Oregano – beneficiile uleiului si alte 4 utilizari ale plantei

0
(0)

Uleiul de oregano este un produs obtinut din planta de oregano – Origanum vulgare – nativa din zona mediteraneana si cultivata in prezent in toata lumea. El contine o concentratie mai mare de compusi utili care exista in mod natural in aceasta planta.

Uleiul de oregano poate fi folosit oral, spre deosebire de uleiul esential de oregano, care este mult mai concentrat si folosit in aromaterapie. Tocmai pentru ca sunt extrem de concentrate, uleiurile esentiale nu ar trebui sa fie consumate oral ca atare.
Fie ca il aplici topic, fie ca il iei sub forma de supliment oral, uleiul de oregano poate fi util pentru o gama variata de probleme si afectiuni.

Compusii din ulei au proprietati antioxidante si antimicrobiene, ce explica multe dintre beneficiile sale.
Exista unele riscuri si cateva probleme potentiale pe care e bine sa le iei in calcul inainte de a folosi uleiul de oregano si e posibil sa afli ca nu e bun pentru oricine.
Vei regasi mai jos 10 dintre cele mai promitatoare beneficii ale uleiului de oregano pentru sanatate.

Ce este uleiul de oregano?

Oregano – beneficiile uleiului si alte 4 utilizari ale plantei 1

Oregano, sau Origanum vulgare, este o planta mica, stufoasa, ce apartine familiei mentei. Este o planta culinara extrem de obisnuita in preparatele culinare din bucataria italiana.
Oregano contine un nivel ridicat de compusi importanti in frunzele si tulpinile sale mai mici, iar producatorii de ulei usuca frunzele si tulpinile, apoi distileaza cu abur materia vegetala pentru a extrage cat mai multi compusi.

Uleiul de oregano contine:
  •  carvacrol – principalul compus activ din uleiul de oregano, un tip de antioxidant numit fenol;
  •  timol – poate ajuta la protejarea impotriva toxinelor si la combaterea infectiilor fungice.
    Desi uleiul de oregano contine o cantitate semnificativa de timol, acest compus apare in cantitatile cele mai importante in cimbru.

10 beneficii ale uleiului de oregano

solutii naturale pentru un sistem imunitar infailibil ulei de oregano

1. Combaterea bacteriilor

Datorita nivelurilor ridicate de carvacrol, uleiul de oregano poate contribui la combaterea anumitor tipuri de bacterii.
Stafilococul, de pilda, este un tip comun de bacterii care cauzeaza infectia cu stafilococ. Unele tulpini apar in mod natural in organism, dar atunci cand bacteriile se inmultesc prea repede, ele pot provoca simptome deranjante.

Potrivit unui studiu recent, carvacrolul este eficient in eliminarea bacteriilor Staphylococcus aureus si Staphylococcus epidermidis, doua cauze frecvente de infectie.
Administrarea de suplimente cu ulei de oregano sau masarea uleiului pe piele te poate ajuta sa te bucuri de efectele sale antibacteriene.

Cercetatorii exploreaza, de asemenea, utilizarea uleiului de oregano impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice. Autorii unui studiu publicat in “Frontiere in microbiologie” au descoperit ca o combinatie de ulei de oregano si nanoparticule de argint a eliminat eficient toate bacteriile pe care le-au testat.

2. Tratarea Suprapopularii Bacteriene a Intestinului Subtire (SIBO)

Uleiul de oregano poate fi eficient in tratarea problemelor bacteriene cronice, asa cum este Suprapopularea Bacteriana a Intestinului Subtire (SIBO). Persoanele cu SIBO se confrunta cu probleme gastrointestinale cauzate de inmultirea excesiva a anumitor bacterii in intestine.

Un studiu din 2014 a descoperit ca remediile pe baza de plante, inclusiv unul care continea niveluri ridicate de carvacrol si de timol, au fost instrumente eficiente in tratarea SIBO.
Va fi nevoie de mai multe cercetari pentru a explora efectele individuale ale fiecarui compus, insa aceste constatari initiale pot fi promitatoare.

3. Tratarea infectiilor fungice

De asemenea, uleiul de oregano pare a fi un agent antifungic puternic datorita nivelurilor ridicate de timol.
Un studiu din 2015 a constatat ca timolul este un tratament eficient pentru infectiile fungice comune cu Candida. Candida provoaca mai multe tipuri de infectii, inclusiv:

  •  afte bucale;
  •  infectii cu drojdie;
  •  infectii ale unghiilor de la picioare sau de la maini;
  •  piciorul de atlet.

