Constipatia. Cauze. Efecte. Remedii – update 2020

3.7
(18)

Comunitatea medicala defineste constipatia ca fiind o incetinire a tranzitului intestinal sau dificultatea de a elimina scaunele. Constipatia este o problema frecventa, pentru care responsabili sunt, cel mai adesea, stilul de viata si dieta defectuoasa. Tocmai de aceea, consumul anumitor alimente te poate ajuta sa imbunatatesti frecventa scaunelor, sprijind tranzitul intestinal sanatos.

Obiceiurile intestinale ale fiecaruia sunt diferite, insa persoanele constipate au in general mai putin de trei scaune pe saptamana.
Riscul aparitiei constipatiei creste odata cu varsta, aceasta neplacere ce poate deveni foarte serioasa fiind mult mai intalnita la adultii cu varsta peste 60 de ani, comparativ cu adultii tineri.

Trebuie sa spunem din capul locului ca exista remedii naturiste pentru constipatie cu o eficienta demonstrata. Constipatia este o problema tare neplacuta, iar cei care se confrunta frecvent cu ea cunosc inconfortul general si starea generala proasta provocata de un tranzit intestinat incetinit.

Pentru o mai buna intelegere a fenomenului constipatiei, trebuie sa intelegi felul in care functioneaza sistemul digestiv si intestinul gros.
In intestinul subtire, alimentele sunt in stare semilichida. Pe masura ce acestea trec prin colon, organismul absoarbe apa, pana la formarea scaunului. Simultan, colonul incepe sa se contracte si impinge spre rect reziduurile digestiei, unde scaunul ajunge in faza solida.

Scaunul foarte tare si uscat, specific constipatiei, apare atunci cand colonul absoarbe prea multa apa sau atunci cand contractiile acestuia sunt prea lente, iar reziduurile sunt impinse cu greutate in rect.

Simptomele constipatiei

Constipatia. Cauze. Efecte. Remedii - update 2020 1

Persoanele care sufera de constipatie vor avea urmatoarele simptome:

  •  Scaune tari, uscate sau denivelate;
  •  Scaune asemanatoare ca aspect cu niste pietricele sau bile;
  •  Durere si disconfort in timpul tranzitului intestinal;
  •  Senzatie de incapacitate de golire completa a intestinului;
  •  Lipsa apetitului ca urmare a unei senzatii permanente de abdomen plin;
  •  Un abdomen usor umflat;
  •  Mici urme de sange rosu in scaune sau pe hartia igienica.

Cauzele constipatiei

Exista o gama foarte variata de probleme medicale si factori legati de stilul de viata care pot cauza constipatia. O dieta defectuoasa, cu prea multe alimente grase si prea putine fibre, te expune riscului de constipatie. Alt probleme comune care pot creste riscul de constipatie includ:

  •  stresul;
  •  deshidratarea;
  •  mersul prea rar la toaleta sau incercarea de a retine scaunele;
  •  calatoriile;
  •  schimbarile in dieta;
  •  insuficienta miscare fizica.

De asemenea, exista si unele medicamente sau suplimente care pot determina si ele aparitia constipatiei. Printre acestea se numara:

  •  opioidele;
  •  anti-inflamatoarele;
  •  antihistaminicele;
  •  antiacidele;
  •  blocantele canalelor de calciu;
  •  antipsihoticele;
  •  suplimentele de calciu;
  •  suplimentele de fier;
  •  anticonvulsivele;
  •  diureticele.

Constipatia poate dura cateva zile sau cateva saptamani, sau chiar cateva luni, daca vorbim despre constipatia cronica.
Constipatia pe termen scurt apare de cele mai multe ori din motive ce tin de factori de stil de viata sau de folosirea unor medicamente. Constipatia cronica, in schimb, este in stransa legatura, cel mai adesea, cu afectiuni gastrointestinale, metabolice sau neurologice.

