Mierea cruda si polenul de albine – marii binefacatori naturali

0
(0)

Medicina traditionala foloseste mierea cruda de sute de ani, in primul rand pentru ca aceasta substanta dulce si naturala contine o serie de elemente sanatoase pe care mierea procesata nu le are.
Mierea ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Mierea cruda, care vine direct din stupul albinelor, contine polen de albine sanatos, propolis de albine si o multime de antioxidanti.

Cercetarile nu au confirmat ca mierea cruda are mai multe beneficii pentru sanatate decat mierea obisnuita, insa se crede in general ca procesele de prelucrare si pasteurizare prin care trece mierea obisnuita diminueaza multe dintre elementele benefice. Acesta este motivul convingerii potrivit careia mierea cruda ofera mai multe beneficii pentru sanatate decat mierea obisnuita.
In cele ce urmeaza vom compara beneficiile mierii crude pentru sanatate cu cele ale mierii obisnuite.

Ce este mierea cruda?

Mierea este un lichid dulce, auriu, produs de albine. Micile insecte isi depoziteaza mierea in cupe mici, hexagonale, pe care le cunosteam sub denumirea de fagure. Mierea cruda vine, ca atare, direct din fagure.
Mierea din stup contine polen de albine, ceara de albine si resturi de albine moarte. Producatorii de miere trec in general mierea bruta printr-un filtru, pentru a elimina cat mai multe impuritati posibil, insa unele dintre ele inca mai raman. Chiar si asa, mierea cruda este un produs sigur.
Spre deosebire de mierea cruda, mierea pe care o gasim in mod normal in magazine (dar si la unii producatori) sufera un proces de pasteurizare. Aceasta inseamna ca producatorii au incalzit mierea pentru a distruge celulele de drojdie, afectandu-i gustul, prelungindu-i durata de valabilitate si facand-o sa para mai transparenta si mai atractiva. Cu toate acestea, pasteurizarea poate afecta negativ cantitatea de nutrienti din miere.

Datele istorice estimeaza ca oamenii folosesc mierea de peste 8.000 de ani. Daca in vremurile stravechi, ei foloseau miere cruda, astazi majoritatea oamenilor folosesc miere pasteurizata.

Mierea ofera in mod natural urmatoarele proprietati extrem de importante pentru sanatate:

  •  actiune antibacteriana;
  •  efect de vindecare a ranilor;
  •  antioxidanti alimentari;
  •  efecte antiinflamatorii;

Mierea cruda contine, de asemenea, polen de albine si propolis de albine, o substanta lipicioasa pe care albinele o folosesc pentru a-si tine stupul legat. Mierea pe care o gasim in comert nu poate contine aceleasi niveluri de propolis si polen de albine ca mierea cruda.
Un review din 2017 cu privire la miere si unul din 2015 cu privire la polenul de albine arata ca propolisul si polenul au proprietati antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene si anticanceroase.
Iata mai jos sase beneficii pentru sanatate ale mierii crude, bazate pe dovezi.

1. Efecte antioxidante

Cercetatorii sunt de parere ca unele dintre principalele beneficii pentru sanatate ale mierii provin din continutul sau de antioxidanti. Mierea naturala contine o serie de compusi care actioneaza ca antioxidanti, inclusiv substante fitochimice, flavonoide si acid ascorbic.
Antioxidantii reduc stresul oxidativ din organism prin eliminarea radicalilor liberi. Oamenii de stiinta au asociat stresul oxidativ cu o serie de afectiuni cronice de sanatate, inclusiv mai multe tipuri de cancer. Cu ajutorul unei diete bogate in antioxidanti, oamenii pot reduce riscul de a dezvolta boli cronice.
Exista, de asemenea, convingerea ca pasteurizarea reduce numarul de antioxidanti din miere, ceea ce inseamna ca mierea pasteurizata nu poate oferi aceleasi beneficii ca mierea cruda. Nu exista nici o cercetare specifica asupra modului in care pasteurizarea afecteaza antioxidantii din miere, insa potrivit studiilor, incalzirea alimentelor poate reduce continutul de antioxidanti al acestora.

2. Continut nutritional superior

Mierea contine substante nutritive specifice, datorita carora ea devine un adaos sanatos in dieta obisnuita.
Datele nutritionale exacte si compozitia chimica a mierii crude variaza de la tara la tara si de la mediu la mediu si depinde, in parte, de tipurile de flori din care albinele isi aduna nectarul. Indiferent de acesti factori, mierea contine totusi compusi sanatosi, precum antioxidanti, aminoacizi si vitamine.
O lingura sau 21 de grame de miere cruda contine 64 de calorii si 16 g zahar, insa aceste valori pot varia de la brand la brand si de la lot la lot.