Insa cercetarea a fost efectuata in eprubete, astfel ca va fi nevoie de mai multe studii la oameni pentru a se stabili eficacitatea uleiului de oregano.

4. Sursa de antioxidanti

Uleiul de oregano este, de asemenea, un antioxidant puternic. Antioxidantii contribuie la protejarea organismului de daunele cauzate de stresul oxidativ si de radicalii liberi.

Stresul oxidativ poate duce la o deteriorare importanta a ADN-ului si la moartea celulara. Oxidarea poate juca un rol important si in alte afectiuni, precum artrita, ateroscleroza si unele tipuri de cancer.
Timolul si carvacrolul sunt antioxidanti puternici care pot reducere oxidarea. Cercetatorii au sugerat ca exista studii suplimentare ce exploreaza dozele sigure pentru utilizare regulata.

5. Reducerea inflamatiei

Exista surse care sustin ca uleiul de oregano poate contribui la reducerea inflamatiei. Compusul numit carvacrol are efecte anti-inflamatorii atat la animale, cat si in studii in vitro.

O cercetare din 2017 a analizat o gama variata de investigatii cu privire la efectele anti-inflamatorii ale carvacrolului. In cadrul unui studiu pe soareci, compusul a prevenit obezitatea afectand genele implicate in inflamatie. In cadrul unui alt studiu pe animale, compusul a redus umflarea.

Desi rezultatele arata promitator, cercetatorii au solicitat mai multe teste pe oameni pentru a determina o dozare sigura.

6. Tratarea ranilor

Aplicarea uleiului de oregano diluat pe piele poate contribui la protejarea taieturilor mici si zgarieturilor in cursul procesului de vindecare. Compusi precum timolul si carvacrolul ar putea proteja aceste tipuri de rani de infectii bacteriene.

7. Alungarea insectelor

Atat carvacrolul, cat si timolul pot fi eficiente impotriva insectelor. In 2017, cercetatorii au descoperit ca acesti compusi reuseau sa tina la distanta unele capuse si tantarii. Cercetarea a inclus studii in eprubeta si studii cu subiecti umani.

E nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma acest potential beneficiu, insa masarea uleiului de oregano diluat pe piele poate fi o modalitate naturala de a tine insectele la distanta.

8. Ameliorarea durerilor

Exista dovezi potrivit carora oregano poate fi un calmant eficient al durerii. Un studiu pe animale a constatat ca un extract de oregano a contribuit la ameliorarea durerii. Rezultatele au dost dependente de doza, astfel ca o cantitate mai mare de oregano administrata animalelor a dus la un grad mai pronuntat de ameliorare a durerii.

Este important de mentionat ca cercetatorii au folosit un extract pe baza de apa, astfel incat e posibil ca uleiul sa nu ofere aceleasi rezultate. E nevoie de mai multe cercetari pe oameni pentru a stabili o doza adecvata.

9. Sustinerea slabirii

Uleiul de oregano poate fi si un instrument util pentru persoanele care doresc sa slabeasca. Potrivit cercetatorilor, carvacrolul – principalul compus din uleiul de oregano – perturba o parte a procesului care duce la crearea si acumularea de tesut adipos.
Mai multe cercetari directe ar putea oferi dovezi suplimentare pentru aceste afirmatii.

10. Lupta impotriva cancerului

Unele surse sustin ca uleiul de oregano poate fi util in combaterea unor tipuri de cancer. Exista chiar si un review care a remarcat ca uleiul esential de oregano ajuta la prevenirea dezvoltarii unor tipuri de cancer de colon si cancer de san in cadrul unor studii in eprubeta.

De asemenea, uleiul pare sa inhibe cresterea unor celule de cancer pulmonar si de prostata. O mare parte din cercetarea legata de cancer reprezinta studii in eprubeta sau pe animale, astfel ca este indicat sa privim aceste rezultate cu precautie si sa nu folosim niciodata uleiuri ca inlocuitor al tratamentului medical.