Printre afectiunile medicale care pot cauza constipatia se numara:
  •  sindromul de colon iritabil;
  •  sarcina si nasterea;
  •  boala celiaca;
  •  diabetul;
  •  hipercalcemia si hipocalcemia;
  •  hiperparatiroidismul;
  •  tumorile intestinale sau excrescentele;
  •  prolapsul rectal;
  •  fisurile anale;
  •  anxietatea si depresia;
  •  boala Chagas;
  •  boala Parkinson;
  •  dementa;
  •  scleroza multipla;
  •  accidentele vasculare cerebrale;
  •  leziunile sau boolile maduvei spinale.

Remedii naturiste pentru constipatie, simple si eficiente

O constipatie netratata presupune acumularea de toxine in organism care se pot transfera chiar in sange. Constipatia poate produce si probleme ale tenului, dureri abdominale sau de cap, hemoroizi, insomnie sau chiar probleme circulatorii. De ce sa suferi cand exista atat de multe remedii naturiste pentru constipatie, care nu te costa mult si sunt foarte usor de pus in practica?

Uita de medicamente si apeleaza la remedii naturiste pentru constipatie

Si cum intotdeauna calea naturala este cea mai sanatoasa, iata mai jos cateva remedii naturiste pentru constipatie, care nu-ti provoaca probleme de sanatate si nici… gauri in buget!

1. Consuma, zilnic, cel putin 170 de grame e fibre, cereale integrale si/sau legume bogate in amidon, precum porumbul, mazarea sau fasolea verde, preferabil la micul dejun. De asemenea, incearca sa adaugi un plus de orz dietei tale pentru a inlatura constipatia si a favoriza un tranzit intestinat rapid; important este sa consumi, zi de zi, cat mai multe fibre.

2. Include in alimentatia ta zilnica o varietate de fructe si legume, cum ar fi merele, caisele, prunele, morcovii, porumbul, broccoli, spanac, rosii si banane. Este recomandat sa mananci un mar la o ora dupa masa si 2 banane coapte, una dimineata si una seara.

3. Renunta la mancarurile semi-preparate sau alimentele procesate, gateste legumele cat mai putin si incearca sa eviti, pe cat posibil, mancarurile grele, incluzand in alimentatia ta zilnica supe sau ciorbe. De asemenea, nu sunt indicate produsele lactate in exces sau bauturile calde de tipul ciocolatei calde.

4. Fa-ti un obicei din a consuma 3 lingurite de miere pe zi, simpla sau amestecata cu apa si otet de mere. Dimineata, pe stomacul gol, ia o lingurita de miere, bea un pahar cu apa si nu sari peste micul dejun!

5. Bea o cescuta de cafea amara pe zi, deoarece alimentele sau bauturile cu gust amarui stimuleaza tranctul digestiv.

6. Uleiul de masline este un aliment care iti poate veni in ajutor in foarte multe dintre problemele de sanatate cele mai frecvente. Datorita efectului lubrifiant asupra intestinelor, uleiul de masline te poate elibera de constipatie, indicat fiind sa iei 2 lingurite pe zi, una dimineata si alta seara; daca gustul nu ti se pare foarte placut, il poti folosi in dresinguri pentru salate sau amestecat cu mirodenii si otet de mere.

7. Fierbe o cana de lapte dulce cu 10 – 15 stafide in el si, inainte de culcare, bea laptele si mananca stafidele.

14 alimente care pot ameliora constipatia

Constipatia. Cauze. Efecte. Remedii - update 2020 2

Desigur, organismul fiecarei persoane raspunde diferit la diverse alimente, insa alimentele extrem de sanatoase si de naturale pe care le veu regasi in lista de mai jos te vor ajuta sa ameliorezi constipatia de care suferi si sa revii la viata ta obisnuita!

