Merisoarele: super-fructele antioxidante care combat inflamatiile

1
(1)

Daca esti in cautarea unui super-fruct, merisoarele se afla pe prima pozitie a topului, pentru ca sunt pline de antioxidanti si de fitonutrienti, ce contribuie la sanatatea intregului organism. Acest fruct atat de micut, dar atat de puternic, contine numeroase beneficii medicale si nutritive.

Consumate ca atare sau sub forma de suc de merisoare, aceste fructe minune contin quercetina si proanthocyanidin, care se gasesc si in coacaze, si care dau un boost extrem de important organismului. La fel ca si in cazul strugurelui ursului, afinele contin substante fitochimice uimitoare, care pot face adevarate miracole pentru sanatate.

Merisoarele: super-fructele antioxidante care combat inflamatiile 1

Merisoarele sunt populare sub diferite forme si in produse precum vinuri, lichioruri, siropuri, gemuri si jeleuri, cheesecake-uri, cocktailuri, sufleuri, serbeturi, inghetate, bomboane si muraturi cu un gust acrisor si putin dulce, probabil extreme de asemanator cu gustul coacazelor crude.

Continand antioxidanti bogati foarte puternici, vitamina A, vitamina C si magneziu, este posibil sa gasesti merisoare si in siropuri de tuse sau ca tratament pentru probleme de circulatie sau infectii de tract urinar. In plus, merisoarele sunt utilizate adesea in gradini, pentru ca acopera excelent terenul.

Beneficiile merisoarelor

Merisoarele: super-fructele antioxidante care combat inflamatiile 2

  • Sunt pline de antioxidanti care contribuie la prevenirea infectiilor bacteriene.
    Potrivit unui studiu desfasurat de Departamentul pentru Alimentatie si Stiinte de Mediu de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, merisoarele pot preveni infectiile bacteriene, precum stafilococii. Infectiile cu stafilococ se fac in general prin ingerarea de alimente infestate cu bacterii si pot aparea foarte usor pentru ca mancarea este manevrata, transportata si procesata, trecand astfel prin diferite procese. S-a descoperit ca merisoarele contin elemente capabile sa lupte cu bacteriile, prin caracteristicile fenolice, antioxidante, antimicrobiene si antiinflamatorii. La fel ca si macesele, merisoarele au in compozitia lor proanthocyanidine, anthocyanini, acid hydroxycinnamic, acizi hydroxybenzoici si flavonoizi, toti acestia fiind antioxidanti care fac merisoarele unul dintre cele mai eficiente alimente antioxidante.

Merisoarele: super-fructele antioxidante care combat inflamatiile 3

  • Contribuie la reducerea inflamatiilor in organism.
    40 de barbati sanatosi, cu varste de 60 de ani, au luat parte la un studiu pe marginea efectelor merisoarelor, coacazelor negre si afinelor, avand ca scop in mod special detectarea unei cresteri a nivelului de quercitina. 20 dintre cei testati au consumat zilnic o cantitate de 100 de grame de fructe de padure, inclusiv merisoare, timp de opt saptamani. Celalalt grup a continuat sa aiba o dieta obisnuita.
    Rezultatele publicate in Jurnalul European de Nutritie Clinica au indicat faptul ca subiectii care au consumat fructe au avut un nivel mai mare de quercitina, iar datorita calitatilor antiinflamatiorii deosebite ale acestui compus, ea poate contribui la combaterea bolilor cronice inflamatorii precum artrita.

Merisoarele: super-fructele antioxidante care combat inflamatiile 4

  • Poate preveni extinderea celulelor cancerigene.
    Un studiu publicat in Jurnalul Chimiei Agricole si Alimentare a avut ca scop identificarea efectelor extractelor din 10 fructe si fructe de padure diferite, printre care macese, coacaze, coacaze negre, scorus negru, mar, catina alba, prune, merisoare si zmeura. Potrivit studiului, extractele au redus proliferarea celulelor cancerului de colon, precum si a celulelor de cancer de san. Este posibil ca vitamina C in combinatie cu antocianinii plini de antioxidanti sa poata contribui la inhibarea extinderii celulelor canceroase, existand asadar potential ca fructe de padure precum merisoarele sa fie un aliment extrem de important in lupta cu cancerul.

Merisoarele: super-fructele antioxidante care combat inflamatiile 5

  • Reduce frecventa infectiilor de tract urinar la femei.Probabil ca ai auzit de sucul de coacaze care calmeaza simptomele infectiilor de tract urinar, insa merisoarele pot fi si ele o alta optiune excelenta.
    In cadrul unui studiu derulat de Departmentul de Pediatrie de la Universitatea din Oulu, Finlanda, femei cu infectii de tract urinar cauzate de bacteria Escherichia coli au fost impartite aleatoriu in trei grupuri. Acestor femei li s-a cerut sa consume 50 ml de suc concentrat de coacaze si merisoare, in fiecare zi, timp de 6 luni, 100 ml de bautura cu lactobacilli, de cinci ori pe saptamana timp de 1 an, sau sa nu faca nicio modificare.
    Rezultatele studiului au indicat o scadere cu 20% a riscului de infectii de tract urinar in grupul care a consumat fructe de padure, comparativ cu grupul de control. Aceasta este o dovada ca daca vei consuma acest suc ca parte a dietei tale obisnuite exista sanse mari sa beneficiezi de reducerea riscului de infectii de tract urinar.