Cum folosesti uleiul de oregano

Uleiul de oregano este disponibil sub forma de capsule si lichid, fiind disponibil in majoritatea magazinelor naturiste si in online.
Potenta fiecarui ulei poate varia, astfel ca este important sa urmezi instructiunile producatorului sau sa stai de vorba cu un medic, pentru a determina cea mai sigura doza.

Daca nu iti place gustul de oregano alege capsule, pe care care le poti inghiti fara sa simti gustul neplacut.
Pentru a utiliza uleiul de oregano pentru probleme de piele, dilueaza 1-2 picaturi intr-un ulei purtator si aplica amestecul direct pe piele.

Riscuri si observatii

Uleiul de oregano este un ulei foarte puternic, astfel ca este indicat sa nu folosesti o cantitate prea mare. Cel mai indicat este sa-l utilizezi cu moderatie, sub indrumarea unui medic.
Exista un risc semnificativ de a arde tesutul intern daca administrezi uleiul pe cale orala. Urmeaza intotdeauna instructiunile producatorului.

Nu utiliza ulei de oregano pentru copii sau sugari. De asemenea, femeile insarcinate sau cele care alapteaza si persoanele care sufera de diabet trebuie sa se abtina de la utilizarea uleiului.
Uleiul de oregano poate interfera cu unele medicamente, inclusiv litiu si diuretice. De asemenea, poate produce alergii.

Alte 4 utilizari pentru oregano

Desi extrem de popular pentru sosurile minunate de paste in care este folosit ca si pentru beneficiile sale atunci cand este administrat sub forma de ulei, oregano are si alte beneficii importante. Astfel, el poate fi folosit sub forma de:

1. Ceai de tuse

Calmeaza o tuse usoara sau o durere de gat cu ajutorul unui ceai cu rozmarin.
Reteta. Pune 2 linguri de oregano uscat sau ½ ceasca de oregano proaspat si 1-2 catei de usturoi decojit in doua cesti de apa fiarta. Lasa amestecul sa fiarba timp de 5 minute si apoi strecoara. Adauga 2 lingurite de miere si stoarce o lamaie, amesteca si bea usor, in maxim 5 minute. Daca ai o tuse productiva, adauga 2 picaturi de ulei de oregano pentru a stimula ingredientele active.

2. Ceai pentru dureri abdominale

Scapa de durerile menstruale, de balonari sau de disconfortul gastro-intestinal cu aceasta bautura ce reduce durerea si starea de anxietate.
Reteta. Fierbe doua cesti de apa, apoi adauga 2 lingurite de muguri de boboci de musetel si lasa 20 de minute. Strecoara, apoi adauga 1-2 picaturi de ulei de oregano si o lingurita de miere. Optional adauga coaja de portocala pentru aroma.
Consuma acest ceai de trei ori pe zi.

3. Calmant pentru piele

Foloseste un decoct (un preparat ierbal concentrat) pe baza de oregano pentru a calma pielea iritata.
Reteta. Combina 2 linguri de oregano uscat sau 4 linguri de frunze proaspete de oregano si 2 cesti si jumatate de apa. Lasa la fiert timp de 10 minute, apoi lasa totul la foc mic timp de 10 minute. Strecoara si adauga 2-3 picaturi de ulei esential de trandafiri.
Inmoaie un tampon de bumbac in aceasta tinctura si tamponeaza o zona iritata si pruriginoasa, timp de 20 de minute. Nu clati. Foloseste acest amestec de mai multe ori pe zi, la nevoie. Daca ai o piele sensibila, fa un test cutanat inainte, pentru a verifica daca apar reactii adverse.

4. Comprese faciale anti-inflamatoare

Amelioreaza cuperoza cu aceasta compresa, care contine acid rozmarinic si acid cafeic pentru efectele lor antiinflamatorii.
Reteta. Adauga o lingura de oregano la 2 ½ cesti de apa clocotita si fierbe timp de 5 minute. Lasa sa se raceasca, apoi pune la frigider timp de 15 minute.
Inmoaie o panza de bumbac in acest amestec si tamponeaza fata timp de 5 minute, avand grija ca panza sa fie mereu umeda. Asteapta 5 minute si apoi spala-te pe fata.
Pastreaza restul amestecului la frigider timp de 2-3 zile, intr-un borcan de sticla cu capac. Foloseste in fiecare zi timp de cateva saptamani. Daca ai o piele sensibila, fa inainte un test cutanat, pentru a verifica daca exista reactii adverse.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.