Mierea naturala contine in mod natural cantitati mici din urmatoarele vitamine si minerale:

  •  niacina;
  •  riboflavina;
  •  acid pantotenic;
  •  calciu;
  •  magneziu;
  •  mangan;
  •  potasiu;
  •  fosfor;
  •  zinc.

Mierea contine zahar in mod natural. Putin peste jumatate din zaharul din miere este fructoza. Cercetarile au asociat fructoza cu diverse probleme de sanatate. Insa chiar si luand in calcul continutul sau de fructoza, mierea poate fi o optiune mai sanatoasa decat zaharul alimentar. Unele cercetari sugereaza ca mierea poate avea un efect protector impotriva diabetului, iar unele tipuri de miere pot contribui la imbunatatirea nivelului de colesterol.
Persoanele care sufera de diabet zaharat sau cele care urmeaza diete cu aport limitat de zahar pot consuma miere cu moderatie, pentru a evita modificari semnificative ale nivelului de glucoza din sage. Mierea pura are indice glicemic 58, avand astfel un efect mediu asupra nivelului de zahar din sange.

3. Actiune antibacteriana

Mierea este un antibacterian si un antimicrobian natural. Ea contine peroxid de hidrogen si glucozo-oxidaza, avand de asemenea si un nivel scazut al pH-ului, ceea ce inseamna ca poate ucide bacteriile si ciupercile daunatoare. In plus, datorita compozitiei sale chimice unice, mierea nu favorizeaza cresterea drojdiilor sau bacteriilor.
Datorita actiunii antibacteriene, oamenii o pot folosi si pentru a curata ranile.
Potrivit cercetarilor, mierea de manuka – un tip de miere cruda – poate ucide agentii patogeni obisnuiti, inclusiv:
• Escherichia coli sau E. coli, o bacterie care provoaca intoxicatii alimentare si infectii ale ranilor.
• Staphylococcus aureus, un microb ce provoaca infectii ale pielii.
• Helicobacter pylori, o bacterie ce provoaca ulcere gastrice si gastrita cronica.

4. Vindecarea ranilor

Un numar mare de studii au sugerat ca mierea functioneaza bine ca pansament pentru vindecarea ranilor.
Un review confirma ca mierea este utila in vindecarea ranilor datorita proprietatilor sale antibacteriene, antiinflamatorii si antioxidante. Unele dovezi sugereaza, de asemenea, ca mierea are proprietati antivirale si antifungice.
Mierea este, de asemenea, acida, ceea ce o ajuta sa elimine oxigenul din rana si sa promoveze vindecarea. Aplica miere cruda direct pe taieturile si arsurile minore, apoi aplica un tifon sau bandaj pe rana. O alta varianta sunt produsele din miere de manuka pentru ingrijirea ranilor.

5. Ameliorarea tusei

O serie de studii au sugerat ca mierea poate fi la fel sau chiar mai eficienta decat unele medicamente pentru tuse fara reteta.
Exista mai multe medicamente pentru tuse care nu sunt sigure pentru copiii cu varste mici, astfel incat pentru copii cu varsta peste un an, mierea poate fi o modalitate eficienta de a reduce gravitatea si frecventa acceselor nocturne de tuse. Un studiu de mici dimensiuni a constatat ca un amestec intre un tip de miere si lapte a ameliorat tusea copiilor la fel de eficient ca un medicament fara reteta.
Pentru ameliorarea tusei, se poate lua o lingurita de miere cruda, cu evitarea altor lichide sau alimente ulterior, astfel incat mierea sa inveleasca gatul.

6. Tratarea diareei

Mierea cruda poate avea un efect calmant asupra digestiei, contribuind la ameliorarea simptomelor de diaree. Un studiu efectuat pe 150 de copii cu gastroenterita acuta a constatat ca grupul care a primit miere cu solutie de rehidratare orala au avut o recuperare mai buna decat cei care nu au primit miere. Copiii care au primit miere au avut un tranzit intestinal mai redus si s-au recuperat mai repede dupa boala. Pentru a contribui la tratarea diareei usoare, se poate consuma o lingurita de miere cruda ca atare, sau amestecata cu o bautura. Evita o cantitatea prea multa miere, pentru ca excesul de zahar poate agrava diareea.