Merisoarele: super-fructele antioxidante care combat inflamatiile 6

  • Contribuie la sanatatea orala.
    Bacteriile se pot acumula cu usurinta in gura, formand placa, iar daca nu este manageriata propice, aceasta poate cauza probleme si mai mari. Jurnalul International Stomatologic a raportat informatiile colectate din studiile desfasurate pentru a determina beneficiile consumului de alimente antimicrobiene, precum merisoarele. Studiile au indicat, astfel, ca datorita caracteristicilor lor antimicrobiene importante, merisoarele pot reduce riscul acumularii de bacterii la nivelul gurii.
    Potrivit studiilor, acumularea de placa dentara poate fi cauza unor probleme precum boala gingivala. Cu toate acestea, daca ai parte de o buna ingrijire si igiena orala, in mod regulat, poti scapa de aceste probleme. Deci… cum pot merisoarele sa schimbe ceva? “Compusii bioactivi din fructele de padure sunt recunoscuti pentru faptul ca determina destabilizarea membranelor celulare ale agentilor patogeni umani, cauzand diferite efecte antimicrobiene, precum diminuarea stratului intracelular ATP, inhibarea fosforilarii oxidative sau inhibarea activitatii enzimei din peretii celulari. Practic, efectele antimicrobiene ale merisoarelor pot inhiba acumularea de bacterii la nivelul gurii.

Continutul nutritiv al merisoarelor

O ceasca de merisoare crude contine aproximativ:

75 calorii
6 grame de carbohidrati
3 grame de proteine
3 grame de grasime
9 grame de fibre
21.6 milligrame de vitamina C (36 % DV)
1,500 IU vitamina A (30 % DV)

Merisoarele vs. alte fructe de padure

Merisoarele: super-fructele antioxidante care combat inflamatiile 7

In lumina noilor informatii, probabil ca te intrebi daca ar trebui sa renunti la alte fructe de padure pe care le mananci in mod obisnuit pentru a profita din plin de beneficiile uimitoare ale merisoarelor.

Varietatea este intotdeauna buna, pentru ca alimente diferite ofera beneficii diferite. Cu toate acestea, beneficiile merisoarelor comparativ cu cele ale afinelor, de pilda, sunt destul de asemanatoare.

De fapt, merisoarele fac parte din familia afinelor si coacazelor. Fiecare dintre aceste fructe puternice contine o multime de antioxidanti care lupta cu bolile, toate facand parte din familia super – fructelor.
Incearca-le impreuna, fa un gem combinat de fructe de padure sau un sos chutney pentru mancaruri sau pune-le deasupra unei budinci de chia. Beneficiile sunt uriase si iti pot oferi avantajul unui corp sanatos, lipsit de inflamatii.

Un studiu pe marginea achizitionarii de capsule ce sustineau in mod fals ca ar contine antocianine din fructe a indicat faptul ca, desi eticheta indica un continut de merisoare, afine si/sau coacaze, printre altele, analizele au relevat alte rezultate, scotand la iveala in cele din urma ca respectivele capsule nu contineau antocianine din aceste fructe, asa cum sustineau producatorii. Atentie, asadar, la ce cumperi si fa toate cercetarile, astfel incat sa te asiguri ca nu cumperi altceva decat ceea ce crezi, ca nu esti pacalit sau indus in eroare.

Cum sa gasesti, sa prepari si sa utilizezi merisoarele

Merisoarele: super-fructele antioxidante care combat inflamatiile 8

Merisoarele sunt un membru al familiei afinelor si coacazelor, pe numele sau stiintific Familia Ericacee. Cunoscute drept Vaccinium vitis-idaea, merisoarele au si alte denumiri precum merisor de munte, bujor, cimisir, coacaz de munte, poranici, smirdar, saschiu, brebenoc, cununita sau pervinca.
Potrivit unor studii efectuate la Universitatea Cornell exista merisoare salbatice si merisoare americane, precum si merisoare europene. Merisoarele salbatice sau cele americane produc in general o recolta pe an, vara, in timp ce varianta europeana produce doua recolte anual si are o inaltime cuprinsa intre 2 si 32 de centimetri, cu ramuri lungi de 6 centimetri.

Recolta anului anterior este foarte importanta intotdeauna, pentru ca de acolo isi iau merisoarele florile pentru o noua recolta. Florile, in general albe sau roz, nu sunt diferite de florile de afine, avand in principiu aceeasi forma si aceasi marime. Merisoarele in sine au in general un diametru de maxim o jumatate de centimetru si o culoare rosu aprins pana la rosu inchis. Sunt destul de bune la gust, oferind o aroma ce poate fi asemanatoare cu cea a coacazelor, dar nu la fel de acrisoara.