1. Apa

Deshidratarea este o cauza comuna a constipatiei, iar consumul unei cantitati suficiente de apa te poate ajuta adesea sa ameliorezi sau sa elimini aceste simptome. Cand o persoana se deshidrateaza, intestinele sale nu mai pot adauga o cantitate suficienta de apa scaunelor, ceea ce va conduce la scaune uscate, tari si cu denivelari, si ulterior la constipatie.

2. Iaurt si kefir

Multe produse lactate, printre care si iaurtul si kefirul, contin microorganism cunoscute drept probiotice. Numite adesea bacterii “bune”, probioticele pot contribui la imbunatatirea sanatatii intestinale si la scaune mai moi.
In cadrul unui studiu efectuat in anul 2014, cercetatorii au investigat utilizarea unui iaurt probiotic fara arome continand polidextroza, lactobacillus acidophilus si bifidobacterium lactis in tratarea constipatiei. Cercetarea a constatat ca 180 de ml de iaurt in fiecare dimineata timp de doua saptamani a redus perioada de timp necesara pentru ca reziduurile sa se deplaseze prin intestine in cazul persoanelor suferind de constipatie cronica.

3. Leguminoase

Majoritatea tipurilor de fasole, linte, naut si mazare sunt bogate in fibre nutritive care promoveaza o digestie buna si reduc constipatia. Un studiu din 2017 a relevat ca 100 de grame de leguminoase gatite confera aproximativ 26% din aportul zilnic de fibre recomandat. O portie de 100 de grame de leguminoase contine si alti nutrienti in cantitati substantiale, care contribuie la ameliorarea constipatiei. Printre acestia se numara si potasiul, acidul folic, zincul si vitamina B6.

4. Supe clare

Supele clare sunt nutritive si usor de digerat. Ele adauga, de asemenea mai mult lichid scaunelor tari si dense, facandu-le mai moi si astfel mai usor de eliminat. Lichidele si alimentele calde sunt in general mai usor de digerat.

5. Prune uscate

Prunele uscate si sucul de prune reprezinta un remediu casnic pentru constipatie, testat in timp in multe zone ale lumii. Prunele uscate contin o cantitate foarte mare de fibre, un nutritient renumit pentru faptul ca usureaza si accelereaza tranzitul intestinal. Prunele uscate contin, de asemenea, si sorbitol si compusi fenolici, care pot avea beneficii gastrointestinale.
Un studiu din 2014 a constatat ca prunele uscate pot creste frecventa scaunelor si pot imbunatati consistenta scaunului la persoanele care sufera de constipatie. In majoritatea cercetarilor incluse in studiu, participantii au consumat 100 de grame, sau aproximativ 10 prune uscate zilnic.

6. Tarate de grau

Taratele de grau reprezinta un alt remediu casnic popular pentru constipatie. Ele sunt bogate in fibre insolubile, care pot grabi tranzitul. Potrivit unui studiu realizat in anul 2013, consumul la micul dejun al unui mix de cereale continand si tarate de grau a imbunatatit functionarea intestinala si a redus constipatia la femeile sanatoase care nu consumau in mod obisnuit o cantitate prea mare de fibre.

7. Broccoli

Broccoli contine sulforafan, o substanta ce poate proteja intestinele si poate ameliora digestia. Sulforafanul poate contribui, de asemenea, la prevenirea cresterii in exces a unor microorganisme intestinale ce pot interfera cu digestia sanatoasa.
In cadrul unui studiu din 2017, indivizii sanatosi au consumat zilnic, timp de 4 saptamani, 20 de grame de broccoli crud sau 20 de grame de lucerna. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au consumat broccoli au avut mai putine simptome de constipatie si un tranzit intestinal mai rapid.

8. Mere si pere

mere colesterol

Merele si perele contin cativa compusi care imbunatatesc digestia, printre care si fibre, sorbitol si fructoza. Aceste fructe contin, de asemenea, cantitati mari de apa, ce poate contribui la ameliorarea digestiei si poate preveni constipatia.
Pentru a obtine cele mai multe beneficii din mere si pere, consuma-le crude si intregi, cu coaja intacta.