7. Protejarea creierului

Exista dovezi care sugereaza ca mierea poate avea proprietati antioxidante si antiinflamatorii care pot aduce beneficii creierului. Un studiu efectuat pe animale a constatat ca sobolanii care au consumat miere au beneficiat de protectie impotriva leziunilor cerebrale cauzate de expunerea la plumb.
In plus, un review a constatat ca mierea cruda poate contine ingrediente care contribuie la combaterea inflamatiei din hipocampus, o parte a creierului implicata in memorie.

Riscuri

Pentru persoanele alergice la polenul de albine, mierea cruda este in general sigura. Specialistii in alimentatie si sanatate avertizeaza ca nu ar trebui administrata miere bebelusilor cu varste sub 1 an, din cauza riscului botulismului infantil. Mierea este sigura de la varsta de 1 an, fie ca vorbim despre miere cruda sau despre mierea procesata.

Alegerea tipului adecvat de miere

Mierea cruda trebuie sa aiba intotdeauna o eticheta pe care scrie fie “miere cruda”, fie “raw honey”. Daca pe eticheta nu scrie “raw” sau nu provine direct de la un fermier sau apicultor care poate confirma ca e cruda, producatorul probabil a pasteurizat-o.
Eticheta poate descrie, de asemenea, tipul de flori pe care albinele le-au polenizat pentru a produce acea miere. Tipul de flori determina gustul, culoarea si continutul de antioxidanti si de vitamine al mierii.
Multe tipuri de miere pasteurizata au etichete pe care scrie “miere pura”, sau pot preciza ca provin dintr-o sursa locala. Produsele pe care scrie “organic” nu sunt neaparat crude, pentru ca unii producatori isi pasteurizeaza mierea organica.
Unele produse de miere procesata contin sirop de porumb bogat in fructoza sau alti aditivi. Verifica eticheta pentru a te asigura ca mierea este pura.

Ce faci cand mierea cruda se zahariseste?

Mierea cruda poate cristaliza dupa cateva luni de pastrare, ceea ce inseamna o textura granulata sau ca de zahar. Mierea cristalizata sau zaharisita este sigura si are acelasi gust ca mierea lichida.
Pentru a face ca mierea sa devina din nou lichida, foloseste o tehnica de incalzire usoara.
1. Fierbe o oala cu apa si ia-o apoi de pe foc.
2. Pune recipientul cu miere in apa fierbinte. Nu lasa apa sa ajunga la buza borcanului pentru a evita sa il contamineze.
3. Indeparteaza recipientul de miere dupa cateva minute. Daca este inca solida sau cristalizata, repeta procesul.
Nu pune mierea cruda la microunde sau direct in apa care fierbe sau pe o plita fierbinte, pentru ca ii vei distruge nutrientii.

Polenul de albine

Polenul de albine este un mix de polen de flori, nectar, enzime, miere, ceara si secretii de albine.
Albinele culegatoare colecteaza polenul de la plante si il transporta la stup, unde este depozitat si folosit ca hrana pentru colonie. Polenul de albine nu trebuie confundat cu alte produse apicole precum mierea, laptisorul de matca sau fagurele, care nu pot contine polen sau pot contine alte substante.
Recent, polenul de albine a castigat o popularitate extrem de mare, datorita cantitatii sale de nutrienti, aminoacizi, vitamine, lipide si peste 250 de substante active. Mai mult decat atat, Ministerul german al Sanatatii recunoaste polenul de albine drept medicament.
Exista un numar foarte mare de studii care au examinat efectele polenului si au gasit rezultate promitatoare. Iata mai jos 11 beneficii ale polenului de albine pentru sanatate, sustinute de dovezi stiintifice.

1. Profil nutritional impresionant – peste 250 de substante active

Polenul de albine are un profil nutritional impresionant, continand peste 250 de substante active biologic, printre care proteine, carbohidrati, lipide, acizi grasi, vitamine, minerale, enzime si antioxidanti.

Granulele de polen de albine contin (aproximativ):

  •  Glucide: 40%
  •  Proteine: 35%
  •  Apa: 4-10%
  •  Grasimi: 5%
  •  Alte substante: 5-15%

Ultima categorie include vitamine, minerale, antibiotice si antioxidanti.
Este important sa precizam, totusi, ca profilul nutritional al polenului depinde de originea plantei si de sezon. Studiile au aratat, de pilda, ca polenul de albine colectat de la plantele de pin contine aproximativ 7% proteine, in timp ce polenul colectat de la curmali contine proteine in proportie de 35%. In plus, polenul de albine recoltat primavara are o compozitie de aminoacizi mult diferita de polenul colectat in timpul verii.