Merisoarele: super-fructele antioxidante care combat inflamatiile 9

Merisoarele sunt pline de acid benzoic, care le ajuta sa reziste aproximativ 12 saptamani in frigider. Suedezii au cele mai proaspete merisoare dar e greu sa ajungi la ele daca nu locuiesti intr-o tara scandinava. Cu toate acestea, fructele proaspat congelate sunt si ele o optiune foarte buna si sunt disponibile oriunde. Cauta-le la piata, la un aprozar din apropiere sau in hipermarketuri. Le pot avea acum pe stoc sau le pot comanda pentru tine.

Ce este gemul de merisoare si cum se face?

Merisoarele: super-fructele antioxidante care combat inflamatiile 10

Gemul de merisoare este in principiu un preparat destul de simplu. Istoric vorbind, merisoarele isi au originea in zonele de padure din Suedia, acolo unde gemul de merisoare este un preparat foarte popular. Cel mai bun gem de merisoare este in general preparat din fructe, zahar si putina apa, desi unii il prepara si folosind pectina.

Mixarea fructelor proaspete fara fierbere este cea mai buna metoda de a consuma merisoare si este cunoscuta sub numele de merisoare crude amestecate. Cu toate acestea, prefer metoda originala, care nu contine niciun pic de zahar, inlocuindu-l cu miere. Si datorita continutului de aciz benzoic, ele se vor mentine si o perioada destul de lunga.

Reteta de gem de merisoare cu menta

Ingrediente:
-1 kg de merisoare proaspete (sau proaspat congelate)
-1 ceasca de apa (sau trei sferturi)
-o picatura de ulei esential de menta, sau crengute de menta prospat tocata.
-un sfert – o jumatate de ceasca de miere

Mod de preparare:
Pune merisoarele intr-un oala cu apa, de dimensiuni medii, si adu la punctul de fierbere. Lasa merisoarele sa fiarba pentru aproximativ 5-8 minute, indepartand mereu spuma care se formeaza la suprafata. Adauga apoi mierea si amesteca, dupa care poti pune si menta si lasa sa dea un clocot rapid. Permite-i sa fiarba cateva minute, dupa care da-o la o parte de pe foc si las-o sa sa raceasca la temperatura camerei.
Dupa ce s-a racit, toarna gemul in borcane sterile cu un polonic, fara sa umpli borcanul de tot. Acopera cu capace si strange-le ermetic. Pune-le in apa fierbinte, asigurandu-te ca sunt complet scufundate, timp de 10 minute, pentru a le permite sa se sigileze bine.
Odata ce toate borcanele sunt acoperite cu capace si inele, pune-le in oala de conserve. Asigura-te ca borcanele sunt perfect acoperite de apa si ca apa le depaseste cu aproximativ 2-3 centimetri. Lasa apa din oala sa fiarba pentru 10 minute.
Scoate apoi borcanele din oala si lasa-le sa se raceasca. Depoziteaza-le intr-un loc rece si intunecat. Cand deschizi un borcan de gem de merisoare cu menta, tine-l la frigider.
Iata si alte retete cu merisoare pe care le poti incerca: smoothie de merisoare, salata de varza rosie cu mere verzi, nuci prajite si merisoare.

Efecte secundare si precautii pentru consumul de merisoare

Merisoarele: super-fructele antioxidante care combat inflamatiile 11

Concentratul de merisoare este destul de bun cand este administrat oral conform recomadarilor. Cu toate acestea, nu este indicat sa consumi frunze de merisoare pentru perioade lungi de timp, frunzele putand cauza senzatie de greata si chiar voma.
Exista, de asemenea, unele ingrijorari cu privire la eventuale leziuni hepatice ca urmare a bacteriilor pe care le pot ucide merisoarele, insa este nevoie de mai multe studii care sa confirme acest fapt. Femeile insarcinate sau care alapteaza si isi doresc sa consume merisoare trebuie sa discute cu medicul inainte de a incerca orice aliment nou.

Consideratii finale despre merisoare

Merisoarele: super-fructele antioxidante care combat inflamatiile 12

Merisoarele sunt fructe delicioase, pline de antioxidanti, care pot contribui la prevenirea bolilor si inflamatiei. Incearca-le in smoothie-ul de dimineata, ca topping pentru clatite, sau sub forma de sos pentru friptura.
Consumul de merisoare te poate ajuta in tratarea infectiilor de tract urinar, iti mentine sanatatea orala si poate chiar sa previna proliferarea celulelor canceroase, si in plus contribuie la evitarea altor boli. Asadar, nu astepta, adauga merisoare in dieta ta si bucura-te de toate beneficiile lor extraordinare.

Citeste si: Legume si fructe: proprietati in functie de culori

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 1 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.