt important, dar adesea trecut cu vederea este faptul ca cei care traiesc mai mult sunt, in general, sanatoasi pe tot parcursul vietii lor.

Responsabilitate si constiinciozitate inseamna sanatate

Cat de importanta este constiinciozitatea?

In mod neasteptat, atat in copilarie cat si la maturitate, constiinciozitatea s-a dovedit a fi cel mai bun predictor pentru longevitate. Aceasta are un efect la fel de puternic asupra organismului comparabil cu tensiunea arteriala sau colesterolul. Cum? Cei care au un grad mai mare de responsabilitate sunt, de asemenea, mai putin expusi probabilitatii de a fuma, bea in exces sau consumului de droguri. In schimb, acestia urmeaza sfaturile medicilor mult mai strict.

Observatia cea  mai interesanta este ca in cele mai multe situatii oamenii constiinciosi ajung in situatii si relatii sanatoase. Cu alte cuvinte, acestia isi gasesc mai usor drumul spre casatorii fericite, prietenii si locuri de munca potrivite. Toate acestea ajuta la crearea unui mediu sanatos si implicit cresc speranta de viata. Acesta este un nou mod de a vedea sanatatea.

De ce este optimismul supraevaluat, iar grijile sunt benefice pentru o persoana?

Rezultatele au fost foarte concludente. Cei care au fost motivati, cei care au avansat in mod constant in cariera si au avut un job solicitant atat fizic cat si intelectual au trait mai mult.

Desi pare incredibil, acest lucru ne afecteaza inca din copilarie. Copiii lipsiti de absolut orice griji, cei care nu constientizeaza o problema aparuta, cei nedemni de icredere si care pe parcursul vietii lor au obtinut usor ceva au avut un risc crescut de mortalitate. Preocuparile si grijile se pare ca sunt bune. Acestea dezvolta responsabilitatea si determina foarte multe persoane sa aiba mai atent grija de sanatatea lor.

Orice constatari interesante cu privire la relatii sau casatorie?

Daca esti iubit si ingrijit nu inseamna ca esti pe drumul cel bun al sanatatii. Desi relatiile sociale si legaturile bune sunt foarte importante pentru a ramane sanatos, acestea nu sunt cruciale. Participantii la studiu care au fost inconjurati de multi prieteni, familie sau colaboratori si care voluntar s-au implicat in ajutorarea altor persoane si au parut preocupati de soarta acestora au avut o speranta de viata mult mai ridicata.

Ajutandu-i pe cei de langa tine este mult mai important pentru sanatatea ta decat iubirea de sine. Desi suna filozofic, este dovedit stiintific.

Casatoria si relatiile intre parteneri determina starea de sanatate

Exista diferente notabile intre barbati si femei atunci cand vine vorba de casatorie sau divort?

sanatate si longevitateSe pare ca da. Barbatii care au avut un mariaj lung si fericit au avut si o speranta de viata ridicata. In schimb, cei care au divortat, apoi s-au recasatorit si iar au divortat au avut un risc foarte mare de deces. Pentru femei, insa situatia este total schimbata. Cele care au divortat sau au ramas singure pe parcursul vietii au tins sa prospere. Chiar si femeile vaduve s-au descurcat neasteptat de bine. De ce? Femeile au putut sa se bazeze pe alti prieteni, in timp ce multi barbati depindeau de sotiile lor pentru retelele lor sociale si asa au fost devastati cand au pierdut aceste legaturi.

Avand in vedere ca cercetarea este in curs de desfasurare, ce altceva mai intentionati sa investigati?

Avem in vedere mai multe, cum ar fi activitatea fizica, somnul, calitatea casatoriei, dar si combinatii de personalitate cu situatii sociale si cum influenteaza acestea longevitatea. Preocuparea principala este acum preceperea si intelegerea sanatatii. Sanatatea inseamna mai mult decat absenta bolii. Studiile noastre sugereaza ca o societate cu cetateni constiinciosi, orientati spre rezultate, care sunt bine integrati in comunitatile lor este o societate mai sanatoasa si cu o speranta mai mare de viata.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

2 Comments

  • M-ai pus in dilema, sa divortez si-mi va fi bine?! Nu suna prea bine mai ales ca nu m-a casatorit :))!
    Voi alege cel mai bine varianta cu ajutatul celor din jurul meu. Important e sa-mi dea si voie :P!

  • nu te mai plange…uita-te ce se spune despre barbati…singura sansa > o casnicie fericita < ce sansa e asta? poi ce…jucam la loto?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.