2. Continut mare de antioxidanti ce lupta impotriva radicalilor liberi si bolilor cronice

Polenul de albine contine o varietate ampla de antioxidanti, printre care flavonoide, carotenoide, quercetina, kaempferol si glutation. Antioxidantii protejeaza corpul impotriva moleculelor potential daunatoare numite radicali liberi. Deteriorarea produsa de radicalii liberi este asociata cu unele boli cronice precum cancerul si diabetul de tip 2.
Studiile in eprubeta, cele pe animale si unele studii efectuate pe oameni au aratat ca antioxidantii din polenul albinelor reduc inflamatia cronica, elimina bacteriile daunatoare, combat infectiile, precum si dezvoltarea si raspandirea tumorilor.
Insa continutul de antioxidanti din polenul albinelor depinde si de sursa de plante. Daca nu ai norocul ca sursa sa fie specificata pe eticheta, va fi dificil de stabilit de unde provine polenul.

3. Reduce factorii de risc pentru afectiuni cardiace – nivelurile mari de lipide si colesterol

Afectiunile cardiace sunt principala cauza de deces la nivel mondial.
Atat nivelul mare al lipidelor din sange cat si colesterolul mare sunt asociate cu un risc crescut de boli de inima. Interesant este faptul ca polenul de albine poate reduce acesti factori de risc.
Studiile pe animale, de pilda, au aratat ca extractele de polen de albine pot reduce nivelul colesterolului, in special colesterolul LDL („rau”).
La persoanele cu miopie cauzata de arterele infundate, suplimentele cu polen de albine au redus nivelul colesterolului din sange, marind campul vizual.
In plus, antioxidantii din polenul de albine pot proteja lipidele de oxidare. Atunci cand lipidele oxideaza, ele se pot aglomera, ingustand vasele de sange si crescand riscul bolilor de inima.

4. Poate stimula functionarea ficatului si il poate proteja de substante toxice

Ficatul este un organ vital care descompune si elimina toxinele din sange.
Studiile pe animale au constatat ca polenul de albine poate stimula capacitatea de detoxifiere a ficatului. La animalele mai in varsta, polenul de albine a stimulat apararea antioxidanta a ficatului si a indepartat din sange o serie de produse reziduale, printre care si malondialdehida si ureea.
Alte studii pe animale au aratat ca antioxidantii din polenul albinelor protejeaza ficatul impotriva daunelor cauzate de mai multe substante toxice, inclusiv supradozele de medicamente. Polenul de albine favorizeaza si vindecarea ficatului.
Cu toate acestea, exista putine studii la om care sa fi evaluat efectele polenului de albine asupra functiei hepatice, astfel ca sunt necesare mai multe studii pentru a stabili recomandari de sanatate.

5. Contine compusi cu proprietati antiinflamatorii

Polenul de albine a fost folosit in mod traditional pentru a reduce inflamatia si umflarea.
Un studiu efectuat pe animale a aratat ca extractul de polen de albine a redus umflarea labelor sobolanilor cu 75%.
In plus, efectele antiinflamatorii ale polenului au fost comparate cu mai multe antiinflamatoare nesteroidiene, printre care fenilbutazona, indometacina, analginul si naproxenul.
Polenul de albine contine mai multi compusi ce pot reduce inflamatia si umflarea, inclusiv quercetina antioxidanta, ce reduce productia de acizi grasi Omega-6 inflamatori.
Compusii vegetali din polenul albinelor pot suprima procesele biologice care stimuleaza productia de hormoni inflamatori, asa cum este si factorul de necroza tumorala.

6. Stimuleaza sistemul imunitar si distruge bacteriile, contribuind la evitarea bolilor

Polenul de albine poate stimula sistemul imunitar, ajutandu-te sa eviti bolile si reactiile nedorite ale organismului.
Cercetarile au aratat ca polenul poate reduce gravitatea si debutul alergiilor. Potrivit unui studiu in acest sens, polenul de albine reduce semnificativ activarea mastocitelor, care odata activate elibereaza substante chimice care declanseaza o reactie alergica.
De asemenea, mai multe studii in eprubeta au confirmat ca polenul de albine are proprietati antimicrobiene puternice. Conform constatarilor, produsul distruge bacteriile cu potential daunator, asa cum sunt E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, precum si pe cele care provoaca infectii cu stafilococ.

