Pomelo – fratele cel mare din familia citricelor si beneficiile lui

0
(0)

pomelo-beneficiiRaftul de fructe din supermarket e ca un joc de puzzle. Pare ca mandarina e sora mai mica a portocalei, portocala sora mai mica a graprefruit-ului, iar grapefruit-ul al celui mai mare fruct citric – pomelo. Pomelo este, la fel ca si surorile lui, dulce-acrisor. Este originar din Malaesia, dar a inceput sa se cultive si in tarile mai tropicale din SUA: California, Florida, Hawaii. Lamaia din Bali, asa cum mai este el numit, pomelo are o multime de beneficii pentru sanatate.

Pomelo – beneficii pe care ar trebui sa le stii

Gustul

Spre deosebire de grapefruit, pomelo nu este amar, dar are cam aceeasi aroma. Este recomandat sa-l consumi dimineata, mai ales pe timp de vara, pentru ca ofera o senzatie de racoare. Sucul poate fi adaugat cu usurinta peste sosuri, salate, salsa si marinate. Sucul de pomelo si pepene galben este una dintre cele mai reusite combinatii.

Cantitatea de calorii si grasimi

Pomelo nu contine absolut deloc grasimi, iar 190 de grame de fruct contine doar 72 de calorii – o idee nemaipomenita la dieta. Atat pomelo, cat si grapefruit-ul, au enzime care „ard” grasimea. Dieta cu grapefruit a devenit populara in anii ’30, iar cea cu pomelo in anii ’70.

Continutul mare de fibre

Pomelo contine 8% fibre si are calitatea de a da senzatia de plin. Vei fi tentat sa mananci mai putin, iar asta fara sa-ti pui sanatatea in pericol. Cantitatea mare de fibre din dieta ajuta la prevenirea cancerului la colon.

Vitamina C

Toate citricele contin o cantitate mare de vitamina C, iar pomelo nu face exceptie. Un pomelo mediu poate furniza pana la 190% din doza zilnica recomandata de vitamina C, protejandu-te de raceli si ajutand la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, vitamina C ajuta la eliminarea complicatiilor care pot aparea in urma unor raceli netratate, ca de exemplu infectiile sau pneumonia. Persoanele care consuma vitamina C in mod frecvent au cu 40% mai putine sanse sa sufere de un atac de cord, conform celor mai recente studii in domeniu.

Sprijina sanatatea inimii

Pomelo contine 410 mg potasiu, doza zilnica recomandata fiind de 4700 mg. Acest mineral esential regleaza presiunea arteriala si elibereaza arterele de impuritati, mai ales in cazul hipertensivilor. Cei care au insa probleme cu rinichii sau cei care au sangele prea subtire trebuie sa fie foarte atenti cand consuma acest fruct, in general nefiind recomandat.

Lupta impotriva cancerului

Chinezii folosesc pomelo intr-o serie de retete, inclusiv coaja acestuia, foarte bogata in bioflavonoide. Acestea din urma reduc aparitia cancerului de pancreas, de stomac sau de san. Bioflavonoidele impiedica raspandirea celulelor canceroase si elimina excesul de estrogen din organism.

Ofera o cantitate mare de antioxidanti

Asa cum am spus si mai sus, pomelo contine o cantitate destul de mare de antioxidanti. Acestia incetinesc procesul de imbatranire, iar prin calitatea lor de a elimina radicalii liberi, te protejeaza de diferite boli.

Proprietati anti-imbatranire

Atat pomelo, cat si grapefruit-ul, contin spermidina, substanta care, asa cum ii spune si numele, se gaseste si un sperma umana. Rezultatul unui studiu a demonstrat ca aceasta substanta impiedica degradarea precoce a celulelor.

Proprietati medicinale

Se pare ca atunci cand este mestecat usor, pomelo ajuta la disparitia mahmurelii. In Malaesia si Filipine, o lotiune facuta din fruze de pomelo este folosita pentru vindecarea ranilor. In China este folosita intreaga planta pentru a face ceai, folosit impotriva racelilor si tusei, dar si pentru indigestie.

Cum sa depozitezi pomelo:

Gasesti pomelo cam in toate supermarketurile mari. Alege fructele cu coaja mai tare si nu te feri de cele care au pete, sunt chiar mai bune. Pomelo poate fi pastrat timp de o saptamana in frigider sau 2-3 zile la temperatura camerei. Sucul poate fi pastrat insa mai mult timp, daca este tinut la frigider.

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.