9. Struguri

Strugurii au un raport foarte mare piele-pulpa, ceea ce inseamna ca sunt bogati in fibre, dar si ca au o cantitate mare de apa.

10. Kiwi

In medie, 100 de grame de kiwi contin 2-3 grame de fibre, ceea ce poate adauga volum scaunelor si poate accelera tranzitul intestinal. Kiwi contine, de asemenea, si actinidina, o enzima care favorizeaza miscarea in tractul gastrointestinal superior, precum si cateva substante fitochimice care pot juca un rol important in imbunatatirea digestiei.

11. Mure si zmeura

Murele si zmeura sunt bogate in fibre si apa, ambele cu efecte dovedite in ameliorarea simptomelor de constipatie. Incearca sa mananci in fiecare zi cate o mana sau doua de afine si zmeura crude si spalate.

12. Paine, cereale si paste din grau integral

Produsele din grau integral sunt o sursa excelenta de fibre insolubile, care adauga greutate scaunelor si accelereaza tranzitul intestinal. Pentru a obtine maximul de nutrienti din produsele din grau integral, consuma-le crude sau usor gatite. Painea din grau integral si cerealele care contin si nuci si seminte au si mai multe fibre per portie.

13. Ulei de masline si ulei din seminte de in

Constipatia. Cauze. Efecte. Remedii - update 2020 3

Uleiul de masline si uleiul din seminte de in au un efect laxativ usor, care poate usura tranzitul intestinal si poate ameliora senzatia de constipatie. Aceste uleiuri contin de asemenea si compusi care imbunatatesc digestia si au proprietati antioxidante, antibacteriene si anti-inflamatorii. Un studiu din 2015 a relevat ca uleiul de masline si uleiul din seminte de in contribuie la ameliorarea simptomelor constipatiei la persoanele care fac hemodializa.

14. Varza murata

Varza murata contine bacterii probiotice care pot imbunatati digestia si pot reduce constipatia. Aceste bacterii imbunatatesc, de asemenea, functia imunitara si digestia lactozei. Un studiu din 2016 a constatat ca 2 linguri de varza murata de casa contin aproximativ aceeasi cantitate de bacterii ca suplimentele probiotice.

Tratamentul

Daca schimbarile ce tin de dieta sau de stil de viata nu sunt suficiente pentru a ameliora simptomele constipatiei, medicul sau farmacistul pot recomanda medicatia laxativa. Exista cateva tipuri de laxative disponibile pe piata, printre care:

  •  Laxativele pentru retentie de apa, precum hidroxidul de magneziu si polietilen glicolul.
  •  Laxativele pentru volum, precum metilceluloza si policarbofilul de calciu.
  •  Lubrifianti, precum uleiul mineral.
  •  Laxativele care inmoaie scaunele, precum docusatul de sodiu.
  •  Stimulantele de tranzit, precum bisacodilul.

Invinge problemele de tranzit pe cale naturala

Laxativele pot fi periculoase pentru sistemul digestiv si pot crea dependenta, fara a avea rezultate eficiente pe termen lung, motiv pentru care, daca in decursul a 48 de ore nu ai avut scaun, apeleaza la remedii naturiste pentru constipatie si evita astfel agravarea acestei probleme de sanatate.
Printre laxativele naturale se numara uleiul de castor, ceaiul de senna, aloe vera, suplimentele cu citrat de magneziu.

Daca laxativele naturale, remediile casnice sau laxativele fara reteta nu te ajuta sa scapi de efectele constipatiei, sau daca aceasta devine o problema cronica, mergi la medic sau la nutritionist, pentru a discuta alte variante de tratament si schimbari in dieta.

Surse:

https://www.doarnatural.ro/remedii-naturiste-pentru-constipatie/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322382#treatment

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 3.7 / 5. Număr de voturi: 18

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.