7. Poate sustine vindecarea ranilor si prevenirea infectiilor

Polenul de albine are proprietati antiinflamatorii si antioxidante, care te pot ajuta in vindecarea ranilor. Cercetarile efectuate pe animale au constatat ca extractul de polen de albine a fost la fel de eficient in tratarea ranilor prin arsura ca sulfadiazina de argint, produsul standard in tratamentul arsurilor, provocand, de asemenea, si mai multe efecte secundare.
Un alt studiu pe animale a aratat ca aplicarea unui balsam care contine polen de albine pe o arsura a accelerat semnificativ vindecarea, in comparatie cu medicamentele standard.
Proprietatile antimicrobiene ale polenului de albine pot preveni, de asemenea, infectiile, un factor de risc major care poate compromite procesul de vindecare a zgarieturilor, taieturilor, julituri si arsurilor.

8. Poate avea proprietati anticancerigene

Polenul de albine poate fi folosit pentru tratarea si prevenirea cancerelor, care apar atunci cand celulele se inmultesc anormal. Studiile in eprubeta au descoperit ca extractele de polen inhiba cresterea tumorii si stimuleaza apoptoza – moartea programata a celulelor – in cancerele de prostata, colon si leucemie.
Polenul de albine din cistus si salcie alba pot avea proprietati anti-estrogenice, putand reduce riscul de cancer de san, prostata si uter. Insa este nevoie de mai multe cercetari la om.

9. Poate ameliora simptomele menopauzei

Menopauza, care marcheaza incetarea menstruatiei, este adesea insotita de simptome incomode, precum bufeuri, transpiratii nocturne, modificari ale dispozitiei si tulburari ale somnului.
Studiile arata ca polenul poate ameliora mai multe simptome ale menopauzei. 71% dintre femei au considerat ca simptomele menopauzei s-au ameliorat atunci cand au consumat polen de albine, in cadrul unui studiu. Intr-un alt studiu, 65% dintre femeile care au primit un supliment de polen au avut mai putine bufeuri. Ele au indicat, de asemenea, si alte imbunatatiri ale sanatatii, cum ar fi un somn mai bun, o iritabilitate redusa, mai putine dureri articulare si o stare de spirit si energie imbunatatite.
In plus, un alt studiu derulat pe trei luni a aratat ca femeile care iau suplimente cu polen de albine au prezentat mai putine simptome la menopauza. Aceste suplimente au contribuit si la reducrerea nivelului de colesterol „rau” (LDL) si la cresterea colesterolului „bun” (HDL).

10. Poate imbunatati utilizarea nutrientilor, metabolismul si longevitatea

Exista dovezi care sugereaza ca polenul albinelor poate imbunatati utilizarea nutrientilor de catre organism.
In cadrul unui studiu, sobolanii cu deficit de fier au absorbit cu 66% mai mult fier cand in dieta lor a fost adaugat polen de albine. Aceasta crestere se datoreaza probabil faptului ca polenul contine vitamina C si bioflavonoide, care stimuleaza absorbtia fierului.
In plus, sobolanii sanatosi hraniti cu polen au absorbit mai mult calciu si fosfor din dieta. Polenul contine proteine si aminoacizi de inalta calitate care pot favoriza aceasta absorbtie.
Alte studii pe animale au demonstrat ca polenul de albine poate imbunatati cresterea musculara, poate accelera metabolismul si poate promova longevitatea.
Desi studiile pe animale sunt promitatoare, nu este clar deocamdata daca aceleasi beneficii pot fi observate si la oameni.

11. Sigur si usor de adaugat in dieta

Polenul de albine vine sub forma de granule sau suplimente si este o alegere sigura pentru majoritatea oamenilor. El poate fi achizitionat de la apicultori locali sau din magazine cu produse naturiste.
Granulele de polen pot fi adaugate in alimentele preferate, la micul dejun sau in piureuri.
Se recomanda ca persoanele cu alergie la polen sau la intepatura albinelor sa evite produsele pe baza de polen, acestea putand provoca simptome precum mancarimi, umflaturi, dificultati respiratorii sau soc anafilactic. Aceste produse pot interactiona, de asemenea, in mod negativ cu anticoagulantele.
Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite si ele produsele pe baza de polen, neexistand deocamdata dovezi ca acestea sunt complet sigure pentru copii.

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.